Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kadın vekillerin başörtüsü sansürü

TBMM’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü konuşan kadın milletvekilleri kadınların her türlü sorununa değindi ama başörtüsü yasağını ağızlarına almadı. Kamusal alan bahanesiyle yürütülen kanunsuz başörtüsü yasağına hiçbir parti temsilcisinin değinmemesi şaşkınlıkla karşılandı.

Şiddet, ekonomik bağımsızlık, kadın vekil sayısının arttırılması, maçoluk, taciz, cinsiyet ayrımcılığı, doğum izni, kadın-erkek eşitliği gibi bir çok konuda görüşlerini dile getiren kadın vekiller başörtülü öğrencilerin üniversitede okuyamamalarını görmezlikten geldi.

Kendi günlerinde kadınların bütün sorunlarını dile getirmesi beklenen kadın vekiller birbirleriyle tartışmaktan da geri kalmadı.

Kadınların karşılaştığı eşitsizlikleri anlatan Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye’de herkesin eğitim hakkına erişimde yasalar önünde eşit olduğunu ancak cinsiyete dayalı eğitim eşitsizliklerinin hâlâ sürdüğünü söylemekle yetindi.

Anavatan Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Reyhan Balandı, kadının yalnızca annelikle özdeşleştiren bir çerçeveye sığdırılmasını eleştirirken, CHP Ankara Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan, kadının Atatürk devrimlerinin temel hedefi olduğunu, “şeriatın kaldırılması, yeni Medenî Yasanın kabulü ile Türk kadınının, saklı kaldığı kafeslerin ardından, kapatıldığı haremlerden çıktığını, erkeklerle eşit haklara sahip bir vatandaş kimliğini aldığını” anlattı.

AKP İstanbul Milletvekili Güldal Akşit, kız çocuklarının okullaşma oranını arttırmak istediklerini söyledi.

Kamusal alandan çıkamıyorlar

Kadın vekillerin başörtüsü yasağını görmezlikten gelmesini Yeni Asya’ya değerlendiren Mazlumder Genel Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Erdem Özbek, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kadın hakları alanında ilk adımı kendilerinin attığını söylemesine rağmen özellikle başörtüsü alanında herhangi bir gelişmenin kaydedilmediğine dikkat çekti.

Özbek, “301’de nasıl direniyorlarsa, başörtüsünün de üstünü kapatıyorlar. Suya sabuna dokunmuyorlar. Kıyısından köşesinden geçiyorlar. Her konu açıldığında teyet geçiyorlar. Bu konuda kendilerini riske etmek istemiyorlar. Kadınlarla ilgili bir çok konuda konuşuluyor ama birşey yapılmıyor. Başörtüsüne hiç değinilmiyor bile. Kamusal alan tartışması içinden çıkamıyorlar” dedi. Bir çok vatandaşın AKP’ye muhafazakâr olduğu ve başörtüsü yasağını kaldıracağı beklentisiyle oy verdiğini hatırlatan Özbek, “Bugün bir çok kişide ‘onlar da sözlerini tutmadı’ şeklinde genel bir kanaat var. Hükümet sözcüleri defalarca bu konuda söz vermediklerini de açıkladılar. Hep ‘biz söz vermedik’ tavrı sergiliyorlar ama neticede bu bir haktır” şeklinde konuştu.

Kemal BENEK / ANKARA

09.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bediüzzaman’ın dili öz be öz Türkçedir

  AMBARGOLULAR ZATEN YOK

  Türkmenoğlu yoğun bakımdan çıktı

  Keyfîliğe son verilsin

  TGC: Demokrasi adına üzüntü verici

  Genelkurmay soruşturma başlattı

  Başoğlu: Bu ayırım demokrasiye zarar verir

  Kadın vekillerin başörtüsü sansürü

  Yasak büyük ayrımcılık

  Irak toplantısı İstanbul’da yapılacak

  Müzakere iyi anlayışla tamamlanmalı

  Bingöl'de 4.8'lik deprem

  Arınç: TBMM, Köşk seçiminde taraf

  “Güneydoğu’nun şehitleri” ifadesine soruşturma

  Erdoğan ve 3 bakan hakkında suç duyurusu

  Bu proje engelleri ortadan kaldıracak

  Okuma-yazma seferberliği

  Balık ölümleri araştırılıyor

  Kars'ta tipi ve buz

  Akyüz, bugün taburcu edilecek

  Ankara'da, Kocaeli için su zirvesi

  Boğaza ikinci tüp tünel

  Dünya camilerine Demirci halısı

  Kızılırmak'ın suyu umut oldu

  Kerime Nineye anlamlı hediye

  Urfa'da tek kişilik protesto

  Çocuğunuzun ateşi çıkarsa...


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004