Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İKT’den itidal çağrısı

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu, Batı Kudüs’te önceki gün 8 Tevrat öğrencisinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı kınadı. İKT’den dün yapılan yazılı açıklamada, Prof. İhsanoğlu’nun olayla ilgili derin endişe duyduğu ifade edildi.

Batı Kudüs’te Yahudilere ait din okulunu hedef alan saldırıda 10 öğrenci de yaralanmıştı. Saldırganın Doğu Kudüs’te oturan ve daha önce Yeşiva’nın şoförlüğünü yapan bir Arap olduğu belirlenmişti.

İhsanoğlu, İKT’nin dünyanın neresinde olursa olsun her türlü şiddet olayına ve terörizme karşı duruşunu bir kez daha yineledi. Bu kapsamda, İsrail’in aralarında çocukların da bulunduğu Filistinli sivillere yönelik şiddetini hatırlatan İKT Genel Sekreteri, “Umarım bu kınama, Filistinlileri hedef alan şiddet karşısında sessiz kalan dünyanın gözünü açar” ifadelerini kullandı. Genel Sekreter, kısır döngü haline gelen karşılıklı cinayetlere son verilmesi gerektiğini vurguladı. İsrail’in son Gazze saldırılarında çoğu sivil 120’den fazla Filistinli vefat etmişti.

Prof. İhsanoğlu, ‘trajik olay’ olarak nitelendirdiği saldırıdan sonra taraflara itidal, uluslar arası topluma da Filistin sorununa adil bir çözüm için harekete geçme çağrısı yaptı.

Batı Kudüs’teki saldırıyı aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Batılı ülkeler kınamıştı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ise Libya’nın karşı çıkması sebebiyle baskını kınayamamıştı. Lübnan, bu olayla birlikte İsrail’in Gazze’de sivilleri öldürmesinin de kınanmasını isterken, ABD buna karşı çıkmıştı.

/ RİYAD

09.03.2008


 

Talabani’den herkese teşekkür

Türkiye’ye 2 günlük “çalışma ziyareti”ne gelen Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, “Türk halkına, tüm askerlere, komutanlara, Türkiye’deki tüm liderlere şükranlarını” sundu. Talabani, “Biz muhalefetteyken bize bir vize konusunda bile cimrilik yapan ülkeler vardı. Buna karşın Türkiye, yüzlerce mülteciyi barındırmış ve bağrına basmıştır” dedi.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Irak’ın Türkiye ile ilişkilerine ‘’ayrı bir önem’’ verdiğini belirterek, bu ilişkileri teröre karşı savaşmak esasına dayalı bir işbirliğiyle geliştirmek niyetinde olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çalışma ziyareti için Ankara’da bulunan Irak Devlet Başkanı Celal Talabani onuruna Çankaya Köşkü’nde akşam yemeği verdi.

Irak Devlet Başkanı Talabani, yemekteki konuşmasına, ‘’Bugün sizlerin arasında bulunmaktan ve başta siyasal, ekonomik, kültürel ve bilimsel konularda olmak üzere birçok alanda sıkı ilişkilerimizin olduğu ve her iki ülke halkları arasında tarihsel ve dinsel bağların bulunduğu Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün konuğu olmaktan büyük onur duymaktayım’’ sözleriyle başladı.

Ankara’ya yaptığı ziyaretin bir dostluk mesajı olmakla birlikte, mevcut kardeşliğin ve akrabalığın bir göstergesi olduğunu vurgulayan Talabani, ‘’İstibdat ateşinden yeni kurtulan, demokratik, adil ve eşitliğin yaygın olduğu bir toplum düzeni teşkil etmeye çalışan yeni Irak, bütün komşularıyla en sağlam ilişkileri kurmak için uğraşmanın yanısıra, bir zamanlar uygarlıkların beşiği olan ve dünyanın kalbi sayılan bir yerde kurulmuştur’’ diye konuştu. Irak Devlet Başkanı Talabani, ‘’Bu münasebeti bir fırsat bilerek, en zor günlerimizde bizlere yardım eli uzatmayı esirgemeyen, zalimlerle mücadele ettiğimiz günlerde toplu yok olma cehenneminden kaçan binlerce mülteciye kapılarını açan, ticaret ve geçişleri hiçbir biçimde engellemeyen ve yüzümüze kapatmayan yüce Türk halkına, hükümet, asker ve siyasal partileriyle en derin şükranlarımızı ve minnetarlığımızı halkım adına buradan ifade etmek isterim’’ dedi, ayrıca eski cumhurbaşkanlarından merhum Turgut Özal, Süleyman Demirel ve eski başbakanlardan merhum Bülent Ecevit gibi kişilere de saygılarını sundu ve teşekkürlerini iletti. Talabani, konuşmasının sonunda ise, Cumhurbaşkanı Gül’ü en yakın zamanda Bağdat’ta görmek istediklerini ve bundan sonsuz mutluluk duyacaklarını bildirdi.

/ ANKARA

09.03.2008


 

Kıbrıs’ta yeni bir inisiyatif yok

ABD Dışişleri Bakanlığı, Washington’un şu aşamada Kıbrıs konusunda yeni bir inisiyatif başlatmayı planlamadığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey, ABD’nin Kıbrıs’a ilişkin yeni bir inisiyatif alıp almayacağının sorulması üzerine, “bu noktada rolümüz, BM sürecinin desteklenmesi. Yeni inisiyatiflerden haberim yok, hayır’’ dedi.

Sözcü Casey, şunları kaydetti: “Kıbrıs’ta çözümün çok önemli olduğuna inanıyoruz. Kıbrıslı liderlerin birbirleriyle bu konuda diyaloğa girme konusuna ilgi gösterdiklerini dile getirmelerinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. BM’nin özel temsilcisinin bu durumla ilgili bir karara ulaşılmasına yardım çabalarını tabiî ki destekleyeceğiz. Bildiğiniz gibi zaman içinde böyle çabaları destekledik. Nihaî bir çözümün yolunu açacak bir noktaya ulaşmamızı umarız’’ diye konuştu.

/ WASHINGTON

09.03.2008


 

Afganistan’da, Danimarka ve Hollanda tel’in edildi

Afganistan’ın batısındaki Herat şehrinde düzenlenen gösteride, İslâm dünyasını rahatsız eden karikatürlerin yayımlandığı Danimarka ile Hollandalı bir politikacının yaptığı İslâm karşıtı film protesto edildi.

Polis, gösteriye yaklaşık 10 bin kişinin katıldığını, şehir civarında yürüyüş yapılmasının ardından göstericilerin stadyumda toplandığını söyledi. Gösteride “Peygamberimize hakaret eden Danimarka’ya ölüm”, “Dinimize hakaret eden Hollanda’ya ölüm” ve “ABD’ye ölüm” sloganları atıldı. Danimarka gazeteleri, tepki çeken karikatürlerden birini, çizerini öldürme planı yaptıkları iddiasıyla 3 kişinin gözaltına alınması üzerine, ifade özgürlüğüne destek amacıyla tekrar yayımladıklarını açıklamışlardı.

Hollandalı aşırı sağcı politikacı Geert Wilders’ın yaptığı İslâm karşıtı film de tepkilere neden olmuş, gelişmeler üzerine NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, durumun Afganistan’daki NATO askerlerini etkilemesinden kaygı duyduğunu açıklamıştı.

/ HERAT

09.03.2008


 

Kolombiya krizi sona erdi

Venezuela ve Kolombiya arasındaki askerî gerginliğe varan kriz, iki ülke liderinin el sıkışmasıyla sona erdirildi.

Venezuela ve Kolombiya devlet başkanları, Ekvador Devlet Başkanı’nın da eşliğinde, Dominik Cumhuriyeti’nin başşehri Santo Domingo’da düzenlenen Rio Grubu zirve toplantısı sırasında el sıkıştılar.

Kolombiya güçlerinin Ekvador topraklarında operasyon düzenleyerek isyancı grup FARC’nin 2 numaralı ismini öldürmesi, Venezuela’nın sert tepkisine yol açmıştı. Venezuela’nın, Kolombiya sınırına asker göndermesiyle tırmanan krizde ABD Başkanı George W. Bush da, ‘’Kolombiya’nın yanındayız’’ açıklaması yapmıştı.

Ülkesinin, Kolombiya ile diplomatik ilişkileri kestiğini açıklayan Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega da bu yumuşama sonrasına, ‘’ilişkileri yeniden başlattıklarını’’ açıkladı.

/ SANTO DOMINGO

09.03.2008


 

Blair, Yale’de ders verecek

İngiltere eski başbakanı Tony Blair’in gelecek seneden itibaren ABD’deki Yale Üniversitesinde ders vereceği bildirildi.

Howland Seçkin Üyeliği payesi verilen Blair’in gelecek seneden itibaren din ve küreselleşme konularında bir semineri yöneteceğini belirten yetkililer, Yale Üniversitesi yönetimi ve ilahiyat okulları dekanlarının, Blair’in seminer programının ayrıntıları üzerinde çalıştıklarını kaydettiler.

/ NEW HAVEN

09.03.2008


 

Kadınlar, kadın başkanın istifası için yürüdü

Dünya Kadınlar Günü’nde Filipinli solcu kadınlar, hakkında yolsuzluk iddiaları bulunan kadın Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo’nun istifa etmesi için yürüyüş düzenledi.

Yüzlerce Filipinli kadın ellerinde “Defol Gloria” yazılı kırmızı, mor pankartlar ve “Gloriua Git” diye sloganlar atarak başşehir Manila’da polisin barikat kurduğu Malacanang devlet başkanlığı sarayı yakınlarında köprüye kadar yaklaştı. Polis tarafından engellenen göstericiler protesto şarkıları söyleyerek, Arroyo karşıtı sloganlar atarak ve devlet başkanını çanta dolusu para taşıyan bir hırsız olarak betimleyen resimi yakarak yürüyüşü noktaladı.

/ MANİLA

09.03.2008


 

ABD ile Belarus krizi devam ediyor

ABD, Minsk yönetiminin muhalefet lideri Aleksandr Kozulin ve diğer siyasî mahkûmları serbest bırakması durumunda iki ülke arasındaki ilişkileri düzeltmek için Belarus ile masaya oturabileceğini duyurdu.

ABD Devlet Sekreteri sözcüsü Tom Keisy yaptığı açıklamada, Belarus’un başta Kozulin olmak üzere birkaç siyasî mahkûmu serbest bırakması halinde ikili ilişkilerin düzelmesi için diyaloglara başlanılabileceğin bildirdi. Keisy, Belarus’un daha önce de birkaç siyasî mahkûmu serbest bırakarak bir jest yaptığın ve ABD’nin bunu memnuniyetle karşıladığın ifade etti.

/ MİNSK

09.03.2008


 

Kuzey Kore’den Suriye’ye yakın ilgi

Kuzey Kore lideri Kim Jong İl, Suriye ile daha güçlü ilişkiler kuracaklarını umduğunu belirtti.

Resmî KCNA ajansının haberine göre, Kim, Suriye’de 1963’te Baas Partisinin iktidara geldiği “8 Mart Devriminin yıldönümü dolayısıyla Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’a ilettiği mesajda, “İki ülke arasındaki, dostane işbirliğine dayalı ilişkilerin, çeşitli alanlarda daha da genişleyeceğine ve güçleneceğine olan kesin inancımı dile getiriyorum” ifadesini kullandı. Kuzey Kore’nin iki numaralı ismi Kim Yong Nam da Esad’a benzer bir mesaj yolladı. Kuzey Kore’nin, Suriye’ye gizli nükleer program geliştirmesine yardım ettiği iddia ediliyor. Kuzey Kore ile Suriye arasındaki diplomatik ilişkiler 1966’da kuruldu.

/ SEUL

09.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri