"Gerçekten" haber verir 05 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Emeklilere zamlı maaş

İşçi ve Bağ-Kur emekli aylıklarına, yılın ilk yarısındaki TÜFE oranı doğrultusunda Temmuz ayından itibaren yüzde 6 zam yapılacak.

hükümet, yılın ilk altı ayı için hedeflenen yüzde 5.2’lik oran aşıldığı için memurlara yaklaşık yüzde 1 oranında fark zammı verecek. Bu oran yüzde 2’lik Temmuz zammına eklenecek. Devlet memurları ve sözleşmeliler zamlı maaşlarını 15 Temmuz’da alacak. 14 günlük zam farkları da ödenecek. Emekliler ise yüzde 6 zam alacak. Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, işçi ve BağKur emeklilerine yılın ilk yarısında TÜFE’nin yüzde 6 düzeyinde gerçekleşmesi nedeniyle bu oranda zam yapılacağını söyledi. Bütçe Kanunu’na göre, ilk 6 ayda yaşanan yüzde 4 oranındaki enflasyon farkının da emekli aylıklarına yansıtılması gerektiğini belirten Ergün, Bütçe Kanunu’nun bu düzenlemeyi yapma konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki verdiğini söyledi. Ergün, bu farkın verilmesiyle birlikte en düşük işçi emeklisi aylığının toplam yüzde 10 oranında artarak 615,11 YTL, en düşük BağKur emekli aylığının da 451,11 YTL’ye çıkacağını bildirdi.

/ Ankara

05.07.2008


 

Enflasyondaki düşüş sevindirmedi

RUMELİLİ Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Vehbi Varlık, açıklanan rakamların sürpriz olmadığını söyledi.

Varlık, “Sanayici olarak bizler en azından mevcut durumun muhafaze edilmesini istiyoruz. Zam ve enflasyon haberlerine alıştık. Gergin bir döneme girildi. Bu saatten sonra hükümetin yapacağı tek şey; mevcut durumu korumaktır. Durgun sular artık iyice kabardı. Hükümetin işi bu saatten sonra çok daha zorlaştı. İçine girdiğimiz durumun düzeltilmesi zor görünüyor. Gündem sakinken yapılamayan işleri, bundan sonra yapmak mümkün değil. Biz krizlere alıştık. Enflasyon rakamlarının yeni seçime kadar yükseleceğini düşünüyorum” dedi.

Yaşanan gergin ortamdan piyasaların olumsuz etkilendiğini belirten Uludağ Tekstil İhracatçılar Birliği Başkanı İbrahim Burkay, siyasî çalkantılarla boğuşan Türkiye’nin ekonomik olarak küçülmeye ve içine kapanmaya mahkûm edildiğini söyledi. Açıklanan enflasyon rakamlarının zaten beklenilen yönde olduğunu açıklayan Burkay, tek haneli enflasyonu neredeyse unuttuklarını, istikrarın bozulmasının, bu rakamları daha da yukarılara çekeceğine inandıklarını söyledi. İstikrar ortamının bir an evvel sağlanması gerektiğini vurgulayan UTİB Başkanı, sanayicinin büyümeyi bir kenara bırakarak mevcut yapısını korumak için savaş verdiğini açıkladı.

Marmara ve Kuzey Anadolu Sanayici ve İşadamı Dernekleri Federasyonu Başkanı Serhas Bekişoğlu da, açıklanan rakamların hiç kimse için sürpriz olmadığını söyledi. Gündemin tam olarak neden kaynaklandığı bilinmeyen şekilde ekonomi dışında tutulduğunu vurgulayan Bekişoğlu, “Enflasyon rakamları iki yıl önceki gibi tek hanelerde değil. Zam haberlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Ancak biz yine de sun'î gündemlere takılmış durumdayız. Gemi çoktan su aldı. Biran önce kendimize gelerek sıkı önlemler almalıyız” diye konuştu.

Enflasyon rakamlarının beklenen seyirde çıktığını vurgulayan Nilüfer Sanayici ve İşadamları Derneği (NOSAB) Başkanı Yalçın Aras, son zamanlarda yaşanan gelişmelerin iç açıcı olmadığını kaydetti. Plastik Üreticileri Derneği Bursa Şube Başkanı İlker Biliktü, artan petrol doğal gaz ve elektrik fiyatları tüm sektörleri büyük sıkıntı içerisine soktuğunu ifade ederek; “Plastik sektörü de bu zamlardan en çok darbe alan sektörlerin başında geliyor. Sektörümüzün içine atıldığı dar boğaza karşı önlemler alabilmek için önümüzdeki günlerde BTSO’da sektör temsilcilerini toplantıya çağıracağız. Sektörümüz içerisindeki dar boğaz sebebiyle tüm sektörlerde olduğu gibi plastik sektöründe de dükkânlar kapanıp kepenkler inmekte” dedi.

Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak ise, üst üste gelen yüksek rakamlardan sonra düşüş trendi yaşanmasının bir nebze de olsa sevindirici olduğunu kaydetti. Tak, “Tabi enflasyondaki bu gerilemenin hemen piyasalara, çarşıya yansıması mümkün değil. Esnaf ve sanatkâr kesiminin içinde bulunduğu durum ortada. Siftahsız dükkân kapatılıyor. Bunun üstüne bir de yüzde 31’leri bulan elektrik zammı eklendi. Doğal gaz zammı kapıda. Bu ay gerileyen rakamlar ile bizi sevindirdiler. Ama önümüzdeki ay zam oranlarının da etkisiyle yeni bir yükseliş olabilir. Artık acil tedbirler almak gerekiyor” dedi.

/ Bursa

05.07.2008


 

Karpuz üreticiye traktör sattırıyor

İRİLİĞİ, aroması ve tadıyla tüketici tarafından aranan ürün olan Ceyhan karpuzu, bu sezon üreticisine zor günler geçirtiyor.

Rusya’ya ihracatın durması, tabii ortamda yetişen karpuzdan önce aşılı kabak karpuzların piyasaya girmesi sebebiyle ürününü satamayan çiftçiler, borçlarını ödeyebilmek için traktör, tarla ve römorkunu satışa çıkardı. Adana’nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, yörede bu yıl örtü altında yaklaşık 70 bin dekar alanda karpuz ekiminin yapıldığını söyledi. Yılda yaklaşık 500 bin ton karpuz üretimiyle Türkiye’nin toplam üretiminin yaklaşık 4’de birini karşıladıklarını kaydeden Tezcan, sezon başında kilogramı 1 YTL’den satılan ürüne tarlada 5 YKr’ye kadar gerilemesine karşın alıcı çıkmadığını hatırlattı. Ürününü satamayınca borçlarını ödeyemeyen üreticinin son çare olarak traktörünü, tarlasını ve römorkunu satışa çıkarmak durumunda kaldığını anlatan Tezcan, yöredeki karpuz çiftçisinin bu yılki zararının yaklaşık 3540 milyon YTL civarında olduğunu da sözlerine ekledi.

/ Adana

05.07.2008


 

MB: Enflasyon yüksek seyrini koruyacak

MERKEZ Bankası, yıllık enflasyonun önümüzdeki aylarda baz et-kisinin katkısıyla yüksek seyrini koruyacağı, yılın son çeyreğinden itibaren ise kademeli olarak düşüş eğilimine gireceğinin tahmin edildiğini açıkladı.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Haziran ayına ilişkin enflasyon rakamları değerlendirildi. Açıklamaya göre, işlenmiş gıda ve enerji fiyatlarındaki hızlı artışların devam etmesine rağmen, işlenmemiş gıda fiyatlarında gözlenen düzeltme bu gelişmede belirleyici oldu. Haziran ayı itibarıyla yıllık enflasyonun 6,80 puanlık kısmı gıda ve enerji fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı. Enerji fiyatları, akaryakıt fiyatlarındaki artışların etkisiyle Haziranda yüzde 1,75 oranında yükseldi. Böylece enerji fi-yatlarındaki yıllık artış yüzde 19,80 oranına ulaştı. Enerji fiyatlarının enflasyon üzerindeki olumsuz yansımaları Temmuz’da da devam edecek. Otomatik fiyatlandırmaya geçilmesi ile birlikte Temmuz’un başından itibaren elektrikte geçerli olan yeni fiyat tarifelerinin TÜFE üzerindeki doğrudan etkisinin yaklaşık 0,5 puan olacağı tahmin edildi.

/ Ankara

05.07.2008


 

Gurbetçi, oto kiralam şirketlerine kazandırıyor

GURBETÇİLERİn, oto kiralama sektörüne yaz aylarında büyük hareketlilik getirdikleri bildirildi.

