"Gerçekten" haber verir 09 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Esad: Bush varken, barış yok

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, bu hafta sonunda Fransa’ya yapacağı ziyareti, ülkesinin dışa açılması için tarihî bir fırsat olarak gördüğünü söyledi.

Le Figaro gazetesinin sorularını cevaplayan Esad, İsrail ile barış görüşmelerinin başarıyla sonuçlanması konusunda, ABD’de Kasım ayında yapılacak seçimlerin ardından kurulacak yeni yönetime daha fazla güvendiğini belirtti.

Esad, ‘’Fransa’nın uluslar arası alanda önemli bir yeri var. Bu yüzden uluslar arası alana açılmamız için burası büyük bir kapı özelliği taşıyor. Bu ziyaret Fransa ve Avrupa’ya açılmak için tarihî bir ziyaret’’ dedi. Fransa’daki yeni yönetime övgü yağdıran Esad, bu yönetimin daha gerçekçi olduğunu ve iki ülkenin çıkarlarını daha fazla düşündüğünü, ikili ilişkilerin gelişmesi için sağlam bir temelin bulunduğunu kaydetti.

İsrail ile yürütülen aracılı barış görüşmelerine atıfta bulunan Esad, ABD’de bugünkü iktidar olduğu müddetçe, İsrail ile doğrudan görüşmenin imkânsız olduğunu söyledi. Suriye lideri, ‘’ABD’deki iktidar, barışı gerçekleştirmek için ne vizyon, ne de iradeye sahip. Gelecek yönetime daha fazla güveniyoruz’’ dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, ABD Başkanı George W. Bush görevde olduğu sürece İsrail ile doğrudan barış görüşmelerine girmelerinin mümkün olmadığını bildirdi.

Esad, Fransız gazetesi Le Figaro’nun internet sitesinde yayımlanan mülâkatında, ABD’de kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminden sonra göreve gelecek yeni ABD başkanının barış süreciyle daha fazla ilgileneceğini de iddia etti.

“Doğrudan görüşmelerde en önemli şey, kimin görüşmelere sponsor olduğu” belirten Esad, mevcut Amerikan yönetiminin barışı sağlama kapasitesine sahip olduğunu düşünmediklerini, şimdiki Washington yönetiminin bu konuda bir arzusu ya da vizyonu olmadığını, üstelik birkaç ay görev süresi kaldığını ifade etti.

Esad, İsrail ile yapılan dolaylı görüşmelerde ortak bir temel oluşturduklarında, yeni Amerikan yönetimine sürece katılmaları konusunda bazı kozlar verebileceklerini kaydetti.

Esad, Suriye ile İsrail’in yüz yüze görüşmeler için ortak bir temel oluşturmaya çalıştığını, bazı görüşmelere aracılık etmesi doğru ülkeyi bulmanın önemli olduğunu da açıklamasına ekledi.

ABD’de Kasım ayının ilk Salı günü yapılacak başkanlık seçimini kazanan aday, görevine Ocak 2009’da başlayacak.

/ Paris

09.07.2008


 

Zirvede Berlusconi skandalı

ABD, G-8 zirvesini izleyecek Amerikalı gazetecilere dağıttığı, hakaret içeren biyografi için İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’den resmen özür diledi.

Japonya’daki G-8 zirvesini izlemek üzere ABD Başkanı George Bush ile birlikte giden gazetecilere dağıtılan “basın seti”ndeki Berlusconi bölümünde, İtalyan Başbakanının “pek çok kişi tarafından nefret edilen, ancak en azından kişisel tarzı ve güçlü iradesine saygı gösterilen biri” olarak nitelendirildiği belirtildi.

Dünya Biyografi Ansiklopedisinden alınan 4 sayfalık biyografide, “pek çoğunun, İtalyan Başbakanını ulusal medyadaki güçlü nüfuzunu kullanarak bulunduğu makama gelen amatör siyasetçi olarak gördüğü” ifade edildi.

Beyaz Saray sözcüsü Tony Fratto, yaptığı açıklamada, “İtalya Başbakanının, basın setinde yer alan biyografisinde hem Başbakana, hem de İtalyan halkına hakaret içeren ifadeler bulunduğunu belirterek, biyografideki düşüncelerin Başkan Bush, Amerikan hükümeti ya da Amerikan halkının görüşlerini yansıtmadığını” vurguladı.

Fratto, “Bu büyük talihsiz hata için İtalya ve başbakandan özür dileriz” dedi.

Bush’un yurt dışı seyahatlerinde Beyaz Saray, beraberindeki gazetecilere başkanın ziyaret edeceği yerleri, konuşma metinlerini ve görüşmeyi planladığı liderlerin biyografilerini içeren bir set dağıtıyor.

/ Toyako

09.07.2008


 

ABD, çekilme takvimi vermiyor

Beyaz Saray, ABD ile Irak arasında yapılan, Amerikan askerlerinin 2008’den sonraki mevcudiyetine ilişkin görüşmelerin, çekilme konusunda kesin bir takvimi amaçlamadığını bildirdi.

Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johndroe Japonya’da yaptığı açıklamada, müzakerelerin her gün sürdüğünü belirterek, “bunların, çekilme için kesin bir tarih belirleme konusundaki görüşmeler olmadığının anlaşılması önemlidir” dedi. Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Washington ile yürütülen görüşmeler çerçevesinde Irak’taki Amerikan askerlerinin çekilmesine ilişkin bir takvim belirlenmesini istemişti. BM Güvenlik Konseyi, Irak’taki Amerikan askerî mevcudiyeti için son tarih olarak 31 Aralık 2008’i belirlemişti.

/ Toyako

09.07.2008


 

Sırbistan’da, Batı yanlısı hükümet güvenoyu aldı

SIRBİSTAN parlamentosu, batı yanlısı grupla, savaş suçları mahkemesinde yargılanırken ölen eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç’in partisinin kurduğu yeni koalisyon hükümeti onayladı.

250 üyeli parlamentoda oylamaya katılan milletvekillerinden 127’si hükümete “evet” derken, 27 üye “hayır” oyu kullandı. Diğer milletvekilleri ise oy kullanmayı reddetti. Devlet Başkanı Boris Tadiç’in Demokrat Partisi ile Miloşeviç’in 1990’larda kurduğu Sosyalist Parti’nin de katıldığı yeni hükümetin AB’ye katılım politikalarını sürdürmesi bekleniyor. İki parti, bağımsızlığını ilan eden Kosova’nın ayrı bir devlet olmasına karşı çıkıyor.

/ Belgrad

09.07.2008


 

Rice’dan, Rusya ve Gürcistan’a itidal çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, füze savunma sistemiyle ilgili anlaşmayı imzalamak üzere geldiği Çek Cumhuriyeti’nde, Rusya ve Gürcistan’a “kışkırtıcı eylemlerden uzak durmaları” çağrısında bulundu.

Rice, başşehir Prag’a varışında yaptığı açıklamada, “Rusya’nın son birkaç ayda yaptığı bazı şeyler, bölgedeki gerilimi arttırdı” dedi. Gürcistan’ın bağımsız bir devlet olduğunu ve buna uygun davranılması gerektiğini söyleyen Rice, “Gürcistan ve Rusya’ya kışkırtıcı eylemlerden uzak durmaları çağrısı yaptıklarını” kaydetti. Prag’a yolculuğu sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada da Rice, Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ile füze savunma sisteminin kurulması konusunda “yapıcı” bir görüşme yaptıklarını söyledi. Rice, hâlâ çözülmesi gereken bazı konular olduğunu kaydetti. ABD Dışişleri Bakanı, füze savunma sisteminin bir parçası olarak Çek Cumhuriyeti’nde kurulması planlanan radar üssüne ilişkin anlaşmayı imzalamak üzere Prag’a geldi.

/ Prag

09.07.2008


 

Kadınlara papaz olma yolu açıldı

İNGİLTERE Anglikan Kilisesi Meclisinin, kilisede uçun süredir tartışmalara yol açan kadınlara ayin yönetme hakkı tanıyan reformu oylarıyla desteklediği açıklandı.

İngiliz basını, düzenlemenin detaylarının kilisede kadınların ayin yönetmesine olanak vermeyen geleneksel anlayışı destekleyen kesimi rahatsız edeceğini yazdı. Kilisede uzun süredir tartışılan değişiklikle ilgili olarak, yakın zamanda 1300 rahibin imzasını taşıyan bir mektup hazırlanmış ve bu mektuba imza koyan rahipler, bir kadının yönettiği ayinde yer almayacaklarını belirtmişti. Kadınlara ayin yönetme yetkisi verilmesi halinde kiliseden ayrılacakları tehdidinde de bulunan bu grupla ilgili olarak yapılan yorumlarda ise, bunların daha ziyade emekli rahiplerden oluştuğu öne sürülmüştü. Kilise meclisinde kabul edilen uygulamanın kilisede bölünmeye yol açabileceği endişesine dikkati çeken BBC, kilise lideri Canterbury Başpiskoposu Dr. Rowan Williams’ın ise kilisenin tarihindeki en büyük reformlarından birini gerçekleştirdiğini vurguladığına işaret etti.

/ Londra

09.07.2008


 

Pakistan Afganistan’ın suçlamalarını reddetti

PAKİSTAN Başbakanı Seyid Yusuf Rıza Gilani, Afganistan’da Hindistan’ın Kabil Büyükelçiliği girişinde düzenlenen intihar saldırısında ülkesinin istihbarat servisinin hiçbir rol oynamadığını söyledi.

Gilani, Malezya’yı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, ülkesinin, Afganistan’ı istikrarsızlaştırmaktan hiçbir çıkarının olmayacağını belirterek, “biz bölgede istikrar istiyoruz. Kendimiz de aşırıcılığın ve terörizmin kurbanıyız” dedi. Afganistan İçişleri Bakanlığı, Kabil’deki Hindistan Büyükelçiliğinin girişindeki saldırının “bölgedeki bir istihbarat servisiyle” koordinasyon içinde düzenlendiğini bildirmişti. Bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 41 kişinin öldüğü, 141 kişinin yaralandığı açıklanmıştı. Afganistan, geçmişte kendi topraklarında düzenlenen bazı saldırılardan Pakistanlı ajanları sorumlu tutmuştu.

/ Kuala Lumpur

09.07.2008


 

ADL, Ermeni tezinden çark etti

Yahudi karşıtlığıyla mücadele eden ve Amerikan siyasetinde önemli etkiye sahip olan İftira ve İnkara Karşı Mücadele Birliği (Anti-Defamation League - ADL) yetkilileri, geçtiğimiz hafta Türkiye’de üst düzey kabul gördü.

ADL Direktörü Abe Foxman, geçtiğimiz yıl yaptığı ‘Ermenilerin soykırıma uğradığı’ yönündeki açıklamaların sebep olduğu olumsuz havanın artık geride kaldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere üst düzey yetkililerle bir araya gelen Foxman, İsrail’e dönüşünde Türkiye’deki temaslarını değerlendirdi. Geçtiğimiz yıl, 1. Dünya Savaşı sırasındaki Ermeni olaylarını ‘soykırıma denk’ şeklinde nitelendirme noktasına geldiklerini ifade eden Foxman, Türkiye’nin büyük tepkisiyle karşılaşmıştı. Jerusalem Post gazetesine konuşan Abraham Foxman, bu görüşlerinden vazgeçerek, Amerikan Kongresi’nde soykırım iddialarıyla ilgili karar almanın ters tepeceğini, Türklerle Ermeniler arasındaki yakınlaşmaya katkı sağlamayacağını ve Türkiye’deki Yahudi toplumunu tehlikeye atacağını savundu. Böyle bir karar alınmasının Türkiye’nin İsrail ve ABD’yle önemli ilişkilerini de zedeleyeceğine dikkat çeken ADL Direktörü, geçtiğimiz yılki açıklamalarının ‘Türkleri sinirlendirdiğini’ belirtti.

/ Tel Aviv

09.07.2008


 

Çin’de, 100 milyon tek çocuk var

ÇİN’DE 100 milyon çocuğun, ailelerinin tek çocuğu olduğu bildirildi.

China Daily gazetesinin, Şanghay’daki bir yardım kuruluşunun 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü dolayısıyla düzenlenen forumundan alınan bilgiye dayanarak yayınladığı haberde, ailelerinin tek çocuğu olanların Çin nüfusunun yüzde 8’ini oluşturduğuna işaret edildi. Tek çocuk politikasının uygulandığı 1970’lerden beri 1,3 milyar nüfuslu Çin'in özellikle şehirlerinde tek çocuklu aileler toplumun genelini oluşturmaya başladı. Aile boyutunun küçülmeye devam ettiği Çin’de 1982 yılında hane başına 4,4 kişi düşüyordu, bu sayı 2005 yılında 3.1’e indi. Yetkililer tek çocuk politikası sayesinde Çin nüfusunun 400 milyon kişi daha az olmasının sağlandığını açıkladı.

/ Pekin

09.07.2008


 

Hırsızı, çay ve sohbetle yatıştırdı

Japonya’da bir kadın, eli bıçaklı hırsızı bir bardak çay ve sohbetle yatıştırarak, 6 aylık bebeğiyle birlikte muhtemel bir saldırıdan yara almadan kurtuldu.

Asaşi gazetesi, başşehir Tokyo’da bu hafta meydana gelen olayda, yaşadığı apartmanda evine giden koridorda yürürken kendisinden para isteyen, eli bıçaklı hırsızla karşılaştığını yazdı. Haberde, parası olmadığını söyleyen kadının hırsız tarafından kendi dairesine götürüldüğü, kadının burada hırsıza bir bardak çay ikram ettiği ve adamın bıçağı bir kenara bırakarak hayatıyla ilgili 20 dakika süren bir sohbete daldığı belirtildi. Kadının daha sonra hırsıza 93 dolar verdiği, hemen ardından polisi aramak için dışarı çıktığı, polis geldiğinde hırsızın olay yerinden kaçmış olduğu kaydedildi.

/ Tokyo

09.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır