Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

TV'yi kapat, gözlerini aç!



Çok önemli bir kampanya başlatılmış bulunuyor: “Televizyonu Kapa/Yaşamı Aç” şeklinde özetlenen bu kampanyaya göre, 21 ve 27 Nisan 2008 tarihleri arasında televizyonlar yerine, ‘gözlerimizi’ açmamız isteniyor.

En başta ifade etmekte fayda var: Televizyonun zararlarından kurtulmak için bir hafta değil, ‘ömür boyu’ TV’yi kapatmak en iyisi.Bazıları, bunun mümkün olmadığını söyleyebilir.Ancak, mümkün olduğunu gören ve gösteren onlarca, belki de yüzlerce örnek var.

Tabiî ki hayatın gerçekleriyle yüzleşmek ve vak’aları kabul etmek gerekir. Ama televizyonun cazibesi yanında, ‘çok zararlı’ olduğu da her halde tartışılmaz. ‘Zararlı’ olan elbette programlardır. Yoksa TV’nin ‘alet’ olarak kimseye bir zararı olmaz. Keşke, bu nimet gereği gibi kullanılsa ve insanlara faydalı programlar sunulabilse...

Denilebilir ki, “Faydalı TV programları da yapılabilir.” Bu ifade, tesbit olarak doğru olmakla beraber, uygulamaya baktığımızda bunun pek de mümkün olmadığını görürüz. Ya da ‘faydalı’ kabul edilen programların, genel programlar arasında ne kadar yetersiz olduğu hemen görülür. Öyle ise, “Faydalı programlar da olabilir” kabulünün arkasına sığınarak kendimizi TV’lere teslim etmemiz kökten yanlış bir tercih olur. Hele hele, çocuklarımıza ve ailemize verdiği tahribi düşünürsek ciddî tedbir almamız gerektiği anlaşılır.

“Turn Off TV” uzun yıllardan beri dünyada bilinen bir kampanya. Son yıllarda da Türkiye’de uygulanmaya çalışılıyor. Oldum olası TV’ye teslim olan bir ülkede böyle bir kampanyanın ne kadar verimli olabileceği elbette tartışmalı. Ancak zararın neresinden dönülse kârdır tesbitine uygun olarak bu kampanya desteklenmeli ve TV’siz bir hayatın da mümkün olduğu görülmeli.

Türkiye’de şöyle bir kabul var: “TV olmadan hayat mümkün olmaz!” Böyle bir tesbiti kabul ettikten sonra, TV’ye karşı mücadele etmek mümkün olabilir mi? Oysa TV’siz hayat mümkün ve çok da rahat! Türkiye’de garip karşılansa da dünyada pek çok ünlü kişi, çocuklarını TV’nin zararlarından korumak için gayret gösteriyor. Bir kısmı TV’yi evine sokmazken, bir kısmı da çocuklarının TV izleme saatini kontrol altına alıyor. Türkiye’de de bazı TV programcılarının evinde TV olmadığını hatırlamak lâzım.

TV ile olan ilişkimizi şuna benzetebiliriz: Bir zamanlar ‘sigara’ içmemek ‘ayıp’ karşılanırdı. Ancak gelişen şartlar, sigara içmenin ‘ayıp’ olduğunu gösterdi. Şu an için de evinde TV olmayan belki ayıplanıyordur. Ama önümüzdeki yıllarda evinde TV olmamak takdir edilecek ve örnek gösterilecektir. Çünkü TV’ye gözlerini kapayanlar, hayatı daha fazla idrak etme imkânına sahiptir. Tabiî ki bu; TV’yi kapatıp, interneti açarak değil, bu ‘boşluğu’ ailesiyle sohbet ederek ya da kitap okuyarak doldurmak mümkün.

Bu kampanyayı Türkiye’ye taşıyanları tebrik ve takdir ediyoruz. Ancak TV’yi kapatmayı sadece bir hafta ile sınırlı tutmanın ‘kalıcı tedbir’ olmadığını görmemiz gerekir. Mümkün ise, ömür boyu TV’ye gözlerimizi kapatmaya çalışmalıyız.

Unutmayalım: TV’den ve benzeri ‘eğlence’lerden uzak durmayı başarabilenler, daha fazla hayata ve gerçeklere yaklaşma imkânı da bulabilir...

21.04.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.04.2008) - Ölümü hatırlatanlardan korkalım mı?

  (19.04.2008) - Neyi savunuyorlar?

  (18.04.2008) - Yok yere kriz çıkarmak

  (17.04.2008) - Tasarrufa çağrı

  (16.04.2008) - Gözleri kapatarak siyaset yapılır mı?

  (15.04.2008) - Gerçekler itina ile gizlenir!

  (14.04.2008) - Ekmek savaşı çok mu uzak?

  (13.04.2008) - ‘Türkiye gerçekleri’nden habersiz olan kim?

  (12.04.2008) - Barroso'nun partisi iktidar olur

  (11.04.2008) - Türkiye'deki ‘yasak’ AB’ye örnek olmadı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri