Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Demokrasi hançerlendi

AKP Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, son haftalarda yaşanan gelişmelere dikkati çekerek, ‘’Türkiye’yi temsil eden bir makamın seçiminde, malesef demokrasi, ayak oyunlarına kurban edilmiştir’’ dedi.

Başkanvekili Nevzat Pakdil’in başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulu, “seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını, cumhurbaşkanının halk oyu ve 5+ 5 sistemiyle seçilmesini” içeren Anayasa değişikliği teklifinin görüşülmesi sırasında sert tartışmalar yaşandı.

Paketinin görüşülmesinin, gündemin ön sıraya alınmasına ilişkin AKP Grup önerisisının görüşülmesi sırasında öneri lehinde konuşan AKP Grup Başkanvekili Gündüz, son haftalarda yaşanan gelişmelere dikkati çekerek, ‘’Türkiye’yi temsil eden bir makamın seçiminde, maalesef demokrasi, ayak oyunlarına kurban edilmiştir’’ dedi.

CHP’li milletvekillerinin tepki göstermesi üzerine, Gündüz, ‘’Eski köye yeni adet getirircesine, Anayasanın aynı maddesiyle 3 kez cumhurbaşkanı seçilmiş. AKP adayı, daha önce seçilen cumhurbaşkanlarından daha fazla oy almasına rağmen cumhurbaşkanı seçimi tıkanmıştır’’ diye konuştu.

Anayasa Mahkemesinin kararına ilişkin, ‘’başımızın gözümüzün üstünde’’ diyen Gündüz, şöyle devam etti: ‘’(Yeter söz milletin) diyoruz ve cumhurbaşkanını halka seçtirmek istiyoruz. Demokraside bütün kilitleri elinde olan halkın, bundan sonra cumhurbaşkanını seçmesini istiyoruz. Bundan sonraki dönemlerde meydana gelebilecek kaosları çözecek bir teklif. Bu kilidi çözmek üzere, sandığı milletin önüne getiriyoruz.

22 Temmuzda halkın önüne milletvekili ve cumhurbaşkanı seçimi için iki sandık koyalım. Cumhurbaşkanlığı gibi bir makamın halk tarafından seçilmesi için hepinizden destek bekliyoruz.’’

“ANAYASADA TEPKİ MADDESİ VARDIR’’

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da, Türkiye’de, az gelişmiş ülkelerde olduğu gibi zaman zaman askerî darbeler olduğunu ifade ederek, darbelerden sonra yapılan anayasalarda, darbe öncesi yaşanan tartışmalara tepki maddesi konulduğunu söyledi. "AKP'nin yapacağı tek şey, seçime gitmektir’’ diyen Anadol, Başbakan Erdoğan’ın, AB müzakere sürecinde ‘’Maç başladıktan sonra kurallar değişmez’’ sözünü hatırlattı. Anadol, şöyle devam etti: ‘’Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili yeni rejim değişikliği yapılıyor. Bize güvenerek mi Gül’ü aday gösterdiniz? Uzlaşmaya başvursaydınız böyle mi olurdu? Başbakan Erdoğan, grup toplantısında ‘ellerine çelik çomak verdik oynuyorlar’ diyordu. Kim çelik çomak oynuyor, şimdi görüyoruz. Kabahat bizde değil." Kılıç: Halktan bu kadar kopuk olunmaz AKP Grubu adına söz alan Samsun Milletvekili Suat Kılıç da, CHP’lilerin, zaman kazanmak için Anayasa değişikliği teklifi üzerinde Komisyona 1848 önerge verdiğini kaydederek şöyle devam etti: ‘’(Cumhurbaşkanını halk seçsin) diyoruz, kaçıyorsunuz. ‘22 Temmuzda seçime gidelim’ diyoruz, kaçıyorsunuz. Cumhuriyetle yaşıt bir parti olarak kariyer yapamazsınız. İsminde halk olan bir parti, bu kadar halktan kopuk olamaz. Halktan kopuk, halkı yok sayan, halka inanmayan halk partisi... CHP’li milletvekillerini iyi tanıyoruz, ‘46 ruhu’ denilerek bu günlere gelinmiştir. Siz açık oy, gizli tasnifçilerdensiniz. Siz, halk iradesini ciddiye almazsınız.’’ Oya Araslı: Türkiye'yi ateşe atıyorsunuz Anayasa değişikliği teklifi üzerinde CHP Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili Oya Araslı ise şöyle konuştu: ‘’Türkiye’nin, bir takım sorunların kucağına atılmasından endişeliyiz. Türkiye’nin, çok daha büyük badirelerle karşı karşıya kalacağından endişeliyiz. Bundan en fazla siyasal sistem zarar görecek. Türkiye’yi, ‘halk oyu’ kelimesinin oluşturacağı cazibeye sığınarak ateşe atıyorsunuz. Türkiye’ye bunu yapmaya hakkınız var mı? Yarın öbür gün bu millet, bunun hesabını size sorar. Siz, Türkiye’yi çok vahim sonuçlar doğuracak kutuplaşmaya mı götürmek istiyorsunuz?’’

/ ANKARA

08.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Demokrasi hançerlendi

  Cemaatler olmasa ne olur?

  Kapusuz: 22 Temmuz değişmez

  TÜSİAD: Anayasa değişikliği yeni Meclise bırakılmalı

  Mumcu: Muhtıradan haberi olan, hükümette

  CHP’nin ikinci başvurusu raportörde

  GP, YSK’ya başvurdu

  Bakan Yıldırım görevi bıraktı

  Yargıtay’dan iki istifa

  Problem Anayasa'da

  Gül: Orduyla ilişkilerimiz mükemmel

  Bürokratlar için istifada son gün

  Hızlı trenin yolcuları hazır

  Sigarayla mücadele Sigarayla mücadele için işbirliği arayışı

  İzmir’de susuz yaz

  Arı ölümleri normal mi?

  Gençlere eğlenceyle tuzak kuruluyor

  Bebeğin cinsiyeti 6. haftada belli oluyor

  Beyninizi zinde tutun


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004