Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ali FERŞADOĞLU

Rabbimizi Esmâ pencerelerinden tanımak



Asıl görevimiz olduğuna göre acaba Kâinatın Sahibini nasıl tanıyoruz, ne kadar tanıyoruz veya nasıl tanımalıyız? Kur’ân-ı Kerim’in tarif ettiği, Resûlullah’ın (asm) tanıttığı şekilde mi; yoksa zihnimizde oluşan değişik kültürlerin imajlarıyla mı? Allah kimdir; nasıl bir varlıktır? Hangi isim ve sıfatlar sahibidir? Sıfatlarının mahiyeti nedir? Allah Kendisini bize nasıl tanıtmakta, hangi isimlerle onu çağırmamızı emretmektedir? Allah’a Tanrı denir mi?

Bu soruların cevaplarına geçmeden önce, bilmeyi ve tanımayı kısaca tahlile tâbî tutmalıyız. Elbette bilmekten bilmeye farklılıklar vardır. İlkokulda iken matematik biliriz, ortaokulda da biliriz, lisede de biliriz. Üniversitede, matematik fakültesinde okuyan da bilir, orada asistan olan da, doçent de, profesör de bilir. Ve Einstein veya matematik dahileri de bilir. İşte, bunlar bilmenin dereceleridir. Yine, bir ilim adamını, bir mobilya ustasını, bir idâreciyi çeşitli cepheleriyle tanırız. Bir de onlar hakkında uzmanlaşmış olanların tanımaları vardır. Bir müzeyi veya kitap fuarını gezen okuma yazma bilmeyen birisinin aldığı lezzet ile, bir ilköğretim öğrencisi, lise-üniversite talebesi veya ilim-fikir adamının aldığı lezzet, duyduğu sevinç, hissettiği duygular, farklı farklı ve her birisinin derecesine göredir.

**

Ömründe fil görmemiş Hintliler merakla ahıra koşup tanımak istemişler. Ne var ki, ahır pek karanlıkmış. Kimse bir şey göremediğinden, el yordamıyla onu tanımaya çalışmışlar. Herkes dokunduğu yere göre onu tanımlıyormuş:

Hortumunu tutan “Fil bir boru gibidir”, kulağına dokunan “Fil bir yelpaze gibidir”, ayağını yoklayan “Fil bir sütun gibidir”, sırtını sıvazlayan “Fil taht gibidir” diyordu.

Herkes, dokunduğu yere göre onu tarif etti. Elbette, bunların hiçbirisi değildi. Fil bambaşka bir mahlûktu ve o ancak, aydınlıkta görülebilirdi.

Dıştan görünüş de onu aslında tam olarak tanıtmaz. Onu tanıyan birisi tanımlamalıdır.

**

Yaratıcı asla yarattıklarına benzemez. Verilen örnekler, sadece zihnimize yaklaştırmak ve meseleyi daha iyi kavramak içindir. Yoksa, sonsuz kudret sahibi Yaratıcı ile, aciz, zayıf, belki bir toz kadar bile olmayan yaratılmış insan arasında “yaratılmış olmanın” dışında hiçbir münasebet yoktur.

Bu dünyadaki akıl, zihin ve idrak gibi algı boyutlarıyla Kadir-i Mutlak’ın Zâtını asla bilemeyiz. Çünkü, sonsuz azamet ve uluhiyet sahibi olduğundan ihata edemeyiz. Ancak, şu kâinat müzesinde ve insan kitabında tecellî eden, yansıyan, görünen binbir isim ve sıfatlarıyla bilgimiz, araştırmamız, incelememiz nispetinde tanırız. Ve bilgimiz derecesinde de azâmeti zihnimize yerleşir ve ona göre sever, sayar, ibâdet eder, emirlerini dinler, nehiylerinden sakınırız.

Allah’ın sonsuz isim ve sıfatlar sahibidir. Bir âlemde, içinde bulunduğumuz bu âlemde, 18 bin, başka âlemde 100 bin ismi, trilyonlarca yıldız âlemleri ve kümelerinde trilyonlarca ve sonsuz ismi tecellî eder! Çünkü O, Ezelî ve Ebedî olan Rabbü’l-Âlemîn’dir. Esmâsı da öyle olması gerekir.

Her fiilin arkasında bir fail, her ilmin arkasında bir âlim, her terbiyenin arkasında bir mürebbî, her kitabın arkasında bir kâtip, her san'atın arkasında bir san'atçının bulunması aklın zarûriyatındandır. Meselâ, güzel, mânâlı, ilmî bir kitap veya mimarinin bütün incelikleriyle yapılmış bir ev, açıkça, yazmak ve yapmak fiillerini gösterir. Yazmak ve yapmak fiilleri; yazarlık ve dülgerlik san'at isimlerini; bu ünvanlar ise kitâbet ve dülgerlik sıfatlarını; bu san'at ve sıfatlar da bir zâtı gösterir. Zira, failsiz bir fiil, müsemmasız bir isim mümkün olmadığı gibi, mevsufsuz bir sıfat ve san'atkârsız bir san'at mümkün değildir.1

İşte kâinat bütün bu fiiller, faaliyetler, güzellikler, nakışlar, san'atlar, sıfatlar, Esmâ-i Hüsnâ sahibi birisini göstermektedir. Kur’ân da bu hususta şöyle ferman eder:

“En güzel isimler (Esmâü’l-Hüsnâ) Allah’ındır. O halde Ona o güzel isimlerle duâ edin. Onun isimleri hakkında eğri yola gidenleri bırakın. Onlar yapmakta olduklarının cezasına çarptırılacaklardır.”2

Dipnotlar:

1- Şuâlar, s. 133.; 2- A’raf Sûresi: 180.

29.12.2006

E-Posta: [email protected] [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.12.2006) - Sağlıklı, müreffeh toplum imanla oluşur

  (27.12.2006) - İnsan tüm varlıkların diliyle zikretmeli

  (26.12.2006) - Her varlık, kendi diliyle Allah'ı zikreder

  (23.12.2006) - Hadiniz ordan!

  (22.12.2006) - Stres hastalıklarını iman gücüyle ameliyat etmek

  (21.12.2006) - İmanın tedâvi gücü

  (20.12.2006) - Hırsızlık, cinayet ve el kesme

  (19.12.2006) - Ölür müsün, öldürür müsün?

  (18.12.2006) - Tefekkürle tedâvi

  (16.12.2006) - Sağlıklı hayat ve iman

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004