Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Pasdaran: Ortadoğu’nun en büyüğü biziz

İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı Yahya Rahim Safavi, ABD’nin ‘’küresel terör örgütleri’’ listesine alacağı ifade edilen Devrim Muhafızlarının, “Orta Doğu’nun en büyük askerî savunma gücü’’ olduğunu söyledi.

İran devlet televizyonunun haberine göre, Tuğgeneral Safavi, bugün kutlanacak Devrim Muhafızları (Pasdar) Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Devrim Muhafızlarının teknolojik açıdan çok ilerî silâhlara ve savunma teçhizatına sahip olduğunu ifade etti ve ‘’İran Devrim Muhafızları, Orta Doğu’nun en büyük askerî savunma gücüdür. Kendi ülkemizi ve milli çıkarlarımızı korumaya da hazır bir güçtür’’ dedi.

“ABD’nin Irak ve Afganistan’ı işgalinden sonra askerî strateji ve doktrinlerini değiştirdiklerini’’ söyleyen Safavi, şöyle devam etti:

‘’Bölge dışı güçlere karşı da Devrim Muhafızlarını hazırladık. Şu anda Devrim Muhafızları çok gelişmiş balistik füzelere, 2 bin kilometre menzilli ve güdümlü füzelere sahip. Karadan havaya atılan TOR M-1 füzelerimiz var. Basra Körfezi ve Umman Denizi’nin bütün bölgelerini kontrol altına almak için de kıyıdan denize atılan füzelere sahibiz. Şu anda elimizde binlerce hızlı bot var. Bu, bizim için de, Basra Körfezi’ni korumak için de çok büyük bir savunma silahıdır.’’

Safavi, ABD’nin 3 savaş gemisinin bulunduğu Basra Körfezi’ndeki bütün gemilerin İran füzelerinin kontrolü altında olduğunu da söyledi.

The Washington Post gazetesi, ABD’nin İran Devrim Muhafızlarını ‘’küresel terör örgütü’’ ilan etmeyi düşündüğünü yazmış, İran Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, söz konusu girişimin kendileri açısından ‘’bir değeri olmadığını’’ söylemişti.

İran’da klasik ordunun dışında, asıl görevleri rejimi korumak olan Devrim Muhafızlarının oluşturduğu ikinci bir ordu bulunuyor. Her iki askeri gücün başkomutanlığını İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney yapıyor.

/ TAHRAN

17.08.2007


 

Irak’ta Yezidi katliâmı

Irak’ın kuzeyinde önceki gün, Yezidilerin yerleşim bölgelerini hedef alan eş zamanlı düzenlenen 4 intihar saldırısında ölenlerin sayısını bazı yerel yetkililer 500 kişi olarak açıklıyor.

Köyde yerle bir olan olan kerpiç evlerin enkazları altından çıkarılan cesetlerle ölü sayısı, en son Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin sağlık bakanı Zeyan Osman tarafından 250 olarak açıklanmıştı.

Osman, yaralı sayısını da 350 olarak bildirmişti. Ninova vilayetindeki iki Yezidi köyüne düzenlendiği kaydedilen saldırıyla ilgili bölgedeki bir güvenlik yetkilisi, bir hastane yetkilisi ve bir Iraklı askerî yetkili, ölenlerin sayısının 500’ü bulduğunu, 350 kişinin yaralandığını söylediler. Yerel ve askerî yetkililer, Yezidileri hedef alan intihar saldırılarının 4 bomba yüklü kamyonla eş zamanlı olarak Kathaniye ve Adnaniye köylerinde düzenlendiğini belirttiler. Bölgeden gelen haberlerde, bu rakamların bağımsız kaynaklarca doğrulanma imkânı bulunmadığı, tehlikeli olan bölgede sokağa çıkma yasağı olduğu, ölen ve yaralıların çevredeki birkaç şehirdeki hastanelere nakledildiği belirtildi. ABD, Irak’ın kuzeyindeki Musul şehrinin batısında bulunan Yezidilerin köylerini hedef alan, Irak savaşının başından bu yana düzenlenen en kanlı saldırıyla ilgili olarak El Kaide örgütünü suçluyor.

Amerikalı bir komutan da saldırıyı ‘’bir etnik temizlik hareketi’’ olarak niteledi. Irak savaşının başladığı 2003’ten bu yana ikinci en kanlı saldırı 23 Kasım’da başşehir Bağdat’ta radikal Şiilerin bulunduğu Sadr mahallesine düzenlenmişti. Havan topu ateşi ve bomba yüklü beş araçla düzenlenen saldırıda 215 kişi ölmüştü.

/ BAĞDAT

17.08.2007


 

Peru 7.9 ile sarsıldı

Peru’da önceki gece meydana gelen depremde 330’dan fazla kişinin öldüğü bildirildi.

Peru Sivil Savunma Kurumundan yapılan açıklamada, merkez üssü başşehir Lima’nın 169 kilometre güneybatısı olarak tespit edilen Richter ölçeğine göre 7,7 büyüklüğündeki depremde ölü sayısının 330’u geçtiği belirtildi.

İtfaiye Şefi Carlos Cordova, Lima’nın 300 kilometre güneyine düşen Ica ve Pisco şehirlerinde çöken binaların enkazından çok sayıda ceset çıkarıldığını söylemişti.

Depremde en büyük hasarı Ica ve yakınlarındaki Chincha şehirlerinin gördüğü, bu şehirlerdeki birçok evin ve eski bir kilisenin çöktüğü belirtiliyor. Ülkenin büyük bir kesimiyle temas kurulamadığı için can ve mal kaybı tam olarak bilinmiyor.

/ LİMA

17.08.2007


 

Rumsfeld’in kayıp mektubu bulundu

ABD’nin eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in, varlığı nisan ayına kadar yalanlanan istifa mektubu basının eline geçerken, eski bakanın Başkan George W. Bush’a gönderdiği istifasında ‘’Irak’’ ve ‘’savaş’’ sözcüklerine hiç yer vermediği ortaya çıktı. Mektup, Amerikan Associated Press (AP) ajansının ısrarlı talepleri sonucu, ABD’nin bilgi özgürlüğü yasası çerçevesinde açıklandı.

AP’nin haberine göre Rumsfeld, dört paragraflık ve toplam 148 kelimelik mektubunda, Bush döneminde 6 yıla yakın savunma bakanlığı yapmaktan büyük gurur duyduğunu genişçe anlatmasının ardından son paragrafta, ‘’hizmetime son vermenin zamanı geldi’’ ifadelerini kullandı.

Ancak Rumsfeld istifasında, Irak ve Afganistan savaşlarının rol oynayıp oynamadığına ilişkin hiçbir atıfta bulunmazken, sadece ‘’tarihimizin kritik bir döneminde’’ gibi genel ifadeler kullandı.

AP ajansı, mektubun, ABD’de muhalefetteki Demokrat Parti’nin zafer kazandığı 7 Kasım 2006 Kongre ara seçimlerinden bir gün önce Beyaz Saray’a gönderildiğini belirtti. Bush da Rumsfeld’in istifasını 8 Kasım’da duyurmuştu. Ardından da Rumsfeld’in yerine Robert Gates savunma bakanı olmuştu.

AP, mektubun varlığının neden Pentagon tarafından uzun süre yalanlandığının ve neden bu hafta ortaya çıktığının açıklık kazanmadığını yazdı.

/ WASHINGTON

17.08.2007


 

Amerikan ordusu Kızıl Ordu’ya benzedi

ABD Silâhlı Kuvvetlerinin en büyük birimi Kara Kuvvetlerinde geçen yıl intihar eden askerlerin oranının son 26 yılın en yüksek rakamı olduğu ve bu intihar vak'alarının dörtte birinden fazlasının Irak ve Afganistan’da meydana geldiği bildirildi.

AP ajansının yer verdiği askerî bir rapora göre, ABD Kara Kuvvetlerinde 2006’da 99 asker intihar etti. Bu intiharların 28’i Irak ve Afganistan’daki askerler arasında yaşandı.

ABD Kara Kuvvetlerinde 2005’te 88 asker intihar etmişti. Geçen yılki rakamın, oran olarak 100 binde 17,3 anlamına geldiği belirtildi.

Amerikan ordusunda son 26 yılda en düşük intihar oranı, 100 binde 9,1 ile 2001’de görülmüştü.

Raporda, intihar oranının artmasında, kişisel ilişkilerin ve aile ilişkilerinin çökmesi, yasal ve mali problemler ve işin getirdiği stres, en önemli faktörler olarak dile getirildi.

/ WASHINGTON

17.08.2007


 

ABD-İsrail arasında devasa anlaşma

ABD ile İsrail, 10 yıllık dönemi kapsayan 30 milyar dolarlık askerî yardım anlaşması imzaladı.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns ile İsrail ışişleri Bakanlığı yetkilisi Aharon Abramovitz’in Kudüs’te imzaladıkları anlaşmayla İsrail’e her yıl yapılan 2.4 milyar dolarlık askeri yardım yüzde 25 artırılarak, yıllık 3 milyar dolara çıkarılıyor.

Burns, Amerikan yönetiminin, İran, Hizbullah ve Hamas gibi grupların ABD’nin yanı sıra İsrail’i de tehdit ettiğini düşündüğünü belirterek, “Bu bölgeye baktığımızda güvenli ve güçlü bir İsrail’in ABD’nin çıkarına olduğunu görüyoruz” diye konuştu. İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer ise ABD’nin yardımının İsrail için çok önemli olduğunu belirtti ve İsrail’in savunma harcamalarının gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 10’unu oluşturduğuna dikkati çekti. ABD’nin İsrail’e askeri yardımı İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in Haziran ayında ABD Başkanı George Bush ile Washington’da yaptığı görüşmede kesinleşmişti. Olmert, askeri yardımın İsrail’e, bölgede silahlarını güncelleştiren Arap ülkeleri karşısında stratejik üstünlük sağlayacağını söylemişti.

/ KUDÜS

17.08.2007


 

Putin’den ‘çok kutuplu dünya’ çağrısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesinde tek kutuplu dünyanın daha az güvenli olduğunu, uluslar arası güvenlik için çok kutuplu bir dünya düzenine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Putin konuşmasında örgütün 11 yıl önce ABD’nin bölgedeki egemenliğine bir denge olarak kurulduğuna işaret ederek bir ülkenin bütün dünya güvenliğini tek başına elinde bulundurmaya çalışmasının da doğru olmadığını söyledi. Putin, “Tek bir bakış açısı ile küresel ve bölgesel sorunları çözmek mümkün değil. Rusya da diğer ŞİÖ ülkeleri gibi çok kutuplu bir dünya düzeninin kuvvetlendirilmesini istemektedir. Bu tüm ülkelerin eşit güven ve gelişme potansiyeline sahip olmasını sağlayacaktır.” dedi. Rusya lideri daha öncede Münih Güvenlik Konseyi’nde yaptığı ünlü konuşmasında ABD’yi uluslararası hukuka uymaya davet etmiş ve tek kutuplu dünyanın daha az güvenli hale geldiğini söylemişti.

/ MOSKOVA

17.08.2007


 

Çin’de bir aile, bebeklerine ‘@’ ismini vermek istiyor

Çin’de bir aile, yeni doğan çocuklarına olan sevgilerinin bütün mail adreslerinde yankılanmasını istedikleri için bebeklerine ‘@’ ismini seçtiklerini açıkladı.

Çince’de “sev onu” anlamına gelen @ işaretinin isim olarak kullanılmak istenmesi ise tartışmaya yol açtı. Alfabesi olmayan, bunun yerine harfleri temsil eden binlerce şekilden oluşan Çince’de, bebeklere alışılmadık isimler konulmak istenmesi, internet kullanımının da yaygınlaşmasıyla son zamanlarda sık sık gündeme geliyor. Türkiye’de ve pek çok ülkede “et” olarak telâffuz edilen @ işareti, Çin’de de genel olarak bu şekilde telâffuz edilirken, bazı yerlerde “ai ta (sev onu)” şeklinde okunuyor.

/ PEKİN

17.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri