Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

TOBB’dan sosyal güvenlik uyarısı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), yılbaşından itibaren emeklilerin priminin yükseltilmesi uygulamasının, "toplumsal barışa zarar verecek bir yanlış" olduğunu belirterek, Türkiye'nin önüne set çekecek bu yanlıştan bir an önce dönülmesini istedi.

TOBB'dan yapılan yazılı açıklamada, 01 Ocak 2007'de yürürlüğe girecek "5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu"yla emeklilik aylığı alan sosyal güvenlik kapsamındaki mevcut işlerini devam ettirmek isteyen ticari kazanç veya serbest meslek kazancı elde eden gelir vergisi mükellefleriyle anonim şirketlerin kurucu ve yönetim üyesi, limited şirket, diğer şirket ve donatım iştirakinin ortaklarının yüksek oran tutarında sosyal güvenlik destek pirimi ödemek zorunda kalacağı kaydedildi.

Açıklamada, mevcut Bağ-Kur Kanunu'na göre çalışan Bağ-Kur'luların yüzde 10 oranında sosyal güvenlik destek primi öderken, yeni düzenlemeye göre yüzde 33.5 ile yüzde 39 oranları arasında değişen tutarda prim ödemeleri gerekeceği hatırlatıldı. Açıklamada, "Bugünkü rakamlar üzerinden SSK'lılar için prime esas aylık kazanç tutarının alt sınırı 531 YTL, üst sınırı ise bunun 6.5 katı olan 3451 YTL'dir. Bu Bağ-Kur'lular için bugün uygulanmayan bir sistemdir ve 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Yasası'ndaki tek çatı uygulaması nedeniyle uygulamaya konulacaktır. Ancak, yeni dönemde sigortalıların aylık kazanç tutarları, yeni asgari ücrete göre oluşacağından alt ve üst sınırlar arasında kendileri tarafından belirlenecektir" görüşene yer verildi.

Yeni düzenlemeyle işveren konumundaki emeklilerin, çalıştırdıkları sigortalılardan en yüksek ücret alan personel için ödenen sigorta primine eşit tutarda sosyal güvenlik destek primi ödemek zorunda kalacakları ifade edilen açıklamada, mevcut düzenlemeye göre en az 53 YTL, en çok 345 YTL arasında değişen prim tutarlarının, yeni düzenlemeyle en az 179 YTL, en çok 1346 YTL seviyelerine çıkacağı bildirildi.

SOSYAL ÇATIŞMALARA YOL AÇAR

Türkiye'nin son 5 yıldır büyük çalkantıların ve çıkış arayışlarının içerisinde, ciddi sıkıntılara katlanarak biraz rahatlayacağı günlere gelindiği belirtilirken, "Bugün işlerin iyileşmesi için birçok şartın oluştuğunu görüyoruz. Ama bu yasa, ciddi anlamda ülkemizin sosyal barışında çatlamalara neden olabilir. Toplumsal barışa zarar verebilecek böyle bir yanlıştan bir an önce dönülmesinin, 5 yılda yüzde 36 büyümeyi üst üste sağlamış bir Türkiye için önemli olduğunu bir kez daha işaret etmekteyiz" denildi.

Açıklamada, yasanın toplumda yeni kayıt dışı uçurumların olmasına sebep olacağı kaygısını taşındığı belirtilirken, "Bu yanlıştan bir an evvel dönülmesini temenni ediyoruz" denildi.

Ahmet TERZİ / ANKARA

09.12.2006


 

DİSK’ten ‘asgarî ücret’ kampanyası

DİSK, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısı ve asgarî ücretin belirlenme şekline karşı ‘’İnsanca Bir Yaşam İçin Asgarî Ücret’’ kampanyası başlatıyor.

DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, komisyonun oluşum biçimine karşı olduklarını söyledi. Komisyonda işçi, işveren ve hükümet kesimlerinin 5’er kişiyle temsil edildiğini hatırlatan Çam, hükümet ve işveren temsilcilerinin çeşitli gerekçelerle asgarî ücretin düşük belirlenmesi konusunda anlaştıklarını savundu. Komisyonun yapısı sebebiyle Türk-İş’in kararlara etki edecek bir gücü bulunmadığını ve “aksesuar’’ durumunda kaldığını öne süren Çam, komisyonun yapısının değiştirilerek, DİSK ve Hak-İş’e de temsil imkânı verilmesi gerektiğini belirtti.

Musa Çam, kampanya boyunca özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir’de bir dizi eylem ve faaliyet yapacaklarını anlattı.

/ ANKARA

09.12.2006


 

Hazine 2 milyar YTL iç borç ödeyece

Hazine, gelecek hafta 1 milyar 965 milyon YTL iç borç ödemesi gerçekleştirecek.

Hazine, 13 Aralık Çarşamba günü, tamamı piyasaya ve YTL cinsinden olmak üzere 1 milyar 965 milyon YTL iç borç ödemesi yerine getirecek. Hazine, Aralık ayında, 5 milyar 226 milyon YTL’si piyasaya olmak üzere toplam 5 milyar 636 milyon YTL iç borç ödemesi yapacak.

/ ANKARA

09.12.2006


 

Bin 500 açığa, 20 bin başvuru

Rize’de, ÇAYKUR’un bin 500 mevsimlik işçi alacağını açıklaması üzerine, İŞKUR İl Müdürlüğü’ne şuana kadar 20 binin üzerinde kişinin başvurduğu bildirildi.

İŞKUR İl Müdürü Yahya Kanbur, bir süre önce, ÇAYKUR’dan veya başka bir yerden resmi bir açıklama yapılmamasına rağmen, bazı yerel yayın organlarında ÇAYKUR’a 3 bin civarında işçi alınacağı yönünde yayınlar yapıldığını, bunun üzerine kısa sürede kurumlarına 15 bin civarında başvuru yapıldığını belirtti.

Yaklaşık 15 gün önce ÇAYKUR’un 1500 mevsimlik işçi alacağını duyurmasının ardından kuruma yapılan başvuruların yeniden arttığını belirten Kanbur, şu ana kadar yapılan başvurarın 20 bin geçtiğini söyledi. Kanbur, başvuruda bulunanların hepsinin işsiz olmadığını, bazılarının başka yerlerde

çalışmasına rağmen resmi bir kurum olduğu için ÇAYKUR’a başvurmak istediklerine de dikkat çekti.

ÇAYKUR Genel Müdürlüğü yetkilileri, geçersiz olduğu halde kendilerine de binlerce kişinin dilekçeyle başvurduklarını ifade ettiler.

/ RİZE

09.12.2006


 

Üretim artışı hız kesti

Sanayi üretimi Ekim ayında yüzde 2.5’le beklentilerin altında artış kaydetti. 10 aylık üretim artışı ise yüzde 5.8 oldu.

Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretiminde artış Ekim’de hız kesti ve Ocak ayından bu yana en düşük düzeyde gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ekim ayında sanayi üretimi yüzde 2.5 artış gösterdi. Sanayi üretiminde artış geçen yılın aynı ayında yüzde 7 olarak gerçekleşirken, bu yılın Eylül ayında yüzde 3.5 olmuştu.

Sanayinin alt sektörleri düzeyinde üretim artışı madencilik sektöründe yüze 13.3, imalat sanayi sektöründe yüzde 3.3, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 2.5 olarak gerçekleşti. Üretimde en yüksek artış yüzde 323.6 ile büro muhasebe bilgi işlem makinaları imalatında oldu. Onu yüzde 26.9 ile b.y.s. elektrikli makine ve cihazların imalatı ve yüzde 26.6 ile metal eşya sanayi izledi.

Sanayi üretiminde 10 aylık ortalama artış ise yüzde 5.8 oldu.

/ İSTANBUL

09.12.2006


 

Yerli biyodizelde ÖTV sıfırlandı

Yerli biyodizelde, özel tüketim vergisi (ÖTV) sıfıra indirildi. Bakanlar Kurulu’nun konuya ilişkin kararı, Resmi Gazetenin dünkü sayısında yayınlandı.

Karara göre, biyodizelin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından biyodizel üretimi için verilen ‘’işleme lisansı’’ sahibi firmalar tarafından, yalnızca ‘Türkiye’de üretilen’ tarım ürünlerinden elde edilmesi kaydıyla ve motorin ile harmanlanmak üzere, rafinerici ve dağıtıcı firmalara tesliminde ÖTV tutarı sıfıra indirildi.

Karar, bu günden itibaren dokuzuncu günde yürürlüğe girecek. Bu yılın Nisan ayında biyodizele, litre başına yaklaşık 0,65 YTL ÖTV getirilmişti.

/ ANKARA

09.12.2006


 

Firmaların ömrü kısa, istihdamı az

Türkiye’de kurulu bulunan 2 milyon 100 bin civarındaki şirketten yarısının ömrünün 1-4 yıl arasında değiştiği, bu şirketlerin yüzde 85’inde de 1-4 kişinin istihdam edildiği belirtildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İzmir Bölge Müdürü Rıdvan Yaka, Türkiye’de şirket kurulurken, istihdam alanı belirlenirken, yeterli araştırma yapılmadığını belirtti. Yaka, yapılan araştırmada, Türkiye’de 2 milyon 100 bin civarında şirketin bulunduğunu, bunların yüzde 50’sinin ömrünün 1 ila 4 yıl arasında değiştiğini, bu firmaların yüzde 85’inde de ortalama 1- 4 kişinin istihdam edildiğini kaydetti.

Yaka, şirket kuruluşunda piyasa ve ürün araştırması yapılmadığını, sağlıklı bilgiye ulaşılmadığını da ifade etti.

/ İZMİR

09.12.2006


 

4’üncü KOBİ zirvesi 13-14 Aralık’ta

KOBİ’lerin üretim ve ticaret valanlarında yaşadığı problemlere çözüm bulmak amacıyla bu yıl dördüncüsü düzenlenen KOBİ zirvesi 13-14 Aralık tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek.

TOSYÖV, TOBB, KOSGEB, Rekabet Kurumu ve Türk Patent Enstitüsü işbirliği ile yapılacak Zirve’nin ana konusu, “KOBİ’lerin Sürdürülebilir Rekabet Gücü ve İnovasyon” olurken, AB sürecine uyumda ve kalıcı büyümede başarıyı yakalamaları için KOBİ’lerin yapması gerekenler de incelenecek.

YENİ ASYA / İSTANBUL

09.12.2006


 

Rodos Adası’nda Türk ürünleri fuarı

Yunanistan’ın Rodos adasında düzenlenen “Türk İhraç Ürünleri Fuarı’’ bugün açılıyor.

Üç gün sürecek fuarın açılışına Devlet bakanı Kürşad Tüzmen katılacak. Muğla Ticaret Odası Başkanı Bülent Karakuş, fuarın Türk mallarının 12 adalarda, özellikle Rodos’ta tanıtımı amacıyla düzenlendiğine işaret etti. Karakuş, tamamen Türk firmalarının katılacağı fuara, Tüzmen’in yanı sıra Yunanistan’dan Ege ve Adalar Politikası Bakanı Aristotelis Pavlidis’in katılacağını belirtti. Karakuş, “Bu tür fuarlar 2 ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin yanı sıra sosyal ve kültürel ilişkilerinde gelişmesine önemli katkı sağlayacağına inanıyorum’’ diye konuştu.

/ MUĞLA

09.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004