Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Esir kampı, okul olmuş

Dünya Savaşında Orta Sibirya’da Krasnoyarsk Esir Kampının, Osmanlı, Avusturya-Macar ve Alman ordularına mensup esir subay ve erler tarafından yatılı üniversiteye dönüştürülmesi bilimsel makaleye konu oldu.

İnsanların bulundukları mekânları yaşanabilir yapmalarının, esir olsalar bile bunu başarabilecekleri, ‘’Krasnoyarsk’ın Ölüm Kapmından Yatılı Üniversiteye Dönüşmesi’’ başlıklı makalede gözler önüne serildi.

Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemil Kutlu tarafından hazırlanan ve Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisinin son sayısında yayınlanan makalede, tüm olumsuzluklara rağmen bir grup esirin hayata nasıl tutulduğu anlatılıyor.

Orta Sibirya’da Trans-Sibirya demir yolu hattı üzerinde bulunan Krasnoyarsk şehrinde 1. Dünya Savaşı esirleri için kurulan kampa ilk sevkıyatın 1914 yılında başladığı belirtilen makalede, Osmanlı, Avusturya-Macar ve Alman ordularına mensup esir subay ve erlerin sayısının kısa sürede kapasitesinin iki katı olan 14 bine ulaştığı, kamptaki idarenin bozuk oluşu, altyapıdaki eksiklikler sebebiyle ortaya çıkan salgın hastalıkların 8 bin civarında esirin hayatını kaybetmesine sebep olduğuna dikkat çekildi. Şartların düzeltilmesi ve esirleri tarafından kurulan yardımcı iç idarenin duruma el koymasının ardından ölüm kampının her türlü sosyal ve kültürel faaliyetin yaşandığı bir mekan durumuna getirildiği ifade edilen makalede, Türk esirlerin grup kıdemlisinin 29. Tümen Kumandanı Albay Arif Bey olduğu ifade edildi.

Kampta bulunan Türk esirlerin, Alman ve Macar subaylarında dillerini öğrenmeye, onlara da Türkçe ve Arapça öğretmeye başladıkları anlatılan makalede, Türk subayların öğrenmek için en fazla rağbet ettikleri dillerin Almanca ve Fransızca olduğu, çoğu esirin bir dili bazılarının ise iki dil öğrendiği vurgulandı.

Dil öğrenme dışında kamptaki esirlerin gerektiğinde üniversite diploması almak için fizik, kimya, matematik gibi fen derslerine de çalıştıkları, mühendislik, boyacılık, ziraat, bağcılık, meyvecilik, hububatçılık, koyunculuk, inekçilik, aracılık, tavukçuluk ve sabunculuk gibi dersleri teorik olarak okudukları, en fazla ilgi çeken derslerin ise dil ve spor olduğu ifade edildi.

Esir kampında haftada birkaç defa ilmi ve teknik konularda konferanslar da düzenlendiği Türk subayların bu konferanslara hem konuşmacı hem de dinleyici olarak katıldıkları anlatılan makalede, dekore edilen bir pavyonun tiyatro salonu haline getirildiği, sergilenen oyunlara Rus subaylarının aileleriyle geldikleri, Türk esirlerinde Hüseyin Rahmi’nin ‘’Mürebbiye’’ adlı oyunu sergilediği kaydedildi.

KAMPTA ÇIKAN DERGİ

Krasnoyarsk’daki 400-500 Türk subayı ile 100-150 kadar erin sosyal ve kültürel faaliyetlerini değerlendirmek düşüncesiyle çıkardıkları ilk derginin ‘’Vaveyla’’ adını taşıdığı, 10 Aralık 1915’de ilk sayısı çıkarılan derginin 1 Mart 1918’e kadar 101. sayısına ulaştığı anlatılan makalede, el yazısı ile yazılan derginin kâğıt ve mürekkep kıtlığı yüzünden tek nüsha olarak çıkarılabildiği, bu yüzden derginin kampta bulunan esirlere satılmadığı, sadece pavyonlarda dolaştırılarak okuyan ve dinleyen her esirden 2 kapik toplandığı kaydediliyor. Derginin ana amacının Türk esirleri eğitmek olduğu kaydedilen makalede, Rus gazetelerinden haber çevirilerin yer aldığı dergide mizahi yazılar, bilmecelerin de yayınlandığı, ayrıca şefkat ve yardım kavramları işlenerek durumu iyi olan esirlerin zor durumda olanlara yardımları özendirildiği, ayrıca cemiyet haberlerine de yer verildiği bildiriliyor.

/ ERZURUM

01.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: Irak öncelikli sorun oldu

  Kalpler yumuşadı

  Erbakan, Güler ve Topbaş bayram namazını Eyüp Sultan’da kıldı

  Arınç: Bayram huzur getirsin

  Şehitler unutulmadı

  Cezaevlerinde açık görüş

  Sınır ötesi bayramlaşma

  Bayram vaazına soruşturma

  Londra’da iki kez bayram namazı kılındı

  11 Türk hacı daha vefat etti

  Baykal: İdamla hukuk sağlanmaz

  Akaryakıtta kaçakcılığa son

  Karayalçın: Tartışmalar Erdoğan’a yarar

  MEB’den sözleşmeli öğretmenler için teklif

  64 operasyonda 144 kişi yakalandı

  Şener: İdam bütünlüğe zarar vermesin

  Esir kampı, okul olmuş

  Çocuklara bayram harçlığı


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004