Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İşsizlik yatırımla çözülür

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Kadri Şaman, Türkiye’nin ana sorunu olan işsizliğin çözümü için yatırım gerektiğine, ancak yatırımcının ‘’bürokrasi ve vergi’’ yükü sebebiyle yatırımdan kaçtığını söyledi. Şaman, yaptığı açıklamada, Türkiye’de fabrika kurmak isteyen yerli ya da yabancı yatırımcının kapı kapı dolaşarak yüzlerce imza attırmak zorunda kaldığını, bu da yetmiyor gibi başta enerji olmak üzere birçok girdi maliyetinin yatırımcıyı yıldırdığını savundu.

Türkiye’nin, Avrupa Birliği’ne (AB) giriş sürecinde sorumluluklarının ağır olduğunu vurgulayan Şaman, şunları kaydetti: “Ekonomi çarkının dönmesi için öncelikle yatırıma ihtiyaç var, yatırım için de bürokrasinin azalması, işçi giderlerindeki vergi yükünün azaltılması öncelikli koşul. İstihdam üzerindeki yükler, bugünkü enerji maliyetleri, petrol maliyetleri, bürokrasi, bunlar maalesef bizim rekabet gücümüzü, ihracat imkanlarımızı gerçekten sınırlayan bir noktaya doğru gidiyor. Eğer biz vergi almak, millî gelirimizi, ihracatımızı artırmak istiyorsak bunun tek yolu üretimden geçer. Üretimden geçtiğine göre, üretimin önündeki engellerin kalkması gerekir.’’

İSTİHDAMDA GÖRÜNMEYEN MALİYET

Şaman, asgarî ücretli bir işçinin eline geçen ücretin 380 YTL olduğunu, dışardan maliyetin bununla sınırlı gibi göründüğünü, oysa görünmeyen maliyetin fazla olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Sorun bu ücreti ödemekle bitmiyor. Bir işçi için bir bu kadar da vergi ödüyoruz. Gider bununla da sınırlı değil. 50’den fazla iş yeri çalıştıranın iş yeri hekimi bulundurma, servis aracı temin etme, yemek giderlerini karşılama gibi birçok yükümlülükleri var. Bunlar hesaba katıldığında asgarî ücretli bir işçinin aylık maliyeti 1000 YTL’yi buluyor.

Üretimdeki giderlere bakıldığında ise enerji maliyetleri sürekli artıyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında, Türkiye yabancı yatırımcı için aslında cazip bir ülke değil. Bu yüzden çok sayıda yatırımı kaçırıyoruz.’’

BAŞKALARINI SUÇLAMAK ÇÖZÜM DEĞİL

Şaman, sürekli başkalarını suçlamakla bir yere varılmayacağını, herkesin bu olumsuz tabloda kendisine düşen payı da çıkarması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: “Vergi ancak kazanç olduğu zaman verilebilir, üretim olduğunda alınabilir. Kaynağın artması ile mümkün olabilir. Biz iş adamlarının önü ne kadar açılırsa, ülkenin kaynakları ne kadar iyi kullanılırsa, tabii ki vergilerimiz o şekilde yüksek oranda devletimize intikal edecektir. Ancak, bir başka gerçek daha var ki o da vergi toplamadaki zorluklar. Verginin yüzde 36’sını dolaylı yoldan toplayan devlet de haklı. Herkes vergisini tam ve zamanında ödediğinde devletin kasasına giren para artacak, yatırımcıların da devletten karşılığını bekleyecektir.’’

/ MERSİN

10.12.2006


 

Bağ-Kur prim alacağı zengini

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Eylül 2006 itibariyle Bağ-Kur’a üye 3 milyon 352 bin kişiden 689 bininin, prim borcunu hiç ödemediğini bildirdi.

DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan’ın yazılı soru önergesini cevaplayan Başesgioğlu’nun verdiği bilgiye göre, Türkiye’de 2005 yılı rakamlarına göre, SSK’da 6 milyon 918 bin kişi zorunlu, 241 bin kişi çırak, 266 bin kişi isteğe bağlı, 47 bin kişi topluluk, 178 bin de tarım sigortalı olmak üzere toplam 7 milyon 650 bin kişi, prime tabi sigortalı olarak çalışıyor.

Bağ-Kur Genel Müdürlüğünün Eylül 2006 tarihi itibariyle üye sayısı, 3 milyon 352 bin kişi olarak belirlendi. Bunlar arasından 1 milyon 252 bin kişi primlerini düzenli, 1 milyon 410 bin kişi düzensiz öderken, 869 bin kişi ise hiç prim ödemiyor.

Bağ-Kur’un prim alacağı 20 milyar 319 milyon YTL’si esnaf ve sanatkârdan, 5 milyar 497 milyon YTL’si de tarım sigortalılarından olmak üzere toplam 25 milyar 816 milyon YTL’ye ulaştı.

/ ANKARA

10.12.2006


 

Doğuş Otomotiv’in bin 500’üncü teslimat gururu

Doğuş Otomotiv, 2003 yılından bu yana distribütörlük faaliyetlerini sürdürdüğü Krone treyler markasının bin 500’üncü teslimatını gerçekleştirdi.

2003 yılında Doğuş Otomotiv’in distribütörlük faaliyetlerine başlaması ile Türkiye’de satış ve satış sonrası hizmetler sunmaya başlayan Krone treyler markası, 2003 yılında 166 adet ve 2004 yılında 190 adet satış gerçekleştirdi. 2005 yılında ulaşılan 402 adet ile satışlarını yüzde 112 oranında artıran Doğuş Otomotiv-Krone, 2006 yılı 1 Aralık itibari ile gerçekleştirdiği 758 adetlik satış ile Türkiye’de bin 500’üncü treyler satışına ulaştı.

1500. Krone treylerin teslimat töreninde konuşma yapan Krone Genel Müdürü Tolga Senyücel, “Türkiye’de yakaladığımız bu başarıyla Doğuş Otomotiv 2006 yılı itibarı ile, Krone’nin Almanya hariç ihracat yaptığı ülkeler arasında en büyük 6. Pazar konumuna yükselmiştir. Krone’nin 100 yıllık tarihinde en hızlı büyüyen pazarı Türkiye pazarıdır” dedi.

YENİ ASYA / İSTANBUL

10.12.2006


 

Fiş vermeyen 129, almayan ise 26 YTL ceza ödeyecek

Yapılan araştırmada, toplanan fiş ve faturaların yaklaşık yüzde 85’inin normalde kayıt içi ekonomiyle ilgili olduğunun ortaya çıktığı bildirildi.

Konya Vergi Dairesi Başkanı Harun Kaynak, yaptığı açıklamada, önceki hafta, Türkiye’deki vergilerin yüzde 96’sının toplandığı 29 ilin vergi dairesi başkanlarının Maliye Bakanlığında bir toplantı yaptığını söyledi.

Bu toplantıda vergi iadesinin kaldırılması ve bu konuda önümüzdeki yıllarda yapılacak çalışmaların ele alındığını vurgulayan Kaynak, toplantıda ‘denetimlerin artırılması’ yolunda önemli kararlar alındığını bildirdi. Kaynak, şöyle devam etti: “Vergi iadesi kalktı diye fiş alınmayacak diye bir durum yok. Fiş vermeyen 129, almayan ise 26 YTL ceza ödeyecek. Vergi sisteminde sıkı bir denetim sürecine gireceğiz. Önceden bir denetlerken, şimdi 5 denetleyeceğiz. Denetimler 2007’den itibaren ülke genelinde 5 kat artırılacak. Sonuçta toplanan fişlerden geriye kayıt dışı ekonomiyle ilgili yüzde 15’lik gibi küçük bir dilim kalıyor. Bunu fazlasıyla toplayabiliriz.’’

/ KONYA

10.12.2006


 

Otomobil satışlarında gerileme

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, otomobil satışlarında bu yıl yüzde 15 gerileme olduğunu, gelecek yıl gerileme seviyesinin yüzde 10 civarında olmasını beklediklerini bildirdi.

Aybar, Renault tarafından yürütülen ‘’Sokakta İlk Adımlar’’ projesinin tanıtımı için geldiği Adana’da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl lansmanı yapılan ve Türkiye’de üretilen Clio 3 ile büyük başarı yakaladıklarını söyledi. Renault Mais’in 9 yıldır Türkiye binek otomobil piyasasının lideri olduğunu ifade eden Aybar, ‘’Clio 3’ün de katkılarıyla Aralık ayı itibariyle yaklaşık 80 bin otomobil satışı gerçekleştirdik. Yıl sonu itibariyle hedefimiz 90 bin. Türk halkı Renault’un kalitesine güveniyor’’ dedi.

Otomobil satışlarında son iki yıldır genel olarak bir düşüş yaşandığını ifade eden Aybar, bu yıl yüzde 15 civarında gerçekleşen düşüşün önümüzdeki yıl ise yüzde 10 civarında gerçekleşebileceğini söyledi.

/ ADANA

10.12.2006


 

Tekstil ihracatı yüz güldürdü

Bursa’dan yılın 11 ayında yapılan tekstil ile hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı, 1 milyar 358 milyon dolara ulaştı.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerinden derlenen bilgiye göre, Ocak-Kasım döneminde yüzde 8’lik artışla 528 milyon 11 bin doları bulan hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı, geçen yılın aynı döneminde 488 milyon 544 bin dolarda kalmıştı.

Bu dönemde, yüzde 15,6 oranında artarak 829 milyon 915 bin dolara yükselen tekstil ihracatı ise geçen yılın aynı döneminde 717 milyon 968 bin dolar olarak gerçekleşmişti. Tekstil alanında 9 serbest bölgeyle 106 ülke ve özerk bölgeye ihracat yapılırken, hazır giyim ve konfeksiyonda 7 serbest bölgeyle 98 ülke ve özerk bölgeye ulaşıldı.

/ BURSA

10.12.2006


 

Kayıt dışı istihdam gelişmeyi engelliyor

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Gülay Aslantepe, ‘’Kayıt dışı işçi istihdam eden iş yerlerinin gelişme şansı yok, bu iş yerlerinin bunu görmesi gerekiyor’’ dedi.

Aslantepe, yaptığı açıklamada, bazı işletmelerde çocukların yanı sıra yetişkinlerin de kayıt dışı çalıştığını ve bunun işletmeye büyük zarar verdiğini belirtti.

Çocuk emeğiyle üretilebilen malların ya da hizmet kalitesinin kesinlikle düşük olacağını, kayıt dışı yetişkin insan gücünün, belirli meslekî vasıflara sahip olmaması durumunda artı değer oluşturarak üretim yapmasının mümkün olmadığını ifade eden Aslantepe, şunları söyledi:

‘’Kayıt dışı işçi istihdam eden iş yerlerinin gelişme şansı yok, bu iş yerlerinin bunu görmesi gerekiyor. İnsan gücüne yatırım yapılmadığı zaman rekabet gücünün olmayacağı bilinmeli. Kaliteli iş gücü istihdam etmediği zaman iş yerleri artı değer üretemez.’’

/ GAZİANTEP

10.12.2006


 

IMF Türkiye’yi görüşecek

Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu, 13 Aralık’taki toplantısında Türkiye’yi gündeme alacak.

İcra Direktörleri Kurulunun IMF WEB sitesinde yayımlanan çalışma takvimine göre, 13 Aralık Çarşamba günü yapılacak toplantıda, stand-by anlaşması çerçevesinde yapılan 5. gözden geçirme çalışmaları sonunda hazırlanan niyet mektubunu ve Türkiye’deki enflasyon konularını ele alınacak. Niyet mektubunun onaylanması durumunda, yaklaşık 900 milyon dolar tutarındaki kredi dilimi serbest bırakılacak.

/ ANKARA

10.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004