"Gerçekten" haber verir 17 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Hayvancılık da zor durumda

Siverek Tarım ve Hayvancılık Derneği Başkanı Mehmet Sıraç Nasanlı, bölgede yaşanan kuraklığın tarım başta olmak üzere bir çok sektör gibi hayvancılık sektörünü de ciddî şekilde olumsuz etkilediğini belirterek, “Hayvancılığın tekrar canlanması için Tarım ve Köyişleri Bakanlığının besicilere yem desteği vermesi gerekir” dedi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki kuraklığın en çok etkilediği sektörlerden birinin hayvancılık olduğu bildirildi. Siverek Tarım ve Hayvancılık Derneği Başkanı Mehmet Sıraç Nasanlı, bölgede yaşanan kuraklığın tarım başta olmak üzere bir çok sektör gibi, hayvancılık sektörünü de ciddi şekilde olumsuz etkilediğini belirtti.

Türkiye’de önemli hayvancılık merkezlerinden biri olan Siverek’te, canlı hayvan pazarının haftanın 7 günü açık olmasına karşın, burada büyük çaplı bir durgunluk yaşandığını anlatan Nasanlı, şunları kaydetti:

‘’Kuraklık tarım alanları gibi canlı hayvan satışlarını da olumsuz etkiledi. Kuraklık yüzünden bu yıl meraların azalması nedeniyle kimse canlı hayvan almak istemiyor. Elinde canlı hayvanları bulunan vatandaşlar da hayvanlarını kurak olmayan bölgelere götürdü. Yem ve saman fiyatlarının da yüksek olması işlerin ciddi anlamda durmasına neden oluyor. Bölgede durma noktasına gelen hayvancılığın tekrar canlanması için Tarım ve Köyişleri Bakanlığının besicilere yem desteği vermesi gerekir’’

Kaçak canlı hayvan ticaretine de dikkati çeken Nasanlı, ‘’Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hayvancılığı olumsuz etkileyen bir diğer konu, komşu ülkelerden kaçak yollarla canlı hayvan girişleridir. Bunun da önlenmesi lazım’’ diye konuştu.

/ Siverek

17.07.2008


 

DARBE VE MUHTIRALAR ARAŞTIRILSIN

Darbe ve muhtıra gibi demokrasi dışı girişimlerin belirlenmesi için Meclis Araştırması açılmasını isteyen ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Türkiye'nin son 50 yıllık tarihinde askerî darbeler, muhtıralar ve devlet erkini elinde bulunduranların hukuk tanımaz keyfî uygulamalarıyla ezildiğini, siyasîlerin cesaretsizliği nedeniyle karanlık ilişkilerin açığa çıkarılamadığını söyledi.

DARBELERLE KÖKLÜ BİR HESAPLAŞMA İÇİN...

Demokrasi karşıtı müdahalelerin tarihiyle köklü bir hesaplaşmanın yaşanabilmesi, militarizm ve askerî vesayetin aşılabilmesi için adımlar atılması gerektiğini belirten Uras, “12 Eylül darbecilerinin yargılanması sağlanmalı. Özgürlükçü, demokratik, sosyal bir anayasa hazırlanmalı. Orduya iç güvenlikle ilgili herhangi bir görev verilmesi imkânı yasal ve idarî düzenlemelerle önlenmeli” dedi.

DEMOKRASİ VE HUKUK DELİNMEMELİ

Uras şöyle konuştu: “Bir söz vardır; 'Yasalar örümcek ağına benzer; küçük sinekleri yakalar, eşek arıları deler geçer' diye. Biz kimsenin delip geçemeyeceği demokrasiden ve hukuktan yanayız. Eğer Meclise yönelik bir kasıt varsa Meclis buna karşı sessiz kalamaz, kalmamalıdır. Hukuk, yargı, sivrisineklerle uğraşırken, Meclisin bataklığı kurutması gerekir.”

MECLİS, BATAKLIĞI KURUTSUN

ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, darbe ve muhtıra gibi demokrasi dışı girişimlerin belirlenmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi. Uras, Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, “Biz, Meclisin iradesini savunmak için geldik. Eğer Meclise yönelik bir kasıt varsa Meclis buna karşı sessiz kalamaz, kalmamalıdır. Hukuk, yargı, sivri sineklerle uğraşırken, Meclisin bataklığı kurutması gerekir” dedi.

Uras,Türkiye’nin, son 50 yıllık tarihinde askeri darbelerle, muhtıralarla ve devlet erkini elinde bulunduranların hukuk tanımayan keyfi uygulamalarıyla ezildiğini söyledi.

‘’Türkiye’nin yakın tarihi ‘kahraman’ olarak ortalıkta dolaşan yargılanmamış darbecilerle, binlerce kanunsuz operasyonun sorumlusu olan siyasetçi ve devlet memurlarıyla doludur’’ diyen Uras, siyasilerin cesaretsizliği nedeniyle karanlık ilişkilerin açığa çıkarılamadığını kaydetti. Uras, ‘’Ayışığı’’ ve ‘’Sarıkız’’ adlı darbe girişimi iddialarının 5 Nisan 2007 tarihinde TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunda gündeme geldiğini, milletvekillerinin çoğunluğunun konunun araştırılmasına karşı çıktıklarını söyledi.

‘’12 EYLÜL DARBECİLERİ YARGILANMALI’’

Türkiye’de demokrasi karşıtı müdahalelerin tarihiyle köklü bir hesaplaşmanın yaşanabilmesi, militarizm ve askerî vesayetin aşılabilmesi için bazı adımların atılması gerektiğini ifadede eden Uras, şunları söyledi: ‘’Darbeler tarihiyle hesaplaşmak isteyen bir Mecliste, Anayasanın geçici 15. Maddesi kaldırılmalı ve 12 Eylül darbecilerinin yargılanması sağlanmalıdır. 12 Eylül Anayasası yerine özgürlükçü, demokratik ve sosyal bir anayasa hazırlanmalıdır. Türkiye, hiçbir demokratik rejimde var olmayan çok başlı bir yargı sistemi ile karşı karşıyadır. Askerî ve sivil yargı ikililiği ortadan kaldırılmalı, disiplin suçları dışında asker kişiler de yerel ve tabii mahkemelerde yargılanabilmelidir. Darbelerin yasal dayanağı olarak değerlendirilen orduya, iç güvenlikle ilgili herhangi bir görev verilmesi imkânı yasal ve idarî düzenlemelerle önlenmelidir. Bu amaçla İç Hizmetler Yönetmeliğinin ilgili maddesi değiştirilmelidir.’’

HALKIN İRADESİNİN GASP

EDİLMESİ, KABUL EDİLEMEZ

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Uras, ‘’Bizim arzumuz, orman kanunlarının geçerli olduğu bir ülke değil, kanun devletinden hukuk devletine geçilen bir ülkede yaşamaktır’’ dedi. Her türlü hukuk dışı, demokrasi dışı güçlerin caydırıcı kılınması gerektiğini vurgulayan Uras, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘’Bir söz vardır ‘yasalar cibinliğe (örümcek ağı) benzer; küçük sinekleri yakalar, eşek arıları deler geçer’ diye. Biz kimsenin delip geçemeyeceği demokrasiden ve hukuktan yanayız. Biz, Meclisin iradesini savunmak için geldik. Eğer Meclise yönelik bir kasıt varsa Meclis buna karşı sessiz kalamaz, kalmamalıdır. Hukuk, yargı, sivri sineklerle uğraşırken, Meclisin bataklığı kurutması gerekir. Ergenekon dâvâsı gibi önemli bir dâvânın, komedyenlerin tavrıyla savunarak ele alınmayacağını düşünüyorum.

Halkın iradesini gasp etmeye çalışanlara karşı şapkamızı alıp gitmeyeceğimize göre, başkalarına şapka çıkartacak iradenin bu Mecliste mutlaka çıkacağını düşünüyorum. Bu, bizim halkımıza verdiğimiz sözdür, ettiğimiz yeminin bir parçasıdır. Halkın iradesine saygı duymayanlara karşı bu saygınlığı koruyacağımıza 549 milletvekili olarak yemin ettik. Ne Ergenekon avukatlığına soyunarak, ne 1982 Anayasasını savunarak bu süreçten çıkamayız. Kimse demokrasiye, hukuka karşı odak oluşturanlara el uzatamaz, kollayamaz, kol kanat geremez, avukatlığını üstlenemez, yardım ve yataklık yapamaz.’’

Uras, DTP’li milletvekillerinin imzasıyla birlikte TBMM Başkanlığına sunduğu, Meclis Araştırması önergesine diğer partilerden de destek istedi.

/ Ankara

17.07.2008


 

‘Ortak akıl’la birinci oldular

Stratejik Takım Çalışması Projesini uygulayan Burdur, son iki yıldır Ortaöğretim Kurumları Sınavı’nda (OKS) son iki yıldır birinciliği hiçbir ile kaptırmadı.

Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) da dört yıldır sürekli artan başarı grafiğini yakalayan Burdur, bu yıl da beşinci oldu.

