Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Barroso'nun partisi iktidar olur



Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun Türkiye ziyareti, Türkiye-AB ilişkilerini yeniden gündeme taşıtı. Son yıllarda AB ile ilişkilerini unutan Türkiye, ağır bir bedel ödemekle karşı karşıya bırakıldı. Sadece, açılan bir dâvânın ekonomiye maliyeti milyar dolarlarla ifade ediliyor.

AB Komisyon Başkanı Barroso’nun Türkiye ziyareti öncesinde medya vasıtasıyla verdiği mesajlar ile ziyaret esnasındaki açıklamaları birbiriyle örtüştü. Barroso, bilhassa laiklik, demokrasi, din ve vicdan özgürlüğü ile başörtüsü gibi Türkiye kamuoyunda tartışılan konularda çarpıcı, bir o kadar da sarsıcı açıklamalar yaptı.

Barroso’nun tesbitleri, Türkiye genelinin düşüncesiyle örtüşüyor. Meselâ, devletin laikliği dayatamayacağı şeklindeki temel tesbitler, milletin düşüncelerinin ifadesinden başka bir anlam taşımıyor. Aynı şekilde, başörtüsü konusundaki açıklamaları da sadece ‘yasakçı’ları üzebilir. Barroso, yasakçıların umduğu şekilde değil; millet ekseriyetinin beklentilerine uygun açıklamalar yaptı.

Barroso’nun açıklamaları bu yönüyle milletin yüreğine su serperken, ‘o kafa’ diye özetlenebilecek ve atılan her faydalı adıma karşı çıkan anlayışa sahip olanları da üzdü. Açıklamaları kenarından kıyısından cımbızlayıp çarpıtmaya çalıştılar. Ama bu noktada pek de başarılı olamadılar. Çünkü Barroso bu tesbitleri sadece bir yerde ve kapalı kapılar ardında değil, neredeyse her konuşmasında tekrarladı.

AB Komisyon Başkanının bilhassa laiklik konusundaki değerlendirmeleri önümüzdeki günlerde, belki aylarda daha fazla tartışılacak. “Laiklik din değildir demiştiniz. Avrupa’daki laiklik uygulamalarını kıyasladığınızda Türkiye’deki laiklik uygulamalarını nasıl yorumluyorsunuz?” şeklindeki bir soruya karşılık Barroso, şu cevabı vermiş: “Kamu kurumları ile herhangi bir din arasında ayrım olması, bu ayrımın belirlenmesi lâzım. Demokratik laiklik dediğimiz bu. Bir birey, kadın olsun erkek olsun bunu hissedebilmeli. Demokratik devletin de din özgürlüğüne saygı göstermesi gerekir. AB olarak bizim laiklik anlayışımız budur.” (Zaman, 11 Nisan 2008)

Aslında Barroso’nun beyanları bizin açımızdan sürpriz değil. Barroso bir anlamda, Bediüzzaman’ın yarım asır önce yaptığı şu tesbitlere yaklaşmış oluyor: “Eğer laik cumhuriyet soruyorsanız; ben biliyorum ki; laik, mânâsı bîtaraf kalmak; yani hürriyet-i vicdan düsturuyla dinsizlere ve sefahetçilere ilişmediği gibi, dindarlara ve takvacılara da ilişmez bir hükûmet telâkkî ederim.” (Tarihçe-i Hayat, s. 358, [Yeni baskı: s. 626])

Türkiye ve dünya gerçeklerinden bîhaber bazılarının, özellikle bu beyanlarından sonra Barroso’yu da ‘nurcu’ ilân etmelerini bekleyebiliriz.

Türkiye’de siyaset yapanların da Barroso’dan ders almaya ihtiyaçları var. Laiklik, din ve vicdan hürriyeti ve yasaklar gibi tartışmalı konularda en az Barroso kadar cesur çıkış yapabilenler iktidar olmayı başarır. Yasaklar ve dayatmalar karşısında dik durmayı başaramayanlar ise sandıklarda cezalandırılmaya devam eder. Tercih siyasîlerin...

12.04.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (11.04.2008) - Türkiye'deki ‘yasak’ AB’ye örnek olmadı

  (10.04.2008) - Laiklik dayatmasına Avrupa'dan itiraz

  (09.04.2008) - İki okul bahçesi

  (08.04.2008) - İçi boş dosya

  (07.04.2008) - İrtica dosyasını kabartmak

  (06.04.2008) - Çetelerin üstünü irtica ile örtmek

  (05.04.2008) - Biri bizi oyalıyor

  (04.04.2008) - 301'den kurtulmak

  (03.04.2008) - Dalgalı denizde istikrar aramak

  (02.04.2008) - İş olacağına varır

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri