Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Tarihî Kapalıçarşı 2010’a hazırlanıyor

“İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’’ hazırlıkları kapsamında tadilat yapılan tarihî Kapalıçarşı’da, telefon ve elektrik kablolarının yer altına alınacağı ve çevresinde bulunan bazı kaçak binaların yıkılacağı bildirildi.

Kapalıçarşı’daki tadilat çalışmalarına ilişkin bilgi veren Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Fırat, ‘’İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’’ hazırlıkları çerçevesinde çarşının çevre düzenlemesiyle ilgili olarak belediyenin bir çalışması bulunduğunu kaydetti. Bu çalışmada, çarşının çevresinin açılacağını ve bir kısmı boş olan bazı kaçak binaların yıkılacağını kaydeden Fırat, ‘’Bunların bir kısmı kuyumcu atölyeleriydi. Ruhsatları iptal oldu. Çalışmıyorlar, enkazları yıkılacak. Çarşı eski kimliğine dönecek. Bir buçuk yıl içinde burayı temizleyecekler’’ dedi.

Fırat, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından üstlenilen rölove çalışmaları için de bir proje hazırlanacağını, 30-40 mühendisten oluşacak büyük bir ekibin yürüteceği bu çalışmanın yaklaşık 6 ay süreceğini bildirdi.

KAPALIÇARŞI’NIN ÖNEMİ

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) de çarşının altyapısını sokak sokak elden geçirdiğine işaret eden Fırat, ‘’28 cadde kaldı. Şu anda mevsim itibarıyla sezon uygun değil, bir müddet sonra tekrar başlayacağız. Kanalizasyonlar bir daha açılmasın diye İSKİ tarafından depreme de dayanıklı yapılıyor. Parasını ise esnaf karşılıyor. Altyapı çalışmaları, tarihi dokuya uygun yapılıyor. Bütün telefon ve elektrik kabloları da yer altına alınıyor’’ diye konuştu.

Fırat, esnafın da maddî katkı sağladığı bu tadilat ve tamirat çalışmalarının tamamının, Kapalıçarşı’nın yapısı gereği 2010’a yetişmeyeceğini düşündüğünü söyledi.

Kapalıçarşı’da 3 bin 600 iş yeri, 21 iş hanı, 40 bin metre kare alan üzerine oturmuş 30 bin 500 metre kare kapalı alan, 25 bin çalışan, 2 cami, 1 mescit, 1 postane, 6 banka şubesi, 1 sağlık merkezi, 68 cadde ve sokak, 28 kapı, özel güvenlik teşkilâtı ve polis karakolu bulunduğunu bildiren Fırat, çarşının dünyanın en büyük ve en eski çarşılarından biri olduğunu ifade etti.

/ İSTANBUL

12.11.2007


 

Çalıkuşu’nun evi kamulaştırılmıyor

Yazar Reşat Nuri Güntekin’in ünlü eseri ‘’Çalıkuşu’’nun bir bölümünün yazıldığı söylenen ve restore edilmek amacıyla kamulaştırılan evin kamulaştırma kararı iptal edildi.

Alınan bilgiye göre, Yazar Reşat Nuri Güntekin’in, Türkiye’de en çok okunan ve bilinen romanı olan ‘’Çalıkuşu’’nun bir bölümünü yazarken Çanakkale’de kaldığı ev, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek koruma altına alınması amacıyla kamulaştırıldı.

Harap haldeki binanın onarımı başlayıncaya kadar bütün kapı ve pencereleri tahta kalaslar ve naylonlarla kapatıldı. Çanakkale’nin ‘’Hastane Bayırı’’ diye bilinen mahallesinde bulunan 2 katlı tarihî ev yeniden hayat bulmayı beklerken, evin sahiplerinden Mehmet Okan Günalp, kamulaştırmaya itiraz ederek mahkemeye başvurdu. Ev sahibinin restorasyonu kendisinin yaptırmak istediği, mahkemenin de bu gerekçeyi yerinde görerek kamulaştırma kararını iptal ettiği öğrenildi.

19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başlarındaki mimari üslupla yapılan, valilik konutuna birkaç metre uzaktaki, İl Özel İdare lojmanları ile karşı karşıya bulunan evin, Çanakkale Koruma Kurulu’nda onaylanan proje doğrultusunda aslına uygun restore edilmesi gerekiyor.

/ ÇANAKKALE

12.11.2007


 

Saltanatın dervişleri, dervişlerin saltanatı

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Mevlânâ Celâleddin Rumi’nin 800. doğum yıl dönümü sebebiyle ‘’Saltanatın Dervişleri, Dervişlerin Saltanatı: İstanbul’da Mevlevilik’’ sergisine ev sahipliği yapacak.

Alınan bilgiye göre, İstanbul’un tasavvuf tarihine ışık tutan ve Osmanlı İmparatorluğu’nun görsel arşivinde önemli bir yer tutan İstanbul Mevleviliğine ait levha, gravür, fotoğraf ve gündelik hayata ilişkin objelerin yer aldığı serginin küratörlüğünü Ekrem Işın, danışmanlığını ise Prof. M. Baha Tanman yapıyor.

Sadberk Hanım Müzesi, Sakıp Sabancı Müzesi, Süleymaniye Kütüphanesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yıldız Şehir Müzesi, Galeri Alfa, Suna ve İnan Kıraç, Baki Baykara, Ayşe Yetişkin Kubilay, M. Baha Tanman, Ekrem Işın ve Emin Barın koleksiyonlarından derlenen sergide 76 orijinal eser bulunuyor. Sergi, 30 Mart 2008 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

/ İSTANBUL

12.11.2007


 

Karikatür Festivali’nin teması hoşgörü

İSTANBUL - Yeni Yüksektepe Kültür Derneği tarafından düzenlenen ‘’5. İstanbul Uluslararası Karikatür Festivali’’, 17 Kasım Cumartesi günü başlayacak.

Dernekten yapılan yazılı açıklamaya göre, bu yıl temasını ‘’Kültürlerarası Hoşgörü’’nün oluşturduğu festivale, 43 ülkeden 134 karikatürist 445 eserle katılacak.

Danışmanlığını Tan Oral’ın yaptığı festivale, tanınmış karikatüristlerden Fransız Bernard Bouton ile İran’dan Javad Alizadeh ise panelist olarak katılacak. Festival kapsamında düzenlenen sergi, 22 Kasım tarihine kadar Caddebostan Kültür Merkezi’nde ziyaret edilebilecek.

/ İSTANBUL

12.11.2007


 

Avrupalı kadınlar çiniye daha meraklı

Eşleri veya kendileri Ankara’daki büyükelçiliklerde görevli kadınlarca yapılan çini eserler, Başkentli san’atseverlerin izlenimine sunuldu.

Galerim Çini’de açılan sergide, 21 kadına ait çeşm-i bülbül, tabak, abajur, vazo, kase, pano ve çinili gümüş takılardan oluşan bir çok eser bulunuyor.

Galeri sahibi Meral Öner yaptığı açıklamada, galerinin alt katındaki atölyede çini kursu verdiklerini, kursiyerlerin eserlerini de ilk kez sergilediklerini belirtti. Öner, yabancı kursiyerlerin çini san’atına oldukça ilgi gösterdiklerini ifade ederek, ‘’Çevrelerindeki insanları da bir günlük etkinlik için buraya çağırıyorlar. Türk hanımlarla kıyasladığımda, onları daha ilgili buluyorum’’ dedi.

/ ANKARA

12.11.2007


 

Block sergisi 16 Kasım’da

Dünya çapında tanınmış yerli ve yabancı tasarımcı ve sanatçıların Türk mermerinden tasarladıkları ürünlerin sergileneceği ‘’Block’’ Sergisi, 16 Kasım Cuma günü ziyarete açılacak.

Alınan bilgiye göre, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) sponsorluğunda, Doğal Taş Üreticileri ve İhracatçıları’nın desteği ile düzenlenecek sergi, Haaz Galeri’nin yapımcılığı ve küratörlüğünde gerçekleşecek.

Tasarımcıların, dünyanın en geniş doğal taş rezervlerine sahip olan Türkiye’nin kaynaklarından yararlanarak ve Türk taşlarından ilham alarak tasarladıkları sınırlı sayıda ürettikleri eserler, Türk Doğal Taş Üreticileri tarafından imal edilecek.

Block sergisi, Karaköy Antrepo No: 3’te, 30 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.

/ İSTANBUL

12.11.2007


 

Bollywood starları Türkiye’de

Hintli yönetmen Apoorva Lakhia’nin büyük bir bölümünü Türkiye’de çektiği ‘’Mission İstanbul’’ filminin ünlü starları CNR Expo’da düzenlenen Ticari Araçlar Fuarı’nı gezdi.

Hindistan ticarî araç üreticisi Mahindra’nın standını gezen Yönetmen Apoorva Lakhia ve filmin başrol oyuncuları Sweta Bnardwaj, Zahid Khan, Vivek Oberoi ve diğer oyuncular ziyaretçilerden büyük ilgi gördüler.

Yönetmen Apoorva, modern bir şehir olan İstanbul’da bulunmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Çektikleri filmin İstanbul’un güzel görüntüleriyle dolu ve aksiyon muhtevalı olduğunu belirten Apoorva, Bollywood’un film çevirdiği yerlerde yüzde 40-80 turist artışı görüldüğünü kaydetti.

2008 yılı Şubat ayında dünya sinemalarıyla aynı anda Türkiye’de de vizyona girecek filmin sinema salonlarında 200 milyonun üzerinde izleyiciye ulaşmasının beklendiği kaydedildi.

/ İSTANBUL

12.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri