Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Nusret Çolpan rahmetle anıldı

Geçen ay vefat eden minyatür san'atçısı Nusret Çolpan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı toplantıyla anıldı.

Miniatürk’teki anma toplantısında konuşan Günay, san'atın büyük emek ve çalışma istediğini ifade ederek, ancak temelde Allah vergisi bir kabiliyetin de gerektiğini söyledi.

Günay, Nusret Çolpan’ın çocukluk yıllarında kaşık üzerine yaptığı işlemlerin, sonraki yıllarda geldiği merhalenin ilk ayak izlerini açıklıkla gösterdiğini belirterek, ‘’Bu büyük kabiliyeti gerçek san'atçılar ortaya çıkarıyor. Bu büyük Tanrı vergisi kabiliyet karşısında sadece eğilmek ve alkışlamak kalıyor. Böyle bir müstesna kabiliyetin, 400’ü aşkın bir çalışma yapmış olduğunu öğreniyoruz, temenni ederdim ki daha uzun yıllar yaşayabilsin ve bu eserlerin sayısını arttırabilsin’’ diye konuştu.

Çolpan’ın eserleriyle sonsuza kadar yaşayacağını, ancak hayata erken veda ettiğini ifade eden Günay, ‘’Rahmetle, minnetle milletimiz ve insanlık adına onu selâmlıyorum’’ dedi.

Günay, şunları kaydetti: ‘’Dünyada itibar sahibi olmak, bir toplumun bütün dünya tarafından alkışlanacak eserler ortaya koyabilmesiyle mümkün olabilir. Bunun yolu galiba taklit değil, bunun yolu galiba esasa, öze dönmeye çalışmak. Özdeki cevheri anlamak ve o cevher üzerinden bir mücevheri ortaya çıkarmak. Minyatür, tezhip, ebru, hüsnü hat üzerinden yeniden hayat bulmaya çalışan eserle-rimizin bizi bugün ulaştırdığı başarı seviyesi böyle bir özü anlama, özü kaybetmeme ihtiyacı ile yüzleştiriyor.’’

Bakan Günay, minyatür san'atı ile sadece bir izleyici olarak ilgilendiğini, minyatüre ilgiyle baktığını ve minyatürde inanılmaz bir renk cümbüşü ve teferruatı görmezden gelmeyen bir kalp gözü olduğunu anlattı. Minyatür eserlerinin, derin bir ufuk ve idrak zenginliğinin eseri olduğunu ifade eden Günay, ‘’Bunu yok etmemek, öğreten elleri saygıyla alkışlamak ve bu öğretimi sürdürmek gerekiyor’’ dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesini, geleneksel san'atlar alanında binlerce öğrenci yetiştirdiği için kutlayan Günay, çalışmaları devletin ve milletin teminatı olarak gördüğünü kaydetti.

DİĞER KONUŞMALAR

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da İstanbul’un geçmişten bugüne birçok san'atkâr yetiştirmiş bir şehir olduğunu, bu şehirde san'atçıların ilham kaynağı olan birçok nokta bulunduğunu belirterek, bu ilhamı alabilecek doğuştan yetenekli san'atçılara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Topbaş, ‘’Nusret Çolpan’ın doğuştan bu yeteneğinin bulunduğunu, bunu daha sonra aldığı mimarlık eğitimiyle, dünyaya bakışıyla birleştirerek, minyatür san'atında iz bırakmakta olduğunu görmekteyiz’’ dedi.

Çolpan’ın ders verdiği kursların, müracaatlarla bir günde dolduğuna işaret eden Topbaş, ‘’Demek ki geleneksel san'atlara karşı duygusal bir yakınlığımız da var bizim. Şunu da gururla ifade edebiliriz ki geride bıraktığımız 8-10 yıl içerisinde geleneksel san'atlara ciddî bir yöneliş var. Özellikle Sayın Başbakanımız’ın belediye başkanlığı döneminde İSMEK’lerle başlattığı çalışmalar içinde geleneksel san'atlar önemli yer tutmakta. Bu yıl 195 bin kursi-yer sertifika aldı. Bunun 5 bini minyatür san'atı alanında. Bu, büyük bir rakam’’ diye konuştu.

Topbaş, ‘’Nusret Çolpan dolu dolu bir insan. Güzel eserler bıraktı. Zaten güzellikleri ortaya çıkaranlar çok uzun yaşamıyor’’ dedi.

Konuşmasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Üsküdar’da geleneksel san'atlar üstatlarına yönelik bir merkez çalışması başlattıklarını ifade eden Topbaş, bu san'atlara me-raklı olanların bu merkeze gelip üstatlara danışabileceğini söyledi. Çolpan’ın İstanbul metrosunda çini üzerine minyatür çalışmaları ve kardeş belediye olarak seçilen Dubai’de Teknopark girişindeki pano çalışmasını yaptığını hatırlatan Topbaş, özellikle metro istasyonlarını temalı hale getirmek istediklerini kaydetti. Topbaş, Nusret Çolpan’ı rahmetle andığını, eserlerini geleceğe taşıyacaklarını belirterek, Çolpan’ın eserlerinden oluşan bir kitabın Kültür A.Ş. tarafından ortaya konulduğunu söyledi.

Nusret Çolpan’ın oğlu Hasan Çolpan da babasının izinden giderek bu san'atı sürdürdüğünü ifade etti. Çolpan, ‘’Dilerim boynuz kulağı geçer. Çok gayret ediyorum. Bütün arşivini, atölyesini bana emanet etti. Yarım kalan işleri var, onları tamamlamaktayım’’ diye konuştu.

Nusret Çolpan’ın asistanı Gülçin Almaç da Çolpan’ın, günde 12 saat çalışılmazsa bu san'atta başarılı olunamayacağını belirttiğini ve çok çalıştığını, İstanbul’u çok iyi bilen Çolpan’ın, yapıları tarihiyle anlattığını söyledi.

Almaç, Çolpan’ın kullandığı spirallerle çok farklı zaman ve mekânları birleştirebildiğini, aynı kompozisyonda gece ve gündüz gibi iki farklı zamanı kullandığını anlatarak, Çolpan’ın İstanbul’un son dönemlerini de eserlerine yansıttığını, İstanbul dışında İznik, Konya, Bursa gibi şehirleri, New York, Mekke, Kudüs gibi dünya şehirlerini de çalışmalarına taşıdığını kaydetti.

Ünlü ebru san'atçısı Hikmet Barutçugil de Çolpan’ın geleneksel san'atların tıkanıklığına son verdiğini ve bir Türk minyatür ekolü kurduğunu söyledi .

/ İstanbul

15.06.2008


 

“Surre” geleneği hayat buldu

TARİH kitaplarının tozlu sayfalarında kaybolan ve artık tamamen unutulan ‘’Surre’’ geleneği, Yusuf Çağlar ve Salih Gülen’in ‘’Dersaadet’ten Haremeyn’e Surre-i Hümayun’’ adlı kitabıyla, tekrar gün ışığına çıktı.

Yitik Hazine Yayınları’ndan çıkan kitapta, Osmanlı döneminde, padişahların her hac mevsiminde İstanbul’dan (Dersaadet) Mekke ve Medine (Haremeyn) halkı, hac yollarını koruyan Mekke şerifleri ve Hicaz bölgesinde yaşayanlara gönderdiği para ve değerli eşyalar anlamına gelen ‘’Surre’’ ile bunları götüren ‘’Surre Alayı’’ konu ediliyor.

Yusuf Çağlar ve Salih Gülen’in hazırladığı eserde, Prof. Dr. Münir Atalar, Doç. Dr. Şakir Batmaz, Doç. Dr. Hülya Tezcan, Dr. Hüseyin Özdemir, Ömer Faruk Şerifoğlu, Murat Kargılı, Esra Doğan ve Selin İpek gibi 10 ismin de makaleleri bulunuyor.

Hiç yayınlanmamış hatırat ve belgelerin bulunduğu kitap, zengin muhtevasıyla, Osmanlı’da Hicaz ile İstanbul arasında 527 yıl süren bu büyük geleneğin görkemini ortaya koyuyor.

Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi’yi tasvir eden gravürler, Yıldız ve Dolmabahçe Saraylarından Surre Alayı’nın çıkışını gösteren fotoğraflar ile II. Mahmud ve II. Abdülhamid zamanında verilmiş feraşet beratlarının yer aldığı kitapta, Kâbe örtüsünün İstanbul’da hazırlanıp gönderildiğini belgeleyen üç parçalık bir fotoğraf ile 1905 yılında yapılan Surreye ait Kethüda Selahattin’in kaleme aldığı ve şimdiye kadar hiçbir yerde yayımlanmamış bir Surre hatıratı da bulunuyor.

Kitapta ayrıca, Hicaz Demiryolu’nun bütün duraklarını gösteren renkli bir harita da dönem hakkında zengin muhteva sunuyor.

/ Ankara

15.06.2008


 

Müzik kasetleri teknolojiye yenik düştü

TÜRKİYE’DE 2000 yılında 33 milyon 836 bin 373 olan kaset satışı, müzik piyasasına CD’nin hakim olmasıyla 2007’de 4 milyon 618 bin 432’ye geriledi.

Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye’de yeni kuşak CD üretim teknolojisi 2000 yılında başladı. Bu yıldan itibaren müzik CD’si satışı sürekli arttı ve 2005 yılında pazarın yüzde 47’sine ulaştı. Müzik kaseti satışı, 2000’de 33 milyon 836 bin 373 iken, 2007 yılı sonunda 4 milyon 618 bin 432’ye kadar geriledi. 2000-2007 arasında müzik kaseti satışı gerilirken, CD satışında ise artış yaşandı.

Müzik CD’si satışı, 2000 yılında 4 milyon 808 bin 90 iken, 2007 sonunda 14 milyon 947 bin 854 bandrollü müzik CD’si satışı yapıldı. CD, son yıllık dönemde müzik kasetinin pazardaki hakimiyetine son verdi. Teknolojinin gelişmesiyle kaset çalıcılar veya oynatıcılar da zamanla gözden düştü. Bunlar yerini, güncel teknoloji ile üretilen CD çalıcılara bıraktı. Her eve giren dijital müzik oynatıcıları kasetin piyasadan yavaşça çekilmesinde rol oynadı. Bilgisayar ve internet kullanımının yaygınlaşması müzik sektöründe CD satışlarının da istenilen oranda artmasını engelledi.

Teknolojinin gelişip, korsan satışların artmasının müzik endüstrisinin bütün unsurları olan yapımcıları, yorumcuları, eser sahiplerini, üretim tesislerini ve stüdyoları sıkıntıya soktuğu bildirildi.

/ Eskişehir

15.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır