Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

28 Şubatzede memurlar 639 kişiden ibaret değil

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ile ilgili “1999’da işten çıkarılan afla geri dönen memura borcunu 2 yıl içinde ödeyip 6 yılı emeklilik süresine sayılmasını olumlu buluyoruz, destekliyoruz. Ancak Memur-Sen olarak, mağdur memurlarımız adına sevinmekle beraber, önergenin sadece 639 memurla sınırlı tutulmasına üzüldük” dedi.

2004 ve 2005 yılı toplu görüşmelerinde Memur-Sen ve Kamu İşveren Kurulu arasında imzalanan mutabakat metninde disiplin affı çıkarılmasının karar altına alındığını hatırlatan Aksu, yasanın 2006 yılında yürürlüğe girdiğini, ancak af kapsamına alınan memurların sayısının sınırlı tutulduğunu ifade etti.

Aksu, 28 Şubat döneminde 20 bin 543 bin memurun haksız yere fişlenerek mağdur edildiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Cezalar nedeniyle birçok memur hak kaybına uğradı ve uğramaya da devam ediyor. Bu bakımdan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda değişiklik öngören tasarının görüşmeleri sırasında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda verilen önergenin 639 memurla sınırlı tutulmasını üzüntüyle karşıladık. Bugün hortumcular Yüce Divan’da aklanırken, kendini yıllardır devlet hizmetine adamış devlet memurları aileleriyle malî açıdan zor bir durumda olması adaletle bağdaşmamaktadır. Memurların bu zor durumdan kurtarılması gerekmektedir.”

2006’da çıkarılan Disiplin Affı Kanunu’ndan yararlanan memurların terfi, atama, ikramiye ve emeklilik haklarının önündeki engeller hâlâ kaldırılmadığına dikkat çeken Aksu, kayıpların telâfi edilmesini memurlar olarak hükümetten beklediklerini söyledi.

Aksu, Disiplin Affı Kanunu ile 1999-2004 yılları arasındaki bütün idarî cezalar af kapsamına alındığını belirterek, resmi kayıtlara göre 20 bin 543, resmî olmayan rakamlara göre ise 20 bin ila 40 bin arası kamu personeli disiplin affından yararlanması gerektiğini ancak Devlet Personel Başkanlığı verilerine göre, 20 bin 543 personelin 9 bin 361’i uyarı, 5 bin 682’si kınama, 3 bin 123’ü aylıktan kesme, bin 551’i kademe ilerlemesinin durdurulması, 639’u devlet memurluğundan çıkarılma, 187’si ise diğer disiplin cezası aldığını, açığa alınan 639 memurun da tasarıdaki şartlara bağlı olarak yeniden göreve dönmelerinin sağlandığını kaydetti.

Bundan sonra hükümetten beklentilerinin toplu görüşmelerde 2004, 2005, 2006 ve 2007 yıllarında sosyal ve özlük haklarda imzalanan mutabakat metinlerinin yerine getirilmeyen maddelerinin yasalaşması olduğunu ifade eden Aksu, özellikle kamu görevlilerinin grev, siyaset ve toplu eylem ve hareketlerde bulunma yasaklarının Anayasa ve diğer kanunlarda yapılacak değişiklikler çerçevesinde kaldırılmasını istedi.

Ahmet Terzi / ANKARA

09.03.2008


 

Kur'ân'ın erkeği kadına üstün tuttuğu yanlış

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, “Başörtüsü laikliği tehdit etmez” dedi. “Eğer kadınlar kendi özgür iradeleriyle başörtü takmak istiyorsa, kendilerini böyle ifade ediyorsa, niye böyle bir yasağı onların omuzlarına yükleyelim? Laiklik başörtüsüyle tehdit edilmez, bunu yasaklayarak da korunmaz” diyen Bakoyanni, Batı dünyasında Kur’ân’ın erkeği kadından üstün tuttuğuna dair algılamaların yanlış olduğunu söyledi. Bakoyanni, AB üyeliğimiz konusunda, Türkiye’nin Avrupa perspektifini sürekli olarak destekleyeceğinin güvencesini verdiğini belirterek, “Türkiye’nin AB’ye tam üye olacağı gün, Yunanistan için büyük mutluluk vesilesi olacaktır” dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani, başörtüsünün kadınları ifade etme biçimlerinden birisi olduğuna dikkat çekerek, “Bu bir yasak olmamalıdır. Onların hakkı budur. Başörtüsü laikliği tehdit etmez” dedi. AKP tarafından düzenlenen Yerel Yönetimlerde Kadın Şûrâsı’nın açılışına katılan Bakoyani, bir kadın olarak dünya kadınlar gününde burada olmasının kendisi için çok önemli olduğuna, işaret ederek, “Kadınlar kız çocuğu olarak veya bir anne olarak yılın sadece bir gününü kutlamayı hak etmiyor. Her gün dünya kadınlar günü olmalı” dedi.

Basma kalıp düşüncelerle Batı dünyası belli unsurlara yaklaştığına vurgulayan Bakoyani, şunları söyledi:

“Özellikle İslâm’la ilgili. İslâm dini kadına erkek gibi muamele etmekte. Ama tarihsel bağlar söz konusu olduğunda Hristiyanlıkla İslâmlık arasında çok fark yok. Dinî metinlere tarihsel metinlere baktığımızda esas olan bunları nasıl yorumladığınız. Hem Hristiyanlık, hem İslâm, insana insan olduğu için belli hak ve sorumlulukları yöneltmeyi getiriyor. Belli platformlarda İslâm’dan gelenlerle tanışma fırsatı buldum. İslâm dininin bir barış dini olduğunu söylüyorlar. Bunu da Türkiye’de görüyoruz. Bunun bu şekilde devam etmesiyle başarıya ulaşacağını düşünüyorum.”

“BAŞÖRTÜSÜ YASAKLANARAK

LAİKLİK KORUNMAZ”

Türkiye’deki başörtüsü yasağına da değinen Bakoyani, başörtüsünün kadınları ifade etme biçimlerinden birisi olduğuna dikkat çekerek, “Bu bir yasak olmamalıdır. Onların hakkı budur. İnsanların belli hakları başörtüsü sebebiyle ellerinden alınmamalıdır. Açık toplumlarda haklar, hukukla garanti altına alınır” diye konuştu.

Dora Bakoyani, başörtüsünin laikliği tehdit etdemediğini vurgulayarak, “Eğer kadınlar kendi özgür iradeleriyle başörtü takmak istiyorsa, kendini böyle ifade ediyorsa, niye yeni bir yasağı onların omuzlarına yükleyelim. Laiklik başörtüsüyle tehdit edilmez, bunu yasaklayarak da korunmaz” ifadesini kullandı. Yunan toplumunun kadınının da geçirdiği sıkıntıların benzer olduğunu söyleyen Bakoyani, kendilerinin bu konuda ciddî bir ilerleme kaydettiklerini anlattı.

Türkiye’nin üyeliği bizi memnun eder

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani, Dışişleri Bakanı Babacan’a, Yunanistan’ın Türkiye’nin Avrupa perspektifini sürekli olarak destekleyeceğinin güvencesini verdiğini belirterek, “Türkiye’nin AB’ye tam üye olacağı gün, Yunanistan için büyük mutluluk vesilesi olacaktır” dedi. Babacan ve Bakoyani Dışişleri Bakanlığındaki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bakoyani, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’in tarihi anlam taşıyan ziyaretinin ardından tekrar Ankara’da bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, Babacan’a misafirperverliğinden dolayı teşekkür etti. Babacan’la iki ülkeyi ilgilendiren konularda “son derece faydalı ve yapıcı” bir görüşme yaptıklarını söyleyen Bakoyani, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin AB ile ilişkileri bizi ilgilendiren konular arasında yer almaktadır. Sayın Bakan’a Yunanistan’ın Türkiye’nin Avrupa perspektifini desteklediğinin ve sürekli olarak destekleyeceğinin güvencesini verdim. Türkiye’nin AB’ye tam üye olacağı gün, Yunanistan için büyük mutluluk vesilesi olacaktır. Bu Yunanistan için, Türkiye AB kriterlerini tamamıyla yerine getirdiği anlamına gelecektir. Bu aynı zamanda bütün bölge için istikrar ve kalkınma sürecini beraberinde getirecektir.”

Ekonomi ve enerji alanlarındaki ilişkilerin de görüşmede ele alındığını belirten Bakoyani, bu ilişkilerin gelişerek devam etmesi gerektiğini ifade etti. Dora Bakoyani, ayrıca önümüzdeki dönemi Kıbrıs konusunda “önemli bir fırsat penceresi” olarak değerlendirerek, 8 Temmuz anlaşmasının Kıbrıs konusunu yeni bir çözüme yönlendirebileceğini söyledi.

/ ANKARA

09.03.2008


 

Erdoğan: Türk kadınının önünde hiçbir engel yok

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, siyasal haklar bakımından bugün Türk kadınının önünde hiçbir engel bulunmadığını savunarak, ‘’2009 Martından yapılacak yerel yönetimler seçimlerinde, belediye başkanı, belediye meclis üyesi ve il genel meclisi üyesi kadınlarımızın sayısını daha ileri düzeye taşımak istiyoruz’’ dedi.

Erdoğan, AKP Genel Merkezi’ndeki ‘’4. Yerel Yönetimlerde Kadın Şûrâsı’’na katıldı.

Siyasette kadının yerine ilişkin tartışmaların sadece Türkiye’ye özgü olmadığını belirten Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: ‘’Esasen, Türkiye kadınlara siyasî haklarını verme konusunda dünyada ilk adımı atan ülkelerden biridir. Türkiye’de kadınlar seçme ve seçilme hakkına 1930’da yerel yönetimlerde, 1934 yılında da milletvekilliğinde, pek çok ülkedeki hemcinslerinden önce sahip oldular. Ancak, yasal zeminlerde kadınlara siyasi haklarının verilmesine rağmen bu hakkın kullanımı, maalesef, istenilen düzeyde gerçekleşmemiştir. Kadınların nüfus içinde oranlarını bir kenara bırakıyorum, en azından makul sayılabilecek düzeyde siyasette etkin konuma gelebilmelerini bugün için istediğimiz düzeyde sağlayabilmiş değiliz.’’

Son yıllarda yapılan yasal düzenlemelerle kadınların sosyal hayatta karşılaştıkları sorunların çözümü konusunda önemli ilerlemeler sağlandığını anlatan Erdoğan, bugün siyasal haklar bakımından Türk kadınının önünde hiçbir engel bulunmadığını savundu. Erdoğan, ‘’2009 Martından yapılacak yerel yönetimler seçimlerinde, belediye başkanı, belediye meclis üyesi ve il genel meclisi üyesi kadınlarımızın sayısını daha ileri düzeye taşımak istiyoruz. Onun için, istiyorum ki, bayan arkadaşlarım bu rekabetin içerisinde yerini alsın ve çok daha ileri düzeyde bu temsil yetkisini de ülkemizde sağlamış olsun’’ dedi.

/ ANKARA

09.03.2008


 

Toptan: Eğitim süresi 12 yıla çıkarılsın

TBMM Başkanı Köksal Toptan, zorunu eğitim-öğretim süresinin 12 yıla çıkarılmasının yanı sıra 180 gün olan eğitime açık gün sayısının da en az 200-210 güne çıkarılması gerektiğini söyledi.

Toptan, Uzun Mehmet Anıtı yanındaki Zonguldak Öğrenmenevi temel atma töreninde yaptığı konuşmada, çağa ayak uydurmak ve küresel rekabette geri kalmamak için yapılması gereken çok işlerin olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: ‘’Acımasız küresel rekabette, çocuklarımızın, gençlerimizin başkalarıyla eşit şartlarda yarışabilmelerine yönelik gerekli alt yapıları temin etmemiz şart. Bilgiyi almada ve kullanımda gençlerimizin, çocuklarımızın yetişebilmesi için onları o alanda hazırlayacak öğretmenlerimizin de çok iyi şartlarda çalışmalarının yanı sıra yetişmeleri lâzım. Bütün dünyada olduğu gibi bizde de hâlâ öğretmen yetiştirme önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Fazla gibi görünse de aslında öğretmen fazlamız yok. Çünkü, zorunlu eğitimi artık mutlaka 12 yıla çıkarmamız gerekir. Bunun gerçekleşmesi durumunda iş bulamamaktan yakınan öğretmenlerin tümünün istihdam edilmesi söz konusu hale gelecektir.’’ Eğitim-öğretim süresinin 12 yıla çıkarılmasının yanı sıra 180 gün olan eğitime açık gün sayısının da en az 200-210 güne çıkarılması gerektiğini belirten Köksal Toptan, şunları kaydetti: ‘’Eğitimcilerimizin bunu tartışmasını istiyorum. Avrupa ortalaması 210, Japonya’da 232 gündür. Öğretmenlerimiz ne kadar gayretli ve yetenekli olursa olsunlar küresel rekabetin bir aktörü olabilmemiz için 180 günlük eğitim-öğretim süresiyle bunu beceremeyiz, çocuklarımızı adeta boğarız. Şimdi olduğu gibi. O nedenle bunun da gündeme alınması, tartışılması ve yavaş yavaş gerçekleştirilmesi gerekir diye düşünmekteyim.’’

/ ZONGULDAK

09.03.2008


 

‘Arasta’da Ahmet Özal gözaltına alındı

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal, “Arasta’’ operasyonu kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

Fatih Camisi’ndeki Cengiz Aslan’ın oğlu Nezihi Alp Aslan’ın cenaze törenine katıldıktan sonra cami avlusunda bulunan otomobiline gelen Ahmet Özal’ın yanına yaklaşan 3 polisten biri kimliğini gösterdi. Bu sırada polis memurunun ‘’Şubeye gitmemiz gerekir’’ dediği duyuldu. Ahmet Özal’ın, ‘’Şu anda mı?’’ sorusuna, polis memuru ‘’Evet’’ cevabını verdi. Özal’ın ‘’Olur’’ sözlerinin ardından, polis memurları ile kendi aracına binen Ahmet Özal, camiden ayrıldı. Ahmet Özal’ın Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğü öğrenildi. Cami avlusunda basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Özal, Edirne’de gerçekleştirilen ‘’Arasta’’ adlı operasyonda isminin geçtiği yönündeki iddialarla ilgili sorular üzerine, ‘’Doğru değil. Artı, Edirne Belediye Başkanının adını bile bilmiyorum. Kendisini tanımıyorum. Bunun arkasında ne olduğu yakında anlaşılır. Herhalde biraz siyasete doğru hareketlenme başlayınca, siyasî komplolar da başlar. Bunları yakında, hepsini göreceksiniz’’ dedi. Bu arada, Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda başlatılan ‘’Arasta’’ operasyonu kapsamında gözaltına alınan 17 kişiden 3’ü ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Öte yandan aralarında Sedefçi’nin de bulunduğu 8 kişi, Selimiye Devlet Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi.

/ İSTANBUL

09.03.2008


 

CHP'de liderlik anlayışı halkla buluşamıyor

CHP genel başkan adayı, Samsun Milletvekili Haluk Koç, ‘CHP’deki liderlik anlayışı ve uygulayışı halkta karşılığını bulmuyor, halkla buluşamıyor’’ dedi.

ozgat il ve ilçe örgütlerini ziyaret edip, destek talebinde bulunan Koç, “Son seçimlerde geldiğimiz durum, aldığımız sonuç bir başarı olarak eğerlendirilmemeli” dedi. CHP’deki liderlik anlayışına ilişkin tesbitlerini aktaran Koç, daha sonra şunları söyledi: “CHP’deki liderlik anlayışı ve uygulayışı halkta karşılığını bulmuyor, halkla buluşamıyor. Bu bir hakaret değil, bir saygısızlık değil, bir tesbit. Bunu aşmak zorundayız. Şimdiye kadar başarılı olunsa olunurdu, son seçimde DSP, SP bütün listede tek CHP vardı. Cumhuriyet mitinglerinin bütün itici gücü arkamızdaydı, ama dönüp dolaşıp sayın Başbakanın kol saati ve oğlunun gemisinden başka bir şey ortaya koyamadık. Sağlık konusunda, tarım konusunda, sosyal güvenlik konusunda, enerji konusunda, ulusal güvenlik konusunda, çevre konusunda konu ne olursa olsun, bu politika üretimi sürekli olmalı, tabandan başlamalı.”

/ YOZGAT

09.03.2008


 

DTP’nin basın açıklamasına 10 tutuklama

DTP’nin Mardin’in Nusaybin ilçesinde yaptığı basın açıklamasının ardından çıkan olaylarda gözaltına alınan 16 kişiden 10’u, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Alınan bilgiye göre, 29 Şubat tarihinde yapılan basın açıklamasının ardından polise taşlarla saldırdıkları iddiasıyla gözaltına alınan 1O kişi, Emniyet Müdürlüğündeki sorgularının tamamlanmasının ardından önceki gün Nusaybin Devlet Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi. Daha sonra yoğun güvenlik önlemi altında adliyeye getirilen ve Cumhuriyet Savcısı tarafından ifadeleri alınan 16 kişi, tutuklama talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Gece geç saatlere kadar devam eden mahkeme sonunda, 16 kişiden 10’u, ‘’Terör örgütü propagandası yapmak, izinsiz gösteri yapmak ve polise mukavemet’’ suçlarından tutuklandı.

Mahkeme heyeti, diğer 6 sanığın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasını kararlaştırdı.

/ NUSAYBİN

09.03.2008


 

Bir 301 ayıbı daha

Batman Valiliği İnsan Hakları Kurulu Üyesi gazeteci M. Kemal Çelik hakkında TCK’nın 301. maddesinden dâvâ açıldı. Çelik, hakkında açılan dâvâyı, “301. madde Türkiye’nin yargıdaki önemli bir kamburudur. Bu madde değiştirilmez ya da kaldırılmazsa Türkiye’de insan haklarından söz etmemiz mümkün olmayacaktır” sözleriyle değerlendirdi.

Batman Valiliği İnsan Hakları Kurulu Üyesi gazeteci M. Kemal Çelik hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinden dâvâ açıldı.

Alınan bilgiye göre, Batman’da yayınlanan üç yerel gazetenin sahibi olan M. Kemal Çelik hakkında Batman 2. Asliye Ceza Mahkemesince, TCK’nın 301. maddesinin 2. bendi gereğince ‘’Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini, Devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilâtını alenen aşağılamak’’ suçundan dâvâ açıldı.

Bir süre sonra yargılanmasına başlanacak olan Çelik, yaptığı açıklamada, hiçbir şekilde adil yargılamayı etkileme veya aşağılama ile ilgili haber yapmadığını ve yapmayacağını söyledi. Güvenlik kuvvetlerinin isteği üzerine hakkında soruşturma başlatıldığını ve daha sonra bu soruşturmanın dâvâ ile sonuçlandığını ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

‘’Valilik İnsan Hakları Kurulu üyeliği görevini 7 yıldır yapan bir gazeteci olarak, yıllarca insan hak ve ihlâllerine karşı mücadele ettim. Bugün yine bu amaç doğrultusunda, insan haklarını savunduğum için yargılanacağım. 301. madde Türkiye’nin yargıdaki önemli bir kamburudur. Bu madde değiştirilmez ya da kaldırılmazsa Türkiye’de insan haklarından söz etmemiz mümkün olmayacaktır.’’

DÂVÂ KONUSU OLAY

5 Eylül 2006 tarihinde Batman'ın Kozluk ilçesi Bağbaşı köyü mevkisinde 72 AK 393 plakalı araca kimlik değiştirip, otostop yaparak binen terör örgütü mensubu iki kişiyi etkisiz hale getirmek için düzenlenen operasyonda çatışma çıkmış ve çıkan çatışmada teröristlerin yanı sıra aracın içerisinde bulunan Mizgin Özbek (9) vefat etmiş, annesi Samiye Özbek (58) ise yaralanmıştı. M. Kemal Çelik, hakkında, gazetelerinde yaptığı haber ve yazdığı köşe yazılarındaki bazı değerlendirmeler nedeniyle soruşturma açılmıştı.

/ BATMAN

09.03.2008


 

1 haftada 5 patlayıcı madde imha edildi

Güvenlik güçleri, geçen hafta teröristlere ait 5 patlayıcı maddeyi etkisiz hale getirdi.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan ‘’2008 Yılında Terör Örgütü Mensupları Tarafından Gerçekleştirilen Patlayıcı Madde ve Mayın Kullanma Olayları’’na ilişkin duyuruya göre, 1-7 Mart günleri arasında askerî birliklerce 5 patlayıcı madde etkisiz hale getirildi. Bu patlayıcılarda kullanılan 2 kilogram A-4, 24,5 kilogram Amonyum/Potasyum Nitrat ele geçirildi.

/ ANKARA

09.03.2008


 

Filistinliler için gıyabî cenaze namazı kılındı

Bursa Hak ve Özgürlükler Platformu üyeleri, bütün dünyanın gözü önünde İsrail’in saldırılarına maruz kalan Filistin’de ölen Müslümanlar için Ulucami’de temsili bir cenaze namazı kılarak dua etti.

Bursa Hak ve Özgürlükler Platformu üyeleri, İsrail’in 8 gün önce başlattığı katliâmda ölen Filistinli Müslümanlar için bir araya geldi. Musallat taşına koyulan katliâm fotoğraflarının karşısına geçen platform üyeleri, temsili bir cenaze namazı kıldı. Grubun cami avlusunda “Hammasa selâm, direnişe devam”, “Katil İsrail Filistinden defol” şeklinde slogan atması üzerine polis devreye girerek, uyarıda bulundu.

/ BURSA

09.03.2008


 

Niğde Müftüsü görevden alındı

Niğde Müftüsü Yüksel Kaymak başka bir göreve atanmak üzere görevinden alındı.

Atama kararnamesinde “Niğde İl Müftüsü Yüksel Kaymak’ın, başka bir göreve atanmak üzere bu görevinden alınması, 2451 sayılı Kanunun 2’nci maddesi uyarınca uygun görülmüştür” denildi.

2005 yılının Aralık ayında Ardahan’a tayin edilen Müftü Kaymak için Niğde’deki sivil toplum örgütleri imza kampanyası başlatmış ve geri gelmesi için yaklaşık 40 bin imza toplamıştı. Kaymak, daha sonra mahkeme kararı ile tekrar Niğde’ye dönmüştü.

/ NİĞDE

09.03.2008


 

Kapıkule’de gümrük işlemleri durdu

Kapıkule Sınır Kapısı’nda, bilgisayar kablolarının, inşaat çalışmaları sırasında kopması sebebiyle gümrük işlemleri bir süre yapılamadı.

Kapıkule Sınır Kapısı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince yap-işlet-devret modeliyle yapımına başlanan gümrük sahasındaki çalışmalar sırasında, bilgisayarlara veri sağlayan kablolar koptu. Yetkililer, kabloların kopması üzerine saat 12.00’den sonra gümrük işlemlerinin yapılamadığını, ancak aksaklığın kısa sürede giderildiğini bildirdiler.

/ EDİRNE

09.03.2008


 

Cizre sınırında askerî hareketlilik

Şırnak’ın Cizre ilçesinde askerî hareketlilik yaşandı. Şırnak’ta terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonlar aralıksız sürdürülürken, Irak sınırındaki askerî birliklere çok sayıda araçla cephane ve asker sevkıyatı yapıldı.

Şırnak’tan yola çıkan askeri konvoy, Cizre ilçesinden geçerek, Irak sınırına yakın kesimlerdeki birliklere kaydırıldı. Askerî araçların geçişi sırasında Cizre ilçesinde yoğun güvenlik tedbirleri alındı. Araçlardaki tam teçhizatlı askerlerin morallerinin yüksek olduğu gözlendi.

/ CİZRE

09.03.2008


 

Yarım çözüm, çözüm değildir

Türkiye’de başörtü yasağının kaldırılması için Kocaeli’de 151 haftadır eylem yapılıyor. Eyleme çok sayıda kişi destek veriyor.

Öğrencilerin okuma hakkını elinden alan başörtü yasağının kaldırılması için Mazlumder Kocaeli Şubesi tarafından düzenlenen eylem, her hafta Cumartesi günü gerçekleştiriliyor.

Sabri Yalım Parkı’nda toplanan grup, yasağın kaldırılması için pankart açarak slogan attı. Daha sonra grup adına bir konuşma yapan Betül Saraç, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan başörtü yasağı ile ilgili anayasa değişikliğinin yeterli olmadığını söyledi. Değişikliği yarım olarak değerlendiren Saraç, “Yarım çözüm, çözüm değildir” dedi.

/ KOCAELİ

09.03.2008


 

Okula gitmeyen çocuk sayısı azaldı

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığınca Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre alınan 6-13 yaş grubu çağ nüfusunda okula gitmeyen çocuk sayısının azalarak 273 bin 634’e ulaştığını bildirdi.

Bakanlık yetkililerinden alınan verilere göre, bu sene okula gitmeyen çocuk sayısında geçen seneye göre 819 bin 936 azalma gerçekleşti. 2006-2007 öğretim yılı için TÜİK’in hazırladığı ‘’Çağ Nüfusu Projeksiyonu’’na göre 6-13 yaş grubu çağ nüfusunun 11 milyon 275 bin olduğu, buna göre okula gitmeyen çocuk sayısının 1 milyon 93 bin 570 olduğu belirtildi.

MERNİS (Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi) projesi kapsamında 2007-2008 öğretim yılı için TÜİK Başkanlığınca ‘’Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’’ne göre alınan 6-13 yaş grubu çağ nüfusunun 10 milyon 398 bin 454 olduğu, okula gitmeyen öğrenci sayısının ise 273 bin 634 olarak hesaplandığı bildirildi.

Bu proje kapsamında yürütülen nüfusa ilişkin çalışmaların devam etmesinden dolayı, 2008-2009 öğretim yılında bu sayıların kısmen değişeceğinin düşünüldüğü de vurgulandı.

/ ANKARA

09.03.2008


 

Yağış olmadı, barajlar dolmadı

Yurt Genelinde alınan son yağışların ardından İstanbul’daki barajlarda doluluk oranı yüzde 36,3, İzmir’de yüzde 22, Bursa’da yüzde 40,5 olarak ölçüldü. Ankara’daki Çamlıdere ve Eğrekkaya barajlarında ise ölü hacimlerinden su kullanılıyor.

DSİ yetkililerinin verdiği bilgiye göre, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’daki barajların ortalama doluluk oranı yüzde 12,6’yı buluyor.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, şubat ayında Marmara Bölgesi’nde metrekareye 31 milimetre, Karadeniz’de 57 milimetre, İç Anadolu’da 24 milimetre, Ege’de 20 milimetre, Akdeniz’de 78 milimetre, Güneydoğu Anadolu’da 51 milimetre, Doğu Anadolu’da ise 39 milimetre yağış alındığını ifade ettiler.

Geçen yılın aynı döneminde ise Marmara Bölgesi metrekareye 25 milimetre, Karadeniz 49 milimetre, İç Anadolu 27 milimetre, Ege 49 milimetre, Akdeniz 112 milimetre, Güneydoğu Anadolu 79 milimetre, Doğu Anadolu 40 milimetre yağış aldı.

Bu veriler ışığında geçen yıla göre yağışlarda, Marmara bölgesinde yüzde 23 artma, Karadeniz’de yüzde 15 artma, İç Anadolu’da yüzde 9 azalma, Ege’de yüzde 59 azalma, Akdeniz’de yüzde 30 azalma, Güneydoğu’da yüzde 36 azalma, Doğu Anadolu’da yüzde 2 azalma belirlendi.

Yurt genelindeki yağışlarda ise geçen yıl Şubat ayına göre yüzde 19,2 azalma yaşandı.

/ ANKARA

09.03.2008


 

Su açıkları yaşanacak

aradeniz Çevre Derneği (KAÇED) Başkanı Yaşar Yeğen, 2010 yılında kişi başına düşecek su miktarının yıllık 2 bin 750 metreküp, kullanılabilir su miktarının ise bin 300 metreküp olacağını, bunun da ileriki yıllarda ülkenin bazı kesimlerinde ciddî su açıklarının yaşanacağını gösterdiğini söyledi.

Yeğen, Türkiye’de yaşanan hızlı sosyal ve ekonomik gelişmenin, su ihtiyacında çok ciddî artışlara sebep olduğunu, bunun sonucu olarak ‘acil’ çözümlerin uygulanmasının gündeme geldiğini belirtti. Yeğen, şunları söyledi: ‘’Ülkemizdeki nüfus artışı göz önüne alındığında 2010 yılında kişi başına düşecek su miktarı yıllık 2 bin 750 metreküp, kişi başına düşecek kullanılabilir su miktarı ise bin 300 metreküp olacaktır. Bu da ileriki yıllarda, özellikle kurak geçecek yıllarda ülkenin bazı kesimlerinde ciddî su açıklarının yaşanacağını göstermektedir. Bu gerçek, acil bir şekilde Doğu Karadeniz havzasında koruma kullanma dengesi gözetilerek bir eylem planı hazırlanmasını gerektirmektedir. Bu plana göre mevcut kaynağın kısa, orta ve uzun vadede korunması ve kullanılması yönünde politikaların oluşturulması gerekmektedir.’’

/ RİZE

09.03.2008


 

Bilişim dünyasından çılgın ürünler

Gelişen teknoloji, mucitlerin sınır tanımayan hayallerini geliştirmeye imkân verirken, kullanıcıların da hayatını kolaylaştırıyor.

İnternet sitesi üzerinden satış yapılan ürünler arasında kablosuz internet erişimini gösteren bir tişört dikkat çekiyor. Kişinin, bilgisayarını açıp internet erişimi aramasına gerek kalmadan bulunduğu yerde kablosuz internet erişimi olup olmadığını görmesine imkân veren tişörte yurtdışında 19,95 sterline (yaklaşık 50 YTL) sahip olmak mümkün. Üzerinde küçük bir pil yuvası ve dijital algılayıcısı olan tişört, kablosuz internet erişimi bulunan yere gelindiğinde ışıklı olarak kullanıcıya bunu bildiriyor, kullanıcıya da çantasından bilgisayarını çıkarıp internete bağlanmak kalıyor.

İngiliz Moixa Energy tarafından geliştirilen ve satışa sunulan USB piller ise, özellikle bilgisayar kullanıcıları için çok büyük kolaylık sağlıyor. Normal şarj edilebilir piller için bir elektrik kaynağına ihtiyaç duyulurken, Moixa tarafından üretilen, standart piller bittiğinde kapağı açılarak bilgisayarların USB (Universal Serial Bus - Evrensel Seri Yolu) girişinden şarj edilebiliyor. Ürün 11 sterlin (yaklaşık 26 YTL) fiyatla satılıyor. Hasbro tarafından internette satılan müzikli diş fırçaları ise diş fırçalamaktan hoşlanmayan çocuklar ve değişiklik arayan yetişkinler için bunu eğlence haline getiriyor. İçinde mini bir bellek, pil ve ses çıkışı olan diş fırçası, üzerindeki açma kapama düğmesine basıldığında kayıtlı olan şarkıyı çalmaya başlıyor. Diş fırçalandığı zaman ‘’sanki kafanın içerisinde biri şarkı söylüyormuş’’ etkisi oluşturuyor. Ürünün fiyatı 10 sterlin (Yaklaşık 24 YTL).

/ ANKARA

09.03.2008


 

Bebek katliamına çocukların tepkisi

İsrail’in Filistin halkına yönelik yaptıkları katliâmları bütün yurtta olduğu gibi Seydişehir’de de bir grup minik öğrenci tarafından kınandı.

Yaşıtlarına yapılan saldırıyı kırmızıya boyanmış bebek figürleri ile protesto eden Seyfettin Dokumacı İlköğretim Okulu Ana sınıfı ve İlköğretim Okulu öğrencileri, İsraile anlamlı bir göndermede bulundular.

Bebekleri kan renginde boyama fik-rinin çocuklara ait olduğunu ve duygularının bir yansıması olduğunu dile getiren okul öğretmenlerinden M. Akif Soyartaş şunları söyledi: “İnsanların bir hiç uğruna öldürülmesi hele hele çocukların da bu uğurda acımasızca katledilmesi kabul edilir bir şey değildir. Bütün dünyanın şu anda sadece izlemekle yetindiği Filistin’de bir insanlık dramı yaşanmaktadır. Her gün medyada şurda burda görmek zorunda kaldığımız bu vahşeti çocuklarımız da görmekte ve bir anlam vermekte zorluk çekmektedirler. Sabah okula geldiklerinde daha olup bitenin ne olduğunu bilmeyen bu minikler, bana çocukların neden öldürüldüğünü, bunu yapanların insan olamayacağını haykırmakta ve bu da bizleri derinden yaralamaktadır.”

“Bir insanı öldürmek bütün insanlığı öldürmektir”

M. Akif Soyartaş, “Bu vahşete bir son verilmesi için biz de çocuklarla elimizden geldiği kadar bir mesaj vermek istedik ve oyuncak bebekleri kanı andıran kırmızı boyalarla boyadık. Dileriz birilerine bu mesajlar gider ve bu katliâm bir an önce durur’’ dedi. Öte yandan, Okul Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmeni Ahmet Mutlu “Bir insanı öldürmenin tüm insanlığı öldürmek olduğunu” söyleyerek şu anda Filistin’de bir insanlık dramı yaşandığını ve bunu da koca koca devletlerin sadece bir kınama açıklaması ile geçiştirdiklerini dile getirdi.

/ KONYA

09.03.2008


 

Almanların tercihi Türkiye

Almanların yurt dışına en fazla gittikleri ülkeler arasında Türkiye’nin 3. sırada yer aldığı bildirildi.

Alman ‘’Dıe Welt’’ gazetesi, başşehir Berlin’de düzenlenen Uluslararası Turizm Borsası (ITB) Fuarı sebebiyle yayınladığı haberde, Almanların yüzde 13’ünün 2007 yılında İspanya’ya, yüzde 7,3’ünün İtalya’ya, yüzde 6,1’inin Türkiye’ye gittiği belirtildi.

Türkiye’yi yüzde 5,9 ile Avusturya, yüzde 3,6 ile Yunanistan, yüzde 2,7 ile Fransa izliyor. Almanların yüzde 6’sının geçen yıl içinde tatil destinasyonu olarak Avrupa dışındaki ülkeleri tercih ettikleri, her 3 Alman’dan birinin ülke içinde tatil yaptığı kaydedildi.

/ BERLİN

09.03.2008


 

Ankara-Eskişehir arasına hızlı tren

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, hava ve demir yollarında hızlı bir gelişmenin yaşandığını belirterek, ‘’Yıl sonunda Ankara-Eskişehir arasında hızlı tren seferleri başlayacak’’ dedi.

Yıldırım, 2003 yılından sonra demir yollarının yeniden devlet politikası haline getirildiğini, bunun ilk aşamasının demir yolları yapmak diğerinin de Türkiye’de demir yolu sanayiinin oluşması için zemin hazırlamak olduğunu söyledi.

/ KAHRAMANMARAŞ

09.03.2008


 

Arkadaş özentisi sigaraya başlatıyor

Uzmanlar; “Sigara ve alkol arkadaş özentisiyle başlar” uyarısında bulunuyor.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şubesi tarafından Yeşilay Haftası faaliyetleri kapsamında düzenlenen toplantıda gençlere ‘sigara ve alkol bağımlılığı’ anlatıldı. Yapılan bir araştırmada 13-15 yaş grubu öğrencilerin yüzde 29.3’ünün sigarayı denediğinin belirlendiğine dikkat çeken uzmanlar; “Sigara ve alkol arkadaş özentisiyle başlar” uyarısında bulunuyor. Bursa Ticaret Meslek Lisesi’ndeki toplantıda konuşan Dr. Kıvanç Saka, sigara ve alkolün insan vücuduna olan zararlarının yanında zekâ gelişimi ve toplumsal boyuttaki zararları ile gençlerin kendilerini sigara - alkolden nasıl koruyabilecekleri üzerinde durdu. Saka, tütün ve tütün mamulleri ile eroin, esrar, hap, morfin gibi çeşitli maddelerin kullanılmasının engellenmesinde, eğitimin, bilgi düzeyinin artırılmasının, ekonomik güvencenin sağlanmasının, sosyal ve kültürel aktivitelere yönelimin, düzenli spor alışkanlığının önemli olduğunu belirti.

/ BURSA

09.03.2008


 

Belediye idi, 4 eksik için köy olacak

Kayseri’nin Büyük Toraman Belediyesi, 4 eksik nüfus için köy olacak.

İlçe Kurulması ile ilgili kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulunda 3 gün süren uzun görüşmelerin sonunda kabul edildi. Yeni düzenlemeye göre, nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesi ve 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliği kaldırılacak ve 43 yeni ilçe kurulacak.

Nüfusu 2 binden az olduğu için belediye tüzel kişiliği kaldırılarak köye dönüştürülecek 862 beldeden biri de Kayseri’nin Felahiye ilçesine bağlı Büyük Toraman Beldesi oldu. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre nüfusu bin 996 olarak tesbit edilen Büyük Toraman, 38 yıllık belediye tüzel kişiliğini kaybedecek. Büyük Toraman Belediye Başkanı Hacı Daş, 1970 yılında belediye tüzel kişiliğine kavuşan beldelerinin

Kayseri’nin en gelişmiş beldelerinden biri olduğunu belirtti. Bir önceki nüfus sayımında nüfusu 5 bin 300 olan beldelerinin nüfusunun eksik sayıldığını iddia eden Daş, şöyle konuştu: ‘’Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yaptığı nüfus sayımında, 50 yıldır beldemizde oturan bazı vatandaşlarımız bile sayılmadı. TÜİK’in yaptığı çalışma nüfus sayımı olarak değil, özel bir araştırma olarak algılandı. Bu nedenle vatandaşımız gerekli duyarlılığı göstermedi. Bu konuda vatandaşımız gerekli hassasiyeti göstermediğimiz gerekçesiyle bizi de suçluyor.’’

Nüfusu 2 binin altında kalan belediyelerin kapatılmasını öngören yasanın TÜİK’in 21 Ocak’ta açıkladığı rakamları baz aldığını ifade eden Daş, o tarihten sonra beldede oturan 56 kişinin daha adrese dayalı nüfus kayıt sistemine kayıt yaptırdığını bildirdi. Kanun çıkmadan önce belde nüfuslarının 2 binin üzerine çıktığını kaydeden Daş, kanun kapsamında beldelerinin nüfusunun yeniden değerlendirilmesi için TÜİK Bölge Müdürlüğüne dâvâ açmaya hazırlandıklarını söyledi. Daş, “Nüfusumuz 4 kişi eksik olduğu için belediyemiz kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Bu yanlışlığın bir an önce düzeltilmesi gerekir’’ dedi.

/ KAYSERİ

09.03.2008


 

Kelaynak’lardan haber yok

Nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için 16 yıl aradan sonra vücutlarına bağlanan vericilerle göç etmelerine izin verilen kelaynakların 3’ü ile irtibat sağlanamadığı bildirildi.

Doğa Derneği Kelaynak Projesi Sorumlusu Turan Çetin, dünyada yalnızca Fas ve Birecik’te koloni halinde yaşayabilen kelaynakların neslinin devamını sağlamak amacıyla Şanlıurfa’nın Birecik ilçesindeki koruma istasyonunda birkaç yıldan bu yana Çevre ve Orman Bakanlığı ve Birecik Kaymakamlığının desteğiyle çeşitli projeler yürütüldüğünü hatırlattı.

Bu çalışmalar sayesinde ilçede ‘’bereketin sembolü’’ olarak nitelendirilen ve 3 yıl öncesine kadar 50 civarında olan kelaynakların sayısının 100’ü aştığını ifade eden Çetin, Birecik Kaymakamlığının finansal desteğiyle geçen yıl yurt dışından kuşların gökyüzündeki rotalarını, vücutlarına bağlanan uydu vericileri yardımıyla izleyebilen bir sistemin satın alındığını kaydetti.

Cihazların Kelaynak Koruma İstasyonu’na kurulduğunu, vücutlarına verici bağlanan kelaynakların ise geçen yılın Ağustos ayında göç ettirildiğini dile getiren Çetin, şöyle devam etti: ‘’Kuşlardan ikisi bir süre sonra Suriye yolundan geri döndü, diğer 3 kelaynaktan henüz haber yok. Kuşların geçen ay Birecik’e dönmesi bekleniyordu. 16 yıl aradan sonra göç etmelerine izin verilen kelaynaklarla irtibat sağlanamadı.’’

/ ŞANLIURFA

09.03.2008


 

‘Yağcı’ adını değiştirecekler

Muş’un Yağcılar beldesinin adının değiştirilmesi için çalışma başlatıldığı bildirildi. Yağcılar Belde Belediye Başkanı Nazım Bakış, Muş’a 35 kilometre uzaklıktaki ve 1992 yılında belediye statüsüne kavuşan beldede yaşayanların Yağcılar adından rahatsızlık duyduklarını söyledi.

Beldelerinde ne yağ üretimi ne de yağ satışı yapıldığını ifade eden Bakış, ‘’360 haneli 3 bin 600 nüfuslu beldenin adının değiştirilmesi için çalışma başlattık’’ dedi. Beldenin adının değiştirilmesi için belediye meclisinden karar çıkaracaklarını belirten Bakış, şunları kaydetti:

‘’Belde halkı Yağcılar adından oldukça rahatsız. Bizden önceki belediye başkanları da 2 defa belde adının değiştirilmesi için çalışma yapmışlar.

Fakat başarılı olamamışlar. Belediye meclisi olarak ad değişikliği için karar alıp bunu Valilik ve İçişleri Bakanlığına göndereceğiz.’’

/ MUŞ

09.03.2008


 

Zihninizi ihmal etmeyin

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Çelikkol, bedenin olduğu gibi zihnin de egzersizle güçlendirilebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Çelikkol, beden egzersizinin, önemli oranda ruh sağlığını da güçlendirdiğini, depresyon gibi ruhsal bozuklukta yararlı etkiye sahip olduğunu belirterek, zihin sağlığı için de zihin egzersizinin ihmal edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Zihnin yıllar içinde yıprandığını, hatırlama ve sorun çözme kapasitesinin yavaşladığını belirten Çelikkol, ‘’beden yıpranmasını yavaşlatabildiğimiz gibi, zihin yaşlanmasını yavaşlatmamız da elimizdedir’’ dedi.

Çelikkol, beden için nasıl egzersiz yapılıyorsa, zihin sağlığı için de egzersiz yapılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: ‘’Beden jimnastiği, belirli kurallar içinde yapıldığında, beden sağlığımızı her anlamda nasıl yükseltiyorsa, zihin jimnastiği de zihin sağlığımızı yükseltir. Bu amaçla zihnimizi çalıştırmalıyız. Satranç gibi oyunlar, okuma, yazma, tartışma, san’at uğraşıları, sosyal uğraşlar, bilmece çözme, değişik beyin jimnastiği örnekleridir. Amacı belirledikten sonra, siz kendinize uygun başka zihin jimnastikleri de bulabilirsiniz. Gazete ve dergilerde yer alan bilmeceler de bu kategoridedir ama bu bilmeceler üstünkörü hazırlanıyorsa, birkaç ay içinde kendini tekrarlamaya başlar. Bir bilmece meraklısına sorarsanız, birçok bilmecenin cevabı belleğinde hazırdır. O zaman artık bilmece çözme amacına ulaşmış demektir, sonrası çok yararlı olmaz. Boş bir makilik alanda yürümeye kalksanız çalılardan, taşlardan yürüyemezsiniz. Eğer bu makilikte sürekli, düzenli yürümeye başlarsanız makilikte geçitler oluşmaya başlar ve kolaylıkla yürüyebilmeye başlarsınız. Beynimiz de böyle çalışır.’’

Çelikkol, müzik aleti çalmayı öğrenerek, sürekli okuyarak, yazarak, konuşarak, tartışarak, bilmece çözerek, sosyal faaliyette bulunarak, hayvan besleyerek beynin ve bu yolla zihnin güçlendirilebileceğini söyledi.

/ İZMİR

09.03.2008


 

Çaylak robot uzaya gidecek

Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) ikmal için Salı günü fırlatılması öngörülen Endeavour uzay mekiği, 7 astronot ile birlikte 8. yolcu “çaylak robot Dextre”ı taşıyacak.

Astronotların yerine uzayda birçok işi yapmak üzere tasarlanan Dextre’ın insan kolundan daha fazla dönen ya da katlanabilen her biri 7 eklemden oluşan iki kolu bulunuyor. Robotun her bir elinde cisimleri tutmaya ve cıvataları sıkmaya yarayan kıskaçlar ve yuvalı anahtarlar yer alıyor. Telefon rehberi kadar küçük bir cisimden, telefon kabini kadar büyük bir cismi tutabilen Dextre, şimdiye dek uzaya gönderilen en sofistike robot unvanını taşıyor. “Uzay yürüyüşçüsü olarak kendimizi bu işin dışında bulmak istemeyiz” diyen Endeavour astronotu Mike Forman, yine de robotun kendileri için büyük kolaylık olacağını kabul ediyor. Endeavour mürettebatınca montajı yapılacak ve UUİ’ye yerleştirilecek Dextre, 2009’da çalışmaya başlayacak. Astronotların özellikle uzay yürüyüşleri sırasındaki riskli görevlerini omuzlayacak robotun 15 yıl ömrü bulunuyor. UUİ’ye şimdiye dek yapılacak en uzun süreli uçuş olacak ve 16 gün sürecek bir seyahat için Salı uzaya gönderilmesi planlanan Endeavour, TSİ 09.28’de fırlatılacak. 5 uzay yüşürüyüşü yapmaları planlanan Endeavour mürettebatı 210 milyon dolar değerindeki Dextre’ın montajı dışında, UUİ’ye Mayıs’ta eklenecek Japon bilim laboratuvarı için bir ekipman bölmesi ekleyecekler.

/ ANKARA

09.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri