"Gerçekten" haber verir 11 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Ormanın günah keçisi değil, koruyucuları

ÇUKUROVA Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, son günlerde çıkan orman yangınlarının, ‘’ormanların günah keçisi ilân edilen keçilerin önemini ortaya çıkardığını’’ savundu.

Yüksek yapılı bitkilerin kök biyolojisine yönelik araştırmaları bulunan Ortaş, yaz sıcaklarıyla birlikte artan orman yangınlarının tabiatın akciğerlerini yok ettiğini, resmî kaynakların, sadece bu yılın başından bu yana 642 orman yangını çıktığını bildirdiğini belirtti.

Orman yangınlarıyla birlikte keçi faktörünün yeniden ele alınması zorunluluğunun doğduğunu ifade eden Ortaş, son yıllarda ormanların adeta günah keçisi ilân edilen keçilerin aslında ‘’ormanların koruyucusu’’ olduğunu ileri sürdü.

Ortaş, özellikle tabiatın ve ekolojinin yasalarından birinin de keçinin ekosistemdeki yeri olduğunu belirterek, ‘’Akdeniz Bölgesi’nin orman yangınları bakımından diğer bölgelere göre daha az etkilendiği bilinmekteydi. Ancak, bu durum son yıllarda keçi varlığının bilinçli olarak azaltılmasıyla tam tersine dönmeye başladı’’ dedi.

Genelde keçilerin orman için zararlı olduğunun düşünüldüğünü, günah keçisi ilân edildiğini, hatta bazılarının, ‘’soyu tükensin diye fetva da verdiğini’’ anlatan Ortaş, bunun tabiatın diyalektiğine aykırı olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Ortaş, şunları söyledi:

‘’Keçinin hep maki bitki örtüsüne sahip ormanlar üzerinde baskı unsuru olduğu söylenir. Bu nedenle ormanların genç fidanlarını yok ettiği iddia edilir. Evet ormanların genç fidanlarına zarar verdiği doğrudur, ancak keçilerin olduğu ortamda ormanların varlığını günümüze kadar sürdürdüğü de bir başka gerçektir.’’

DÜNYA BİLİM ÇEVRELERİ KABUL EDİYOR

Prof. Dr. Ortaş, dünya bilim çevrelerinin önerdiği ve orman bakanlığının da kabul ettiği ‘’keçiler ormanların fahri dip temizleyicileri’’ ifadesinin çok anlamlı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

‘’Keçiler, ormandaki ağaçların diplerini otlardan temizleyerek, yangın çıkışını engelliyor. Keçilerin orman içinde seyreltme ve açtıkları patika yollar ise yangının büyümesine set oluşturuyor. Kemirgen ve selülozu yüksek bitkileri tercih eden keçiler ağaçlarına üst dallarına 1,5-2 metre kadar tırmanarak besinlerini sağlarken tabiî olarak ağaçları budayarak yangından koruyor.’’

Ortaş, keçinin olmaması durumunda ise otların geliştiğini ve yazın kuruyan otların mercek etkisi yapan cam kırıkları sebebiyle yangına dâvetiye çıkardığını belirterek şöyle devam etti: ‘’Gelinen noktada, Çevre ve Orman Bakanlığı keçi sayısını azaltmamalı, tam tersine artırmalı, orman köylüsüne destek çıkmalıdır. Tabiî alanların kontrollü keçi otlatmasına açılması, bölge çiftçisi ve köylülerinin geçim kaynağı olabileceği gibi, sağlıklı süt ve beslenme için de yararlı olacaktır.

Keçiyi bilmeden düşman ilân etmeyelim, yararlı hayvanın hakkını verelim, yeniden ormana dönmesini sağlayalım. İnsan olarak tahrip ettiğimiz, yakıp yıktığımız tabiatımızın zararını keçiye yüklemekten vazgeçelim.’’

/ Adana

11.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  ŞEHİT POLİSLER DUÂLARLA

  TÜRKİYE'Yİ ZORA SOKMAK İSTİYORLAR

  Dindarlıkla ilgisi yok

  Dört kişi gözaltında

  Çözüm, derin devletin tasfiyesi

  Darbe planları kabul edilemez

  Demokrasi işliyor, mahkemeler çalışıyor

  İstanbul polisi, tedbirlerini arttırdı

  ÖSS sonuçları yarın açıklanacak

  Yabancı isimlerle iş yeri açılmasın

  Sağlıkta katkı payı sıkıntısı

  Kenelerin soyunu radyasyon kurutacak

  Necla Pekolcay dualarla

  OKS sonuçları bugün açıklanıyor

  Sokaktaki çocuklardan alış veriş yapmayın

  Barış Suyu’na talep çok, satış yok

  İnsan Hakları Komisyonu Okkır’ın eşiyle görüştü

  Yine mayın tuzağı: 6 yaralı

  Ağrı Dağı tırmanışa kapatıldı

  Memurun okulda tatil çilesi

  Soğutma çalışmaları bir hafta 10 gün sürer

  Yunuslarla engellilere terapi

  Muşlu çocuklar yüzme öğrenecek

  Mogan Havzası'nda ‘yapılaşma’ iddiası

  Srebrenitsa soykırımı TRT ekranlarında

  Yollar kan gölüne döndü

  Aliağa-Menderes'e yaylı sistem

  Alman gençler, camide ‘doğru İslâmı’ öğrendiler

  Ormanın günah keçisi değil, koruyucuları

  Mars’tan gönderdiler, 2018’de geliyor

  Hayır günleri sofraları toplandı

  Akdeniz’de yeni balıklar

  Lambadan sincap çıktı

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör