"Gerçekten" haber verir 17 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

IMF: Krizin faturası 1 trilyon doları geçer

IMF, ABD’de başlayan riskli konut kredisi piyasasında ortaya çıkarak, tüm küresel ekonomiyi etkileyen ekonomik sorununun, dünya ekonomisinde sebep olacağı yan etkinin 1 trilyon doları aşacağı tahmininde bulunuyor.

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Para ve Sermaye Piyasaları Bölümü yöneticisi Jaime Caruana, konut kredisi krizinin dünya ekonomisinde oluşturacağı yan etkinin 1 trilyon doları aşacağı tahmininde bulunuyor. Jaime Caruana, Avrupa Parlamentosunda yaptığı konuşmada, küresel malî sistemdeki sıkıntıya rağmen, Merkez Bankalarının, şu ana kadar, enflasyonist beklentileri kontrol altında tuttuklarını belirterek, ancak beklentilerin biraz yukarı yönlü olmaya başladığını, bu sebeple mutlaka beklenti çıpası oluşturulması gerektiğini vurguladı. Küresel kredi sorunun yan etkisinin, emlak sektörünün ardından, diğer sektörlere de yayılmaya başladığını belirten Caruana, özelikle bankacılık ve malî sektördeki kırılganlığın yüksek olduğunu ifade etti. Merkez bankalarının, enflasyon şoklarıyla test edilmekte olduğunun altını çizen Caruana, bu süreçte, enflasyon beklentisi için bir çıpa oluşturmayan merkez bankalarının, büyük risk altında olduklarını kaydetti. Caruana, önümüzdeki süreçte, yükselen piyasalardaki şirket kazançlarında düşme beklendiğini de vurguladı. IMF, ABD’de başlayan riskli konut kredisi piyasasında ortaya çıkarak, bütün küresel ekonomiyi etkileyen ekonomik sorununun, dünya ekonomisinde oluşturacağı yan etkinin 1 trilyon doları aşacağı tahmininde bulunuyor.

/ Brüksel

17.07.2008


 

Yine mi faiz artışı?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bu yılın yedinci toplantısını bugün yapacak. Piyasadaki ağırlıklı beklenti, toplantıda, faiz oranlarının 0,50 puan artırma kararının alınacağı yönünde.

MERKEZ Bankası Para Politikası Kurulu bu yılın yedinci toplantısını bugün yapacak. Piyasadaki ağırlıklı beklenti, toplantıda, faiz oranlarının 0,50 puan artırma kararının alınacağı yönünde. Para Politikası Kurulu toplantısına, Kurul Başkanı ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Başkan yardımcıları Erdem Başçı, Burhan Göklemez, Mehmet Yörükoğlu, İbrahim Turhan ile kurul üyesi Abdullah Yavaş’ın katılması bekleniyor.

17.07.2008


 

Esnaf faizsiz kredi istiyor

Gaziantep Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, esnaf ve sanatkârın çok zor günler geçirdiğini, esnafın bir an önce rahatlığa kavuşturacak önlemlere kavuşmasını beklediklerini söyledi. Küsbeoğlu, “Esnafın âcilen çok düşük veya sıfır faizli uzun vadeli krediye ihtiyacı var” dedi.

GAZİANTEP Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği (GESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu, ‘’Piyasada nakit akışını canlandırmak ve esnafı bu sıkıntılı durumdan çıkarmak için düşük ya da sıfır faizli, uzun vadeli kredilerle desteklenmesi gerekiyor”dedi. Küsbeoğlu, esnafın şu anda ciddi olarak nakit sıkıntısı çektiğini, ancak yaşanan krizin bütün dünyada geçerli olduğunu belirtti. ABD ve AB’nin bu yılın ‘’Kriz yılı’’ olarak ilan ettiklerini, Türkiye’nin de 17. büyük ekonomiye sahip olarak dünyanın bir parçası olduğunu ifade eden Küsbeoğlu, ‘’Gaziantep’te Türkiye’nin bir şehri. Yaşadığımız sıkıntının tabiî ki birçok nedeni var. Esnaf ve sanatkâr çok zor günler geçiriyor. Bir an önce çözüm önerileri üretilerek rahatlığa kavuşmasını bekliyoruz’’ diye konuştu. Düşük veya sıfır faizli kredi desteği sağlanmsının esnafımı bir nebze de olsa rahatlatacağını anlatan Küsbeoğlu, şunları anlattı: ‘’Piyasada nakit akışını canlandırmak ve esnafı bu sıkıntılı durumdan çıkarmak için düşük ya da sıfır faizli, uzun vadeli kredilerle desteklenmesi gerekiyor. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın GESOB’u ziyaretinde esnafımıza sıfır faizli kredi desteği verildiği takdirde bu sıkıntıların bir nebze de olsa düzeleceğini dile getirdik. Önümüzdeki günlerde esnafımıza uzun vadeli ve düşük faizli işletme kredisi verilmesini veya KOBİ kredilerinden diğer imalatçı ve sanayicilere verildiği gibi esnafa kredi verilmesini ümit ediyoruz.’’

/ Gaziantep

17.07.2008


 

65 ilin bütçesi açık verdi

MALİYE Bakanlığı verilerine göre, Ocak-Haziran döneminde bütçeye aldığından çok veren 16 il toplam 63 milyar 17.5 milyon YTL fazla sağlarken, sağladığı gelir bütçeden aldığı harcamayı bile karşılamayan 65 il ise toplamda 10 milyar 91.4 milyon YTL açık oluşturdu..

Merkezden yapılan bütçe gelir tahsilat ve harcamaları da 51 milyar 8.6 milyon YTL açıkla sonuçlandı. Böylece ilk altı ayda merkezi yönetim bütçesi 1 milyar 917.4 milyon YTL fazla verdi.

İSTANBUL’DAN ALTI AYDA 33.7 MİLYAR NET KATKI

Yılın ilk altı ayında bütçeye 102 milyar 505.9 milyon YTL olan toplam bütçe gelirlerinin 37 milyar 817.4 milyonla yüzde 36.9’u tek başına İstanbul’dan elde edildi. Aynı dönemde 100 milyar 588.5 milyon YTL olan toplam bütçe harcamalarından İstanbul’un aldığı pay ise yüzde 4 oranında 4 milyar 17.8 milyon YTL’de kaldı. Böylece İstanbul altı aylık dönemde bütçeye net olarak 33 milyar 799.5 milyon YTL aktarmış oldu.

Kocaeli altı ayda aldığı 816.3 milyon YTL’lik harcamaya karşılık bütçeye 12 milyar 250.6 milyon YTL aktararak net 11 milyar 434.2 milyon YTL fazla verdi. Aynı dönemde 8 milyar 993.8 milyon YTL bütçe geliri sağlayan İzmir, 2 milyar 6.9 milyon YTL bütçe harcaması alarak net bazda 6 milyar 986.9 milyon YTL’lik katkı yaptı. Altı ayda sağladığı 13 milyar 88.7 milyon YTL’lik bütçe gelirine karşılık, 6 milyar 511.1 milyon YTL bütçe harcaması alan Ankara’nın bütçeye net katkısı 6 milyar 577.5 milyon YTL oldu. Net katkı tutarında bu illeri 1 milyar 304.6 milyon YTL ile Bursa, 1 milyar 32.5 milyon YTL ile Mersin izledi. 16 il toplam bütçe gelirlerinin yüzde 78.9’unu oluştururken, toplam bütçe harcamalarından yüzde 17.7 pay aldı.

EN FAZLA AÇIK DİYARBAKIR’DA

Verdiğinden daha çok alan 65 ilden toplanan bütçe gelirlerinin altı aylık tutarı 10 milyar 245.5 milyon, bu illere aynı dönemde yapılan toplam harcama ise 20 milyar 337 milyon YTL oldu. Söz konusu 65 il toplamda bütçeye net 10 milyar 91.4 bütçe açığı verdirdi. 65 ilin bütçe gelirlerindeki toplam payı yüzde 10, harcamalardan aldığı pay ise yüzde 20.2 düzeyinde gerçekleşti. Oluşturduğu gelirler bütçeden aldığı harcamayı karşılamayarak açık veren illerin başında altı ayda 710 milyon YTL ile Diyarbakır geldi. Van net olarak 509.4 milyon, Erzurum 478.7 mil-yon, Şanlıurfa 329.7 milyon, Elazığ 321.8 milyon, Malatya 292.7 milyon, Konya 263.3 milyon, Mardin 263.1 milyon, Hakkâri 262.3 milyon, Şırnak 256.4 milyon YTL açık verdirdi.

Altı aylık bütçe gelirlerinin 11 milyar 390.8 milyon YTL’si merkezden toplandı. Merkezden yapılan altı aylık harcama ise 62 milyar 399.4 milyon YTL oldu. Böylece merkezden yapılan tahsilat ve harcamalar 51 milyar 8.6 milyon YTL açıkla sonuçlandı.

/ Ankara

17.07.2008


 

Memurlara zamlı maaş müjdesi

HÜKÜMET, 1.5 milyon devlet memuruna, 15 Ağustos’ta ‘’ek ödeme zammı’’ yapmaya hazırlanıyor.

Ek ödeme iyileştirmeleri 3 ya da 4 yıl boyunca devam edecek ve en geç 4 yıl sonunda, kamuda ‘’eşit işe eşit ücret’’ ilkesi hayata geçmiş olacak. Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu koordinatörlüğünde, Maliye Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve diğer ilgili birimlerin katılımıyla yürütülen “Kamu Personelinin Yeni Maaş Sistemi” çalışması tamamlandı. Başlangıçta maaş sisteminde köklü bir revizyon öngören taslak, Meclis’in tatile gireceği dikkate alınarak, “Ek Ödeme Düzenlemesi”ne dönüştürüldü ve Bakanlar Kurulu’nda da bu şekliyle kabul edildi.

Bu hafta içinde Meclis’te ele alınması öngörülen düzenleme, gündemdeki bir tasarının görüşülmesi sırasında verilecek bir önergeyle hayata geçirilecek. 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3’üncü maddesinde değişiklik yapılmasını öngören önergeyle ek ödeme almayan devlet memurlarına verilmekte olan denge tazminatı kalkacak.

Maaşlara 4 yılda 977 YTL’ye kadar iyileştirme yetkisi

Yeni düzenlemede ek ödemenin oranıyla esas ve usulleri işin niteliğine göre ayrı oran belirlenecek. Yeni düzenlemede, “devlet memurlarına ek gösterge dahil en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 200’ünü geçmemek üzere her ay ek ödeme” için Bakanlar Kurulu’na yetki verilmesi, maaşlara bugünkü rakamlarla 977 YTL’ye kadar ek iyileştirme imkânı tanıyor. Düzenlemenin yasalaşması halinde halen kendilerine 136 YTL denge tazminatı ödenen kamu personeline, 977 YTL’yi geçmemek üzere, Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek oranlarda ek ödeme verilebilecek. Ancak, ek ödeme iyileştirmesi, kademeli olarak gerçekleştirilecek ve bütçe imkânları dikkate alınarak 3 ya da 4 yıllık bir sürece yayılacak.

/ Ankara

17.07.2008


 

Kalbim Benecol, kolesterolü düşürecek

KALP sağlığı markası Kalbim Benecol’le üretiminin ikinci yılında kolesterole savaş açan Ülker, kolesterol bilinci ve farkındalık oluşturmak için büyük bir iletişim kampanyası başlattı.

Kampanya, Ülker Gıda ve İçecek Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, Ülker’in Finlandiyalı ortağı Raisio’nun ARGE Direktörü Ingmar Wester ve Ülker Yağ Mutfak Grubu Pazarlama Müdürü Verda Duysak’ın katıldığı toplantıda tanıtıldı. Toplantıdaki konuşmasında, ürüne 15 milyon YTL yatırım yaptıklarını belirten Tütüncü, “Kalbim Benecol’ü tüketicilerimizin günlük beslenmesinin bir parçası haline getirmeyi ve sağlıklı bir topluma katkıda bulunmayı hedefliyoruz” dedi. Benecol’ün etken maddesi stanolün mucidi Wester toplantıda buluşunu ve bu konuda yapılan klinik çalışmaları anlattı. Benecol’ü, yüksek kolesterolün etkin şekilde düşürülmesini sağlayan bir gıda hammaddesi olarak tanımlayan Wester, kolesterol seviyesindeki yüzde 10’luk bir düşüşün, 40 yaşındaki bir erkek için kalp hastalığı riskini yüzde 50 azalttığını belirtti. Türkiye’de 15 yaş üstü yetişkinlerin yüzde 79’u kolesterol seviyesini bilmediğini belirten Duysak da 3 kişiden 1’i yüksek kolesterol problemi yaşarken, bu olumsuz tablo nedeniyle Türkiye 50 yaş altında kalp krizi geçirme sıklığında yüzde 20 ile Avrupa’nın en yüksek oranına sahip bulunduğunu vurguladı. Duysak, Kalbim Benecol iletişim kampanyasının ilk adımında kolesterol bilincini arttırmak, ikinci adımda ise sağlıklı hayat tarzını teşvik etmeyi amaçladıklarını kaydetti.. Duysak ayrıca, Kalbim Benecol’ün margarin, yoğurt, yoğurt içeceği ve sütten oluşan piyasadaki en geniş ürün gamına sahip olduğunun altını çizdi.

Ahmet Kul / İstanbul

17.07.2008


 

Sinop Havaalanı yeniden uçuşlara açıldı

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, ‘’Türkiye’de bugün 41. hava alanını açtık, hava yollarındaki açılımla 6 milyon vatandaşımız ilk kez uçağa bindi’’ dedi.

Altı yıl önce yolcu yetersizliği sebebi ile kapatılan Sinop Havaalanı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal’ın katıldığı törenle açıldı. Bakan Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, Sinop’un dünyaya açılması için hava taşımacılığını başlatmak gerektiğini kaydederek, şöyle devam etti: ‘’Türkiye’de bugün 41. havaalanını açtık. Hava yollarındaki açılımla 6 milyon vatandaşımız ilk kez uçağa bindi. Bununla da kalmadık, 8,5 milyon kişi 2003’te seyahat ederken bugün 32,5 milyon insan seyahat edebilir hale geldi. Yüzde 400 büyüme sağladık. Sadece yurt içinde değil, yurt dışında da uçuş hatlarını 76 noktadan 108’e çıkardık. Bugün dünyanın 1000 noktasına THY bileti ile gidebileceksiniz. Artık Anadolu uçuyor, Türk insanı uçuyor.’’ Bakan Yıldırım, bu yıl Sinop Boyabat kara yolunu da ulaşıma açacaklarını belirterek, hizmetlerinin devam edeceğini söyledi. THY Genel Müdürü Temel Kotil de Sinop’u bugün 960 noktaya bağladıklarını ifade ederek, hava alanının hayırlı, uğurlu olmasını diledi. Sinop Havaalanı, Bakan Yıldırım ve beraberindekileri taşıyan THY’ye ait 556 sefer sayılı ‘’Karabük’’ isimli uçağın alana inmesiyle 6 yıl aradan sonra yeniden uçuşlara açılmış oldu. Sinop’ta uçuşlar Pazartesi, Çarşamba, Cumartesi günleri İstanbul ile karşılıklı gerçekleştirilecek.

Ümit Kızıltepe / Sinop

17.07.2008


 

2. sürgün çay alımı sürüyor

ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, ikinci sürgün çay alımlarının hemen hemen yüzde 50’sini tamamladıklarını, ikinci sürgünde üreticiden 105 bin ton civarında yaş çay alımı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yüce, yaptığı açıklamada, 1. sürgünde üreticilerden 220 bin 118 ton yaş çay alımı gerçekleştirdiklerini, bundan da yaklaşık 42 bin ton kuru çay elde ettiklerini kaydetti. Yüce, 24 Haziran’dan itibaren 2. sürgün alımlarına başladıklarını anlatarak, ‘’Bu sürgünde de üreticilerden 200 bin ton civarında yaş çay alımı yapmayı planlıyoruz. Sezon sonunda da bu yıl iznimiz olan 613 bin tonun üzerinde bir alım yaparak sezonu kapatacağımızı düşünüyoruz’’ dedi. Yüce, 1. sürgünde satın aldıkları yaş çayın bedelinin ilk bölümü olan 80 milyon YTL’nin ödemesini 1-2 gün içinde tamamlayacaklarını da bildirdi.

/ Rize

17.07.2008


 

Bundan iyisi, bedavası

UYGUN fiyatlarıyla dikkat çeken Avrupa’nın ayakkabı devi Deichmann, indirim sezonunu açtı.

Uygun fiyat avantajını ayakkabı düşkünleriyle buluşturan marka, modellerin şıklığıyla da göz dolduruyor. Deichmann mağazalarında oluşturulan indirim reyonlarında 9,90 YTL’den, 49,90 YTL’ye kadar model alternatifi bulunuyor. Deichmann’ın, İstanbul’da Sefaköy Armoni Park ve Bakırköy’deki mağazalarının yanı sıra Adapazarı Ada Center, Ankara (Akköprü) Ankamall gibi merkezlerde de bulunuyor.

Yeni Asya / İstanbul

17.07.2008


 

MTV'de son gün 31 Temmuz

MOTORLU Taşıtlar Vergisinin (MTV) 2. taksidinin 31 Temmuz Perşembe günü mesai saatine kadar yatırılması gerekiyor.

İlk taksiti Ocak ayı içinde ödenen motorlu taşıtlar vergisinde 2. taksit ödemeleri, 1 Temmuz’da başladı. Motorlu araç sahipleri, ay sonuna kadar vergi tahsiline yetkili banka şubeleri ile motorlu araç vergi dairelerine ödeme yapabilecek.

/ Ankara

17.07.2008


 

Tüketicinin güveni azaldı

TÜKETİCİ Güven Endeksi Haziran ayında, bir önceki aya göre yüzde 0.46 (0.35 puan) azalarak 75.01 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Merkez Bankası tarafından her ay ortaklaşa düzenlenen “Tüketici Eğilim Anketi”nin 2008 Haziran ayı sonuçları açıklandı. Buna göre, Tüketici Güven Endeksi Haziran ayında, bir önceki aya göre yüzde 0.46 (0.35 puan) azalarak 75.01 oldu. Güven endeksindeki azalış, tüketicilerin “tüketicilerin gelecek dönem satın alma gücü, gelecek dönem genel ekonomik duruma ve mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğuna dair değerlendirmelerinin kötüleşmesinden” kaynaklandı.

17.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör