"Gerçekten" haber verir 15 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Komşulardan İran’a destek

AFGANİSTAN Devlet Başkanı Hamid Karzai, ABD’nin İran’a yönelik olası bir saldırısında Afgan toprağını kullanmasına karşı olduklarını söyledi.

Karzai, Radio Liberty’ye verdiği demeçte, ABD öncülüğündeki güçlerin 2001 yılında Taliban rejimini devirmesinden sonra iktidara gelen hükümetinin her zaman “güçler arasında dengeyi korumaya” çalıştığını kaydetti.

Afganistan’ın, hiçbir ülkeyle ilgili anlaşmazlıkların savaş alanı olamayacağını ifade eden Karzai, “ülkesinin, topraklarının hiçbir ülkeye karşı kullanılmasını istemediğini, aynı dili ve dini paylaştığı bir komşu olarak İran’ın dostu olmak istediğini” belirtti. Hamid Karzai, hükümetinin geçmişte Tahran ile Washington arasında görüşmelere yardımcı olduğunu ve aracılık ettiğini de söyledi. Afganistan’da 32 bin civarında askeri bulunan ABD, nükleer silah üretmeye çalışmakla suçladığı İran’a karşı askeri güç kullanma seçeneğini dışlamadığını bildiriyor.

Nükleer programının sadece enerji ihtiyacını karşılamak için ve barışcıl amaçlı olduğunu kaydeden İran, kısa süre önce, ülkeye olası bir saldırı durumunda bölgedeki İsrail ve Amerikan çıkarlarını hedef alacağını açıklamıştı.

Kuveyt : Batı, İran’ı kışkırtıyor

Bu arada, Kuveyt Parlamento Başkanı Casim El Harafi, Batı’nın İran’ı nükleer programıyla ilgili sorun konusunda kışkırttığını söyledi. Kuveyt televizyonuyla mülakat yapan El Harfi, İran’ın egemenliğine saygı gösterilmesini isteyerek, İran’a ABD’nin bir “eyaletiymiş” gibi davranılamayacağını ifade etti.

Gerginliğin artırılmamasını, sorunun diyalog yoluyla çözülmesini öneren El Harafi, Tahran’ın da bölgenin gerginlikleri kaldıramayacağının farkında olduğunu kaydetti. ABD ya da İsrail’in yakında İran’ın nükleer tesislerine saldırı düzenleyeceği yönünde çıkan haberler ABD’nin müttefiklerinde Tahran’ın olası saldırılara misilleme yapacağı korkusu yaratıyor.

Esad : İran’a saldırı ciddi sonuçlar doğurur

Öte yandan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, nükleer programı yüzünden İran’a askeri saldırıda bulunulmasının, ABD, İsrail ve dünya için ciddi sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.“Akdeniz İçin Birlik” zirvesi ve 14 Temmuz Fransız ulusal günü kutlamaları dolayısıyla Paris’te bulunan Esad, “Franceinter” radyo kanalına yaptığı açıklamada, “Bu tür bir saldırı, ABD, İsrail ve dünyanın tamamına pahalıya mal olur. İran’ın söylediği gibi, İsrail, bunun doğrudan faturasını öder. Sorun, eylem veya tepki değil. Sorun, Orta Doğu’da bu tür bir eyleme geçildiğinde, hiç kimse olabilecek tepkilerin yıllarca hatta yüzyıllarca nasıl yayılacağını tahmin edemez” dedi. “Mantığın, vereceği zararlardan dolayı, İran’a yönelik hiçbir saldırı yapılmamasını dayattığını” belirten Esad, “Bizim ve çoğu Avrupa ve dünya ülkeleri tarafından paylaşılan bu mantık ABD tarafından paylaşılmıyor” diye konuştu (Ajanslar).

/ Kabil

15.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  İSLÂMI ŞİDDETLE SUÇLAMAK HAKSIZLIK

  Komşulardan İran’a destek

  Obama: Gelirsem 2010’da çekiliriz

  Tahran’dan örtülü petrol tehdidi

  İran’dan Ankara’ya yeni büyükelçi

  İran ile Batı yayın savaşı kızışıyor

  Japonya’da Amerikan konsolosluğuna saldırı

  Taliban senatör kaçırdı

  9 Amerikan askeri öldürüldü

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör