"Gerçekten" haber verir 28 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Demokratlar Kemalizme karşı çıkmalı

Mevcut sistemin özünün Kemalist diktatörlük olduğunu ifade eden gazeteciyazar Ahmet Altan Taraf’taki köşesinde, “Demokratlar, gerçekten demokrasi istiyorlarsa Kemalistlerin karşısında olmalı, Kemalizm, demokrasiye aykırı militarist bir rejim çünkü” diye yazdı. Altan, yazısında ayrıca dinden korkmayan, diniyle barışık, dinini kültürünün bir parçası olarak özümlemiş bir toplumun huzura kavuşacağına inandığını belirtti.

Altan: Diniyle barışık toplum huzura kavuşur

Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Ahmet Altan, dindar olmadığını ama dinle ilgili bir fikri olduğunu belirterek, “Ancak dinden korkmayan, diniyle barışık, dinini kültürünün bir parçası olarak özümlemiş bir toplumun huzura kavuşacağına inanıyorum” dedi.

Ahmet Altan, Taraf gazetesinde yayınlanan dünkü yazısında “12 Eylül’de darbeden çok zarar görmüş bir ODTÜ mezunundan” aldığı mektuba yer verdi. Altan, “şeriat tehlikesi”ni gerekçe göstererek, darbeyi savunan mektuba verdiği cevapta, kendisi için askerî bir darbeyi desteklemekten daha büyük bir “ayıp” olamayacağını kaydetti.

KEMALİZM DİKTATÖRLÜĞÜ

Altan, mektubu eleştirirken, saf demokrasinin bulunmamasının, demokrasinin bugünkü haline ulaşmak istememize engel olamayacağını ifade ederek, Kemalizm’in, Batı demokrasisine değil, “Batı tarzı diktatörlüğe” adım attığını belirtti. İkisi arasında büyük fark bulunduğu kaydeden Altan, “Kemalist diktatörlüğün bu sistemin özü olduğu görüşüne ben de aynen katılıyorum. Yaşadığımız baskıcı düzenin özü Kemalizm’dir. Bugünkü temel çelişkinin tanımı konusunda aramızda ciddî bir görüş farkı var. Bence temel çelişki ‘dünyaya açılmak isteyen, halk iradesine önem verenlerle’, ‘dünyaya kapalı, bürokratik bir egemenliği sürdürmek isteyenler’ arasında” dedi.

KEMALİZM, DEMOKRASİYE AYKIRI

Ahmet Altan, “Demokrat, hür, dünyayla bütünleşmiş bir ülke mi olacağız?”, “Dünyaya sırtını dönmüş, askerî bir diktatörlükle yönetilen, baskıcı bir toplum mu?” görüşlerinden birini seçmek gerektiğini vurgulayarak, demokratlar, gerçekten demokrasi istiyorlarsa Kemalistlerin karşısında olması gerektiğini vurguladı. Altan, “Kemalizm, demokrasiye aykırı militarist bir rejim çünkü” diye yazdı. Ünlü gazeteci, Altan, dindar olmadığı ama dinle ilgili bir fikri bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Ancak dinden korkmayan, diniyle barışık, dinini kültürünün bir parçası olarak özümsemiş bir toplumun huzura kavuşacağına inanıyorum. Böyle tek bir yazıyla kimsenin kimseyi ikna edemeyeceğini biliyorum. Ama dinden bir çıkar beklemeyenlerle, bir diktatörlükten çıkar beklemeyenlerin ‘içten’ tartışmalarının bir sonuca varacağını ve bu ülkedeki birçok oyunu bozacağını sanıyorum. Bu tartışma, hiçbir işe yaramasa bile birbirinin zıddı görüşlerin aynı tartışma platformunda yan yana durmasını sağlar ki... Bu bile önemli bir gelişme sayılır şu günlerde.”

Yeni Asya / İstanbul

28.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Demokratlar Kemalizme karşı çıkmalı

  CHP’ye suç duyurusu

  Parti kapatmaya AB sessiz kalamaz

  Özel sektör, AB ile dünyaya açılacak

  Malatya’da demokrasi buluşması

  Nakliye bedeli eşya sattırıyor

  TÜBİTAK dünyanın en iyisi olma yolunda

  Yurtkur başvuruları başlıyor

  Osmanlı'nın Konya hayali

  Doğu'da imamların lojman sıkıntısı var

  Bitkiler “göç ediyor”

  Aşırı sıcaklar, yaşlıları ve çocukları vurdu

  Van Göl'ü için tehlike kapıda

  Zafer Üskül: Af teklifi söz konusu değil

  Türk demokrasisini Zerdari savunacak

  Eroğlu: Nükleer enerji, çevreye zarar vermez

  Tavşanlı DP’de Bilge, güven tazeledi

  Nuri Okutan “Yılın valisi”

  İstanbullulara su tasarrufu çağrısı

  Askerî araca silâhlı saldırı: 2 yaralı

  Hızlı internet 1 Temmuz'da

  'Kene' Meclis gündeminde

  Avrupa Konseyinden Talat’a dâvet

  Ecdad yadigârı kuşlara sahip çıkılıyor

  Mars toprağı bildiğimiz toprak

  Keneye karşı zeytinyağı

  Uyanık müşteriler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır