Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

İki davada ortak özellik: Derinlere inemiyoruz!

Önceki gün Atabeyler çetesi davasına bakan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, dün de Danıştay cinayeti davasının duruşmasını yaptı.

Aslında her iki davada da ortak özellik, Atabeyler çetesi davasında Mahkeme Başkanı’nın yaptığı “Derinlere inemiyoruz” tesbitinde gizli.

Derinlere gerçekten inilemiyor!..

Üstünkörü bir soruşturma sonucunda davalar açılıyor. “Askeri mahkeme idi, sivil mahkeme idi” tartışması içinde, davalar karambole gelip kapanıyor..

Söyler misiniz, olayların üzerinden hemen hemen 7.5 ay geçmiş olmasına rağmen, her iki davanın da arka planından ortaya çıkarılan bir gerçek var mı?

Arka planda, bence ortak bir merkezden kaynaklandığını düşündüğüm bu iki olayda, kafalardaki soru işaretlerinin hangileri aydınlandı?

Bilen söylesin, 7.5 aydır, ilk günlerdeki bazı gelişmelerin dışında, olaylarla ilgili tek gelişme var mı?

Yargılama nasıl yapılır?

Olayın gizli yanları deşifre edilerek..

Var mı bu olayların arka planında neler olduğu ile ilgili ciddi araştırmalar?

Yok..

Örneğin Atabeyler çetesi davasında yargılanan kişilerin, askeri alandan patlayıcı maddeleri nasıl çıkarttıkları konusu aydınlığa kavuşturuldu mu? Bu patlayıcı maddelerin depo sorumlularının, çalınan malzeme ile ilgili bilgilerine hiç başvuruldu mu?

Nedir bu patlayıcıların, askeri alan dışına çıkarılması olayı? TSK mensubu herkes, istediğinde patlayıcı maddeleri askeri alan dışına çıkarabilir mi böyle?

Suçun bir kısmı askeri mahkemede soruşturuluyor, bir kısmı Ağır Ceza mahkemesinde. Mahkeme başkanı açık açık söylüyor, “Askerî mahkeme gizli duruşma yaptığından, evrak göndermede bile hassas” diye..

Evet, düşünebiliyor musunuz, Atabeyler çetesinde, iddiaya göre Başbakan’a, bazı üst düzey yöneticilere suikast hazırlığı içindeki insanların yargılandığı dâvâda, Ağır Ceza mahkemesi tüm delillere ulaşamıyor.

Delilleri elde edemeyen, inceleyemeyen bir mahkeme, nasıl karar verecek?

Davanın delilleri bana gizli.. Vatandaş Ahmet’e gizli.. Peki davayı gören, karara bağlayacak olan Ağır Ceza mahkemesi üyelerine de mi gizli?

Deliller gizli ise, karar nasıl verilecek?

Atabeyler çetesi davası da böyle, Danıştay cinayeti davası da böyle..

Üzerinden aylar geçti.. Danıştay, tuttuğu avukatla davaya müdahil olup ilgili ilgisiz insanları da dava kapsamı içine sokmaya çalışıyor ama, kimse sormuyor kendisine; “Danıştay yönetimi, şu güvenlik kamerası olayı ile ilgili ne yapmıştır? Cinayetten bir gün önce arızalanması olayı ile ilgili ne yapılmıştır bugüne kadar?”

Üstünkörü bir açıklama ile, “Kameralar arızalandığı için bir gün önce sökülmüştü” deyip kapattılar konuyu.

Olayın failleri bir gün önce de aynı mekana gelip, araştırma yapmışlar, “Kameralar arızalanmadan önceki kayıtlar incelensin” denilince, “Bilgisayarlardaki kayıtlar da silinmiş” deyip, geçiştiriverdiler konuyu..

Cinayetin en önemli delillerinden olan güvenlik kamerasındaki kayıtların dahi ortaya çıkarılamadığı bir davada, kim neyi çözebilecek ki?

Doğruya, olayın arkasındaki gerçeğe nasıl ulaşılacak ki?

Başkan’ın söylediği çok doğru..

Derinlere inilemiyor.

İnilemediği müddetçe de, derinlerdekilerin bize lütuf kabilinden sundukları bilgilerle yetineceğiz. Sıradan bir astsubayı, sıradan bir avukatı suçlayıp, onları cezalandırarak kapatacağız konuyu.. Oysa derindekilere, olayın gerçek sorumlularına ulaşmak gerek..

Eğer gerçekten, benzer olaylarla karşılaşmamak istiyorsak!

Vakit, 22 Aralık 2006

A. İhsan HASANOĞLU

23.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Asker millet olmak

  ‘Devlet iktidarı’ ve Çankaya

  Hürriyet özür dilemeliydi

  İki davada ortak özellik: Derinlere inemiyoruz!

  Eurovision’a 10. Yıl Marşı gitsin


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004