Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Somali’de çatışmalar büyüyor

Somali’de hükümetle ittifak halindeki milislerin başşehirde eski başkanlık sarayı da dahil önemli binaları ele geçirdikleri bildirildi. Somali Millî İttifakı (SMİ) sözcüsü Ebukar Osman Şeyh Reuters’a açıklamasında, “Villa Somali’yi aldık. İslâmcılar Mogadişu’yu artık terk etti.

Devlet başkanlığı sarayı da dahil olmak üzere daha önce kontrolümüzde olan her yeri ele geçirdik” dedi. SMİ, hükümette halen içişleri bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevinde bulunan Hüseyin Muhammed Aidid’e bağlı.

Bu arada, geçiş hükümeti, bütün ülkede olağanüstü durum ilân etti. Hükümet sözcüsü Abdurrahman Dinari, AFP’ye verdiği demeçte, “Ulusal güvenlik kurulu, Somali’de olağanüstü hal ilân etti” dedi ve ilan uyarınca herkesin silâhsızlandırılacağını söyledi.

Bu arada, Somali’de hükümete bağlı askeri kuvvetlerin başşehir Mogadişu’ya 30 kilometre kadar yaklaştığı, Şeriat Mahkemeleri Konseyi militanlarının şehri terk ettiği bildirildi. Halen silâh seslerinin duyulduğu kentteki aşiret liderlerine bağlı milislerin, Mogadişu’nun kontrolünü almak üzere harekete geçtikleri ve Konsey üniformalarını çıkaran ve daha önce İslâmî ilkeler için savaşan militanların da aşiret kuvvetlerine katıldıkları belirtildi. Militanların kentten çekilmeleriyle birlikte, Konseye ait üs ve binaların yağmalanmaya başlandığı öğrenildi. Bölge sakinleri, kentin kuzeyinden silâh sesleri duyulduğunu, Konsey militanlarıyla hükümete bağlı kuvvetler arasında şiddetli çatışmalar olduğunu söylediler. Konsey liderlerinden Şeyh Şerif Ahmed, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, Konsey’e bağlı tüm kuvvetlerin başkent Mogadişu’dan, kan dökülmesinin önüne geçmek için çekildiğini söyledi. Ahmed, çekilmeyi, stratejik bir değişiklik olarak gösterdi. Sivil zayiattan kaçınmak isteyen ve daha önce yapılan açıklamaya göre, başkenti ele geçirmeyi değil, kuşatmayı planlayan ordu, Şeriat Mahkemeleri Konseyi’ne direnişi bırakması ve geri çekilmesi çağrısında bulunmuştu. Devlet Başkanı Abdullah Yusuf’un bir açıklama yaparak, kentteki ılımlı siyasetçi ve aşiret liderlerini kendi cephesine çekmeye çalışması bekleniyor.

Şeriat Mahkemeleri Konseyi, kentin geleceğine ve kim tarafından yönetileceğine dair kararın halka bırakıldığını açıklamıştı. Kentin ileri gelenlerinin bugün bir araya gelerek, kime destek verileceğini görüşmeleri bekleniyordu. Aşiretler, çatışmaların, Mogadişu’yu sefalete sürüklemesinden ve İslâmî kesimlerin kendilerine ceza kesmelerinden kaygılanıyor. Hükümet sözcüsü Abülrahman Dinari, şehrin ileri elen isimlerinin, alimlerinin ve sivil toplum örgütü üyelerinin kendileriyle temasa geçerek, kentin bombalanmasına veya bir taarruza ihtiyaç kalmayacağı yönünde bilgi verdiklerini söylemişti. Dinari, “Mogadişu’ya saldırmayacağız. Şeriat Mahkemeleri militanları kaçıyorlar” diye konuşmuştu. Konsey militanlarına karşı mücadele veren Somali hükümeti, Etiyopya kuvvetlerinin de desteğini alarak şehre doğru harekete geçmişti.

/ MOGADİŞU

29.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Somali’de çatışmalar büyüyor

  Ford da Irak işgaline karşıymış

  Bağdat’ta düzinelerce ölü

  Hahamlar ELAL’a da el attı

  Lahud’a Yüce Divan yolu gözüktü

  Mısır Fetih’e silâh yardımını yalanladı

  Mariam da Saddam’ın akibetini bekliyor

  3 Amerikan askeri öldürüldü

  İsrail'e emrivaki uyarısı

  Türkiye, Doğu ile Batı arasında köprü

  Yunanistan’dan Türkiye’ye destek

  43 cm’lik at Guinness’e girdi

  Korunmaya alınıyorlar

  Kilise, Kurtuba isteğini reddetti


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004