Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

İlk günkü gibiler

Edirne’de Osmanlı İmparatorluğu döneminde 4 tarihî köprü üzerine padişah ve paşalar tarafından yaptırılan “tarih köşkleri”, ilk günkü ihtişamını koruyor.

Araştırmacı yazar ve gazeteci Oral Onur, Edirne’nin Osmanlı Devletine 92 yıl başşehirlik yaptığını belirterek, bu sebeple dört bir yanında tarihin izlerinin yer aldığını söyledi.

Edirne’de 11 tarihi köprü olduğunu ve bunun 4’ünde tarih köşkü bulunduğunu ifade eden Onur, tarihî köşklerin sadece ordunun geçtiği köprüye yapıldığını belirtti.

Tarihî köşklerinin 1846 yılında 2. Abdülmecit tarafından yaptırılan Meriç Köprüsü’nde, 1608 yılında Ekmekçizade Ahmet Paşa tarafından yaptırılan Ekmekçizade Ahmet Paşa (Tunca) Köprüsü’nde, 1757 yılında Kemankeş Kara Mustafa Paşa tarafından yaptırılan Kemankeş Kara Mustafa Paşa (Gazimihal) Köprüsü’nde ve Şahabettin Paşa tarafından yaptırılan Şahabettin Paşa (Saraçhane) Köprüsü’nde bulunduğunu bildiren Onur, bu köprülerden sefere giden padişah, süvariler ve topçuların tarihî köşkünde son kontrollerini yaptığını, buradan birçok yerin görülebildiğinden olası bir tehlikenin önlendiğini kaydetti.

YAPILAN HARCAMA MİKTARI YAZILMIŞ

Onur, köprüyü yaptıran paşaların, tarihi köşklerin üstüne köprüyü ne zaman yaptırdıkları ve harcama miktarlarını da yazdırdığını ifade etti.

En son yapılan Meriç Köprüsü’nün tavanına ise nehir kenarlarında bulunan yalıların resimlerinin çizildiğini ifade eden Onur, şunları kaydetti:

‘’2. Abdülmecit, Meriç Köprüsü’nü yaptırırken nehrin suyunu Karlıova Köprüsü’nden verdirmiştir. Büyük zorluklarla inşa edilen köprü, 12 gözlüdür ve Edirne’nin en büyük köprüsüdür. Bu köprüde bulunan tarihî köşkünün tavanındaki resimler hâlâ ilk günkü şeklini koruyarak, geçmişi günümüze yansıtıyor. Fakat o dönemdeki yalılar ahşaptan yapıldığından ve nehir taşkınlarından dolayı günümüze gelmeyi başaramamıştır.’’

Onur, Edirne’de en güzel gün batımının Meriç Nehri üzerindeki tarihî köşkden izlendiğini belirterek, burasının çok sayıda gencin uğrak yeri olduğunu söyledi.

13.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İlk günkü gibiler

  3. Mustafa ve 3. Selim türbelerine onarım

  Yarışa devam!


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004