Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yalnız yaşlılar ilâca daha fazla bağlı

Eşini kaybetmiş veya ayrılmış olan yaşlılar, daha fazla ilâç tüketiyor. Herhangi bir işte çalışan ve üretkenliğini sürdüren ileriki yaştaki kişilerde çoklu ilâç kullanım oranı ise düşük.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, Türkiye’nin 12 farklı şehrinde 65 yaş ve üzerindeki bin 433 yaşlı ile görüşülerek ‘çoklu ilâç kullanımını’ araştırdı.

Araştırmaya katılan yaşlıların yüzde 67.3 ünü kadınlar, yüzde 32.7 sini erkekler oluşturdu. Katılımcıların yüzde 43,8’i 65- 69 yaş grubunda; yüzde 32,2’si 70-74 yaş grubunda; yüzde 24’ü ise 75 ve üzeri yaş grubunda yer aldı.

Araştırma sonucuna göre, yaşlıların yüzde 84,7’sinin sürekli kullandığı bir ilâcı bulunurken, yüzde 15,3’ü kullandığı herhangi bir ilâcın olmadığını belirtti.

Çalışmaya katılanların yüzde 23,2’si sadece 1 ilâç kullandığını; yüzde 17’si 2 ilâç; yüzde 19,2’si 3 ilâç; yüzde 38,2’si ise 4 veya daha fazla ilâç kullandığını ifade etti.

İleri yaştaki ev hanımlarında ilâç kullanım oranının ise en yüksek olduğu ortaya çıktı. Bir gün içinde 2-4 adet ilâç alan yaşlı ev hanımı oranı yüzde 49.9 olarak belirlendi.

Halen herhangi bir işte çalışmakta olan ve üretkenliğini sürdüren ileri yaştaki kişilerde çoklu ilâç kullanım oranı daha düşük çıktı.

Eşini kaybetmiş veya ayrılmış olan yaşlıların daha fazla ilâç tükettiği belirlendi. Bu kişilerin oranı yüzde 48 olarak belirlendi.

Yaşlılarda en fazla ilâç tüketimi olan şehirlerin ise, Zonguldak (yüzde 42) , Bursa (yüzde 32) ve Manisa (yüzde 30) olduğu kaydedildi.

BAZI SORUNLAR İLÂÇSIZ DA ÇÖZÜLÜR

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Yeşim Gökçe, yaşlıların her belirti veya yakınma için hemen ilâç almayı düşündüklerine dikkat çekti. Bazı sorunların ilâç dışı yaklaşımlar ile de çözülebileceğine dikkat çeken Gökçe, “Yaşlılar, aldıkları her yeni ilâcın halen var olan başka hastalıklarını olumsuz etkileyebileceğini veya kullanmakta oldukları diğer ilâçlar ile etkileşime girerek etkisini azaltabileceğini veya artırabileceğini göz önünde bulundurmuyorlar” diye konuştu. İlâçların doktorun tavsiye ettiği dozda alınması ve tedavi şemasına uyum gösterilmesi yanında sorun veya sorular var ise, mutlaka doktora yöneltilmesi ve kullanılan ilâçlar ile ilgili her türlü yan etkinin de mutlaka hekime iletilmesi gerektiğini söyleyen Gökçe, “Hekim olmayan eş, dost, komşu ve benzeri kişilerin önerileri ile ilâç almaktansa en yakın sağlık kuruluşundaki hekime danışmak daha uygun bir yaklaşımdır” dedi.

/ ANKARA

16.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hem sel, hem de kuraklık

  Ağar: Özgürlükleri savunmaya yüreği yeten bizden başka parti yok

  Erdoğan: Başörtüsü için söz verdiğimi kimse ispat edemez

  Milletvekilleri veda ediyor

  Demokrasinin ve özgürlüklerin önü açılmalı

  Dış politikada başarı ehil kadrolardan geçer

  Belirsizlik uzamasın

  AB fonları daha etkin kullanılacak

  Emniyetten, terör haberleri uyarısı

  Yakıt deposunda elim kaza: 4 ölü

  Kapıkule’de TIR kuyruğu

  Engelli çocuklara yunus terapisi

  Kalsiyum için D vitamini şart

  Yalnız yaşlılar ilâca daha fazla bağlı

  Kaşar Festivalinde renkli görüntüler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004