Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Savaşlar, medya üzerinden yapılıyor

Bayrampaşa Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Gençlik Festivali kapsamında yer alan konferansda, “medya ve savaş” konusu tartışıldı. 29 Mayıs tarihine kadar devam edecek olan GENÇTİVAL’de yer alan konulardan biri olan “Medya ve Savaş” ilişkisinin ele alındığı panelde gazeteci-yazar Coşkun Aral, Mete Çubukçu ve Sefer Turan, her gün medyada yer alan haberlerin arka planına dair önemli açıklamalarda bulundular.

Bayrampaşa Şehir Parkı yanında kurulan faaliyet çadırında gerçekleştirilen panelde, savaşın medyaya yansıtılmasında kendi içinde ayrıca bir mücadele olduğu, değişik örneklerle ortaya konuldu ve bu alanda kullanılan dilin insanları yönlendirdiğine dikkat çekildi.

Sefer Turan konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, meselâ Irak savaşı başladığında Amerika’nın bu savaşı özgürlük harekâtı olarak isimlendirmesine karşılık, doğru bir örnek olarak NTV’nin ilk günden itibaren “Amerika’nın Irak’ı işgali” diyerek doğru bir teşhiste bulunduğuna dikkat çekerken, ancak genellikle dünyada cereyan eden savaşlara dair haberlerde medyada egemen olan ‘Amerikan dili’nin insanları bu anlamda farkında olmadan yönlendirdiğini belirtti.

Sefer Turan; “Filistin söz konusu olduğunda her gün duyduğumuz ‘çatışma’nın aslında İsrail’in karşı tarafa ateş etmesi veya baskı uygulaması anlamına geldiğini, yine işgale uğrayan ülkelerin insanlarının ‘direnişçi’ oldukları halde ‘terörist, aşırı dinci’ ve benzeri şeklinde isimlendirildiklerini görmekteyiz” dedi.

Medyada yer alan savaşa ait dehşet verici görüntülerin yer alıp almaması hususunda da dinleyicilerin sorularını cevaplayan Mete Çubukçu; maalesef medyanın çoğu kere reyting uğruna kanlı görüntüleri sevdiğini bunu yaydığını söyledi.

Meselâ bir füzenin atılması sonucunda enkaz altından çıkartılan çocukların son derece normal habercilik adına bildirilmesi gereken bir durum olduğunu belirten Mete Çubukçu, ancak bu görüntülerde de bazen, 11 Eylül 2001 ‘İkiz Kule’ saldırısında hiçbir görüntünün verilmemesi gibi -çünkü Amerika kendisinin de tabir yerindeyse kalbinden vurulabileceğini kendi halkına göstermek istemedi- siyasî kaygıların egemen olduğu örneğine değindi.

Coşkun Aral, haberlerin bumerang gibi olduğunu, yani bir şekilde iyisiyle kötüsüyle, olumlu veya olumsuz bizlere geri döneceğini belirterek gazetecilerin öncelikle insan olduğunu dolayısıyla bu anlamda taraf olduklarını belirtti.

Geç saatlere kadar devam eden panel, dinleyicilerin sorduğu pek çok sorulara cevapların verilmesiyle son bulurken, panelistler Bayrampaşa Belediyesinin GENÇTİVAL’de yer verdiği önemli konularla gençleri bilgilendirdiği ve kültür birikimlerine katkı sağladığı organizasyonlarından dolayı teşekkür ettiler.

Yeni Asya / İSTANBUL

27.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  DP yeniden doğuyor

  Hükümet teslim oluyor

  Anafartalar ayakta

  Türkiye, ‘kilit ülke’ rolünde

  Partilerin sıralaması bugün belirlenecek

  Şener: Mesajlarımı şarapla verdim

  Dünya, İsrail zulmüne ortak oluyor

  Kamuda kıyafet zorunluluğu kaldırıldı

  Asıl tehlike açlık

  27 Mayıs zihniyeti yine işbaşında

  Diyarbakır’a “Güneşevi”

  AB’de 301’den yargılanan yok

  3 AB ülkesinden üyelik desteği sözü

  Bakan Çelik: Cumhuriyet ve demokrasiden vazgeçmeyiz

  Savaşlar, medya üzerinden yapılıyor

  54 bin 301 iş günü kayboldu

  Türkiye galvanizcileri tek çatı altına toplanıyor

  Trakya'da arpa ve buğday zarar gördü

  Özel okul ücretleri el yakıyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004