Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Nimetullah AKAY

Yaşıyor olabilmenin zorluğu



Bugün yaşıyor olabilmenin bize neler kazandıracağını veya neler kaybettireceğini tam bilemeyiz şüphesiz. Yaşamak, dünya hayatının nimetlerinden istifade edebilme imkânına sahip olmak, bizler için bir nimet olabileceği gibi, bir kaybetme vesilesi de olabilir. Bu sebeple, yaşantıyı sürdürüyor olabilmek her zaman bizlere sevinçler kazandırmayabilir.

Hep hazır lezzeti önemseyen insanlar olarak, el’an yaşıyor olabilmemizin gelecekte bizlere neler kazandırabileceğini pek düşünmüyoruz ne yazık ki. Geçmişte yaşadıklarımızdan ders alma cihetine gitmediğimiz gibi, geleceğin de bizler için nelere gebe olabileceği ihtimallerini hiç düşünmek istemeyiz.

Gününü gün etme felsefesi adeta ruhumuza işlemiştir. Öyle ki, her şeyi bu dünya hayatından ibaret görmeye başlamışız. Ruhumuzu bu felsefenin karanlık safsatalarından ve zehirli bal şeklindeki yalancı lezzetlerden arındırmayı başarmazsak, insan olma yolunda hedefe ulaşabilmemiz mümkün olmayacaktır.

Neredeyse görüyor gibi inandığımız dünya sonraki hayata, inancımız nisbetinde hazırlık yapmadığımız, itiraz etmemiz ve yalanlamamız mümkün olmayan bir gerçektir. İnanıyoruz, ama inandığımız gibi yaşama konusunda başarılı olamıyoruz. Gerçekleri görmesi gereken gözlerimizi kaplayan kara perdeler, bizim gerçekleri görmemize muvakkaten de olsa engel oluyor. Böylece başıboş bir hayatın karanlık vadilerinde mutlak sona doğru adım adım ilerlemekteyiz.

Bir rüyadan ibaret olan dünya hayatını düşündüğümüz kadar, ebedî olarak yaşayacağımız ahiret hayatını düşünmemek, insanlığın müptela olduğu en ağır manevî hastalıklardandır. Bu meselede kendimizi kolay kolay mazur duruma düşürebilecek gücümüz bulunmamaktadır. Her yaşadığımız gün bizlere mahcubiyet gerektiren günahlar kazandırmaktadır. Ama o kalın ve kara gaflet perdeleri bu mahcubiyetimizi bize hatırlatmak istememektedir.

Bizlere hayat kazandıracak bir hayat yaşıyor olabilmek, asıl meselemiz olmalı iken, sonu karanlık olan yaşantılarla bize emanet verilen zamanları tüketmek, en büyük uğraşımız haline gelmiştir. Yine de dünyada yaşıyor olmayı bir kazanç olarak görüyoruz. Dünyadaki hayatımızın uzun olmasına seviniyor, gerçekler âlemine götürecek sebeplerden ise olabildiğince ürküyoruz.

Aslında bu dünya hayatına veda eden nice inançlı insanlar, imkânları olsa dahi dünyamızın semtine bile uğramak istemeyeceklerdir. Çünkü onların nereden nereye gittiklerini ancak onlar bilir. Onların cansız bedenleri zahiren toprağın bağrına terk edilse de, aslında ruhları yüksek diyarlarda, dünya hayatının çirkin haletlerinden çok uzak memleketlerde sürurlar içinde yeni bir hayata başlamışlardır.

Bizler kendimize üzülmemiz gerekirken, ölüm nimetiyle aydınlık âlemlere kanat açan yakınlarımıza üzülüyor, gözyaşı döküyor ve ölümü onlar için büyük bir kayıp olarak değerlendiriyoruz. Kendi halimize acımamız gerekirken, dünyadan kurtulan o bahtiyarların gidişine üzülüyoruz. Oysa ölümle bu dünyadan ayrılanların, yeterince gittikleri memleket için hazırlık yapmadıklarına üzülmeli ve bundan kendimize ciddî mânâda dersler çıkarmalıyız.

Giden imanlı insanların günah defterlerinin kapanması, bırakmış oldukları güzel eserlerden ve manevî şirketlerden dolayı sevap defterlerinin açık olması cihetini düşündüğümüz zaman işin güzel yönünü daha iyi görürüz. Artık onlar için sadece kazanç bulunmaktadır. Rabb-i Rahîmin rahmeti de imdatlarına yetişirse, dünya hayatıyla kıyaslanmayacak bir yaşantı onları güzelliklerle baş başa bırakacaktır.

Biz dünyada kalanlar ise şiddetli bir imtihan yaşamaya devam edeceğiz. Günah oklarından korunmak için büyük bir çaba ve gayrete ihtiyacımız olacaktır. Nefis ve şeytanın telkinlerine kulak asmadığımız oranda dünya hayatını kendimiz için verimli bir hale getirebileceğiz. Dünyanın geçici heveslerine ilgi duymadığımız takdirde gerçek bir kul olmak, ihlâslı bir âbid olmak yolunda önemli adımlar atabileceğiz. Aksi takdirde dünyada uzun bir hayat sürmenin menfî kazanımları ebedî hayatımızın mahvına sebep olacaktır. Rabbim rahmet ve merhametini bizden esirgemesin...

26.03.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.03.2007) - Dünya imanla korunur

  (19.03.2007) - Müflis tüccar olmamak için...

  (13.03.2007) - Yanlış hesaplar

  (12.03.2007) - Karalamaları malzeme yapmak

  (06.03.2007) - Bir düşünce yumağı

  (05.03.2007) - Soy sop meselesi

  (27.02.2007) - Mazeretlerimiz geçerli olur mu?

  (26.02.2007) - İnsanın bozulması

  (20.02.2007) - Dürüstlük imtihanı

  (19.02.2007) - Namazsız bir hayat yoktur

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004