Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

Onurlu bir dünya adaleti ve Risâle-i Nur



Dünyanın başı ağrıyor. “Sergerdan” hali, müşfik bir el, makul bir bakış ve anlaşılır bir disiplin içinde insanî bir perspektif arıyor. Bilginin, neredeyse günlük meta gibi tüketildiği, amacından saptırıldığı bir kirlenmeyle de karşı karşıya. Kültürün erozyona uğradığı, kültürlerarası diyaloğun birbirini anlamak yerine baskı ve propagandaya dönüştüğü bir yüzyılın başındayız.

İnsaf dürbünü ile mütalâa etmek, akıl nimeti ile süzmek ve ortak dünyanın inşasına vicdanî bir ahlâkla katkı yapmak, hakperest ilim dünyasının birinci derecede sorumluluğudur. Bunun tezahürlerini müşahede ettiğimiz programlardan birisi de, Uluslararası Bediüzzaman Sempozyumu oldu.

Türkiye’deki Nur talebeleri ile Risâle-i Nur’u dışarıda duyarak merakla okumaya başlamış ve sonrasında araştırarak tebliğ yazacak seviyeye gelmiş topluluğu bir arada görünce, beynimizin ufuk çıtası yerinden fırlarcasına evrensel boyutun risalesini bu insanlardan farklı bir zaviyeden dinliyoruz..

Uluslararası Bediüzzaman Sempozyumunun üçüncü gününde, adalet kavramı etrafında farklı açılımlar devam etti.

Adalet kavramının, Kur’ân’ın hedeflerinden biri olduğu, mahza ve izafi adaletten, esas olanın mutlak adalet olan îlâhî adalet olduğunu farklı konuşmacılar, farklı açılardan ortaya koydular.

Adalet, müteradif olan sıfatlarla 24 ayrı mânâsının Risâlede zikredildiğini belirten Yemen’li Doktor Necip Ali Abdullah Es-Sudi, Yemen Ta’z Üniversitesinden katılmıştı. Zekâvetinin bereketini risaleyi öğrenmeye adamış bir psikolojideydi.

Tebliğini sunarken, “Kanlarınızla suladığınız Yemen topraklarından Anadolu çocuklarına selâmlar getirdim” derken, mazinin unutulmaz şeref levhalarını hatırlattı, duygulandırdı.

***

Sempozyumun ikinci günü tanıştığım Sibiryalı Süleyman, üç yıl önce Müslüman olmuş bir gençti. Rus gencin Risâle-i Nur’la tanışması, hayatını değiştirmiş. Biraz Türkçe öğrenmiş. Zamanının büyük bölümünü nur hizmetlerine ayırıyor. Öğrenmesini hızlandırmış.

Sempozyumda, entelektüel tartışmalar, risâledeki kavramların batı ve doğu kültüründe makes bulan ve değişik mânâları havi yaklaşımları ile Kur’ânî bakışın günümüzdeki önemli yansımalarından Risâle-i Nur üçgeninde cereyan ediyor.

Bundan sonrası için sözü, Ezher Üniversitesi’nden Prof. Dr. Muhammed Muhammed ebu Leyla’ya bırakmam lâzım.

Kendisi Ezher’de İngilizce olarak İslâm miras hukukunu okutuyor. Adalet kavramı ile yoğrulmuş, ihlâsı ve hitabeti ile bize en kuvvetli mesajı verdi.

“Nursî’ye göre adaletin İslâm ve felsefedeki yeri” konulu tebliğinde, manidar mesajlar verdi.

Bir incelikle söze başladı: Hazret-i Ebu Bekir’den naklen, “Anlamayacağını anlamak da bir anlamadır” derken, “Misafirperverliğinize mukabele edememek de bir anlamadır” lâtifesini yaptı.

Heyecan dolu konuşmasıyla, bütün idraklere seslenen mânâ yüklü ifadeler kullandı. Onu dinleyelim: “Said Nursî, asrın yenileyicisidir. Müceddit imam Said Nursî Hazretleri, sistematik bir zulüm çağında gelmiştir. Onun zamanında adalet yoktu. Said Nursî, istibdadın psikolojisini ortaya koymuştur. İslâmî adalet, şümullüdür. Miras hukukunu batılı aydınlar eleştiriyorlar. İslâm’ın miras hukukunun değiştirilmesini istiyorlar. Bu konuya da Said Nursî ile cevap verebiliyoruz.

Onlar, İslâm hukukunun sırlarını çözememişlerdir. İslâm, kadınlara bazen fazlasını vermiştir. Fıtratına göre vazifeler vermiştir. Aile içindeki davranışı da adaletle düzenlemiştir.

Birinci ve ikinci dünya savaşında 180 milyon insan ölmüştür. İslâm dünyasını parçalamıştır. Birbirine düşürmüştür. Bir takım zalim savaşları olmuştur.

Bediüzzaman, savaşları mucizevarî ve Rabbanî bir üslûpla izah etmiştir… Bu zamanda kargalar üşüşmüş üstümüze. Savaşlar, tarihi de yıkmıştır.

Ancak Said Nursî gibi yiğit insanlar, bu emaneti Peygamberin kılavuzunda mücadele etmişlerdir. Zalimlere direnmişlerdir.

Her şeyimle Said Nursî’yi yaşıyorum. Anlamaya çalışıyorum. Büyük bir örnektir... Peygamberimizi kınayanlara karşı, Allah “Biz sana kevseri verdik” demiştir.

Said Nursî tek başına idi. Onun yolunda olanları bir grup kabul etmiyorum. Onlar, İslâmı yeryüzünde omuzlamış insanlardır.

Ben bilgilerinizden ziyade vicdanınıza hitap ediyorum. Adalet, yeryüzünde insan fıtratının inşasıdır. Emanetin yüklenmesidir. Adaletimizin kaynağı Kur’ândır. Bunu Said Nursî bize yansıtmıştır.”

Bediüzzaman, “Mısır, İslâm’ın zeki bir mahdumudur” der. Yine Ezher’in kız kardeşi anlamında Medrezetüzzehra projesini hayatının temel hedeflerinden biri yapar.

Şimdi, zeki mahdum ihlâsla mukabelede bulunuyor.

21.11.2007

E-Posta: [email protected].


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.11.2007) - Bediüzzaman Sempozyumu

  (19.11.2007) - İki söz

  (15.11.2007) - TBMM’de Osmanlı’nın birliği

  (14.11.2007) - Aydınımızın vicdan borcu

  (13.11.2007) - “Bir ömür boyu Barla’da”

  (12.11.2007) - İlerleme raporu

  (11.11.2007) - İkindi olmak

  (08.11.2007) - Türkiye'nin istidadı

  (07.11.2007) - Bediüzzaman’da Türk-Kürt kardeşliği

  (06.11.2007) - Muhabbet fedaileri

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri