"Gerçekten" haber verir 15 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Travma ve tasfiye



Molaya çıktığımız günlerde ortalık, Dengir Mir Mehmet Fırat’ın “Devrimler travmaya yol açtı” sözüne devrimbaz cenahtan gelen tepkilerle kaynıyordu. Ve bu tepkiler, bir sosyolojik tesbitin dile getirilmesine dahi tahammül edemeyen bağnazlığın yeni ve düşündürücü örneklerini teşkil ediyordu.

Olayın ibret verici taraflarından biri ise, AKP içinden de bu ilkel ve çağdışı tepkiler paralelinde seslerin yükselmesiydi. Bunun izahı neydi?

Kapatma dâvâsı sürerken Başsavcıya yeni bir malzeme verilmiş olduğu değerlendirmesine dayalı bir kaygı mı, yoksa daha yakınlarda CHP liderinin “Devrimler halka sorularak mı yapıldı? Laiklik referandumla mı getirildi?” sorularıyla tersinden doğrulayıp teyid ettiği bir tesbite karşı bazı AKP’lilerin kraldan daha kralcı bir tavırla devrimlere sahip çıkar görünme işgüzarlığı mı?

İkinci şık geçerliyse, bu AKP mensupları travma tartışmasında sessiz kalan Erdoğan’ın evvelce deklare ettiği “Milletin ve Meclisin onayı ile gerçekleştirilen devrimleri toplumun ortak paydası haline getirmek hedefimizdir” şeklinde özetlenebilecek yaklaşımını mı seslendiriyorlar?

Öyle de olsa, AKP’ye yönelik ithamlarının önemli dayanaklarından birini “takiyye” iddiasına dayandıran Başsavcı, AYM’deki sözlü açıklamasında Fırat’ın sözlerini yeni delil olarak sundu.

Buna karşı AKP’nin sözlü savunmasını yapan Cemil Çiçek, “Fırat’ın sözleri, dâvânın açıldığı 14 Mart’tan sonra söylendiği için dâvâ konusu yapılamaz” şeklinde ilginç bir mantık sergiledi.

Bakalım, dâvâ sürecinde adı etrafında yoğun tartışmaların cereyan ettiği isimlerden biri olan AYM Başkanvekilince verilen tahminî takvime göre en geç Ağustos ortasına kadar çıkması beklenen kararı bu tartışmalar nasıl etkileyecek?

Gelinen noktada travma tartışması, bıraktığı izlerle birlikte geride kaldı ve bunda, diğer bütün gündemlerin üzerine çıkan bir şok gelişme olarak, Ergenekon operasyonu kapsamında gerçekleştirilen yeni gözaltılar da haliyle etkili oldu

Aralarında, biri kuvvet komutanlığı yapmış iki emekli orgeneralle başka bazı üst düzey emekli komutanların, işadamlarının ve gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı ve bunların da çoğu sorgusunu takiben tutuklandı.

Özellikle 2003-4’te yapıldığı öne sürülen darbe girişimlerinin bir numaralı ismi olarak anılan dönemin Jandarma Genel Komutanıyla, gerek görevdeyken, gerekse emeklilik sonrası “ulusalcı” çıkışlarıyla kendisinden çokça söz ettiren orgeneralin tutuklanması, tabiî ki herkesi şaşırttı.

İlhan Selçuk ve Alemdaroğlu gözaltılarından sonra tıkanma görüntüsü veren Ergenekon operasyonunda beklenmedik bir şekilde yaşanan bu gözaltı ve tevkif dalgası, ister istemez kamuoyunda heyecanla karşılandı. Tedirgin olanlar evvelce benzerine rastlanmayan bu gelişmeyi “12 Mart’ın Ziverbey’i” benzetmeleriyle karalamaya çalışırken, demokratik hesaplaşma adına çok önemli bir merhale olarak görenler de az değil.

Genelkurmay’ın bu gözaltılara engel olmayıp sessiz kalması ve akabinde dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün beyanları, bu hadisenin daha çok, askerin kendi içinde cereyan eden bir hesaplaşma olduğunu düşündürüyor.

Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanına ait olduğu belirtilen ve kamuoyuna “darbe günlükleri” olarak mal olan notlarda, Özkök ve Büyükanıt hakkında yürütülen yıpratma kampanyalarının darbeci ekip tarafından kotarıldığına dair ipuçlarının da bulunduğu dikkate alındığında, bu kanaat daha da kuvvetleniyor ve pekişiyor.

Büyükanıt’ın halefi olması beklenen Başbuğ hakkındaki son iddialar da bu derin çatışma ve hesaplaşmanın bir tezahürü olarak görülüyor.

Dolayısıyla, Ergenekon soruşturmasında gelinen aşamanın, sonuca doğru yürüyen kapatma dâvâsından ziyade, Ağustos’taki YAŞ toplantısıyla ilgili olma ihtimali daha güçlü görünüyor.

Sistem, artık taşıyamayacağı safralarını atıyor.

15.07.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (13.07.2008) - Gençliğe dikkat

  (26.06.2008) - TAHLİL

  (25.06.2008) - Anayasayı yenilemek

  (24.06.2008) - Futbol ve ötesi

  (22.06.2008) - Nurlu notlar

  (21.06.2008) - Din, devlet, siyaset

  (20.06.2008) - Gelinen nokta

  (17.06.2008) - TAHLİL

  (15.06.2008) - Nazarı dağıtmamak

  (14.06.2008) - 48 yıllık ara rejim

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör