Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Türkiye sesimizi duyursun

Zindandaki milletvekillerinden üçünün, İHH davetiyle Türkiye’ye gelen eşleri Yeni Asya’yı ziyaret etti. Hamas kanadından Dr. Aziz Salim El Duveyk’in eşi Nahira Duveyk, Nasır Abdulcevad’ın eşi Ayşe Abdulcevad, oğlu Usayd ve Filistin Halk Cephesinden Ahmet Saadet’in eşi Ebla Saadet, Türk medyasından ve halkından, seslerinin dünyaya duyurulmasına yardımcı olmalarını istediler. Vekil eşleri “Mekke anlaşması son umudumuzdu, ancak ABD bu anlaşmayı da tanımadı” dediler.

Gazetemizi ziyaret eden İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan Filistinli milletvekilleri eşleri, “Vekiller evlerinden kaçırılarak gözaltına alındı. Bütün yapılanlar uluslar arası hukuka aykırı. Nerede insan hakları?” diye sordu.

İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan Hamas üyesi Filistinli milletvekillerinden Dr. Aziz Salim El Duveyk’in eşi Nahira Duveyk, Nasır Abdulcevat’ın eşi Ayşe Abdulcevat, oğlu Usayd ve Filistin Halk Cephesi’nden Ahmet Saadet’in eşi Ebla Saadet, Filistin’deki durumları aktarmak üzere İHH İnsani Yardım Vakfı’nın davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. İstanbul ve Ankara’da bir dizi ziyarette bulunacak heyet, dün gazetemizi de ziyaret ederek, durumları hakkında bilgi verdi.

Şu anda 42 Filistinli milletvekilinin cezaevinde olduğunu hatırlatan Filistinli hanımlar, 13 bin Filistinlinin de yine İsrail cezaevlerinde ‘esir’ tutulduğunu söyledi. Milletvekillerinin tutukluluk hallerinin her altı ayda kanunsuz bir şekilde uzatıldığını aktaran Nahira Duveyk, “Bu vekiller, ‘kaçırılarak’ gözaltına alındı. Bütün yapılanlar uluslar arası hukuka aykırı. Nerede insan hakları?” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZA HAYAT

HAKKI TANIMIYORLAR”

Filistin Halk Cephesi’nden Ahmet Saadet’in eşi Ebla Saadet de, “Tabii ki İsrail’in Filistin’e el koyması hukukun sonu demektir. İsrail, Filistin halkının evlerine baskın yaparak giriyor, Filistin halkını tutukluyor. âlemlerin gözü önünde” dedi. İsrail’in güvenlik gerekçesiyle bunları yaptığını söyleyen Saadet, “Güvenliği için her yere el koyuyor. Niçin bunun cezasını Filistin halkı ödüyor? Filistin kurulduğunda İsrail devleti neredeydi? Tüm âlemden Yahudileri topladılar Filistin’in başına. Âlem nerede? Bizim hakkımız da var. Bizim çocuklarımıza hayat hakkı tanımıyorlar” sözleriyle mağduriyetlerini aktardı ve dünyanın buna sessiz kalışına sitem etti.

“SESİMİZİ DUYURUN”

“Türk medyasından, halkından isteğimiz, sesimizi dünyaya duyurması. İsrail medyası Filistin konusuna el koydu, kapattı. Ve dünya insanları Filistin halkını vahşi olarak düşünüyor” diyen Saadet, İsrail tanklarının bir evi yıktığında o evdeki ailenin çölün ortasında kalışının medya tarafından duyurulmadığını ifade etti. “Mekke’deki Hamas-El Fetih görüşmeleri son umudumuzdu. Hamas tüm kitleleri içine topluyordu” diyen Saadet, Amerika’nın bu anlaşmayı dikkate almadığını da kaydetti.

“ACABA DEMOKRASİ ONLARA GÖRE NE?”

Hapisteki Filistin milletvekillerinden Dr. Nasır Abdulcevat’ın oğlu Usayd Seyyid Nasır da, “Babam ilk tutuklandığında ben çok küçüktüm. On iki sene hapishanede kaldı babam. O çıktığında ben 13 yaşında olmuştum. Artık birlikte olacağız diye çok sevinmiştim. Bir buçuk sene dışarıda kaldı babam. O sırada seçimler oldu ve babam da seçimleri kazandı. Sonra Yahudiler geldi, babamı aldı götürdü” sözleriyle yaşadıklarını özetledi.

Babasının sekiz aydır hapishanede olduğunu ifade eden Usayd, “Garibime gidiyor. Babamı niçin alıp götürdüler? Suçu neydi? Bu sorular hep kafamda. Oysa babama yönelik hiçbir töhmet yok. Acaba demokrasi bunların düşüncesine göre ne demek?” diye sordu.

“DERT, TABAĞINA KONUP ÖNÜNE GETİRİLİYOR”

Usayd, İsrail’in demokrasiyi kullanıp babasını ve diğer Filistinli babaları tutukladığını belirterek, “Babası hapiste olan bir çocuk olarak okulda tabii ki başarımız düşük oluyor. Bayram da görmüyoruz hiç” dedi.

“Biz bu hayata alıştık aslında. Dert, tabağına konup önüne getiriliyor. Onu yemeyecek misin?” sözleriyle içindeki burukluğu aktaran Usayd, büyüyünce yüksek mevkilere gelip ülkesine hizmet etmek istediğini ifade etti.

“ÇOCUKLARIMIZ YARI YETİM BÜYÜYOR”

Ebla Saadet de, “Bizim çocuklarımız hiç normal hayat yaşamadılar. Yarı yetim büyütüyor anneler. Bazen eşleri hapse girenleri, ‘En azından hayatta. Şehit olmadı. Dönme umudu var’ diye teselli ediyoruz. Filistin’in özgür bir ülke oluşunu hayal ediyoruz ama şu an İsrail şehirlerin arasını demir parmaklıklarla örmüş durumda. Bir şehirden diğerine gidemiyoruz” diye konuştu.

“SEKİZ YILDIR KUDÜS’Ü GÖRMEDİK”

Nasır Abdulcevat’ın eşi Ayşe Abdulcevat, Ramallah’ta yaşadığını ve yedi sekiz senedir Kudüs’ü göremediğini, geçtiğimiz Ramazan ayında iki saat görme imkânı olduğunu belirtirken, Hamas kanadından Dr. Aziz Salim El Duveyk’in eşi Nahira Duveyk de, “Kudüs’ü geçen sene görebildim ama bu sene göremedim. İsrail şehrin etrafındaki gücünü öyle arttırmış ki kesinlikle yaklaşılmıyor” dedi.

Naciye KAYNAK - Umut YAVUZ / İSTANBUL

15.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Baskıya da, tahrike de hayır

  Türkiye sesimizi duyursun

  Savunma Bakanına andıç sorusu

  Yayla’nın avukatı: Eleştiri hakaret sayılmaz

  Yargıtay: Yüksek hakimlerin cezalarını biz veririz

  34 ülkede Türk şehitliği

  Hekimler ‘G(ö)rev’ yaptı

  Başşehir beyaza büründü

  Yozgat'ta kar sevinci

  Kar yağdı, ev çöktü

  ‘Polis, AB’ye uyum için tüm gücüyle çalışıyor’

  Gurbetçi oy hakkı istiyor

  Bakan Özak’tan sitem

  TBMM heyeti, Nick Burns ile görüştü

  ANAVATAN’ın sandelye sayısı 20’ye düştü

  Hekimlerin çoğu devlette

  ‘Eğitim özgürlüğü istiyoruz’

  2050’de dünya nüfusu 9 milyarı aşacak

  Denizlerdeki balık nesli tehlikede

  120 yaşında gençlere taş çıkarıyor

  Alanya’ya ‘ideal’ cezaevi

  Hava değişimine dikkat

  Dünya sanal, bağımlılık gerçek


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004