Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Lokmacı Duvarı yıkıldı

Kıbrıs Rum yönetimi, 1,5 yıldır çeşitli bahanelerle yıkmadığı ve önceki gece ani bir kararla yıkımına başladığı Lokmacı Barikatı’nın Rum tarafındaki duvarı tamamen yıktı.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, Lokmacı Barikatı’nın Rum tarafında bulunan duvarı yıkma kararını, 15 gün önce BM yetkilileriyle yaptıkları görüşmede aldıklarını bildirdi.

Kıbrıs Rum yönetimi, 1,5 yıldır çeşitli bahanelerle yıkmadığı ve önecik gece ani bir kararla yıkımına başladığı Lokmacı Barikatı’nın Rum tarafındaki duvarı tamamen yıktı. Duvarı yıkmaya önceki gün saat 23.00 dolaylarında başlayan Rum yönetimi, yıkım işlemini dün saat 02.00 civarında tamamladı. Yıkılan duvarın parçaları, kepçeyle kamyonlara yüklenerek bölgeden uzaklaştırıldı. Brüksel’de bulunan Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, Rum haber ajansına yaptığı açıklamada, duvarı yıkma kararını 15 gün önce BM yetkilileriyle yaptıkları görüşmede aldıklarını bildirdi. Papadopulos, “Bu duvarı kaldırdık, ama bu, kapının açılması için yeterli bir adım değil. Bölgede tehlikeli binalar, askerler ve mayınlar var. Önce bunlar halledilmeli” dedi.

/ LEFKOŞA

10.03.2007


 

HRW, Vietnam'daki muhaliflere baskıları kınadı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Vietnam’da barışçı muhaliflere, din adamlarına son 20 yıldır yapılan baskıları kınayan bir açıklamada bulundu.

HRW açıklamasında, Vietnam’ın ocak ayında Dünya Ticaret Örgütüne girmesi ve kasım ayında da topraklarında Apec zirvesine evsahipliği yapmasıyla “cesaret bulduğu” belirtildi ve insan hakları savunucusu iki avukatla muhalif Katolik papazın gözaltına alınmasını kınandı.

Hükümet aleyhtarlığı yapmakla suçlanan bu 3 kişi 20 yıl hapisle yargılanıyor ve hepsi açlık grevi yapıyor.

HRW, son dönemde polis tarafından yasaklı Birleşik Budist Kilisesi ile birçok Protestan Kilisesine karşı düzenlenen operasyonları da kınadı ve artık uluslararası sahnede yerini alan Vietnam’ın insan hakları konusundaki tutumunda hala ciddi eksiklikler bulunduğunu kaydetti.

/ HANOY

10.03.2007


 

Olmert ve Abbas yarın görüşüyor

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın pazar günü bir araya geleceği belirtildi.

İsrail’in Kanal 2 televizyonu, iki lider arasındaki görüşmenin pazar günü yapılacağını duyurdu.

Filistinli müzakereci Saib Erekat ise toplantının pazar günü “yapılabileceğini”, ancak bazı detayların taraflar arasında ele alınması gerektiğini belirtti. Olmert’in yardımcıları, görüşmenin insani konular üzerinde yoğunlaşacağını, belirgin bir siyasi gelişmenin beklenmediğini ifade ediyor. İki lider son kez 19 Şubat’ta ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın da katıldığı bir toplantıda bir araya gelmişti.

/ KUDÜS

10.03.2007


 

Yeni Ermeni tasarısı ABD Senatosuna sunulacak

ABD Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin, Ermeni asıllı gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesini kınayan bir tasarıyı oylamayı ertelemesinin ardından, Illinois Demokrat Parti Senatörü Richard Durbin’in, sözde Ermeni soykırımına ilişkin bir tasarıyı Senato’ya sunma planını açıkladığı bildirildi.

Los Angeles Times gazetesinde yer alan haberde, Senatör Dianne Feinstein’in de sunulacak bu tasarıyı desteklediği belirtilirken, Senato’ya getirilecek metnin, Temsilciler Meclisi’ndeki metne göre küçük değişiklikler taşıyacağı belirtildi.

ABD kongresi, üst kanadı 100 sandalyeli olan Senato ve alt kanadı 435 sandalyeli olan Temsilciler Meclisi’nden oluşuyor.

Temsilciler Meclisi’ne, Demokrat Parti Pasadena Milletvekili Adam Schiff tarafından, sözde Ermeni soykırımının tanınmasına ilişkin bir tasarı sunulmuş bulunuyor.

Gazeteye konuşan Schiff, Senato’ya da benzer bir tasarının sunulacak olmasını “harika haber” olarak yorumlarken, Los Angeles Times, Senatör Durbin’in tasarıyı gelecek hafta sunmasının beklendiğini yazdı.

Los Angeles Times, Temsilciler Meclisi’nin Dış ilişkiler Komitesi’nde oylanması öngörülen sözde Ermeni soykırımının tanınmasına ilişkin tasarıya 179 milletvekilinden destek sözü alındığını kaydetti.

/ WASHINGTON

10.03.2007


 

Filistinli çocuk kalkan olarak kullanıldı

İsrail insan hakları örgütü B’Tselem, İsrail askerlerinin Nablus operasyonu sırasında 11 yaşındaki Filistinli bir kız çocuğunu “canlı kalkan” olarak kullandıklarını bildirdi.

B’Tselem’in açıklamasına göre, Cihan Daduş adlı çocuk, kendisiyle mülakat yapanlara “İsrail askerlerinin evlerine geldiğini, baskın sırasında ateş açan silahlı kişiler hakkında kendisini ve akrabalarını sorguladıklarını” anlattı.

Cihan, askerlerin kendilerini komşu eve götürmesini, yoksa tutuklayacaklarını söylediklerini belirterek, “3 asker benim arkamdan yürüdü. Eve ulaştığımızda birçok asker vardı. Askerler eve girmemi emretti, içeri girdim” dedi. Cihan, askerlerin etrafı el feneriyle aydınlatarak kendisine odalar hakkında sorular sorduklarını, daha sonra 2 askerle eve döndüğünü belirtti.

Askerlerden birinin kendisine teşekkür ettiğini ve bu olayı kimseye anlatmamasını istediğini söyleyen Cihan, “Beni öldürürler ya da hapse atarlar diye korktum. Hala, askerler yeniden gelip burayı işgal eder beni götürürler diye korkuyorum” dedi.

Açıklamada, bu olay sırasında gözaltına alınan olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi.

B’Tselem, İsrail askerlerinin 1 Mart’ta başlayan ve 5 gün süren Nablus operasyonu sırasında 15 yaşındaki Filistinli bir erkek çocuk ile Filistinli bir adamı da aynı şekilde kullandıklarını açıkladı.

Bu arada, İsrail ordusu, B’Tselem’in bu açıklamalarının ardından konunun

raştırıldığını bildirdi.

İsrail Yüksek Mahkemesi, 2005 yılında aldığı bir kararla, gönüllü olarak yardım etseler dahi askerlerin tutuklama operasyonlarında sivilleri kullanmalarını yasaklamıştı. Mahkeme kararında, özellikle İsrail ordusunun şüpheli militanların kapılarını çalmak için komşularının kullanılamayacağı belirtilmişti.

/ KUDÜS

10.03.2007


 

Suriye İsrail sınırına binlerce füze yerleştirdi

Suriye’nin, İsrail sınırına binlerce orta ve uzun menzilli füze yerleştirdiği bildirildi. İsrail ordu ve hükümet kaynakları, füzelerin İsrail’in kuzeyindeki şehirleri vurabilecek kapasitede olduğunu açıkladı

İsrail, Suriye’nin füze yerleştirme ve daha önce de sınır bölgesine asker yerleştirme faaliyetlerini “düşük yoğunluklu savaş” hazırlığı olarak niteliyor. İsrail’de 2 hafta önce Suriye topraklarından işgal ettiği Golan Tepeleri’nde askeri bir tatbikat yapmıştı.

İsrailli askeri bir yetkili, Suriye’nin son aylarda İsrail sınırı boyunca yüzlerce, belki de binlerce orta ve uzun menzilli füze yerleştirdiğini belirterek “Çoğu füzeler yer altına ve kamuflajlı silolarda saklanıyor. Bu şekilde yerlerinin tespit edilmesi çok zorlaşıyor” dedi.

Askeriyeden 3, hükümetten de 2 yetkili, Suriye’nin ayrıca son zamanlarda sınırda gizli tüneller de inşa ettiğini bildirdi. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen yetkililer, füzelerin çoğunun 70, bazılarının da 100 kilometre üzerinde menzile sahip olduğunu belirtti. 100 kilometrenin üzerindeki menzilli füzelerin İsrail’in Tabariye, Kiryat Şmona ve Hayfa gibi şehirlerini vurabilecek kapasitede olduğu ifade ediliyor. Hayfa’da petrol rafinerileri de dahil önemli sanayi tesisleri bulunuyor.

/ KUDÜS

10.03.2007


 

Kültürlerarası diyaloğu teşvik etmeliyiz

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Hans-Gert Pöttering, ‘’Kültürler arasında, İslâm toplumuyla Batı toplumu arasında aktif diyaloğu teşvik etmeliyiz’’ dedi.

AB zirvesinin açılışında devlet ve hükümet başkanlarına seslenen Pöttering, ayrıca AP olarak küresel ısınmayla mücadeleye büyük önem verdiklerini vurgulayarak, 2020 yılı için karbondioksit gibi sera etkisi yaratan gazların 1990 yılındaki veriler temel alınarak en az yüzde 30 azaltılmasının bağlayıcı hedef olarak belirlenmesini savunduklarını anlattı. Pöttering, rüzgar, hidroelektrik ve güneş enerjisinden oluşan yenilenebilir enerjinin toplam tüketime oranının 2020 yılına kadar azami yüzde 25’e yükseltilmesinin zorunlu hale getirilmesini istedi. Başkanlık görevinde önem vereceği unsurlardan birinin ‘’kültürler arası diyalog’’ olduğunu vurgulayan Pöttering, sunları kaydetti: ‘’Bu kapsamda, Avrupa Parlamentosu’nda önümüzdeki birkaç ayda bir dizi girişim ve etkinlik başlatmayı planlıyoruz. Kültürler arasında, İslâm toplumuyla Batı toplumu arasında aktif diyaloğu teşvik etmeliyiz. Bu amaca yönelik farklı düzeylerde çalışmalar yapmayı hedefliyorum.’’

/ BRÜKSEL

10.03.2007


 

ABD Irak konusunda Suriye ve İran'la görüşmeye hazır

Beyaz Saray, hafta sonundaki Bağdat konferansında müzakerelerin Irak’ın barış ve istikrarı konularıyla sınırlı kalması koşuluyla İran ve Suriye ile ikili görüşmelere açık olduğunu ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın üst düzey danışmanı ve Irak Koordinatörü David M. Satterfield, İran ve Suriye’nin Irak’ın istikrar ve barışına odaklanması halinde karşılıklı görüşmelerin gerçekleştirilebileceğini belirtti. Satterfield, Suriyeliler ve İranlılar hakkında, “Irak’ta istikrarın, barışın ve demokrasinin sağlanmasına ilişkin bir konuyu konuşmak isterlerse onlara arkamızı dönüp gitmeyiz” dedi.

Görüşmelerin gerçekleşmesi halinde bu, Bush yönetiminin İranlı yetkililerle son 4 yıl içinde yapacağı ilk ikili görüşme olacak. ABD’nin Suriye ile olan son görüşmesi ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard L. Armitage’in 2005’teki Şam ziyareti sırasında gerçekleşmişti.

Bu arada Washington yönetimi, konferansta İran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin herhangi bir tartışmaya girmeyeceklerini bildirdi.

/ WASHINGTON

10.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004