Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Milletten bağımsız yargı olmaz

Hukukçular Birliği Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. Sinan Kılıçkaya, Türkiye demokratikleşirken yargının bunun dışında kalamayacağını belirterek, “Sivil ve resmî kurumların uzlaşısı ile yargı reformu gerçekleştirilmelidir” dedi.

Hukukçular Birliği Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. Sinan Kılıçkaya, “Devletin üç temel kuvvetinden biri olan yargı yetkisi anayasamız gereği Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılmaktadır. Bağımsız mahkemelerin oluşumunda ve de yargı yetkisinin kullanımında halkın hiçbir katkısı olmadığı gibi herhangi bir şekilde denetleme hakkı da bulunmamaktadır. Millet, kendi adına kullanılan yetkiyi ve yetkilileri belirleyemediği gibi denetleyememektedir. Bizde yargı bağımsızlığı mutlak bir bağımsızlıktır. Yargı milletten de bağımsızdır. Millet yasamadan memnun olmazsa yasamayı, milletvekillerini, yürütmeden memnun olmazsa yürütmeyi değiştirir. Bunlar olması gerekendir ve demokrasinin gereğidir. Ancak, Milletin kendi adına yetki kullanan yargıdan memnun olmaması durumunda yapacak hiçbir şeyi yoktur” dedi.

Türkiye’deki şartlardan dolayı hukukun değil yargının üstünlüğünden söz edilebileceğini açıklayan Kılıçkaya, “Yasama hangi gerekçe ile kanun yaparsa yapsın yasamanın gerekçesi, ne demek istediği değil yargının bu kuraldan ne anladığı önemli olmaktadır. Bu şartlarda hukukun üstünlüğünden bahsedilemez; ancak yargının üstünlüğünden bahsedilebilir” şeklinde konuştu.

Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun yayınladığı bildiri hukuka aykırı olmasına rağmen Kurulu denetleyecek herhangi bir organın bulunmadığını söyleyen Kılıçkaya, “Son günlerde yargı gücünü fark ederek demokrasiye müdahale eder hale gelmiştir. Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun görev ve yetkileri kanunla belirtilmişken ve kanun çerçevesinde yetkisi de olmadığı halde yargıda yapılması planlanan reform bahane edilerek Mecliste yapılan kanunlara, hükümetin uygulamalarına ve Anayasa Mahkemesinde görülmekte olan dâvâlara ilişkin hukuk lisanından uzak muhalif bir söylemle bildiri yayınlandı. Bu bildiri hukuka aykırı oldu. Ancak buna karşı milletin veya devletin herhangi bir organının yapacağı bir şey yoktur. Anayasal düzen oluşturulurken yargının hukuku çiğneyebileceği öngörülmemiştir. Bu nedenle yargı millet de dâhil denetim dışı kalmıştır” sözlerini ifade etti.

Ülke demokratikleşirken yargının bunun dışında kalamayacağını belirten Kılıçkaya, şöyle konuştu: “Bu günlerde, yüksek yargı üyelerini seçimine ilişkin yöntemin değiştirilmesi, sürece TBMM ve halkın dâhil edilmesi, görev sürelerinin sınırlandırılması, jüri sisteminin düşünülmesi, mahkeme üyeliklerine doğrudan halktan temsilci katılması ve Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu kararlarının yargı denetimine açılması gibi değişiklik tekliflerine olan ihtiyaç daha çok hissedilir olmuştur. Ülke demokratikleşirken yargının bunların dışında kalması mümkün değildir. İdeolojik saplantılardan uzak özgür ve açık tartışma ortamında yargı reformu değerlendirilmeli ve sivil ve resmî kurumların uzlaşısı ile yargı reformu gerçekleştirilmelidir.”

Cemil YÜZER / ANKARA

01.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Elektrik ve dogalgaza zam

  BENZİN FİYATLARINDA ŞAMPİYONUZ

  Milletten bağımsız yargı olmaz

  hurriyet.com.tr’den “çıldırtan” çarpıtma

  Soylu’ya GİK desteği

  Laiklik anlayışı değişsin

  İş dünyası huzur istiyor

  ‘Rüşvet teklif etmedim’

  Gurbetçiler geliyor

  Yerli uydu 2015’te

  Toptan: Hz. İbrahim'in yolu örnek alınsın

  Vakit CHP’ye dâvâ açıyor

  Tecrübeli DP’lilere ödül

  ÖSS'de son hafta

  Tek sigarayla bile tiryakisiniz

  Üniversitesiz il kalmayacak

  Trafikte uzlaşmayı başardık

  Ney dinleyen ineklerin sütü arttı

  Kene ısırığında acele etmek lâzım

  Bismil Müftülüğü’nden örnek yarışma

  Medya cinayetlerin reklâmını yapmamalı

  Makedonyalı Türkmenlere Türkiye’den yardım eli

  Yunuslarla şifa arayışı

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır