Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

SADECE EKONOMİK PLAN YETMEZ

Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mazhar Bağlı, bölgedeki terör olaylarının sona ermesi için sorunun ekonomik ayağı yanında, sosyolojik ve psikolojik yönlerinin de unutulmaması gerektiğini bildirdi. Bağlı, yıllardır bölgede yaşananların psikolojik olarak insanların kendilerini güvende hissetme duygularını zedelediğini söyledi.

BİR NESİL TERÖR ORTAMINDA BÜYÜDÜ

Bağlı, ''Bölgede yoğun bir göç olgusundan bahsetmek mümkün. Bu aynı zamanda ekonomik şartların daha da kötüleşmesine neden oldu. Bütün bunlara insanların hayatını kaybetmesi, acılar yaşaması ve çok ciddi olarak psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalması eklendiğinde yaklaşık 30 yıldır bir nesil bu ortamda büyüdü

diyebiliriz'' dedi.

TOPLUMSAL BOYUT DA ELE ALINMALI

“Sorunun sadece güvenlik değil, toplumsal boyutunu da ele almak gerekir” diyen Bağlı, ekonominin tek başına kalıcı bir çözüm getirmeyeceğini vurgulayarak, sorunun çözümü için makro boyuttaki projelerle birlikte daha kişisel alanlarda, yani mikro boyuttaki birtakım projelerin

de hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

GAP’ta gönülleri kazanın

Dİcle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mazhar Bağlı, bölgedeki terör olaylarının sona ermesi için sorunun ekonomik ayağı yerine getirilirken, sosyolojik ve psikolojik yönlerinin de unutulmaması gerektiğini bildirdi. Bağlı, yaptığı açıklamada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki şartlar nedeniyle bir neslin sağlıklı çocukluk geçiremediğini belirterek, bunun psikolojik olarak insanların kendilerini güvende hissetme duygularını zedelediğini söyledi. Bu güven duygusunun zedelenmesinin insanlarda bir hareketliliği meydana getirdiğini ifade eden Bağlı, ‘’bölgede yoğun bir göç olgusundan bahsetmek mümkün. Bu aynı zamanda doğal olarak ekonomik koşulların daha da kötüleşmesine neden olmuştur. Bütün bunlara insanların hayatını kaybetmesi, acılar yaşaması ve çok ciddi olarak psikolojik bir takım sorunlarla karşı karşıya kalması eklendiğinde yaklaşık 30 yıldır bir nesil bu ortamda büyüdü diyebiliriz’’ dedi. Bu koşullarda yaşayan insanların güven duygusunu yitirdiğini savunan Bağlı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’da açıkladığı GAP Eylem Planı’nın ekonomik adım olması bakımından önemli ve umut verici olduğunu belirtti. Planı değerlendiren Bağlı, ‘’içeriğine bakıldığında son derece detaylandırılmış ve bütün aşamaları belirlenmiş. Terörün işsizlikten beslendiği de göz önüne alınırsa istihdamı artıracak bu eylem planı bölge için ve terör olaylarının sona ermesi için son derece önemli. Ancak terör olaylarının önlenmesi için sorunun sosyolojik ve psikolojik unsurlarının da ele alınması gerekir’’ dedi.

Bağlı, ekonomik sorunların giderilmesinin terör sorununu kısmen ortadan kaldıracak bir gelişme olduğunu ifade ederek, şöyle dedi: ‘’Çünkü bu sorunu ortadan kaldıracak bir tek alan bu değil. Bu üç alan üzerinde devam ediyor. Sosyolojik, psikolojik ve ekonomik olmak üzere bu işin üç ana ekseni vardır. Türkiye bu işin ekonomik kısmını zaman zaman uygulamıştır. 1950’li yıllarda Demokrat Parti yine bölgede çok yüksek bir oy aldığı zaman bir takım yatırımlarda bulundu.Sonraki iktidarlar bunun arkasını tam getiremedi."

/ Diyarbakır

05.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Gözler AYM’de

  SADECE EKONOMİK PLAN YETMEZ

  Dinleme izni anayasa ihlâli

  Kapkaç azaldı, gasp ve yağma arttı

  Uzak Doğu ülkeleri bize uygun bir zemin

  “Gökyüzü”nde yıldızlar yarıştı

  Öğrenciler temizlik yaptı

  Bir ödül de Genç Yaklaşım’a

  Terlemeye kesin çözüm

  İsveç’ten tam üyelik desteği

  AB, anketle zihnimizi ölçecek

  Gençler ‘kırat’ı iktidara taşıyacak

  Kyoto Protokolü tatilden önce çıkar

  "Eşit işe eşit ücret” dâvâsı

  Vatandaşın gerçek gündemi yapılan zamlar

  Her 8 kişiden biri silâhların hedefi oldu

  Mumcu ameliyat oldu

  Erdoğan Nahçıvan’da resmî törenle karşılandı

  Babacan: Karar ne olursa olsun uyulacak

  TGC, Sultanahmet'te ‘Babıali Şenliği’ düzenliyor

  Araştırma önergesi Meclis’te kabul edildi

  Buyurun Kur’ân sofrasına

  Ş.Urfa ve Mardin cezbetti

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır