Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

“Yeryüzü Doktorları’’ Filistin yolunda

Abluka altındaki Filistin’in Gazze Şeridi’ndeki hastalara müdahale etmek için yola çıkan Yeryüzü Doktorları Derneğine üye 5 kişilik ekip, Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan’ı ziyaret etti.

Gazze Şeridi’ne giriş ve çıkışların kapalı olduğunu kaydeden ekip üyeleri, aldıkları izinle bugün bölgeye geçmeyi planlıyor.

15.06.2008


 

Bosna-Hersek AB yolunda

Bosna-Hersekli Şair Prof. Dr Cemalettin Latiç, ülkesinin, 16 Haziran’da AB’ye entegre olmak üzere anlaşma imzalayacağını, gelecek yıl ise NATO’ya aday üye olacağını bildirdi.

Bosna-Hersekli Şair Prof. Dr Cemalettin Latiç, ‘’Avrupa’daki merkezlerin, Müslüman nüfusun artmasından korktuğunu’’ söyledi. Sakarya Büyükşehir Belediyesince gerçekleştirilen ‘’Sakarya Uluslararası Balkan Buluşması’’ etkinlikleri kapsamında Adapazarı Kültür Merkezinde (AKM) ‘’Balkanlar’ın Geleceği’’ konulu konferans düzenlendi. Burada konuşan Latiç, modern dünyada bütün toplumların birbirleriyle kaynaşma arayışı içinde olduğunu belirtti. Ancak Batı ülkelerinin, Müslümanların kaynaşmalarını ‘’terör örgütü’’ gibi göstermek istediğini savunan Latiç, şunları söyledi: ’’Durumumuzu anlayabilmeniz için son 150 yıldaki soykırımları bilmeniz gerekir. Osmanlı döneminde Bosna-Hersek eyaletinde yüzde 75 Müslüman bulunmaktaydı. 20. yüzyıl başında Bosna Hersek’te yüzde 30 Müslüman vardı. 1990’da ise yüzde 44 Müslüman, yüzde 30 Sırp, yüzde 16 Hırvat vardı. Almanya’da yayınlanan bir istatistiğe göre bugün Bosna-Hersek’te yüzde 60 Müslüman yaşamakta. Ama ayrı yaşıyoruz, gücümüzü birleştiremiyoruz. Coğrafya olarak bölünmüş bir şekilde yaşıyoruz. Niye? Çünkü Avrupa’daki merkezler Müslüman nüfusun artmasından korkuyor.’’

Boşnakların dünyanın en umutsuz milletlerinden olduğunu ifade eden Latiç, ülke nüfusunun üç katından fazla Boşnak’ın ülke dışında yaşadığını bildirdi. Ülkesinin, 16 Haziranda AB’ye entegre olmak üzere anlaşma imzalayacağını, gelecek yıl ise NATO’ya aday üye olacağını bildiren Latiç, AB’nin üyesi olarak yurt dışında bulunan Boşnakların vatanlarına dönebileceklerini ifade etti.

/ Sakarya

15.06.2008


 

İran uranyumda ısrarlı

İRAN Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki, dün Javier Solana tarafından İran’a sunulan 5+1 grubunun öneri paketi hakkında “Pakete yaklaşımımız onların bizim önerilerimize yaklaştığı doğrultuda olacaktır.” dedi.

İran geçen ay, BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ile Almanya ve bazı uluslararası kuruluşlara, dünya meselelerinin çözümüne ilişkin bir öneri paketi sunmuştu. AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, dün Tahran’da BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ile Almanya’nın oluşturduğu “5 + 1” ülkelerinin İran’ın nükleer programına ilişkin hazırladığı öneri paketini Muttaki’ye sundu. Solana ile görüşmesinden sonra Muttaki’nin ofisinden yapılan açıklamada, görüşmesinin içeriği hakkında bilgi verilmedi. Muttaki, yazılı açıklamasında 5+1 gurubunun öneri paketine yaklaşımlarının “İran tarafından sunulan öneri paketine Batı’nın yaklaşımları doğrultusunda olacağını” söyledi. İran Dışişleri Bakanı, “İran’ın cevabı, bu altı gücün İran’ın önerilerine verdiği mantıklı ve yapıcı cevaba bağlı olacak” diye göndermede bulundu.

Muttaki, aynı zamanda Solana’nın paketle birlikte kendisine 5 + 1 ülkelerinin dışişleri bakanları tarafından bir mektup gönderildiğini aktardı. Ancak mektubun içeriği hakkında bilgi verilmedi.

Solana’nın sunduğu 5 + 1 paketi, sivil nükleer alanda işbirliğini içeriyor. Pakedin, iki yıl önce yine İran’a sunulan paketin gelişmiş hali olduğu belirtiliyor. Tahminlere göre pakette sivil havacılık, ileri teknoloji ve tarım alanlarında teklifler bulunuyor.

Öte yandan İran yönetimi, Batı dünyasının nükleer programından vazgeçmesi karşılığında sunduğu 5 + 1pakedinin içeriği ne olursa olsun, uranyum zenginleştirme çalışmalarından asla vazgeçilmeyeceğini duyurdu. İran Hükümet Sözcüsü Gulam Hüseyin İlham, uranyum zenginleştirmeyi askıya alınmanın hiçbir şekilde İran’ın gündeminde olmadığını söyledi. İlham, Tahran’da düzenlediği haftalık basın toplantısında, AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana’nın İran’a sunduğu öneri paketinin içeriğini bilmediğini; fakat İran’ın gündeminde uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almak gibi bir konu olmadığını ifade etti. Tahran yönetimi, Batılı ülkelerin uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin askıya alınması talebini daha önce defalarca reddetmişti.

/ Tahran

15.06.2008


 

Rusya’dan Mehter geçti

RUSYA Günü faaliyetleri çerçevesinde St. Petersburg şehrinde düzenlenen faaliyete Türkiye’den Mehteran Takımı da katıldı.

Şehrin en büyük caddesi Nevski’deki faaliyete sekiz ülkeden gelen askerî bando takımları arasında Mehter Takımı büyük ilgi gördü. Beyaz gecelerin yaşanmaya başladığı St. Petersburg’da Fetih Marşı ile yürüyen mehter, Rusya halkından büyük beğeni aldı.

/ St. Petersburg

15.06.2008


 

İrlanda’nın “Hayır”ı sıkıntı oluşturacak

İRLANDA'DA halkın AB Lizbon Antlaşmasına “hayır” demesi, temmuz ayı başında AB dönem başkanlığını üstlenecek Fransa’da ciddî endişe oluşturuyor.

Fransız gazeteleri, İrlanda halkının referandumda “hayır” demesinin ardından, “Fransa’nın dönem başkanlığının daha fazla zorlaşacağı” yorumunu yaptı. Liberation gazetesi, Avrupa Futbol Şampiyonasından esinlenerek, “İrlanda 1 - Avrupa 0” başlığıyla manşetten verdiği haberde, bu sonucun, Fransa’nın dönem başkanlığını zayıflatacağı yazdı. Gazete, “Küçük İrlanda AB’yi batırdı” ifadesini kullandı. Le Figaro gazetesiyse, “Referandum Avrupa’yı yeni bir krize soktu” başlığıyla sonucu okuyucularına duyurdu ve “bu sonucun, özellikle dönem başkanlığını üstlenecek Fransa’nın rolünü daha hassas hale getirdiği” yorumunu yaptı. Öte yandan konuyu referandum aşamasına getirdiği için Avrupa’nın önde gelen ülkelerinden İrlanda’ya büyük eleştiriler gelmeye de devam ediyor.

/ Paris

15.06.2008


 

Hamas-İsrail Kahire’de görüşecek

FİLİSTİN'İN Hamas grubundan bazı yetkililerin, Mısır’ın arabuluculuğunda İsrail ile bir barış anlaşmasını görüşmek üzere Kahire’ye gittikleri bildirildi.

Hamas sözcüsü Eymen Taha, Hamaslı yetkililerin Mısırlı arabulucuları dinleyeceklerini ve ardından da üst düzey yetkililerle nasıl bir duruş sergileyeceklerini belirleyeceklerini kaydetti. Mısır, Gazze’de bir barış sağlamak için Hamas ve İsrail görüşmelerine sık sık arabuluculuk ediyor. İsrail heyetinin de kendi şartlarını bildirdikten sonra geçtiğimiz Perşembe günü Mısır’dan ayrıldığı belirtildi.

/ Kahire

15.06.2008


 

İki jet havada çarpıştı

ABD donanmasına ait 2 jetin Nevada çölü üzerinde havada çarpışmaları sonucu 1 pilotun öldüğü, fırlatma kabinini zamanında çalıştırmayı başaran 2 pilotun ise kazadan hafif yaralarla kurtulduğu bildirildi.

Fallon Donanma Hava İstasyonu sözcüsü Albay Jeffrey Wells hava istasyonunda üslenmiş jetlerin, istasyonun 80 kilometre doğusunda havada çarpıştıklarını söyledi. Wells, F-5 Tiger tipi uçakta bulunan 2 pilotun fırlatma kabinini zamanında çalıştırmayı başararak kazadan hafif yaralarla kurtulduklarını, F/A-18C Hornet tipi uçaktaki pilotun ise hayatını kaybettiğini ifade etti.

/ Nevada

15.06.2008


 

Sigara yasağı İngiltere’de işe yaradı

İNGİLTERE'DE geçen yıl kamuya açık yerlerde sigara içilmesinin yasaklanmasından bu yana, kalp krizinden ölüm oranlarının düşüş gösterdiği açıklandı.

Millî sağlık sistemine bağlı hastanelerin yarısından fazlasına, geçen yılın Temmuz ayından bu yana daha az sayıda kalp krizi vak'alarının geldiği belirtildi. Yetkililer, kalp ve damar hastalıklarının teşhis ve tedavisi için sağlık sisteminden her yıl 3,5 milyar sterlin harcandığını, dolayısıyla bu harcamada düşüş beklediklerini bildirdi.

/ Londra

15.06.2008


 

Japonya’da 7.2’lik deprem

JAPONYA'NIN kuzeyinde, dağlık bölgede meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde en az 6 kişinin öldüğü, 100 kişinin yaralandığı bildirildi.

Kyodo haber ajansı, çoğunluğu toprak altında kalan bir kaplıcada olmak üzere en az 10 kişinin kayıp olduğunu duyurdu. Merkez üssü, başşehir Tokyo’nun yaklaşık 300 kilometre kuzeyindeki İwate bölgesi olan depremde ölenlerden birisinin, sarsılan binadan kaçarken araba altında kalan bir Japon olduğu aktarıldı.

/ Tokyo

15.06.2008


 

“Enerji fiyatlarında artış açlık getirecek”

G8 ülkeleri ekonomi bakanları artan enerji fiyatlarının dünyada daha fazla açlığa sebep olacağı uyarısı yaptı.

Bakanlar ekonomik büyümenin artan enerji fiyatları sebebi ile yavaşlayacağına da dikkat çekerek, petrol üreten ülkelerden üretim kapasitelerini arttırmalarını istedi. Rusya’nın dev enerji şirketi Gazprom Başkanı Aleksi Miller’in 2009 sonu için öngördüğü petrolün varilinin 250 dolar olacağı ve doğal gazın bin metreküpünün de bin doları geçebileceği ile ilgili tahminler G8 ülkelerini tedirgin ediyor. Japonya’nın Osaka şehrinde gerçekleşen iki günlük zirve sonrası yapılan ortak açıklamada şöyle denildi: “Enerji fiyatları ve gıda fiyatlarındaki artış küresel ekonomik istikrarın önünde ciddî sorunlar oluşturabilir. Açlık artarken, enflasyon rakamlarında da aşırı yükselme meydana gelebilir.”

/ Osaka

15.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır