Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

“Karşı atak çabası var”

“Sivil Toplum ve Siyaset” başlıklı panelde konuşan Prof. Dr. Ömer Çaha, 2002’de ilan edilen Ulusal Program ile birlikte toplum-devlet ilişkilerinde yeni bir döneme girildiğini belirtirken, bu sürece karşı 28 Şubat’takinden daha sinsi bir atak oluşturulmaya çalışıldığı uyarısında bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Sivil Toplum Dergisi’nin katkılarıyla düzenlediği “Sivil Toplum ve Siyaset” başlıklı panelde konuşan Fatih Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Çaha, 1950’den sonra Türkiye’nin toplum-devlet ilişkileri açısından ciddi sarsıntılar geçirmekle birlikte çok köklü değişiklikler yaşamadığını ifade etti. Sözkonusu dönemde zihniyet açısından yeni paradigma denebilecek değişim olmadığını anlatan Prof. Dr. Çaha, “1980 sonrası dönem ise kültürel ve zihniyet değişimi açısından çok önemli bir dönemdi. Bu dönemde en çok yükselen değerler özgürlük ve sivil değerler oldu” dedi.

MEDYA DA CİDDÎ KATKI SAĞLADI

Kutsal devlet anlayışının sorgulandığı 83-93 dönemine medyanın da katkı sağladığını söyleyen Çaha, “Türkiye’deki kadar antidemokratik medya bulamazsınız başka bir yerde. Ama 80 sonrası dönemde medya ciddi katkı sağlamıştır bu sürece ve aşkın devleti sorgulamaya başlamıştır” dedi.

Her yeni gelişmenin reaksiyonunu beraberinde getirdiğine de değinen Çaha, “Türkiye’de de böyle. 80 sonrası on senelik döneme karşı gelişen reaksiyon, devletçi elitin reaksiyonuydu. Bunun başını Demirel çekmiştir” şeklinde konuştu.

Devletin, insan haklarını sistemin merkezine yerleştirdiği Ulusal Program’ın ilan tarihi olan 2002’den bu yana bir karşı atağın oluşturulmaya çalışıldığını söyleyen Çaha, bu karşı atağın çok daha sinsi, topluma maledilen, bilinçli bir atak olduğunu vurguladı ve “Bu dönemde stk ların nereye meyledeceği çok önemli bir rol taşımaktadır” dedi. Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panelin bir diğer konuşmacısı ise Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden Doç. Dr. Burhanettin Duran’dı.

GERİDE 'KAYIP ON YIL' KALDI

Türkiye’nin siyaset algılarından birisinin, kökleri Osmanlıya dayanan güçlü devlet anlayışını yansıtan vesayetçi anlayış olduğunu söyleyen Doç. Dr. Duran, “Bu yaklaşım dört başlıkta incelenebilir. Siyasal paranoyalar üretimi, amaç odaklı meşruiyet, patronaj ve cemaatçilik, metafiziksel siyaset anlayışı. Bunlar aslında siyaset karşıtlığı içeriyor” dedi. 28 Şubat sürecinde siyaset karşıtlığının yeniden üretildiğini ifade eden Duran, bu dönemde özgürlüklerin hızla herşeyin güvenlikleştirildiği bir sürece savrulduğunu, bu yüzden geride kalan on yılın ‘kayıp bir on yıl’ olduğunu vurguladı.

Güvenlik tehditleri etrafında şekillenen siyasetin Türk halkı tarafından benimsenmediğini konuşmasında dile getiren Duran, “Bu yolu tercih eden siyasetçilerin önemli bir kısmının 2002’de tasfiye edilmesi bunun bir göstergesidir” dedi.

Konuşmasında, AB sürecinin bir yandan demokratikleştirici bir manivela işlevi görürken, diğer yandan ciddi bölünmeler doğurduğunu da anlatan Duran, seçilmişlerin elini güçlendirecek bir sivil toplumun gelişmesi temennisiyle konuşmasını noktaladı.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

02.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  TÜSİAD: Demokratikleşme yargıda tökezliyor

  ÖNCE 30 BİN YTL İDİ

  Erdoğan: Başörtüsü için söz vermedik

  Din siyasette kullanılmasın

  Arınç: 28 Şubat’a kadar AB’ye düşmandım

  Emekli paşanın derdi Türkçe ibadet

  Darbeler orduyu yıpratıyor

  Babacan: Anayasa Mahkemesi ayrımcılık yaptı

  TBMM İnsan Hakları Komisyonu Adana’da

  Türkiye’nin geleceği Avrupa’da

  AB için bir hedef, tarih belirlenmeli

  Danıştay kararı belediyeye ulaştı

  Her beş kadından biri şiddet mağduru

  Sözleşmeli öğretmenlere meslekî eğitim

  ÖNDER, YÖK’ü ciddiye almıyor

  Soba yanarken uyumak güvenli değil

  “Karşı atak çabası var”

  Çocukları Karagöz uyaracak

  Annelere “etnik” ayrımcılık

  “Dazlak”lıktan kurtuldular

  İstanbul uzmanı rehber yetiştirilecek

  Siyahîlere “zenci” demek yasak

  Yerçekimsiz ortamda uçacak

  “Parasıyla değil mi?” diyenlere tedbir

  “Çok eşlilik suç olmasın”


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004