Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Tebdil-i mekânda ferahlık var



Bir san'atçının “Böyle giderse Türkiye’yi terk ederim” demesi tartışma konusu yapıldı. “Gitme, kal!” diyenler olduğu gibi; “Giderse üzülmeyiz” diyenler de çıktı. Daha da ileri gidip, “İstersen ‘dağ’a çık!” tavsiyesinde bulunanlara da rastlandı.

Belki tartışma daha da alevlenebilirdi, ama dün sabah saatlerinde Kuzey Irak bombalanınca bu tartışma sönmeye yüz tutabilir.

Tabiî ki san'atçı olsun ya da olmasın bir ‘kişi’nin, yaşadığı ülkeyi terk etmeyi göze alması dikkate alınması gereken bir ‘tepki’dir. Hadise, çok farklı şekillerde yorumlanabilir. Çünkü, yaşadıkları hadiseler sebebiyle ‘ülke’yi terk etmeyi düşünenler sadece ‘san'atçı’lar değil. Yeri gelir bir ‘çiftçi’ de, muhatap olduğu yanlış ve haksız uyglulamalar karşısında böyle tepki gösterebilir.

Kimin haklı olup olmadığını bir yana bırakıp şöyle sormak da mümkün: “Nasıl bir ‘ülke’de yaşıyoruz ki, yeri geliyor bir san'atçı, yeri geliyor bir öğrenci, yeri geliyor bir esnaf, yeri geliyor bir siyasetçi; ‘ülkeyi terk etmek’ten bahsediyor? İnsanları böyle düşünmeye iten asıl sebep ne ola?”

Bu tepkilerin temelinde demokrasi eksikliği olmasın? (Bilhassa 28 Şubat 1997 sonrası yapılan uygulamalar sebebiyle ‘hicret’ edip, okumak maksadıyla yurt dışına giden başörtülü öğrencileri de unutmayalım...)

Genel yaklaşım bu olmakla birlikte, özelde sözsonusu san'atçının ülkeyi terk etmekten bahsetmesi bir çelişkidir. Belki uygun bir değerlendirme olarak görülmez, ama eğer Türkiye’de ‘sizler’ ve ‘bizler’ diye iki ayrı anlayışın temsilcileri var ise, asıl sıkıntı çekenler sözkonusu san'atçı gibi yaşayanlar değildir. Asıl sıkıntı çekenler, ‘kaymak tabaka’dan olmayan ve belki de ‘sade vatandaş’ olarak tarif edilen kişilerdir.

Gerek maddî ve gerekse manevî olarak sıkıntı çekenler kimdir? “Çoğunluk, halk, vatandaş benim gibi düşünmüyor. O halde onlar suçludur, haksızdır” anlayışı en başta san'atçıya yakışır mi? Çünkü ülkeyi terk etmekten bahseden san'atçı, bu gerekçeyi öne sürüyor. Peki, bu memlekette sıkıntılı ve problemli olsa da işleyen bir demokrasi yok mu? Eğer san'atçının ifade ettiği gibi düşünenler ‘haklı’ ise, seçimler niçin yapılıyor? “Halk benim gibi düşünmüyor, ben yalnız kaldım, o halde bu halk suçludur” anlamına gelecek bir yaklaşım; hangi muasır medeniyet seviyesine ulaşan ülke san'atçılarında vardır?

Aksine, san'atçılar hemen her ülkede ‘yalnız’dırlar. Buna rağmen başka ülke san'atçılarından bu anlamda bir ‘terk’ nidası duyulmuyor.

Tekrarlayalım: Kimin kalacağına, kimin gideceğine müdahale edecek değiliz.

Hatta, hadisenin şöyle bir yönü daha var: san'atçımız, bir müddet ‘dışarda’ kalırsa belki de Türkiye ve dünya gerçeklerini daha iyi anlar. Ve ilk iş olarak, yaşadığı topluma ‘yabancı’ olmaktan, onlara uzak durmaktan vazgeçer. Vazgeçer ve Türkiye’nin sadece ‘piyano’dan ibaret olmadığını öğrenir.

Yer ve mekân değişikliğinde huzur ve ferahlık olduğuna göre; san'atçımızın bir müddet için tebdil-i mekân etmesinde ruh ve beden sağlığı açısından fayda da olabilir. Türkiye ve dünya gerçeklerini görmüş şekilde bir ‘dönüş’ü de dört gözle bekleriz.

17.12.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.12.2007) - ‘Karanlık dünya’ neresi?

  (15.12.2007) - Bu çelişkiden kurtulmak lâzım

  (14.12.2007) - ‘Ama’yasa değil, ‘anayasa’ yapılsın

  (13.12.2007) - Mesleğine ihanet edenler kim?

  (12.12.2007) - Gözler yeni başkanda

  (11.12.2007) - Zaim Hocayı uğurlarken

  (10.12.2007) - Sırada ilkokullar var!

  (09.12.2007) - Yeni şeyler söylemek lâzım

  (08.12.2007) - Gece ile gündüz bir olur mu?

  (07.12.2007) - Biri bize anlatsın

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri