"Gerçekten" haber verir 11 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Tarih burada, müze nerede?

Tarihinde üç imparatorluk görmüş medeniyetler beşiği Türkiye’de, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile kişi ve kurumlara ait toplam 295 müze bulunuyor.

Turizmde Türkiye’nin en önemli rakiplerinden İtalya’da 3.790, İspanya’da 1.343, Fransa’da ise 1.207 müze faaliyet gösteriyor.

AA muhabirinin Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinin (TÜRSAB) 20 ülkeye ait müzecilik verilerini kapsayan araştırmasından derlediği bilgilere göre, tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan, üç imparatorluk gören Türkiye, bu zenginliğini yansıtacak müzelere sahip değil.

Araştırmaya göre, Türkiye toplam 295 müzeyle, 20 ülkenin müze sayısı sıralamasında 15. sırada yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 185 müzenin bulunduğu Türkiye’de, özel şirket, şahıs, vakıf ve benzeri kuruluşların mülkiyetindeki 110 müzeyle birlikte toplam 295 müze bulunuyor.

ABD, 17.500 müzeyle listenin ilk sırasında yer alırken, Almanya 6.501 müzeyle ikinci sırada, turizmde Türkiye’nin en güçlü rakiplerinden İtalya 3.790 müze ile üçüncü sırada bulunuyor. Bunu sırasıyla, 2.400 müzeyle Avusturya, 2000 müzeyle Brezilya, 1.850 müzeyle İngiltere, 1.343 müzeyle İspanya ve 1.207 müzeyle ile Fransa izliyor.

Türkiye, 258 müzesi olan Danimarka, 252 ile Slovenya, 238 ile İsveç, 219 ile Hırvatistan’ı geride bırakıyor. Yunanistan ise 154 müzesiyle 20 ülkenin yer aldığı listede son sırada bulunuyor.

Araştırmaya göre, ülkelerin sıralaması ve müze sayıları şöyle:

MÜZELERE ARTAN İLGİ

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, yaptığı araştırmaya ilişkin değerlendirmede, dünyada müzelere ilginin büyük bir hızla arttığını belirtti. Ulusoy, ‘’Bunun arkasında sosyal ve ekonomik sebepler var. Bu ilgi artışı, pek çok ülkeyi daha büyük ve daha fonksiyonel müzeler inşa etmeye itiyor. Müzelerle ilgili projelerin maliyetleri artık milyar dolarlarla ifade ediliyor’’ dedi.

Bilgi-iletişim teknolojilerindeki gelişme ve küreselleşmenin, bir yandan bireylerin kültürel merakını kamçıladığını, diğer yandan da farklı inanç ve kültür yapılarına sahip toplumları interaktif ilişkilere zorladığını kaydeden Ulusoy, bunun da müzeciliğin önemini arttırdığını kaydetti.

11.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Tarih burada, müze nerede?

  Mevlânâ’ya 700 bin kişi koştu

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör