Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Kuraklığın tarıma faturası ağır oldu

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, yaşanan küresel ısınma ve kuraklığın Türkiye’ye maliyetinin 5 milyar YTL olduğunu, gerekli tedbirler alınmadığı takdirde ileride tarım ürünü ithalatının artmasının sürpriz olmayacağını’’ bildirdi.

Günaydın, yaptığı açıklamada, meteorolojik gelişmeler sebebiyle yaşanan yağış azlığının, özellikle buğday, arpa, pamuk, çavdar, yulaf, soğan ve patates gibi ürünlerde büyük verim kayıplarına sebep olduğunu söyledi. Kuraklıktan en çok etkilenen bölgelerin başında İç Anadolu, Ege ve Marmara’nın geldiğini hatırlatan Günaydın, ‘’Bu bölgelerle birlikte diğer yerlerde yaptığımız araştırmalarda, yaşanan verim kayıpları ve masraflar sebebiyle Türkiye’ye kuraklığın maliyetinin 5 milyar YTL olduğunu tesbit ettik. Bu rakam küçümsenecek bir rakam değil, acil önlemler alınmalı’’ dedi.

/ ADANA

12.11.2007


 

Milyon dolarlık projeye ilgi yok

Sigara yasağını genişleten yasal düzenlemeler yapmaya hazırlanan Türkiye’de, uluslararası kuruluşların tütün salgınını önlemek amacıyla milyon dolarlık yardımlar vererek desteklediği proje ilgi görmüyor.

Alınan bilgiye göre, ‘’Sigara Kullanımını Azaltma Bloomberg Küresel Girişimi’’ kapsamında, dünya genelinde tütün salgınını önlemek ve sigarayla mücadelede yürütülecek faaliyetlere destek olmak amacıyla, geçen yıl New York Belediye Başkanı Michael R. Bloomberg tarafından yapılan 125 milyon dolarlık hibe yardımından Türkiye’de de yararlanacak kurum ve kuruluşlar aranıyor.

Bu yardım kapsamındaki fonlar, dünyada sigara içenlerin 3’te 2’sinin yaşadığı, gelişmekte olan ülkeler sınıfındaki Bangladeş, Brezilya, Çin, Mısır, Hindistan, Endonezya, Meksika, Pakistan, Polonya, Filipinler, Rusya, Tayland, Türkiye, Ukrayna ve Vietnam’da kullanılacak.

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Ulusal Tütün Kontrolü Program Sorumlusu Dr. Toker Ergüder, Bloomberg projesi ile ‘’sigarayla mücadele için kamu ve özel sektörün etkili müdahalelerde bulunması, toplumun bilgilendirilmesi ve politika değişikliğinin desteklenmesi amacıyla savunuculuğun geliştirilmesi, küresel sigara kullanımının saptanması amacıyla yetişkin içicilerle ilgili araştırmaların yapılması ve müdahalelerin etkinliğini değerlendirme konusunda faaliyetlerde bulunulmasının hedeflendiğini’’ bildirdi.

Ergüder, hazırlanacak projelere bir yıl süreyle 50 bin ile 500 bin dolar arasında veya 2 yıl süreyle 1 milyon dolar tutarında maddi yardım yapılacağını bildirdi.

/ ANKARA

12.11.2007


 

Çelikus: Türkiye, "Şeytan üçgeni”nden kurtulmalı

Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, yabancı yatırımcıların, Türkiye’de yatırım yapmadan ülke ekonomisine hiçbir şekilde katkıda bulunmadan bir koyup beş kazandıklarını belirtti.

Çelikus, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ve yabancıların piyasadaki hakimiyetini gösteren verilerin üzüntü verici olduğunu belirtti.

Türkiye’nin adeta ‘’paradan para kazanan spekülatörlerin cenneti’’ olduğunu ifade eden Çelikus, Türkiye’nin, ekonomik anlamda güçlenmek istiyorsa döviz, faiz ve borsa olarak tanımlanan ‘’bermuda şeytan üçgeni’’nden kurtulması gerektiğini kaydetti.

Çelikus, yabancı yatırımcıların, Türkiye’de, yatırım yapmadan, ülke ekonomisine hiçbir şekilde katkıda bulunmadan, bir koyup beş kazandıklarını, üretim olmadığı için de işsizliğin her gün daha da arttığını belirtti.

Mahmut Çelikus, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra değişen dünya şartlarıyla birlikte küresel güçlerin savaş yöntemlerini değiştirdiklerine dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Sıcak savaş yerini ekonomik savaşlara bırakmıştır. Türkiye’nin döviz, faiz ve borsa üçgeninden sıyrılmadıkça, toplumsal ve sosyoekonomik bunalımların muhatabı olacağını, ülkenin bir kaos ortamına doğru hızla sürükleneceğini üzüntüyle görmekteyiz.’’

/ ANKARA

12.11.2007


 

Geleceğin arabasını yapıyorlar

Dicle Üniversitesi (DÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinde bir grup öğrenci, yaptıkları güneş enerjisiyle çalışan arabayla TÜBİTAK’ın Formula-G Güneş Arabası Yarışması’na hazırlanıyor.

Yarışmanın, yenilenebilir enerji kaynaklarına insanların dikkatini çekerek çevreyle dost, güneşten aldığı enerjiyi kullanarak gidebilen arabaların olabileceğini göstermek amacıyla yapıldığı, ayrıca yarışma sayesinde bu yöndeki çalışmalara katkıda bulunulduğubelirtildi.

/ DİYARBAKIR

12.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri