"Gerçekten" haber verir 10 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Boşa akan sulardan 58 milyar dolar gelecek

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, özel sektörün, Su Kullanım Hakkı Anlaşması ile bin 461 hidroelektrik santrali için başvuru yaptığını, bu sayede yılda 65 milyar kilovat/saat enerji ve yıllık 58 milyar dolar gelir elde edileceğini söyledi.

Bakan Eroğlu, 61 hidroelektrik santralinin (HES), DSİ Genel Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen temel atma töreninde yaptığı konuşmada, çok heyecanlı ve mutlu olduğunu ifade etti.

Bakanlığından önceki dönemde suların boşa akması sebebiyle yılda yaklaşık 8 milyar dolarlık enerjinin zayi olduğunu anlatan Eroğlu, ‘’O zaman, Su Kullanım Hakkı Anlaşması Yönetmeliği çıkarıldı. Bu bir milattır. Çünkü düşünün 50-60 yıldan bu yana potansiyelin ancak 12 bin megavatlık bir kısmı değerlendirilebilmiş. Bu da yüzde 20-25’e tekabül ediyor. Yani 130 milyar kilovatlık potansiyelin ancak 30 milyar kilovatlık kısmı kullanılabilmiş’’ diye konuştu. Türkiye’nin 2010 yılı enerji ihtiyacının 230 ila 237 milyar kilovat/saat, 2020 yılında ise 406-499 milyar kilovat/saat olacağının tahmin edildiğini belirten Eroğlu, enerji talebindeki yıllık artışın yüzde 8 civarında olduğunu kaydetti. Eroğlu, iş adamlarının yatırım yapacakları en önemli alanın enerji sektörü olduğunu ifade ederek, Su Kullanım Hakkı Anlaşması ile özel sektörün, bin 461 hidroelektrik santrali için başvuru yaptığını belirtti. Eroğlu, ‘’Bunun toplam kurulu gücü 20 bin 646 megavattır. Yani 65 milyar kilovat/saat yılda enerji elde edilecek. Yani nereden bakarsan 58 milyar dolarlık bir gelir, yılda boşa akan sulardan elde edilecek’’ dedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da, ‘’Türkiye geçen yıl dışarıya enerji hammaddeleri için 34 milyar dolar ödedi. Bu rakam bu sene tahmini 52 milyar dolar’’ dedi. Unakıtan, elektrik piyasasını tam rekabete açana kadar elektrikte özelleştirmelere de devam edeceklerini bildirdi.

Cemil YÜZER / Ankara

10.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  IMF: Mâlî kriz henüz bitmedi

  Belirsizlik artık bitmeli

  Boşa akan sulardan 58 milyar dolar gelecek

  En düşük memur maaşı 1.016 YTL

  Elektrik fiyatları artmaya devam edecek

  G-8 hububatı masaya yatıracak

  KOBİ’lerin borcu yeniden yapılandırıldı

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör