Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

Vizyon ve misyon

Vizyon, bulunduğumuz noktadan tahayyül ettiğimiz farazî bir hedefe kilitlenmektir. Tıpkı bulunduğunuz noktadan hedef 12’ye odaklanma gibi, vizyon da zihinde hayal edilen bir hedefe odaklanmak ve hedefe ulaşmak için bütün aklî, zihnî ve duygusal ameliyeleri var gücüyle yerine getirmektir.

Misyon, hareketlerimiz için bir standart getirir. Bir misyon duygusu, davranışın yükselen bir standardını benimsemiş herkese doğru hareket etme potansiyeline sahiptir. Bu konuda fikrini açıklayan bir baba, “Bir ebeveyn olarak alkol ve uyuşturucu kullanılmasına göz yumamam” diyor. O ebeveyn (anne-baba) olma misyonunu gerçekleştirdiği için çocuklarına yükselen bir standart getirir. Başarının takibinde rakiplerini asla eleştirmeyen satış temsilcileri misyonlarını yaşatanlarla bütünlüğün seviyesini artırır.

Misyon yüceltir, bilinçliliği arttırır. Misyon, misyon sahibinin iş veya hayatındaki anlamın, derin bir duygusunu oluşturur. O halde misyonun bir vizyonunu taşıyın ve değişen bir insan haline gelin .

Bir insan hedefinin (vizyon) büyüklüğü nispetinde büyür. Bediüzzaman “Kimin himmeti milleti ise o kişi tek başına küçük bir millettir” özdeyişiyle hedefi büyük olanların nasıl yüceldiğine işaret etmektedir. Bu demektir ki, insan hedefini büyük tutmalıdır. O hedefe ulaşmak için kendine bir misyon (görev) belirlemelidir. Yani “Belirlediğim hedefe ulaşmak için neler yapabilirim. Karakterime, şahsiyetime ve yeteneklerime uygun bir hareket planı hazırlamalı ve bu plan çerçevesinde bir program oluşturarak var gücümle çalışmalıyım” düşüncesiyle harekete geçilmelidir.

Hedefe kilitlenmede “odaklanma” metodu uygulanmalıdır. Meselâ bir satıh üzerinde matkapla delik açmak istiyorsanız, satıh üzerinde gezelemek yerine delmek istediğiniz noktaya odaklanıp var gücünüzle bastırmalısınız. Eğer o noktaya odaklanmayıp satıh üzerinde matkabı gezdirip durursanız asla o satıhta bir delik açamazsınız. O halde, zihni farklı alanlarda dağıtmak yerine, hedefe odaklanıp, o hedefe ulaşmada tüm gayretinizi sarf etmelisiniz.

Sonuç olarak, insan hayatı boyunca kendinde oluşturduğu uzun vadeli ve kısa vadeli hedeflerle bütünsel başarı için bir zemin oluşturabilir. Bu hedeflere ulaşmada en önemli konulardan biri istikrar ve tekrarlanan davranışların hedeflere uygunluğunu kontrol etmektir. Bir İngiliz atasözünde denildiği gibi, “Yuvarlanan taş yosun tutmaz (A rolling stone gathers no moss)”. O halde hedefe ulaşmak için önemli sapmalara kaymadan istikrarlı bir şekilde çalışmalıyız.

Hedefe ulaşma formülü: Hayal edilen hedef+hedefe ulaşmak için geliştirilen strateji ve taktikler+azimli ve istikrarlı (sebat) olmak+strateji ve taktikleri sistematik bir şekilde uygulamak+eksik ve aksak noktaları tesbit edip düzeltmek+düzeltilmiş strateji ve taktikleri yine sistematik bir şekilde uygulama alanına geçirmek+bütün tedbirleri aldıktan sonra elde edilen sonuca razı olmak.

Dr. Kenan ÖREN

06.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  Vizyon ve misyon

  İki bin yedi için profil

  Benim vereceğim daha çok şey var

  ‘Okumak ömrü uzatıyor’

  YASEM AJANDASI


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004