Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

"Tehlikeli" ihtimal

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Genel Sekreteri Dr. Nihat Zal, Türkiye'nin taahhütlerini yeteri kadar yerine getirmemesi halinde, İstanbul'daki UNESCO listesindeki tarihî varlıkların, "Tehlikedeki Dünya Kültür Mirası" listesine kaydırılma ihtimali olduğunu

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Genel Sekreteri Dr. Nihat Zal, Four Seasons Oteli'nin Sultanahmet'teki Bizans kalıntıları üzerine genişlemesine izin verildiği ve bu nedenle UNESCO'nun, İstanbul'daki kültür varlıklarını listesinden çıkarabileceği yönündeki haberlerle ilgili olarak, "Buradaki tarihî varlıklarla ilgili 2005 yılından bu yana bir süreç işliyor. Sürecin tamamlandığı 2008 Şubat ayında yapılacak toplantının sonucunda UNESCO'nun yaklaşımı belli olur" dedi.

Dr. Nihat Zal, bir gazetenin haberinde UNESCO'yla bağlantılı gösterilen Uluslararası Anıtlar ve Sitler Koruma Konseyinin (ICOMOS), UNESCO'nun doğrudan organı olmadığını söyledi.

UNESCO'nun şu anda konuyla ilgili resmî bir yaklaşımı, açıklaması olmadığını belirten Dr. Zal, İstanbul tarihî şehir alanındaki kültürel varlıklarla ilgili 2005 yılından bu yana bir süreç işlediğini, varlıkların yönetim planı ve koruma programının geliştirilmesiyle ilgili görüşmelerin halen devam ettiğini anlattı.

Dr. Zal, sürecin dolacağı 2008 yılının Şubat ayında yapılacak toplantının önemli olduğunu bildirdi. Türkiye'de, listedeki tarihî varlıkların korunmasıyla ilgili UNESCO'ya yürütücü kurum olarak Kültür ve Turizm Bakanlığının taahhüt verdiğini ve taahhütlerin gelecek yılın Şubat ayına kadar tamamlanacağının söylendiğini dile getiren Dr. Zal, ancak süreç bittikten ve toplantı yapıldıktan sonra UNESCO'nun, listesindeki İstanbul'daki tarihî varlıklarla ilgili yaklaşımının belli olacağını ifade etti.

"TEHLİKEDEKİ MİRAS"

LİSTESİNE KAYMA İHTİMALİ...

Dr. Zal, UNESCO'nun üç tür uygulaması olduğunu belirterek, İstanbul'daki tarihî varlıkların birinci uygulama olan "Dünya Kültür Mirası" listesinde olduğunu, bunun önemli bir prestij kaynağı sağladığını söyledi.

İkinci olarak tarihî varlıkların "Tehlikedeki Dünya Kültür Mirası" listesine alınabildiğini, üçüncü olarak da listeden çıkarma uygulamasının yapıldığını ifade eden Dr. Zal, Türkiye'nin taahhütlerini yeteri kadar yerine getirmemesi halinde, İstanbul'daki UNESCO listesindeki tarihî varlıkların, "Tehlikedeki Dünya Kültür Mirası" listesine kaydırılma ihtimali olduğunu dile getirdi.

"UNESCO, FİNANS ÖRGÜTÜ DEĞİL"

Dr. Zal, UNESCO'nun bir finans örgütü olmadığına, dünya miras listesine alınan varlıklar için doğrudan para verilmediğine de işaret ederek, "para kesilecek" tarzındaki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Son tartışmaların yeni olduğunu, konunun 2008 değerlendirme raporuna girip girmeyeceğini bilemediklerini belirten Zal, ancak tarihî varlıklarla ilgili olduğu için durumun raporda yer alabileceğini bildirdi.

Zal, İstanbul'un tamamının UNESCO listesinde olduğu gibi bir izlenim olduğunu, aslında tarihî yarımadanın listede yer aldığını da vurguladı.

02.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  "Tehlikeli" ihtimal

  Tokyo'daki "Topkapı Sarayı"na Japon ilgisi

  ''2007 yılı Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri'' açıklandı

  2008 "Yahya Kemal Yılı"

  Kıssadan 2.hisse

  Tiyatroya 1.2 milyon YTL destek


 Son Dakika Haberleri