Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

BM: Nükleer silâhlar engellensin

BM Genel Kurulu silâhsızlanma komisyonu, bütün nükleer silahların kullanıma her an hazır durum düzeyinden çıkarılması çağrısıyla ilgili bir karar tasarısını, ABD, İngiltere ve Fransa’nın itirazlarına karşın kabul etti.

“Bütün nükleer silâhların üst düzey tehlike durumundan çıkarılmasının sağlanması” ile bu silâhlarla ilgili sistemlerin kullanıma hazır durum düzeylerinin düşürülmesi çağrısının yer aldığı tasarı, nükleer güce sahip 3 Batılı ülkenin hayır oyuna karşı, 124 oyla komisyondan geçti.

Tasarı için Çin ile birlikte çoğunluğu NATO üyesi ve Batı ülkesi 34 ülke de çekimser oy kullanırken, Rusya oylamaya katılmadı.

Karar tasarısında, nükleer silâhların kullanıma hazır durumda tutulmasının soğuk savaş döneminin özelliği olduğu belirtilerek, bu dönemin 1990’ların başında sona ermesinden sonra “artan güven ortamı ve şeffaflığın” memnuniyet verici olduğu, ancak “hala birkaç bin nükleer silahın birkaç dakika içinde fırlatılmaya hazır durumda kalmasının” kaygı verici olduğu vurgulanıyor.

Tasarıda, “nükleer silâhların üst düzey alarm durumunda olmasının, bu silâhların kullanılma, hatta kazara ve istemeden fırlatılma riskini artırdığı, bunun da felâkete yol açabileceğine” işaret edilerek, nükleer silahların azaltılması ve kullanıma hazırlık düzeylerinin düşürülmesinin, “nükleer silahsızlanmaya, uluslararası barış ve güvenin korunmasına” katkıda bulunacağı kaydediliyor.

İngiltere’nin silâhsızlanma ve çok taraflı silâhların kontrolü konusundaki temsilcisi John Duncan, ülkesinin karara itiraz ettiğini, çünkü nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için daha fazla baskı konusu bulunduğunu savundu.

Şili, Yeni Zelanda, Nijerya, İsveç ve İsviçre’nin hazırladığı karar tasarısı, nihai oylama için 192 üyeli BM Genel Kuruluna gidecek. Genel Kurul kararlarının yasal bağlayıcılığı bulunmazken, dünya görüşünü yansıtma özelliği bulunuyor.

/ NEW YORK

03.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  BM: Nükleer silâhlar engellensin

  İşgalin sebebi, ‘yalan’

  Körfez Konseyinden İran’a teklif

  30 senatörden Bush’a İran mektubu

  “Petrol, Müslümanları tembelleştiriyor”

  Nasrallah: Bugün daha güçlüyüz

  OBAMA: Seçilirsem İran’a farklı yaklaşacağım

  Meksikayı sel vurdu

  Hiroşima katili öldü

  Vietnam’da din özgürlüğü yaygınlaşıyor


 Son Dakika Haberleri