Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

‘Eğik Minare’ye uydudan takip

Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Sivas Ulu Camii’nin eğik minaresinin hareketliliğini camiye yerleştirilen uydu izleme cihazıyla 1 yıl boyunca uydudan takip edecek.

Alemden kaideye göre 116 santimetre eğik olan ve birkaç defa yıldırım isabet etmesi sebebiyle kıymetli süslemelerin bulunduğu gövdesi boydan boya yıpranan caminin minaresinin, yapılan ölçümler sonucu son 6 yıl içerisinde 12 santimetre daha eğildiği tespit edildi.

Hareketliliğin tesbiti için geçtiğimiz günlerde Ulu Cami’ye uydu izleme cihazı yerleştirildi. Yaklaşık 1 yıl boyunca takibe alınacak minarenin, hareketliliğinin nedenleri, hangi yöne eğildiği uydu izleme cihazından çıkan raporlara göre belirlenecek.

Yapılacak takipte eğilikliğin yanı sıra camide oluşan rutubet, sıcaklık, nem ve toprak hareketliliği de araştırılacak.

Camide dış etkenlerin belirlenmesinin ardından çıkan rapora göre Orta Doğu Teknik Üniversitesinin danışmanlığına başvurulacak.

Uydudan izlenen sonuçlara göre Ulu Cami ve eğik minaresinin onarıma alınarak, çevre düzenlemesi çalışması yapılacak.

Bu arada yetkililer, camide 6 yıl içerisinde yapılan 2 ayrı ölçümde minarede 12 santimetre daha eğiliklik tesbit edildiğini, ancak hassas ölçüm yapılamadığı için bu eğilikliğin ne kadar doğru olduğunun uydudan çıkacak sonuçlara göre netlik kazanacağını ifade ettiler.

Yetkililer, minarenin yıkılması gibi bir durumun da söz konusu olmadığına dikkati çektiler.

SİVAS ULU CAMİİNİN TARİHİ

Sultan Alaaddin tarafından vakfedilen cami, Danişmentli mimarisi. Bina kesme taştan, minaresi tuğladan yapılmış. Bina normal olarak 3-4 metre çukurda ve 58x35 metre ebatlarında. Minarenin kapısı cami içine açılmakta.

Minarenin kaidesinde ve gövdesinde boydan boya hasar (yıldırım çarpması) mevcut. Caminin tavanı ahşap kirişlemeye benzetilen betonarme döşeme ile kaplı. Üzerinde çatı ve bakır kaplama bulunan İç Anadolu’nun en büyük camilerinden Ulu Cami’nin minaresi kendi eksenine göre 25 derece eğik durumda.

09.03.2008


 

Mostar 4 yaşında

2005’in Mart ayında yayın hayatına başlayan medeniyet-kültür-aktüalite dergisi Mostar, dördüncü yılına girdi.

Her sayıda okur kitlesini genişleten ve gidererek olgunlaşan derginin yayın kurulu, önceki gün bir basın toplantısıyla geride kalan üç yıllık süreci değerlendirdi. Genel Yayın Yönetmeni Osman Nalbant, içine kapanan ve ufku daralan gençliğin bakış açılarını genişletmek için yola çıktıklarını söyledi. Türk medeniyetinin sadece Edirne ve Kars arasında sıkışıp kalmadığına dikkat çeken Nalbant, gençliği kendi medeniyetiyle barıştırmak için çaba harcadıklarını belirtti.

Gündem Çanakkale

Başörtüsü tartışmaları ve kara harekâtının yoğun bir şekilde konuşulduğu bugünlerde yakın tarihimizde hayatî öneme sahip bir konu Mostar’ın Mart ayı dosya konusu oldu: Çanakkale. Osmanlı Devleti’nin adeta küllerinden doğan bir milletin Kurtuluş mücadelesine de zemin hazırlayan Çanakkale Savaşı, milletimizi inşa eden temel değerlerlerle kazanılan bir savaş. Mostar dergisi Mart sayısında, adı bu ayla anılan Çanakkale Savaşı’nı inceledi ve konu ile ilgili araştırmalar yapmış çeşitli yazarların yazılarından oluşan bir dosya hazırladı. Dosyada Ali Yurtgezen, Çanakkale Savaşı’nı kazandıran milli bütünlüğü kaleme aldığı yazısında şu görüşlere yer veriyor: “Çanakkale, tehlikeli bir uygarlığın estirdiği fırtınalar karşısında, cılız ama bütün insanlığa çıkış yolunu gösterebilecek potansiyele sahip bir ışığın muhafaza edilmesi çabasıdır.”

09.03.2008


 

Tekirdağ Belediyesinden aile eğitimi semineri

Tekirdağ Belediyesinin Kültür Sosyal İşler Müdürlüğü Gönüllü Kadın Çalışmaları Ve Eğitim Grubu ile ortaklaşa düzenlediği Aile Eğitim seminerleri 14 Mayısa kadar her Çarşamba günleri saat:10:00 ile 12:00 arasında Halk Eğitim Merkezi Salonunda yapılmaya devam ediyor.

Seminerlere Zeynep Şentop, Ayten Yadigar, Rahime Eren, Rahmiye Aydoğdu, Regaib Destancı, Zerrin Yüksek, Hilal Fayiz ve Halime Dursun konuşmacı olarak katılıyor. Seminerlerde dinleyicilere Toplumsal geleceğin inşasında Kadının Rolü, Çocuk Eğitiminde Annenin Rolü, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Çocuk ve Din, Ergenlik Dönemi ve Sorunları, Ailede Disiplin ve Ana Baba Tutumları, Çocuk Ruh Sağlığı Hiperaktivite ve Davranış Bozuklukları, İnsan İlişkileri ve Eşler arası İletişim konularında bilgiler veriliyor. Seminere katılmak isteyen ve bilgi almak isteyen vatandaşlar Tekirdağ Belediyesi Beyaz Masaya başvuru yapabilirler.

09.03.2008


 

Ressam öğretmenlerden resim sergisi

Yenimahalle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 1. karma resim sergisi Ziraat Bankası Mithat Paşa Sanat Galerisinde açıldı.

Açılışta konuşan İlçe Millî Eğitim Müdürü Mehmet Yıldırım, “Üretkenlik ve eğitim birbiriyle iç içe olan iki kavramdır. Üretken olan san’at eğitimcileri bilgi ve tecrübelerini öğrencileriyle paylaştıkları sürece; sanata karşı duyarlı ve sorumluluk bilinci gelişmiş nesiller yetişmesine katkı sunacaktır. Biz Yenimahalleli eğitimciler olarak bu sesin bizden sonraki yüz yıllara ulaşması ve san’at damarlarından birinin kopmaması için sanata evet diyerek yola çıktık, enerjimizi bu inançtan aldık” dedi.

Amaçlarının verimlilik ve yapıcılık olduğunu belirten Yıldırım, “Ressam Öğretmenler sergimiz, verimliliği ve yapıcılığı hedef almaktadır. Her sergi yeni düşüncelere farklı fikir ve buluşlara imkânlar vererek açılımlar kazandıracaktır. Öğretmen ve öğrencilerin san’atla iç içe buluşmalarını sağlayacak somut örnekleri çoğaltarak bilim ve san’atı destekleyen yapıcı çalışmalara her yıl devam etmeliyiz ki birikimlerimizi paylaşarak çoğaltalım” diye konuştu.

31 ressam öğretmenin 63 eserle katıldığı 13. Yenimahalle Ressam Öğretmenler Sergisi, 14 Mart Pazar gününe kadar Ziraat Bankası Mithat Paşa Sanat Galerisinde sergilenmeye devam edecektir.

Cemil Yüzer / ANKARA

09.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri