Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Hariri’ye kanlı anma

Lübnan’ın kuzeyinde Hıristiyanların yaşadığı Bikfaya kasabası yakınında iki otobüste meydana gelen patlamada ölenlerin sayısı 12 olarak açıklandı.

Devlet haber ajansı yerel saatle 09.30 sularında bir minibüste bir patlama meydana geldiğini duyurdu. Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri suikastının yıldönümünde meydana gelen bu patlamadan yaklaşık 7 dakika sonra da başka bir minibüste patlama olduğunu belirtti. Haberde 12 kişinin öldüğü ve 10 kişinin de yaralandığı belirtilirken, Metn bölgesindeki Ayn Alak kasabası yakınında meydana gelen patlamaya neyin sebep olduğunun henüz belirlenemediği kaydedildi. Lübnan ordusundan bir sözcü, patlamaya aracın içine yerleştirilen bir bombanın mı yoksa yol kenarına yerleştirilen bir bombanın mı yol açtığını henüz belirleyemediklerini söyledi.

Bikfaya köyü, geçtiğimiz yılsonunda suikast sonucu öldürülen Hıristiyan lider Piyer Cemayel’in memleketi olarak biliniyor. Cemayel, 21 Kasım’da uğradığı suikast sonucu öldürülmüştü. Cemayel suikastı ülkede siyasî krizi tetikleyen unsurlardan biri olurken, muhalefet hükümeti devirmek için uzun süredir gösteri yapıyordu. Lübnan’da Suriye yanlısı muhalefet, parlamentoda daha fazla veto istediğini; aksi takdirde de hükümeti devireceğini belirtiyor. Lübnan iktidarı ise muhalefetin asıl amacının, Refik Hariri suikastının zanlılarının yargılanması için uluslar arası bir mahkeme kurulmasını önlemek olduğunu savunuyor. Başbakan Fuad Sinyora hükümeti ve Birleşmiş Milletler, geçtiğimiz hafta mahkemenin kurulması için anlaşmıştı. Ancak mahkemenin kurulması için parlamentonun onayı gerekiyor. Lübnan iktidarı da Şam’ı, en büyük şüpheli kendisi olduğu için muhalefeti kullanarak mahkemenin oluşturulmasını önlemeye çalıştığını savunuyor.

/ BEYRUT

14.02.2007


 

İstanbul’a vur emri Ladin’den

ABD’de yayımlanan The Washington Post gazetesi, El Kaide terör örgütünün Kasım 2003’te İstanbul’da düzenlediği ve 58 kişinin olduğu, yaklaşık 750 kişinin de yaralandığı bombalı saldırıların emrinin Usame bin Ladin tarafından verildiğini yazdı.

Saldırıların, sanıkların sorgulama tutanaklarına ve saldırganları tanıyanların ifadelerine dayanan öyküsü, The Washington Post’un dünkü sayısında geniş şekilde yayımlandı. Buna göre bombalamaların temeli, olayı düzenleyen Türk eylemcilerin, ABD’ye karşı yapılan 11 Eylül saldırılarından yaklaşık bir hafta önce Afganistan’da Kandahar’da Bin Ladin ile bir araya geldiği kahvaltıda atıldı. Gazeteye göre Bin Ladin, burada, büyükannelerinden birinin Türk olduğunu da söyledi.

The Washington Post, İstanbul’daki bombalamaların, Bin Ladin’in, 11 Eylülün ardından kayıplara karışmadan önce bizzat talimatını verdiği son saldırılar olabileceğine işaret etti.

Gazete, bunun öncesinde İstanbul’da bir tekstil fabrikasının terasında 2000 yılında toplanan dört kişinin, büyük bir saldırı düzenlemeyi ilk defa kararlaştırdığını kaydetti.

The Washington Post’a göre Baki Yiğit adlı kısı, sorgulamadaki ifadesinde, ilk yapılan planda TÜSİAD’ın bir toplantısına baskın düzenlenmesinin düşünüldüğünü söyledi. Buna göre Habib Aktaş adlı kişinin grubunun eyleminde, TÜSİAD toplantısında bulunan iş adamlarının rehin alınması, bunlardan fidye olarak bir milyon dolar toplanması ve sağlanacak bir uçakla Afganistan’a gidilmesi planlandı. Gazeteye göre, işlerin yolunda gitmemesi durumunda ise rehinelerin öldürülmesi ve saldırıyı düzenleyenlerin “şehit olması” düşünüldü.

Ancak daha sonra planlar olgunlaştırılırken, İstanbul’daki sinagoga, İngiliz Başkonsolosluğuna ve HSBC bankasına saldırı düzenlenmesi kararlaştırıldı. Gazeteye göre bombalar, daha önce Çeçenistan ve Bosna’da çarpıştığı belirtilen Aktaş tarafından, Afganistan’da edindiği bilgi doğrultusunda imal edildi ve dört Türk intihar bombacısına verilerek saldırılar düzenlendi.

/ WASHINGTON

14.02.2007


 

Direnişçilerin elinde uzun namlulu silâhlar var

İngiltere’de yayımlanan The Daily Telegraph gazetesi, Irak’taki terör gruplarının elinde Avusturya yapımı uzun namlulu silâhlar bulunduğu iddiasına yer verdi.

Avusturya yapımı keskin nişancı silâhlarının normalde İran’a satıldığını, şimdi Irak’taki direniş gruplarının eline geçtiğini yazan gazete, 100’den fazla silâhın, Amerikan güçleri tarafından yapılan baskınlarda ele geçirildiğini öne sürdü. Gazete, bu silâhların attığı kurşunların çelik yelekleri bile delip geçebildiğine işaret etti. 800 adet silâhın Avusturya şirketi Steyr-Minnlicher tarafından geçen yıl İran’a resmen gönderildiğini hatırlatan gazete, “Bu satış yapıldığında Washington yönetimi ve Londra hükümeti silâhların sonuçta direnişçilerin eline geçebileceğine dair kaygılarını dile getirmişti” hatırlatmasında bulundu.

/ LONDRA

14.02.2007


 

Filistin anlaştı, İsrail bozuldu

El Fetih ile Hamas’ın ulusal birlik hükümeti konusunda anlaşmaya varmasının ardından İsrail’de muhalefet hükümete eleştiri oklarını yöneltti.

Muhalefetteki Likud Partisinin lideri Binyamin Netanyahu, İsrail yönetimini, Filistinli tarafların Mekke’de vardıkları anlaşmaya verilecek cevap konusunda tutarsız açıklamalarda bulunmakla suçladı ve Başbakan Ehud Olmert liderliğindeki hükümete istifa çağrısında bulundu. Netanyahu, “Hükümet, Cumartesiye kadar Mekke anlaşmasına karşı bir tutum içindeydi. Ancak ertesi gün, Olmert’in kararsız olduğu yönünde bir bilgi iletildi” diye konuştu.

Hükümetin başarısız olduğunu ileri süren ve Olmert’in, Hamas ile uzlaşma tarzını eleştiren Netanyahu, Hamas’ın büyümesine Olmert’in izin verdiğini iddia etti. Netanyahu, “Hamas’ın Kudüs’teki seçimlere katılmasına izin vermemesini söyledim. Ancak kabul etmedi” diyerek, Hamas’ın Filistin’de iktidara gelmesinde Olmert’in de payı olduğunu ima etti.

/ ANKARA

14.02.2007


 

Bush: İran'a saldırmaya niyetim yok

İran'a saldırmak gibi bir niyetinin bulunmadığını söyleyen Bush, bu konuda söylenlenleri “şayia” olarak niteledi. Bush, “Savaşmak istediğime ilişkin söylentilerdeki taktiği anlamıyorum. Bu siyasî birşey galiba” dedi.

ABD Başkanı George Bush, İran’a saldırmak gibi bir niyeti olmadığını söyledi ve bu konuda söylenenlere “şayia” dedi. C-SPAN TV’sinde bu gece konuşan Bush, “Savaşmak istediğime ilişkin söylentilerdeki taktiği anlamıyorum. Bu siyasi bir şey galiba...” dedi. Bush, “Ama diğer taraftan Kongre üyelerinin nükleer silâha sahip bir İran’ın yaratacağı tehlikenin farkına varacağını da ümit ediyorum” diye konuştu. Bu söylentilerin “Washington’a mahsus şeyler” olduğunu söyleyen Bush, İran meselesini barışçı şekilde çözmeye yönelik kapsamlı bir politikası olduğunu anlattı. ABD, İran’ı “elektrik üreteceğim diyerek nükleer silâh yapmaya çalışmakla” suçluyor. Washington’a göre, Tahran ayrıca Lübnan hükümetini istikrarsızlığa sürüklemeye çalışıyor, dahası “terör” gruplarını destekliyor.

“AMERİKAN SALDIRISINDAN KORKMUYORUZ”

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ülkelerine yönelik bir Amerikan saldırısından korkmadıklarını ve böyle bir ihtimalde saldırıyı geri püskürteceklerini ve ABD açısından sonuçların vahim olacağını ileri sürdü. Nejad ayrıca bütün kötülüklerin anasının işgal olduğunu ve işgal sürdükçe Irak’ın istikrara kavuşamayacağını söyledi.

/ WASHİNGTON

14.02.2007


 

Lieberman: İranla tek başımıza yüzleşiriz

İsrail’in aşırı sağcı Stratejik İşler Bakanı Avigdor Lieberman, İran’ın oluşturduğu “nükleer tehdit” ile tek başlarına yüzleşmek zorunda kalacaklarını belirtti.

Halk radyosuna konuşan Lieberman, İran’ın nükleer tesislerine muhtemel bir İsrail saldırısıyla ilgili soruya, “İranlılarla tek başımıza yüzleşmek zorunda kalacağız. Çünkü İsrail, kollarını bağlayıp sabırla İran’ın nükleer silâh geliştirmesini bekleyemez” diye cevap verdi. Lieberman, Financial Times’ın yayınladığı Avrupa Birliği raporunu da eleştirdi. Raporda, İran’ın nükleer programını ciddî olarak müzakere etme ihtimali olmadığı sürece uluslar arası toplumun Tahran’ın atom bombası geliştirmesini önlemek için çok fazla şey yapamayacağı vurgulanıyordu.

/ KUDÜS

14.02.2007


 

Aksa gerginliği bitmedi

Geçtiğimiz hafta El Aksa Camii’nin Mugrabi kapısı önündeki köprüyü restore etmek adına başlatılan kazı çalışmaları sebebiyle bölgede yaşanan gerginliğin artacağı açıklandı.

İsrail polisi, Pazartesi günü akşam saatlerinde yaptığı değerlendirme toplantısında Kudüs Belediyesi’nin kazıyı yavaşlatma kararına rağmen El Aksa’nın da içinde olduğu eski şehirde gerginliğin özellikle hafta sonuna doğru artacağına dikkat çekti. Polis, güvenlik tedbirlerini arttırarak bu hafta boyunca 45 yaş altındaki Arap erkeklerin bölgeye girişini engelleme kararının süreceğini belirtti.

/ KUDÜS

14.02.2007


 

Zevahiri’den Müslümanlara birleşme çağrısı

Terör ağı El Kaide’nin iki numaralı ismi Eymen Ezzevahiri, tüm Müslümanlara birlik çağrısında bulundu.

Merkezi Washington’da bulunan SITE Enstitüsü’nün, militanların kullandığı internet sitesinden elde ettiği ses kaydında, Ezzevahiri’nin Afganistan’daki Taliban tehdidinin artacağı uyarısında bulunduğu belirtildi. Ezzevahiri’nin, El Kaide’nin medya kolu Essahab’ın hazırladığı 41 dakikalık ses kaydında, “Afgan, Fars, Türk, Kürt” tüm Müslümanlara, birlik olmaya çaba gösterme çağrısında bulunduğu kaydedildi.

/ KAHİRE

14.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004