Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İyice yalnızlaştı

İngiliz Guardian gazetesi, Kongre ve Amerikan kamuoyunun açıklanan son plana karşı çıktığını belirterek, “Bush iyice yalnızlaşıyor” diye yazdı. Haberde, “Beyaz Saray’da 6 yıl boyunca büyük bir hareket özgürlüğüne sahip olan Bush, hem Demokratlar, hem de Irak politikasına karşı çıkan Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin isyanıyla karşı karşıya. Demokratlar önümüzdeki hafta yeni strateji için Kongre’nin iki kanadında da oylama yaptıracak. Oylamanın sonucu bağlayıcı olmayacak. Ancak sembolik de olsa sonuç Bush’u daha da yalnızlaştıracak” denildi.

İngiliz basınında önceki gün, ABD Başkanı George Bush’un açıkladığı yeni Irak stratejisiyle ilgili yorumlar ve ABD’nin İran’ın Erbil konsolosluğuna yaptığı baskın başlıkları öne çıktı.

Guardian, manşetinde Kongre ve Amerikan kamuoyunun plana karşı çıktığını belirterek, “Bush iyice yalnızlaşıyor” diye yazdı. Haberde, “Beyaz Saray’da 6 yıl boyunca büyük bir hareket özgürlüğüne sahip olan Bush, hem Demokratlar hem de Irak politikasına karşı çıkan Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin isyanıyla karşı karşıya. Demokratlar önümüzdeki hafta yeni strateji için Kongre’nin iki kanadında da oylama yaptırıyor. Oylamanın sonucu bağlayıcı olmayacak. Ancak sembolik de olsa sonuç Bush’u daha da yalnızlaştıracak. Demokratlar, Senato’daki oylamada 10 kadar Cumhuriyetçi üyeyi saflarına çekebilecekleri inancında. Bu oylama, Demokratlar’ın hakimiyetini geçtikten sonra Kongre ile Beyaz Saray arasındaki ilk ‘çarpışma’ olacak” denildi.

Aynı gazeteden Jonathan Steele ise Bush’un önceki günkü konuşmasında “Irak’ta yenilgi Amerika için felâket olacak” diyerek, “vatanseverlik” kartını oynadığını ve bu manevrasıyla Demokratlar’ın elini bağladığını belirtti: “Irak bataklığına daha fazla asker gönderme kararı, Kral George’un son çılgınlıklarından biri. Amerikan halkının çoğu birliklerin bir an önce Irak’tan dönmesini istiyor, ancak Bush’un yeni stratejisinden Amerika’nın daha uzun süre burada kalmaya devam edeceği anlaşılıyor. Bu yüzden Beyaz Saray’da aklıselimin yeniden egemen olması için 2009’u, yeni başkanı beklemek gerekiyor. Gerçi şimdiki tablo böyle bir iyimserliğe izin vermiyor. Cumhuriyetçiler’in başkanlık yarışında öne çıkan ismi John McCain, Bush’tan daha şahin. Karmaşık siyasî ve sosyo- ekonomik sorunların askeri yollarla çözülebileceğine inanıyor. Amerikan seçmeninin gözünde vatansever görünmemekten çekinen Demokratlar da sıkışmış durumda. Bush’u engelleyebilecek adımlar atamıyorlar. Irak’ta Amerikan kayıplarının daha da artması ve Irak’ta kaosun daha da içinden çıkılmaz bir hal alması, başkan adaylarının artık bu savaşın bitmesi gerektiğini düşünmeye ikna edebilir”.

/ LONDRA

13.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Rice: Başaramazsak Kürtler ayrılır

  İyice yalnızlaştı

  Sınır ötesi operasyona izin yok

  Sadr'dan tehdit: Tabutta dönerler

  Sünnî ve Şiî liderler de hedefte

  HRW: İsrail savaş suçu işledi

  Olmert dibe vurdu

  Zebari: Baskın hoş değil


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004