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Başkanı Önder Erdem gurbetçilerin araçlarıyla gelmemelerinin Türkiye’de oto kiralama sektörüne ciddî katkı sağladığını kaydetti. Erdem, özellikle Yugoslavya iç savaşından sonra uçakla gelip araç kiralamak zorunda kalan gurbetçilerin bu fiili zorunluluğu, kolaylık ve rahatlık yüzünden alışkanlığa dönüştürdüklerini, uçak bulma rahatlığı ve uygun bilet fiyatları ile oto kiralamanın yurt dışında yaşayan vatandaşlar için vazgeçilmez yöntem haline geldiğini söyledi. Yaz aylarında oto kiralama miktarının yüzde 100 arttığını, müşteri portföyünün ise yüzde 30’unu gurbetçilerin oluşturduğunu belirten Erdem, ‘’Gurbetçiler her ne kadar eskisi kadar ekonomiye canlılık sağlamamakla eleştirilse de oto kiralama sektörüne katkı sağlıyorlar. Ancak, son 45 yılı ele alırsak bu kur düzeyi ile günlük kiralama endüstrisinin yüzünü de çok güldürdüğü söylenemez’’ dedi.

05.07.2008


 

TOKİ’ye rekor başvuru

TOPLU Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) alt gelir grubu için yaptığı konutlara başvurular, bazı şehirlerde yapılan konut sayısının 35 katına ulaştı.

TOKİ’den edinilen bilgiye göre, TOKİ tarafından Türkiye’nin dört bir yanında yapılan konutlardan almak isteyen alt gelir grubundaki vatandaşlar başvuru sayısıyla rekor kırıyor. İdarenin alt gelir grubuna yönelik İzmir Buca’da yaptırdığı 714 konut için 11 bin 913 kişi başvururken, İzmirÇiğli’de 266 konut için 4 bin 620 başvuru oldu. İstanbulTuzla’da yine alt gelir grubu için satışa sunulan 1112 konuta 6 bin 720 başvuru oldu. TOKİ’nin DiyarbakırÜçkuyular’da alt gelir grubuna yönelik yaptırdığı konutlarda başvurular konut sayısının 35 katına ulaştı. Burada satışa sunulan 111 konut için 3 bin 847 kişi başvurdu. Yine İdarenin Ankara Mamak’ta alt gelir grubuna yönelik satışa sunduğu ve 16 Temmuz’da kuraları çekilecek olan 216 konut için 7 bin, Kütahya merkezde 2223 Temmuz’da kur'ası çekilecek 852 konut için de 3 bin 726 başvuru gerçekleşti. TOKİ, 2003 yılından bugüne kadar 81 il ve 431 ilçede 1042 şantiyede 315 bin 747 konut inşa etti.

/ Ankara

05.07.2008


 

Hazine, haftaya 1,9 milyar YTL iç borç ödeyecek

HAZİNE gelecek hafta toplam 1 milyar 932 milyon YTL iç borç ödemesinde bulunacak.

Hazine, 9 Temmuz Çarşamba günü 1 milyar 93 milyon YTL’si piyasaya, 74 milyon YTL’si de kamu kuruluşularına yapılan satışların geri ödemesi olmak üzere toplam 1 milyar 167 milyon YTL ödeme gerçekleştirecek. Söz konusu ödemenin 76 milyon YTL’si YTL, 1 milyar 91 milyon YTL’si de döviz cinsinden olacak. Ayrıca Hazine, 10 Temmuz Perşembe günü Merkez Bankasına tamamı YTL cinsinden 765 milyon YTL ödeme yerine getirecek. Hazine, Temmuz ayında 19 milyar 803 mil-yon YTL’si piyasaya olmak üzere toplam 24 milyar 221 milyon YTL iç borç ödemesi gerçekleştirecek.

/ Ankara

05.07.2008


 

TMO’ya kırmızı mercimek ithalatı izni verildi

BAKANLAR Kurulu, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) ‘’sıfır gümrük vergisiyle’’ 100 bin ton kırmızı mercimek ithalatı için izin verdi.

Mercimeğin gümrük vergisi oranı da yüzde 19,3’ten yüzde 5’e düşürüldü. Bakanlar Kurulu’nun konuya ilişkin kararı, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayınlandı. Buna göre mercimek ithalatına dönük 100 bin tonluk tarife kontenjanı açıldı. Söz konusu kontenjan TMO Genel Müdürlüğü’ne tahsis edildi. Bu çerçevede 31 Mayıs 2009 tarihine kadar “sıfır gümrük vergisiyle” 100 bin ton mercimek ithalatı yapılabilecek.

/ Ankara

05.07.2008


 

Yabancılara mülk satışına vize

YABANCILARA mülk satışı konusunda, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı dikkate alınarak hazırlanan yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Yeni düzenlemeye göre yabancı kişi ve kuruluşlar imar planları içerisinde kalan alanların yüzde 10’una kadar mülk edinebilecek. Bakanlar Kurulu, merkez ilçe ve ilçelerin altyapı, ekonomi, enerji, çevre, kültür, tarım ve güvenlik açısından önemlerini dikkate alarak, bu orandan fazla olmamak kaydıyla farklı oran belirlemeye yetkili olacak.

05.07.2008


 

TŞOF: Trafik sigortasındaki artış esnafı zor duruma düşürdü

TÜRKİYE Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, zorunlu trafik sigortalarındaki artışın taksici esnafını çok zor duruma düşürdüğünü bildirdi.

Apaydın, yaptığı açıklamada, İstanbul’da yüzde 147, Ankara’da ise yüzde 100’e varan oranda arttırıldığını belirterek, ‘’Piyasada işlerin durduğu, akaryakıt fiyatlarının sürekli arttığı bir dönemde zorunlu trafik sigorta ücretlerinin bu oranda artırılması taksici esnafı başta olmak üzere, dolmuş, halk otobüsü ve kam-yoncu kesimini çok zor duruma düşürdü’’ dedi. Taksimetre ücretlerine yüzde 10 zam istendikleri zaman ‘’yöneticilerin buna karşı çıktığını’’ savunan Apaydın, şunları kaydetti: ‘’Dün 575 YTL olan zorunlu sigorta primleri, bugün İstanbul’da 1300-1500 YTL’ye, Ankara’da 1026-1097 YTL’ye yükseltilmesi şoför esnafının belini büktü. Esnafımız zaten artan akaryakıt fiyatları, vergiler ve amortisman giderleriyle uğraşırken sigorta primlerinin fahiş artışı karşısında şaşırıp kaldı. Piyasaların durgun seyrettiği bir dönemde böyle bir artışı taksici esnafı kaldıramaz.’’

/ Ankara

05.07.2008


 

Hazine’den “trafik sigortasına zam”ma yalanlama

HAZİNE, 1 Temmuz tarihinden itibaren sigorta primlerinin şirketler tarafından serbestçe belirlenmesi uygulamasına geçildiğini hatırlatarak, trafik sigortası primlerine devletçe zam yapıldığı şeklindeki haber ve yorumların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Geçmişte gerek sigorta primi gerekse teminat tutarlarının devlet tarafından belirlenmekte olduğu hatırlatılan açıklamada, şöyle denildi: ‘’Ancak hem sağlıklı bir rekabet ortamı oluşturularak piyasa etkinliğinin temini, hem de tüketicinin orta vadede daha kaliteli hizmeti daha ucuza almasının sağlanması, ayrıca uluslararası en iyi uygulamalara uyum amacıyla 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren sigorta priminin şirketler tarafından serbestçe belirlenmesi, teminatın ise devletçe belirlenmesine devam edilmesi kararlaştırılmıştır.’

/ Ankara

05.07.2008


 

Tatilci Ruslar istedi, balıkta ihracat engeli kalkacak

RUSYA'YA su ürünleri ihracatının, turizm için Türkiye’yi tercih eden turistlerin taleplerinin de etkisiyle başlayabileceği belirtildi.

Ege Canlı Hayvan, Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, ağırlığı Avrupa ülkelerine olmak üzere yıllık 380 milyon dolar ihracat yapan su ürünleri sektörünün Rusya pazarına hazırlandığını belirtti. Avrupa ülkelerinde Türk levreği ve çipurasının marka haline geldiğini ancak sağlık sertifikası verilmemesi sebebiyle Rusya’ya doğrudan ihracat yapamadıklarını aktaran Kızıltan, şunları söyledi: ‘’Rusya’dan Türkiye’ye tatil için gelen bir çok misafir, ülkelerinde aynı balığı bulamamaktan ve balık fiyatlarının yüksek oluşundan şikayet ediyordu. Su ürünleri tüketimi çok yüksek bir ülke olan Rusya yıllarca bize kapalıydı. Antalya’da yediği levreği marketinde de görmek isteyen Ruslar, ihracatın önünü açtı.’’ Rusya’dan bir heyetin Türkiye’ye geldiğini anlatan Kızıltan, ‘’İzmir, Aydın, Muğla ve Antalya’daki 9 paketleme tesisinde inceleme yapan heyet, şu anda raporunu hazırlıyor. Rapora göre verilecek sağlık sertifikası ile bu ülkeye ihracata başlayabileceğiz’’ dedi. Kızıltan, ihracatın başlaması halinde ağırlığı levrek olmak üzere ilk etapta yıllık 10 bin, daha sonra 20 bin ton satış yapmayı hedeflediklerini kaydetti. Kızıltan, kanatlı eti sektörünün de su ürünlerini takip ederek Rusya’ya ihracat yapabilmesi için girişimde bulunduklarını, benzeri bir heyetin gelecek günlerde Türkiye’ye gelerek tesislerde inceleme yapacağını ifade etti.

/ İzmir

05.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır