Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Krediyle de borçlanmayın

Tüketici kredilerinin, 1 Aralık itibarıyla 466,5 milyon YTL artarak yaklaşık 44 milyar 861 milyon YTL’ye çıktığı hatırlatılarak, tüketicilerin dolarla borçlanmaktan da, banka kredilerinden de kaçınmaları gerektiği bildirildi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, 24 Kasım tarihi itibarıyla 44 milyar 394,5 milyon YTL düzeyinde olan banka kredilerinin 1 Aralık itibarıyla 466,5 milyon YTL artarak yaklaşık 44 milyar 861 milyon YTL’ye çıktığını hatırlattı. Banka kredilerinin her geçen gün artmasının iyi olmadığını belirten Deniz, ‘’Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, geçtiğimiz günlerde tüketicilere dolarla borçlanmaları yönünde uyarıda bulunmuştu. Aslında bu uyarı eksik yapıldı. Tüketicilere doların yanı sıra (banka kredilerinden de kaçının) denilmesi lazım. Çünkü faizler enflasyonun üzerinde’’ dedi.

“YENİ KREDİ ARAYIŞI HAYRA ALÂMET DEĞİL”

Özellikle konut ve otomobil kredilerinde ciddî bir sıkışıklık hissettiklerini anlatan Deniz, derneklerine son günlerde çektikleri kredileri ödeyememekten kaynaklanan başvuruların arttığına dikkat çekti. Deniz, kullandıkları kredileri ödeyemeyen ücretli ve dar gelirli kesimin çareyi başka kredi kaynaklarından aradığını ifade ederek, ‘’Otomobil ve tüketici kredilerini ödeyemeyenlerin yeni kredi arayışlarına girmesi hayra alamet değil’’ diye konuştu.

Kredi kullanımındaki artışta halkın zorunluluğunun yanında bankaların tüketici kredisini kullandırmaya yönelik çalışmalara ağırlık vermelerinin de etken olduğunu anlatan Deniz, şunları kaydetti: ‘’Bankalar ticarî kredilerle uğraşmak istemiyorlar. Bunun yerine kendileri için daha çok kârlı olan tüketici kredilerini kullandırmaya yönelik çalışmalara ağırlık veriyorlar.’’

/ ADANA

12.12.2006


 

Her 100 emekliden 58’i çalışıyor

Türkiye’de SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’a bağlı toplam 7 milyon 164 bin emekli bulunduğu, bunların ise 4 milyon 140 bininin herhangi bir işte çalıştığı belirlendi.

Başka bir deyişle her 100 emekliden 58’i çalışıyor. SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan belirlemelere göre, Türkiye’de toplam 7 milyon 164 bin kişi emekli aylığı alıyor. TÜİK’in hanehalkı işgücü anketinin sonuçlarına göre 3 milyon 24 bin emekli çalışmıyor. Geriye kalan 4 milyon 14 bin kişi ise herhangi bir işte çalışıyor.

Çalışan emeklilerin sayısı ve oranı da her geçen gün artıyor. 2005 yılında her 100 emekliden birisi çalışırken, 2006 yılında her 100 emekliden 58’inin çalıştığı belirlendi.

YENİ YASA EMEKLİLERİ ETKİLEYECEK

Yılbaşından yürürlüğe girecek olan sosyal güvenlik reformuyla, çalışan emekliler büyük bir darbe alacak. Emekli olup da çalışmaya devam edenlerden asgarî ücret ile asgarî ücretin 6.5 katı arasında olmak şartıyla yüzde 33.5’i ve yüzde 39’u arasında Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemek zorunda kalacak.

ÇALIŞAN HER 100 KİŞİDEN 18'İ EMEKLİ

Çalışan emeklilerin kayıt dışı çalışmanın da kaynağını oluşturuyor. Emekliler, tüm sosyal güvenlik haklarını emeklilik sebebiyle kazandıkları için kolayca kayıt dışı çalışabiliyorlar. Genç emeklilik ve kayıt dışı çalışmayı kabul etmeleri sebebiyle işverenlerin istihdamda emeklileri tercih edebildikleri belirtiliyor. Türkiye’de istihdam edilen her 100 kişiden 18’inin emekli olduğu belirlendi.

/ ANKARA

12.12.2006


 

Büyük mükellefe ‘VİP’ hizmet başlıyor

Kamuoyunda ‘’VİP Vergi Dairesi’’ olarak da adlandırılan Büyük Mükellefler Vergi Dairesi, gelecek ay İstanbul’da faaliyete geçiyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, ciro, ödenilen vergi, aktif büyüklük ve çalışan sayısı gibi çeşitli kriterlere göre, Büyük Mükellefler Vergi Dairesi kapsamına girecek mükellefleri belirledi. Belirlenen kriterleri taşısın, taşımasınlar bankacılık ve sigortacılık sektöründe faaliyet gösteren tüm kuruluşların da kapsam içinde yer alması kararlaştırıldı.

Bu çerçevede Büyük Mükellefler Vergi Dairesi içinde yer alabilecek mükellef sayısı bin 300 olarak tesbit edildi. Bu mükelleflerin 900’ünün de İstanbul’da bulunduğu öğrenildi. Büyük Mükellefler Vergi Dairesi’nin ilk şubesi 2007’nin ilk yarısında İzmir’de sonra da Ankara ve büyükşehirlerde açılacak. Şubelerde mükellef sayısı 150 dolayında bulunurken 3 - 4 mükellef için bir mükellef temsilcisi görev yapacak. Temsilci, beyanname ve vergilerin zamanında verilip verilmediğini de yakından takip edecek.

/ ANKARA

12.12.2006


 

Askerlik borçlanması bu yıl daha kârlı

SSK ve BAĞ-KUR kapsamındakiler, askerlik borçlanmasını yılbaşından önce yaptırmaları durumunda daha az ödeyecekler.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası, 1 Ocak 2007’den itibaren askerlik borçlanmasıyla ilgili şartları yeniden düzenliyor.

Yürürlükteki mevzuata göre, SSK kapsamında bulunan bir kişi yıl başına kadar 18 ay askerlik borçlanması yaparsa bin 911 YTL 6 YKr öderken, bu rakam yıl başından sonra 3 bin YTL’nin üzerine çıkacak.

Uzmanlar, bu rakamın yılbaşından sonra prime esas kazancın alt sınırının yükselmesine paralel olarak artacağını belirttirken, askerlik borçlanması düşüncesinde olan kişilerin ‘’yıl sonunu beklemeden sigorta müdürlüklerine başvurmaları’’ uyarısında bulundu.

/ ANKARA

12.12.2006


 

Büyüme hızı düşüyor

Türkiye İstatistik Kurumu, sabit fiyatlarla 2006 yılı 9 aylık büyüme hızını yüzde 5.7, üçüncü çeyrek büyüme hızını ise yüzde 3 olarak açıkladı. Büyüme hızı 2005 yılında yüzde 7.6 olurken, 2006 yılının ilk çeyreğinde yüzde 6.4, ikinci çeyrekte de yüzde 8.8 olarak gerçekleşmişti.

Türkiye ekonomisinde büyüme yılın üçüncü çeyreğinde hız kesti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Gayri Safi Millî Hasıla (GSMH) yüzde 3, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) yüzde 3.4 oranında büyüdü. Yılın dokuz aylık döneminde ise büyüme rakamları hedefin üzerinde kalmaya devam etti. 9 ayda GSMH yüzde 5.7, GSYİH yüzde 5.6 oranında arttı.

Yılın üçüncü çeyreğinde oluşturulan Türkiye’nin GSMH’si cari fiyatlarla yüzde 5.7’lik artışla 117 milyar 713 milyon dolar, 9 aylık GSMH’si de yüzde 10,3’lük artışla 290 milyar 103 milyon doları buldu. Geçen yıl GSMH 360 milyar 876 milyon dolar, GSYH de 361 milyar 470 milyon dolar seviyesindeydi.

İNŞAAT BÜYÜDÜ, TARIM DARALDI

Üçüncü çeyrekte en hızlı büyüyen sektör yüzde 20 ile inşaat oldu. İnşaatı yüzde 6.4’lük büyümeyle sanayi, yüzde 3.7’le ticaret izledi. Tarım sektöründe ise yüzde 2’lik daralma yaşandı. Dokuz ayda inşaattaki büyüme yüzde 20.1’le başı çekerken, sanayide yüzde 7.3, ticarette yüzde 5.9 büyüme kaydedildi. Tarım sektörü yüzde 1.2 daraldı.

TÜKETİMDE YAVAŞLAMA

Üçüncü çeyrekte özel nihai tüketim harcamaları yüzde 1.3, devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 15.4, gayri safi sabit sermaye oluşumu yüzde 9.4, mal ve hizmet ihracatı yüzde 5.7, mal ve hizmet ithalatı yüzde 1.7 artış gösterdi.

/ İSTANBUL

12.12.2006


 

Özelleştirmeler iki yılda 3,5 milyar dolar getirdi

Doğrudan yabancı sermaye girişi yılın dokuz ayında 12,8 milyar dolara çıkarken, yabancıların özelleştirmeye ilgisi de sürüyor.

Yapılan özelleştirmeler yoluyla iki yılda, toplam 3 milyar 542 milyon dolarlık fiili yabancı sermaye girişi oldu. Yapılan hesaplamalara göre, 2005 yılında özelleştirmeler kanalıyla gelen toplam yabancı sermaye 1 milyar 760 milyon dolar olarak hesaplandı.

Bu yıl ise özelleştirme için gelen yabancı sermaye tutarı 1 milyar 781 milyon dolar oldu. Yargı kararını bekleyen özelleştirmelerin tamamlanması, toplamda 536,5 milyon dolarlık bir sermaye girişine daha kapı açacak.

/ ANKARA

12.12.2006


 

Libya’lı yatırımcıların Türkiye ilgisi

Libyalı yatırımcıların 2007 yılında özellikle tarım sektöründeki yatırımlarını arttırarak, Çukurova ve Güneydoğu’da arazi alacakları bildirildi.

Libya’nın Ankara Büyükelçisi Muhammed Mangush, Türk-Arap İş Adamları Derneğinin (TURAB) kuruluş yıldönümü sebebiyle geldiği Mersin’de, yaptığı açıklamada, 2006 yılı sonunda Türkiye-Libya ticaret hacminin 2,7 milyar dolar civarında olacağını, ancak bu rakamı 2007 yılında 3 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Libyalı yatırımcıların Türkiye’deki yatırımlarının 2007 yılında ivme kazanacağını ve özellille tarımda yoğunlaşacağını kaydeden Mangush, “Türkiye’de bütün tarım alanlarında aktif rol almak isteyen girişimcilerimiz, bu yönde yatırımlar yaparak, ihtiyacımızın büyük bir kısmını Türkiye’den karşılamayı hedefliyor. Tarım sektöründe özellikle bakliyat ve buğday üzerinde yoğunlaşılacak. Buna bağlı olarak ise Çukurova ve Güneydoğu’da tarım arazileri almaya başlayacaklar. Bu çalışmaların sonucunda da ticaret hacmini 3 milyar doların üzerine çıkaracağız.’’

/ MERSİN

12.12.2006


 

Akdeniz serbest ticaret alanına dönüşecek

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Akdeniz ve Ege denizinin yakın zamanda ‘’serbest ticaret alanına’’ dönüşeceğine inandığını belirtirken, ‘’ortak çalışma ve işbirliği, Türkiye’ye de Yunanistan’a da büyük yararlar sağlayacak’’ dedi.

CNR Fuarcılık tarafından, hafta sonu Yunanistan’ın Rodos adasında düzenlenen Türk ihraç ürünleri fuarının açılışı ve resmî temaslarda bulunmak üzere, beraberindeki 200’ü aşkın Türk işadamı ve bürokratla birlikte bu adaya giden Bakan Tüzmen, görüşmelerin oldukça başarılı geçtiğini söyledi. Diğer adalara da aynı şekilde Türkiye’nin potansiyeli olan konularda girişimlerde bulunmak gerektiğini vurgulayan Bakan Tüzmen, daha önce 500 milyon dolar düzeyindeki iki ülke ticaret hacminin, son 5 yılda 2,5 milyar dolara çıkartılabildiğini, bunun önemli bir başarı olduğunu anlattı.

/ ANKARA

12.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004