Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Cevher İLHAN

"Sudan" bahaneler



Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan El Beşir'in Türkiye ziyareti, Ankara'nın ve medyanın âdeta turnusol kâğıdı oldu. Ne yazık ki, misafir cumhurbaşkanına küresel zâlimlerin "bakışı"yla hakaret edildi; uluslararası sermayenin elindeki medyanın "yakıştırmaları"yla hitap edildi.

İki buçuk milyon metrekare yüzölçümü ile Afrika'nın kuzey doğusunda kıt'anın en büyük ülkesi olan Sudan, sırf hegemonya ve çıkarları için dünyayı ateşe veren Kissinger ve Yahudi lobisinin emr-i vakisine direttiği için, "tukaka" edilmekte. Tepeden dayatılan "büyük Ortadoğu projesi"nin "Müslümanları ehlîleştirme" ve "ılımlı İslâm" perdesinde küresel gücün kuklası yapma plânını kabullenmediği için, bombardımana tabi tutulmakta.

Evvelâ, Cumhurbaşkanı Gül'ün misafirinin gözünün içine baka baka Beyaz Saray'daki "stratejik müttefik"i Bush'un politikalarıyla "Darfur dramı"ndan dem vurması, hiç yakışmadı.

Gerçekten merak konusu; Gül, neden Afganistan'da, Irak'ta, Filistin'de süregelen mezâlime dikkat çekmez de, niçin ABD'nin Sudan'a sudan bahanelerle saldırmasını hatırlatmaz da, Washington'un argümanlarıyla salt Darfur'u gündeme getirir?

Müslüman Sudan'ın kontrollerine girmeyen bağımsız politikalarını, "reel politik" perdesinde, egemenlik ve menfaati hesabına beğenmeyen güçlerin "bakışı"yla bakmak, hangi vicdanın eseri? Zâlimi değil de mazlûmu hesaba çekmek, ne tür bir ruh hali?..

* * *

Hazar havzası ve Orta Asya enerji yataklarına ve hatlarına hâkim olmak için ABD'nin 11 Eylül bahanesiyle işgal ettiği Afganistan'da yüzbinlerce mâsumu katletmesini kınamayıp, zâlim güçlerce "Sudan'ın güneydoğusu" haline getirtilip terör ve anarşiye sürüklenen "Darfur" bölgesini "Bush'un ağzı"yla nazara vermek neyin nesi?

El Beşir, başta ABD ve İsrail olmak üzere, Batının tahrikiyle kışkırtılıp Sudan'ın başına belâ edilen Darfur'da "350 bin insanın ölümünden sorumlu" ise, işgal ettiği Irak'ta bir milyondan mâsum insanı katleden Bush nedir?

"28 Şubat postmodern darbe" şakşakçısı mâlum medya, eli kanlı Bush'un, katliâmları pazarlayan Dışişleri Rice'in Ankara'da âlây-ı vâlâ ile karışlanmasına neden bir şey demez de, Türkiye'yi ziyaret eden Müslüman bir ülkenin cumhurbaşkanına "tezyif"te bulunur? Niçin?

ABD'nin "silâh fabrikası" diye bombaladığı tesisin "ilâç fabrikası" olduğunu bütün dünyaya deşifre edip, İsrail'e hizmeti vazife bilen Evanjelist Bush ve neoconlarını bütün dünyaya karşı sıkıntıya soktuğu için mi?

Darfur'daki kabile kavgalarını Sudan'a fatura eden İnsan Hakları İzleme Örgütü, neden Filistin'deki "etnik temizliği" nazara vermez?

Sahi, Sudan Cumhurbaşkanı "hesaba çekilmek için" mi Türkiye'ye geldi? Yoksa Sudan'da yatırım ortamı ve ticaret imkânlarını konuşmak, siyasî, ekonomik ve kültürel alanlarda işbirliğini ilerletmek için mi?

Sudan, Türk şirketlerine otoyollar, köprüler, barajlar ve tesisler inşa ettirmek istiyor. Tarım, gıda işleme ve tekstil sanayii, makine ve ekipmanları imalatı ve montajı, turizm, tıp hizmetleri, deri işleme ve ayakkabı sektörü, deniz, nehir, metro, hava taşımacılığı alanında stratejik yatırım projelerine dâvet ediyor. Yatırım projeleri için arazi tahsisinden on yıla varan vergi ve gümrük muafiyetine kadar her türlü güvenceyi veriyor. Bunun içinde Darfur bölgesinin imar ve kalkınması da var.

Keza tarım, endüstri, tıbbî taşımacılık, havaalanı ve liman ekipmanları, inşaat malzemesi, tohum, gübre, otomobil yedek parçaları, elektronik aygıtlar, ambalaj malzemelerinin Türkiye'den ithali için bütün kolaylıklar sağlıyor.

Peki bunlar neden mâlum medyada yer almaz? Neden Sudan ekonomisin son yıllardaki performansından, Türkiye ve Sudan arasında yapılan karma ekonomik anlaşmalardan söz edilmez de, Bush'un bütün Müslümanları "terörist" ilân eden "düşmanca" bakışıyla bakılır?..

* * *

Sabra ve Şatilla mülteci kampları kasabı Şaron'un halefi, bütün BM kararlarını çiğneyen İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in Ankara'da en üst düzey devlet protokolüyle karşılanıp TBMM'de konuşturulması "tartışmalı" olmuyor da, Osmanlı hayranı Sudan Cumhurbaşkanının ziyareti mi "tartışmalı" oluyor? Annapolis sürecinde Gazze'ye roketatar yağdırıp Müslümanları öldüren İsrail Başbakanı Olmert, "eli kanlı konuk" olmuyor da, Sudan Cumhurbaşkanı mı "eli kanlı" oluyor?

İran'a ve Suriye'ye saldırmak için bahaneler arayan, Irak'ta her gün onlarca, yüzlerce insanı öldürten işgalci Bush "diktatör" olmuyor da, ABD'nin dayatmalarını kabul etmeyen El Beşir mi "diktatör"? Filistin'de sistemli bir soykırımı sürdüren Olmert "soykırımcı" olmuyor da, ABD'nin "payandası" olmayı reddeden El Beşir mi "soykırımcı"?

Eşi Sudan gelenekleri gereği örtündüğü için mi? Yoksa Müslümanların "ılımlaştırıp", Amerikan emperyalizmi ve çıkarlarına göre "ayarlanması" adına mânen çökertilmesi; bir nev'i mânen ve fikren "esir" alınması projesini kabul etmediği için mi?

Demek, katıksız "Amerikancılık dürtüsü" ile ABD'nin binlerce mâsumu, çoluk çocuğu katletmesine karşı İslâm dünyasında gösterilen tepkiler "yaygara" olarak yorumlanıyor.

Görünen o ki, ABD'nin sivilleri ve köylüleri bombalayan "ve binler, milyonlar mâsumların kanlarını heder eden", "dehşetli bir firavunluk ve hodgamlığın hükmettiği", "gaddarâne zulüm" ve "barbarlığı"nı gözardı edip Amerikan bombalarına karşı ülkelerini savunanları "barbarlık"la itham edenler, zâlimlerin şakşakçısı ve ecnebilerin "hınk" deyicisi çanak yalayıcılarla aynı borudan beslenmekteler.

"Yerli" medyaya yakışıyor mu?...

25.01.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.01.2008) - Tepetaklak

  (23.01.2008) - Türbülans endişesi.

  (22.01.2008) - "Ekonomideki iflâs"ın itirafı...

  (21.01.2008) - Başörtüsüne "yasal" oyun

  (19.01.2008) - Yasadışı yasağı yasayla çözmek...

  (18.01.2008) - Başörtüsü hakkı

  (17.01.2008) - Başbakan'ın başörtüsü çıkmazı

  (16.01.2008) - Muamma

  (15.01.2008) - Skandal.

  (14.01.2008) - "Alevî açılımı"nın akıbeti

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri