Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Bir vuslata daha

Mevlânâ’nın 733. Vuslat yıl dönümü faaliyetleri programının ilk gününde, Mevlânâ Kültür Merkezi’nde ışık oyunları altında yapılan sema büyük ilgi gördü.

Mevlânâ’nın 733. Vuslat yıldönümü Faaliyetleri, bugün öğle saatinde Konya Valiliğinden Mevlânâ Müzesi’ne ‘Mevlânâ Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü’ ile başladı.

Gün içinde bazı faaliyetlerle devam eden anma programı kapsamında, Mevlânâ Kültür Merkezi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu sema sundu.

TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, burada yaptığı konuşmada, Mevlânâ öğretisinin temelinde insan olduğunu belirterek, Mevlânâ’nın tüm dünyaya yaydığı ışığını inancından aldığını söyledi.

Mevlânâ’yı anlamak için onun ışık aldığı inancına yönelmek gerektiğini ifade eden Pakdil, ‘’Bu inanca yönelinmezse, Mevlânâ’nın sözlerini anlamak zordur. Bugün tüm insanlık barışa, huzura ve mutluluğa muhtaçtır. Bugün insanlık barışı, medeniyetler arası ittifakı, mutluluğu ve huzuru istiyorsa Mevlânâ’nın ışık aldığı inancını incelemelidir’’ dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise bugün sabahtan akşama kadar ‘’madde dünyasında dolaştığını, dünyevi işlerle uğraştığını’’ belirtti. Tüzmen, ‘’Bu yüzden Mevlânâ’nın 733. Vuslat Yıl dönümü faaliyetlerinde kısa konuşacağım’’ diyerek sözlerine son verdi.

Konya Valisi Atilla Osmançelebioğlu ise geçmişten bugüne taşınan en önemli konunun insanların bugün bile peşinde koştuğu hoşgörü olduğunu söyledi. Anadolu’nun üzerinde farklı din ve ırklardaki insanların yıllarca sevgi ve saygıyla yaşadığını vurgulayan Osmançelebioğlu, çağrısından da anlaşılacağı gibi, Mevlânâ duyarlılığına tüm insanlığın ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Mevlânâ Kültür Merkezi’nde renkli ışık oyunları altında yapılan sema, izleyicilerden büyük ilgi gördü.

17 gün sürecek faaliyetler çerçevesinde gerçekleştirilecek toplam 23 semayı yaklaşık 60 bin kişinin izlemesi bekleniyor. Kültür Merkezi’ndeki programa, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdür Vekili Salih Melek, Mevlânâ’nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi ve çok sayıda vatandaş katıldı.

03.12.2006


 

Boston’un “en iyi”leri açıklandı

11. Boston Türk Festivali kapsamında düzenlenen Belgesel ve Kısa Film Yarışmasının sonuçları açıklandı. Jürinin belirlediği “En İyi Belgesel Ödülü” yönetmen Pelin Esmer’in “Oyun” filmine, “En İyi Kısa Film Ödülü” ise yönetmen Umut Aral’ın “Çarpışma” filmine verildi.

“En İyi Belgesel Seyirci Ödülünü” yönetmen Selçuk Öksüzoğlu’nun

“Tamirci” filmi alırken, “Çarpışma” seyirciler tarafından da “En İyi Kısa Film” seçildi.

29 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 11. Boston Türk Kültür ve San’at Festivali kapsamındaki Belgesel ve Kısa Film Yarışması, 24-30 Kasım arasında Harvard Film Arşivi ve Boston Güzel San’atlar Müzesi salonlarında 21

filmin gösterilmesiyle sona ermiş oldu.

Kuzey Amerika’da ilk kez düzenlenen yarışmanın seçici kurulunda Boston Phoenix dergisinin film editorü Peter Keough, Harvard Film Arşivi’nin Film Program Direktörü Ted Barron, Boston Güzel San’atlar Müzesi’nin Film Programı Direktörü Bo Smith gibi saygın isimler yer aldı.

Boston Globe gazetesi de yarışmayı şehirde düzenlenen haftanın en önemli faaliyetleri arasında duyurdu.

1996 yılında başlayan Boston Türk Festivali çerçevesinde Türk kültürünü tanıtan sergiler, konserler, Türk film ve yemek günleri düzenleniyor.

03.12.2006


 

Vatan şairi Namık Kemal anıldı

Vatan Şairi Namık Kemal, ölümünün 118. yılında törenle anıldı. Anma faaliyetleri kapsamında, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Temel Gençtan ve beraberindekiler, Tuğlalı Park’taki Namık Kemal Anıtı’na çelenk koydu, saygı duruşunda bulundu ve İstiklâl Marşı’nı okudu.

Prof. Dr. Gençtan, daha sonra Belediye Kültür Merkezi Salonu’nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, tarihe adını büyük vatan şairi olarak yazdıran ve üniversiteye adını veren Namık Kemal’i fikirleri ile anmanın en önemli görev olduğunu söyledi.

Namık Kemal’in ender bir tiyatro yazarı, kalemini kılıç gibi kullanan bir aydın olduğunu ifade eden Gençtan, ayrıca, kültür, san’at ve düşünce hayatında önemli dönüm noktası, vatan sevgisini her şeyin üstünde tutan bir vatanperver olduğunu belirtti.

/ TEKİRDAĞ

03.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004