Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Gebze’de demokrasi ve Bediüzzaman paneli

Bediüzzaman Haftası münasebetiyle KÖPRÜDER’in organize ettiği panel Gebze’de büyük ilgi gördü. Panele Dr. Vehbi Karakaş, Araştırmacı-Yazar İbrahim Kaygusuz, Araştırmacı-Yazar Hüseyin Yılmaz ve Hukukçu-Yazar Nihat Derindere katıldı. Panelin konusu ise “Yüz Yıllık Demokrasi Serüvenimiz ve Bediüzzaman”dı.

Açılış konuşmasını KÖPRÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Saraç yaptı. KÖPRÜDER’in, her zaman olduğu gibi gönüllere köprü kurmaya devam ettiğini belirten Saraç, “Maziyi atiye taşımaya çalışıyor. Geçmişle gelecek arasında köprü kurarak karınca kararınca üstüne düşeni yapmaya çalışıyor. Toplumsal değerlerimizi, model insanlarımızı tanıtarak; toplumumuzun dertleriyle dertlenerek, güzel bir gelecek inşa etmek için çaba sarf ediyor” dedi..

Panelistlerden Vehbi Karakaş ise: “İnsanlığın yeisini parçalayan, müreffeh bir atmosfere taşıyan Bediüzzaman’ı anlatmaya çalışacağını belirterek şunları kaydetti:

“Bediüzzaman Peygamber ahlâklı ve Ebubekir meşrepli idi. Kur’ânımız yeryüzünde cemaatsiz kalırsa cenneti de istemem orası da bana zindan olur. Milletimizin imanını selâmette görürsem cehennemin alevleri içinde yanmaya razıyım, çünkü vücudum yanarken gönlüm gül gülistan olur’ diyen bir dâvâ adamıydı. Milletin imanını kurtarmaya gönül vermiş ve tek gayesi bu olmuş bir dâvâ adamıdır.”

Konuşmacılardan Hüseyin Yılmaz da,: meşrutiyetin ‘şart’tan geldiğini hatırlatarak meşrutiyetin tarihini anlattı.

Bediüzzaman’ın meşrutiyet havarisi olarak bu tarihte karşımıza çıktığını ifade eden Yılmaz, “Devleti ebed-müddet kılacak olan meşrutiyettir” dedi. Yılmaz, bu gün cumhuriyetin de demokrasinin de gerçek anlamıyla uygulanmadığına değinerek, “Demokrasimiz için bu yüz kızartıcı bir durumdur” diye konuştu.

Konuşmacılardan İbrahim Kaygusuz da, Osmanlı’yı meşrutiyete zorlayan iç ve dış sebepleri anlattıktan sonra, Osmanlı’daki fikir akımlarını aktardı. Kaygusuz, “Bediüzzaman meşrutiyet fikrini savunuyordu. Fakat uygulamalardaki yanlışlıkları ve aydınların gruplaşarak fikir ayrılıklarına düştüğünü gördü. Bunların çekişmelerine, bir yarar sağlamayacağını düşünerek katılmadı. Bütün ömrünü Kur’ân ve iman hizmetine adadı” şeklinde konuştu..

Son konuşmacı Nihat Derindere ise şunları söyledi:

“Tarihî ayrıntıları bir kenara bırakarak günümüze dönelim. Bu gün demokrasimizi geliştirmenin çareleri üzerinde düşünmemiz gerekir. Bediüzzaman ve talebeleri hiçbir menfi harekete katılmadığı gibi destek dahi vermemiştir. Her zaman müspet hareket etme gerektiğini vurgulamıştır”

Derindere, demokrasinin tam olarak oturması için adalet, meşveret, hukukun üstünlüğü yani herkesin kanun önünde eşit olması gerektiğini söyleyerek sözlerine son verdi.

MUHAMMET TURHAN / GEBZE

03.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Rehn: Mahkeme salonları siyasî tartışma yeri değil

  Çıkış yolu AB süreci

  Türkiye’yi izliyoruz

  Cuntz: Tüm taraflar sorumluluk içinde hareket etmeli

  Tüzmen: Rakiplerimiz kapatmayı kullanıyor

  Uzun bir belirsizlik sürecine girildi

  Erdoğan: Hükümet dimdik ayaklarının üzerinde

  Şener: Partim bana danışmıyor

  Başsavcılık: Eleştiri sınırını aşanlara dâva açılacak

  CHP'den bir dâvâ daha

  Hızlı tren gün sayıyor

  DİSK: Soğukkanlı bir duruşa ihtiyaç var

  Rehn ve Barroso Türkiye’ye gelecek

  Gül: Körfez ülkeleriyle yeni bir dönem başlayacak

  Yerel basın zor durumda

  Kaçak yapıyı ihbar vatanseverliktir

  OKS’ye müfredat ayarı

  Bediüzzaman Said Nursî dindar bir cumhuriyetçiydi

  Gebze’de demokrasi ve Bediüzzaman paneli

  Ağır vasıtaların genç kazazedeleri

  İnternet Kurulu tekrar faaliyete geçecek


 Son Dakika Haberleri