Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Kuraklığı GAP’la aşalım

2007 yılında yaşanan kuraklıktan gereken derslerin alınması gerektiğini belirten TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zarar gören çiftçilerin kayıplarının telafi edilmesi için bugünden gereken tedbirlerin alınmasını istedi. Bayraktar, “Kuraklık da dikkate alınarak elektrik sorunu çözülmelidir, GAP en kısa zamanda tamamlanmalıdır” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Türkiye’de Ekim-2007 ve Nisan 2008 tarihleri arasındaki kümülatif yağışlar genel olarak normalden yüzde 13.7 oranında azalmış ve geçen seneye göre de yağış yüzde 3 oranında artış gösterdiğine dikkat çekerek, Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Hakkâri, Muş, Siirt, Şırnak, Gaziantep, Elazığ illerinde buğday, arpada zarar oranlarının yüzde 90’ı, kırmızı mercimekte yüzde 60’ı bulduğunu açıkladı.

Yağışlarda geçen yıla göre Marmara Bölgesinde yüzde 45.2, Ege Bölgesinde yüzde 61.3, İç Anadolu’da yüzde 15.3, Karadeniz Bölgesinde yüzde 9.5 oranında artış gösterdiği, ancak Akdeniz bölgesinde yüzde 56.4, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 29.9 ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde de yüzde 45.6 oranında azalma gerçekleştiğine dikkat çekilen açıklamada, Türkiye genelinde Nisan ayı yağış ortalaması normale göre yüzde 43.4 azaldığı, en büyük azalmanın ise yüzde 83.2 oranıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesinde görüldüğünü bildirildi.

Güneydoğu Anadolu ile Doğu Anadolu’nun güneyinde ise önceki aylarda olduğu gibi bu ayda da kuraklık artışının ciddî boyutta olduğuna dikkat çekilen açıklamada, yağışların, Ege Bölgesi’nin kıyıları ve güneyinde diğer bölgelere nazaran daha iyi seviyede olduğunu, ancak Düzce, Ağrı, Elazığ, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Hakkâri ve Gevaş’ta “çok şiddetli”, Kilis, Mardin, Muş, Şırnak ve Konya Ereğli’de “şiddetli kuraklık” olduğu vurgulandı.

İÇ ANADOLU’DA YAĞIŞLAR SEVİNDİRDİ

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar “Kuraklığın il bazındaki etkilerini tesbit etmek amacıyla Ziraat Odalarımızla gerçekleştirilen bir çalışma sonucunda Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Hakkâri, Muş, Siirt, Şırnak, Gaziantep, Elazığ illerinde buğday, arpada zarar oranlarının yüzde 90’ı, kırmızı mercimekte yüzde 60’ı bulduğu belirtilmektedir. Bölgede ayrıca meraların yeşermemesi sebebiyle hayvancılığın da sıkıntıda olduğu ifade edilmektedir” dedi.

Bayraktar, ülkemizin tahıl ambarı olan Orta Anadolu’da Nisan yağışlarının normalden az olduğunu belirterek, “Son bir haftadır yağan yağmur, buğday ve arpanın gelişimine olumlu katkısı olmuştur. Yağışların devam edecek olması Orta Anadolu buğday veriminde bir düşüklük olmayacağını göstermektedir. Buğdayda verim ve rekolte için 10-15 günlük süreye daha ihtiyaç vardır. Bu süre içinde yağışların olmaması halinde buğdayda yine tehlike çanları çalmaya başlayacaktır” diye konuştu.

GAP EN KISA ZAMANDA TAMAMLANMALIDIR

2007 yılında yaşanan kuraklıktan gereken

derslerin alınması gerektiğini belirten TZOB Genel Başkanı Bayraktar, zarar gören çiftçilerin kayıplarının telâfi edilmesi için bugünden gereken tedbirlerin alınması gerektiğini belirtirken, tedbirleri şöyle sıraladı: “Zarar Gören Üreticilerimize Yardım Yapılmalıdır. Çiftçilerimizin Kredi Borçları Ertelenmelidir. Kuraklık da dikkate alınarak elektrik sorunu çözülmelidir GAP en kısa zamanda tamamlanmalıdır.

Ahmet TERZİ / Ankara

07.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kuraklığı GAP’la aşalım

  Köln’den Türklere dâvet

  ELEKTRİK VE DOĞALGAZA YİNE Mİ ZAM GELİYOR?

  Petrolün varili 121 dolara dayandı