Derslik başına düşen öğrenci sayısının ilköğretimde 17, ortaöğretimde ise 18 olduğu Burdur’da, ÖSS ve OKS’de istenilen başarının yakalanamaması üzerine Burdur Milli Eğitim Müdürlüğü, 2003 yılında Stratejik Takım Çalışması Projesini uygulamaya koydu.

Proje çerçevesinde her 6 okulda, okul müdürleri ve öğretmenlerden oluşan gruplar oluşturuldu. Her grubun tek bir okul gibi yönetildiği proje kapsamında, grupları oluşturan okullar birbirlerinin tüm etkinliklerine katılarak, sorunlara ortak bir akılla çözüm aradılar. Gruplardaki okulların öğretmenleri zaman zaman birbirlerinin derslerine girerek, sorunları yerinde tespit etti. Eğitimcilerin tecrübelerini birbirleriyle paylaştıkları proje sayesinde, dört yılın sonunda OKS’de birinci olan Burdur, bu başarısını bu yıl da tekrarladı. ÖSS sonuçlarına göre de en başarılı illerden biri oldu.

Burdur Milli Eğitim Müdürü Recep Yiğit, yaptığı açıklamada, elde edilen başarıda en önemli etkenin ‘’ortak akıl’’ olduğunu vurguladı. Göreve geldiği 2003 yılında kent eğitimindeki olumlu fiziksel şartlara rağmen Burdur’un OKS’de 27’nci, ÖSS’de de 47’nci olduğunu belirten Yiğit, ‘’Başarısız sonuçların nedenini araştırdık ve ortak akıl oluşturduk. Stratejik Takım Çalışması Projesi oluşturarak, uygulamaya koyduk. Bu proje tamamen kentin eğitim camiasına aittir’’ dedi.

DİĞER İLLERE ÖRNEK OLDULAR-

Projenin birçok ilde örnek alındığını dile getiren Yiğit, Antalya, İzmir, İstanbul, Muğla, Afyonkarahisar ve Diyarbakır’dan yöneticilerin Burdur’a gelerek inceleme yaptıklarını kaydetti.

Proje yapmanın tek başına önemi olmadığını ifade eden Yiğit, ‘’Onları uygulamaya koyan okul yöneticilerimiz ve öğretmenlerimizin bu başarıdaki katkısı çok büyük’’ diye konuştu.

Yiğit, projenin başarısının uygulamadaki kararlılık olduğunu dile getirerek, ‘’Zirvenin 3 yılda yakalanacağını biliyorduk. Bu hedefimizi en başında ortaya koymuştuk. Bu sene başarımız adeta tescil edildi’’ dedi.

Burdur’da öğrencilerin kitap okumalarına da büyük önem verdiklerini anlatan Yiğit, kentte öğrenim gören 41 bin 370 öğrencinin, derslerdeki ve sınavlardaki başarılarının yanı sıra yılda ortalama 2 bin 280 sayfa kitap okuduklarını kaydetti.

/ Antalya

17.07.2008


 

Hızlı tren, Bandırma ve Bursa'ya da gidecek

TÜRKİYE Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü (TCDD), hızlı tren projelerine bir yenisini daha ekliyor.

Ulaştırma Bakanlığına bağlı Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) ve TCDD, Bandırma ve Bursa’yı Osmaneli veya İnönü’den Ankara-İstanbul hızlı tren hattına bağlayacak proje üzerinde çalışıyor. Bandırma ve Bursa’yı, Ankara-İstanbul konvansiyonel demiryoluna bağlayacak bir hattın yapımına yönelik 1992’de fizibilite ve ön proje çalışması başlatıldı. Projede kapsamında ‘’Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli’’ ve ‘’Bandırma-Bursa-Ayazma-İnönü’’ olmak üzere iki demiryolu güzergahı oluşturuldu.

/ Ankara

17.07.2008


 

Benzin fiyatları turizmi etkiledi

PROFESYONEL Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Volkan Şimşek, benzin fiyatlarındaki artışın turizmi etkilediğini belirterek, ‘’Benzin fiyatlarındaki artış uçak fiyatlarını artırınca tur operatörleri de Rusya çıkışlı paket tur fiyatlarını artırdı.

Paket tur fiyatlarının artması nedeniyle temmuz ayında Antalya’ya gelen Rus turist sayısında azalma oldu’’ dedi. POYD Başkanı Volkan Şimşek, yaptığı açıklamada, son zamanlarda benzin fiyatlarındaki artışın turizmi olumsuz etkilediğini söyledi. Benzin fiyatlarındaki artışın uçak fiyatlarının yükselmesine neden olduğuna dikkat çeken Şimşek, geçen yıl 300 dolara satılan uçak koltuğunun bu yıl 450 dolara kadar yükseldiğini ifade etti. Tur operatörlerinin bu fiyat artışını Rusya çıkışlı paket tur fiyatlarına yansıttıklarını kaydeden Şimşek, şöyle konuştu: ‘’Tur operatörleri paket tur fiyatlarını artırınca bu hemen müşterilerine yansıdı. Böyle olunca Ruslar tatillerini ertelemek zorunda kaldılar. Paket tur fiyatlarının artması nedeniyle temmuz ayında Antalya’ya gelen Rus turist sayısında azalma oldu. Bu daralmanın temmuz ayının sonuna kadar sürmesi bekleniyor. Daha sonra normal duruma gelecektir. Rus pazarındaki daralmaya rağmen Antalya’ya Rusya’dan gelecek turist sayısında geçen yıla göre yüzde 20 ile 25 arasında artış olacak.’’

/ Antalya

17.07.2008


 

SBS de kalksın

EĞİTİMCİLER Birliği Sendikası (Eğitim-Bir Sen) İzmir Şube Başkanı Abdurrahim Şenocak, bir basın toplantısı düzenleyerek “Biz OKS gibi SBS’nin de kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

Toplantıya Eğitim-Bir Sen Teşkilatlandırma Şube Sekreteri Ali Kaya ve Şube Sekreteri Ali Musa Bina da katıldı.

Basın açıklamasını yapan Şenocak, İzmir’in ÖSS’de 37. sıradan 51. sıraya düşmesini 2 bin 500 öğretmen açığı, devamlı göç alma ve mesleki eğitimde okuyanların oranının Türkiye ortalamasının yüzde 15 üstünde olmasına bağladı. OKS sisteminin öğrencileri dershanelere yönlendirdiğini de söyleyen Şenocak, “Geçen yıl OKS’de 27. sıradaydık, bu yıl 24.’yüz. Nisbi iyileşme görülüyor. Bize göre OKS gibi SBS de kaldırılmalıdır. Aksi takdirde eğitim, velilere yük olmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

Yeni Asya / İzmir

17.07.2008


 

Genç Siviller: İhtilâlcilere hesap sorulsun

YAPTIKLARI değişik faaliyetlerle dikkat çeken “Genç Siviller”, milletvekillerine yaptığı çağrıda, TBMM’nin ihtilâllerle hesaplaşmasını istedi.

“Türkiye Büyük Millet Meclisine Açık Mektup” başlığıyla yapılan açıklamada şöyle denildi: “Sayın Milletvekilleri, Genç Cumhuriyetimizin kısa tarihi askerî müdahalelerle dolu.

Türkiye’de bugüne kadar adı konmuş 5 askeri müdahale oldu. Hiç biriyle yüzleşilemedi. Hiç birinin hesabı sorulamadı. Yüzleşilemeyen, hesabı sorulamayan her darbe bir sonraki darbe ihtimalini meşrulaştırdı.

28 Şubat postmodern darbesinin ‘başarısı’ndan ilham alan bir grup komutanın da ‘sarıkız’ ve ‘ayışığı’ kod adlı iki darbe planladıkları ortaya çıktı. Darbeci komutanlardan birinin günlük tutma zaafı sayesinde bütün detaylarını öğrendiğimiz iki darbeyi ucuz atlattığımız sonradan anlaşıldı.

Günlükleri yayımladığı için kapatılan Nokta dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş’e açılan hakaret dâvâsı beraatla sonuçlandı. Mahkemeyi açan Özden Örnek ‘selâm verdi, borçlu çıktı.’ Günlüklerin kendisine ait olduğu mahkemece tesbit edildi. Günlüklerde adı geçen ‘sarıkız’ ve ‘ayışığı’ kod adlı iki darbe girişimi de en başta hükümete, iktidar partisine, daha sonra bütün meclise ve sonuç olarak da millet iradesine karşı yapılacaktı.

Türk Silâhlı Kuvvetlerinde siyasete müdahale etmek bir istisna değil gelenek. Askerî okullarda verilen standart eğitim kedisini siyasetin ve sivil dünyanın üzerinde gören subaylar üretiyor. Özden Örnek ve günlüklerinde adı geçen komutanlar darbe planı yapan ilk subaylar olmadıkları gibi son da olmayacaklardır.

Yaşadığımız bugünlerde evrensel ölçülerde saygın ve kalıcı bir demokrasiye sahip olmamız için savcılar, gazeteciler, kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları; kariyerlerini hatta hayatlarını riske atarak yoğun bir mücadele veriyor.

Ergenekon dâvâsı 50 yıldır cesaret edilemeyen bir hesaplaşmanın adı olarak tarihe geçiyor. Ancak dünyada eşine az rastlanır ucubelikte çift başlı bir hukuk sistemimiz var. Emekli generallerin askerî hukuk sisteminin şemsiyesi altına çekilme ihtimali olduğu için Darbe Günlükleri’nin Ergenekon Dosyasına konulamadığı anlaşılıyor.

Bu mücadelede milletvekillerine tarihî bir görev düşüyor. Bütün milletvekillerini; Anayasa’nın 98, Meclis iç tüzüğünün 104 ve 105. maddelerinin kendilerine verdiği hak ve sorumluluğu yerine getirmeye, İstanbul Milletvekili Ufuk Uras’ın Darbe Günlükleriyle ilgili hazırladığı Meclis Araştırma Komisyonu teklifini imzalamaya dâvet ediyoruz.

Özellikle partisi kapatılmak üzere olan iktidar milletvekillerine çağrıda bulunuyoruz. Karanlık bulutları dağıtmak için bir güneşin doğmasını beklemeyin. Siz bir şey yapmazsanız güneş doğmayacak.

Eğer bu araştırma komisyonu kurulamaz ve darbecilerden meclis hesap soramazsa ‘sarıkızlar’ ‘ayışıkları’ hiç bitmeyecek.

Bu tarihi bir fırsat! Sizden önceki parlamenterlerin yapamadığını yapın. Her 10 yılda bir sizleri koltuklarınızdan etmek isteyenlere karşı cesur bir adım atma zamanıdır.

Sıranın size de gelmemesi için, imza atma sırası sizde.”

Yeni Asya / İstanbul

17.07.2008


 

Türkiye büyüdü ama 17 bin esnaf kepenk kapattı

DEMOKRAT Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, ‘’2007 yılında Türkiye büyüdü ama 117 bin esnaf kepenk kapadı’’ dedi.

DP’nin Genişletilmiş İç Anadolu Bölge Toplantısı, Kırşehir, Yozgat, Aksaray, Niğde, Konya, Karaman, Sivas, Kırıkkale, Nevşehir ve Ankara illerinin katılımıyla Aksaray’daki Ağaçlı Tesisleri Melendiz Otel Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Bu ülkenin insanlarının değerleri üzerinden hiç bir zaman siyaset yapmadıklarını ifade eden Soylu, ‘’Yüce Allah da şahittir, bu millet de şahittir. 1950’de ezanı Türkçe’den Arapça’ya çevirdik; bir gün olsun bunun üzerinden siyaset yapmadık. Bu ülkede din ve vicdan özgürlüğü konusunda bireysel hak ve özgürlükler konusunda ne yapılmayla çalışılmışsa, Demokrat Parti, Adalet Partisi, Doğru Yol Partisi döneminde yapılmıştır’’ dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’yi büyüttükleri yolunda açıklamalar yaptığını belirten Soylu, şöyle devam etti: ‘’Rakamlar onun elinde. İstediği gibi rakamları oluşturuyor ancak oluşturamadıkları da var. Cari açığımız 1,5 milyar dolardı. Şimdi son rakamı söylüyorum; 43,1 milyar dolar. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin görmediği bir açık. Gayri Safi Millî Hasıla’nın neredeyse yüzde 6’sının üzerinde bir cari açık. Tam tamına kucağımızda bir bomba gibi duran cari açık. İşsizlik yüzde 6 iken yüzde 11’lere kadar çıktı. 2007 yılında Türkiye büyüdü ama 117 bin esnaf kepenk kapadı. Türkiye’de özel sektörün dış borcu da inanılmaz boyutlara ulaştı. Başbakan ‘biz rant ekonomisi yapmayacağız’ diyordu. Bugün Türkiye’de 90 milyar doların üzerinde sıcak para var ve Türkiye dünyanın en yüksek faiz ödeyen ülkesi.’’ Soylu, , basına kapalı yapılan toplantının ardından esnaf ziyaretlerinde bulundu. İHTİLALLER HALKIN İRADESİNİ ELİNDEN ALDI SOYLU Ziraat Odası, Ticaret Sanayi Odası ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğini de ziyaret etti. Ağaçlı Melendiz Otel’de düzenlenen akşam yemeğinde partililer ve basın mensuplarıyla bir araya gelen Soylu, ‘’Demokrasi sadece siyaset için bir varlık değildir. Katılımcı demokrasiler, sivil toplum örgütleri için bir varlık noktasıdır’’ dedi. ‘’Türkiye’nin dönem dönem bir krizin göbeğine oturmasının ve 10 yılda bir ihtilâlle karşılaşmasının temel sebeplerinden birinin 1960 ihtilâli olduğunu’’ söyleyen Soylu ‘’Bu ihtilâlde milletin özgür hakları alındı. Buna kim sebebiyet verdi AKP gibi değerler üzerinden siyaset yapan partiler ve farklılıklar üzerinden Türkiye’nin siyasetini yönlendirmeye çalışanlar yaptı’’ diye konuştu. ‘’Gelişmiş ülkelere bakarak siyaseti kurgulamak zorundayız’’ diyen Soylu, AKP ve CHP’nin politikalarını eleştirdi.

/ Aksaray

17.07.2008


 

KEY ödemeleri yargıya taşınacak

TÜRKİYE Kamu-Sen, Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarında biriken paranın ödenmesinde, yaklaşık 8,5 milyon hak sahibine yarı yarıya daha az ödeme yapılacağını öne sürdü.

Kamu-Sen’den yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın KEY hesaplarında biriken paranın 2 hafta içinde hak sahiplerine ödeneceğini belirttiği anımsatılarak, 1999 sonunda GMYO’ya devredilen 395,7 milyon YTL’nin bugün itibariyle 2 milyar 855 milyon YTL’ye ulaştığının açıklandığı ifade edildi. Bu paranın hak sahiplerine ödeneceğinin açıklanmasının bir taraftan Türkiye KamuSen’i sevindirdiği, öte yandan ödenecek miktar konusunda endişeye düşüldüğü kaydedilen açıklamada, ödenecek miktar konusunda konfederasyonun araştırma geliştirme merkezince bir çalışma yapıldığı belirtildi. Konfederasyon uzmanlarının yaptığı hesaplamalara göre, 1987-1995 arasında KEY’den faydalanmak üzere aralıksız ödeme yapan bir çalışanın, söz konusu hesaba yatırdığı paranın 6,156 YTL olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:”Bu rakam üzerine yalnızca her yıl gerçekleşen enflasyon eklendiğinde, 2007 yılı sonu itibariyle 3 bin 366,68 YTL’ye denk gelmektedir. Bu, ödemeleri tam olarak yapılmış bir çalışanın yalnızca ana parasıdır. 1999 yılında Emlak GMYO’ya devredilen 395,7 milyon YTL’nin devlet tahvillerinde değerlendirilmesi durumunda ise bugün ulaşılacak rakam Sayın Başbakan’ın ifade ettiği gibi 2 milyar 855 milyon YTL değil, 5 milyar 103 milyon YTL olmaktadır. Araştırma geliştirme merkezimizin yaptığı hesaplamaya göre, hak sahibi 8,5 milyon vatandaşımıza yarı yarıya daha az ödeme yapılacaktır.’’ Türkiye Kamu-Sen’in, konunun takipçisi olacağı ifade edilen açıklamada, hesapta biriken paranın hak sahiplerine ödenmeye başlanmasından itibaren konfederasyonunu konuyu yargıya taşıyacağı ve adaletsizliğin giderilmesi için her türlü çalışmayı yapacağı belirtildi.

BASK Genel Başkanı Resul Akay da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın KEY hesaplarının tasfiyesine yönelik açıklamalarını olumlu bulduklarını belirterek, ‘’Ancak Sayın Başbakan,PTT Personeli Müteselsil Kefalet Sandığında biriken 227 Milyon YTL’ye el konmasına, bu paraların PTT binalarının bakım ve onarımı, otomasyon ağının güçlendirilmesi ve taşıt parkının yenilenmesi için harcanmasına seyirci kalmaktadır’’ dedi.

/ Ankara

17.07.2008


 

Sunexpress Adana'dan Erzurum ve Trabzon'a uçacak

SUNEXPRESS Havayolları, Eylülden itibaren Adana Erzurum ve AdanaTrabzon hatlarında uçacak.

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden (SHGM) yapılan yazılı açıklamada, yeni uçuş noktaları talebi SHGM tarafından onaylanan Sunexpress Havayollarının, Salı günleri Adana’dan Erzurum’a, Perşembe günleri ise Adana’dan Trabzon’a karşılıklı sefer düzenleyeceği belirtildi. Adana Erzurum uçuşlarının 2 Eylül 2008, AdanaTrabzon uçuşlarının ise 6 Eylül 2008’de başlayacağı kaydedildi. Seferlerin Adana’dan 08.30’da, Erzurum ve Trabzon’dan 10.20’de kalkış şeklinde planlandığı ifade edildi.

/ Ankara

17.07.2008


 

Parmak izi taraması faili meçhulleri aydınlatıyor

İZMİR ÜEmniyet Müdürlüğü’nde 2003 yılında uygulanmaya başlanan bilgisayarlı parmak izi taraması sayesinde, faili meçhul olayların zanlılarının yakalanma sayısı geçen yıllara oranla 2 kat arttı.

İzmir Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kimlik Tespit ve Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü bünyesinde 2003 yılından itibaren bilgisayarlı parmak izi taraması sistemi kullanılmaya başlandı. Sistem sayesinde, faili meçhul kalan hırsızlık, bıçakla yaralama, cinayet, gasp gibi olayların büyük kısmı aydınlandı. Daha önce parmakları siyah mürekkebe batırılan şüphelilerin parmak izleri kağıt üzerine bastırılarak alınırken, 2003 yılından itibaren şüphelilerin parmak izleri bilgisayarlı sistemde alınmaya başlandı. Bilgisayar ortamında alınan parmak izleri, daha önce meydana gelen faili meçhul olayların olay yerlerinden alınan parmak izleriyle karşılaştırılıyor. Şüpheliden alınan parmak izi, bilgisayar ortamında 10 dakika gibi kısa bir sürede yaklaşık 1 milyon parmak iziyle karşılaştırılabiliyor. Daha önce kâğıda alınan parmak izleri de bilgisayar ortamına yüklenerek karşılaştırmalarda kullanılıyor. Böylece, geçmişe dönük parmak izi taraması sayesinde faili meçhul olayların zanlıları yakalanabiliyor. Bilgisayarlı parmak izi sistemi kullanılmaya başladıktan sonra aydınlatılan faili meçhul olay sayısının, geçen yıllara oranla 2 kat arttığı öğrenildi.

/ İzmir

17.07.2008


 

Hakkâri'de 11 terörist öldürüldü

GENELKURMAY Başkanlığı, Hakkâri Buzul Dağları bölgesinde 13 Temmuz 2008 tarihinde başlatılan operasyonda şu ana kadar 11 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgi notunda şunlar kaydedildi: ’’13 Temmuz 2008 günü, Hakkari ili Buzul Dağları bölgesinde tesbit edilen bir grup terör örgütü mensubunu etkisiz hale getirmek maksadıyla başlatılan operasyon halen devam etmektedir. Hava Kuvvetleri ve silâhlı helikopterlerin de kullanıldığı operasyonda, şu ana kadar 11 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Şırnak ili İncebel Dağları bölgesinde, 11-14 Temmuz 2008 tarihleri arasında icra edilen operasyonda etkisiz hale getirilen 22 teröristle birlikte; son beş günde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 33’e yükselmiştir.’’

17.07.2008


 

Silâh ruhsatlarında Kimlik Numarası şartı

SİLÂH ruhsatlarında Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasının yer alması zorunlu olacak. ‘’Ateşli Silâhlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’’ Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yönetmeliğe, ‘’Bu yönetmelik hükümlerine göre verilen her türlü izin, belge ve ruhsatlar ile kayıt işlemlerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasına yer verilir’’ hükmü eklendi

17.07.2008


 

Barış Harekâtı'nın 34. yıl dönümü

TÜRK Silâhlı Kuvvetleri, hava ve deniz unsurlarıyla, Kıbrıs Barış Harekâtının 34. yıl dönümü ve 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına katılacak.

KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait Gelibolu Fırkateyni, 18 Temmuz Cuma günü Girne Yat Limanı açıklarına demirleyecek. Fırkateyn, Cuma gününden itibaren 3 gün, 14.00-17.00 saatleri arasında halkın ziyaretine açılacak. Gelibolu Fırkateyni’ne ulaşım, Girne Yat Limanı’ndan GKK tarafından sağlanan deniz vasıtalarıyla yapılacak. Türk Yıldızları da (Akrotim Filo Komutanlığı), bu yıl yine 20 Temmuz kutlamaları çerçevesinde KKTC semalarında gösteri yapacak. Türk Yıldızları, Pazar sabahı Lefkoşa’da yapılacak törenlerdeki uçuşlarının ardından, geçen yıl olduğu gibi, 11.00-12.30 saatleri arasında Dipkarpaz bölgesinde uçarak halkı selâmlayacak. Türk Yıldızları’nın gösterisi ise aynı gün 17.45-18.45 saatleri arasında Girne Dome Otel açıklarında düzenlenecek. Türk Deniz Kuvvetleri Deniz Harp Okulu’nun 3. sınıf öğrencileri de, 20 Temmuz günü Lefkoşa’da yapılacak törenlere katılacak. Genç bahriyeliler, Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda tören geçişi yaparak halkı selâmlayacak.

/ Lefkoşa

17.07.2008


 

CHP'den Okkır için araştırma teklifi

CHP, ‘’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında tutuklanan, tahliyesinin ardından ölen Kuddusi Okkır’ın, tutukluk sürecinde yaşananların incelenmesi ve ölümünde sorumluluğu bulunanların belirlenmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, kendisinin ve diğer grup başkanvekilleri Kemal Kılıçdaroğlu, Hakkı Suha Okay’ın imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesiyle ilgili TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Çok ağır bir insan hakkı ihlâliyle karşı karşıya olduklarını ifade eden Anadol, insan hakları ihlâllerine karşı çıkanların, ‘’darbecilere sahip çıkmakla’’ suçlandığını söyledi. Anadol, tersine McCartizm anlayışının, topluma egemen kılınmak istendiğini ifade ederek, ‘’Eğer darbelere karşı çıkmak, bir yarış konusu olacaksa, bu yarışta 12 Martta, 12 Eylülde somut şekilde mücadele eden insanlarla ne Recep Tayyip Erdoğan ne de hempaları (omuzdaşları) yarışamaz, yarışta başarı sağlayamazlar’’ dedi.

/ Ankara

17.07.2008


 

TBMM Adalet Komisyonu toplantısı iptal edildi

TBMM Adalet Komisyonunun bugünkü toplantısı iptal edildi.

Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in katılamayacak olması sebebiyle toplantının iptal edildiğini bildirdi. Komisyonun gündeminde, ceza infaz kurumlarının dış güvenliğini sağlama görevinin jandarmadan alınarak Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne devredilmesini öngören tasarı ile AKP Bursa Milletvekili Mehmet Tunçak’ın kamu mallarına konulan haczin, borca karşı teminat gösterilmesi halinde kaldırılmasını öngören kanun teklifi bulunuyordu.

/ Ankara

17.07.2008


 

İstanbul yağmurla serinledi

MEVSİM normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların ardından İstanbul sabah yağmurla uyandı.

Gece boyunca esen şiddetli rüzgârın ardından sabaha doğru bazı noktalarda yağışlar görüldü. Öğlene doğru ise şehrin büyük kısmını gri bulutlar kapladı. Silivri, Çatalca, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Gürpınar, Avcılar gibi yerlerde sağnak yağışlar meydana gelirken öğleden sonra yağışların İstanbul’un diğer yerlerinde etkili olacağı tahmin ediliyor. istanbul’un genelinde sabah 09:50 itibariyle hava sıcaklığı 22 derece olarak ölçüldü. Kuzeyden esen rüzgârın gücü ise saatte 39 kilometre olarak tespit edildi. Meteorolojiden edinilen bilgilere göre Çatalca’da hava sıcaklığı 10:00 itibarıyla 15 derece olarak hissediliyor. Bazı ilçelerdeki itfaiyelerin su baskınlarına karşı meteoroloji yetkilileri tarafından uyarıldığı öğrenildi. Vatandaşların da tedbirli olmaları istenildi.

/ İstanbul

17.07.2008


 

DTP’den kınama

DEMOKRATİK Toplum Partisi (DTP), Diyarbakır’da bir okul bahçesindeki Türk bayrağının indirilip yerine terör örgütü PKK’yı temsil eden bezlerin asılmaya çalışıldığı olayı kınadı.

Olayın provokasyon olduğunu belirten DTP Diyarbakır İl Başkanlığı, Türk Bayrağı’na yapılan saldırının kabul edilemeyeceğini bildirdi. DTP, İmralı’da tutuklu bulunan teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın saçlarının kazıtıldığını iddia ederek Diyarbakır’da destek yürüyüşü düzenlemişti. Yürüyüşten sonra DTP Genel Başkan Vekili Emine Ayna’nın açıklama yaptığı sırada bir grup, polise taşlı saldırıda bulunmuş, okul bahçesindeki Türk Bayrağını çirkin saldırıda bulunmuştu. Konu ile ilgisi yazılı bir açıklama yapan DTP Diyarbakır İl Başkanlığı, kendini bilmez birkaç kişi tarafından bir okulun direğindeki bayrağın indirilmeye çalışıldığını ve bunun kabul edilemez olduğunu belirtti. Açıklamada, bayrak indirme girişimini fark eden parti yöneticilerinin müdahalede bulunduğu ve bayrağı söz konusu kişilerden alarak, okul idarecilerine teslim ettiği vurgulandı. Açıklamada, ‘’Bayrağa karşı yapılan bu saldırıyı kabul edilemez buluyor ve kınıyoruz’’ denildi. DTP’nin Diyarbakır’daki açıklamasının ardından Koşuyolu Caddesi ve Bağlar ilçesinde çıkan olaylarda 11 kişi gözaltına alınmıştı. Polis, Diyarbakır Anaokulu bançesinde Türk bayrağına saldıranların il dışından geldiğini tespit etmişti.

17.07.2008


 

Elektronik belge genelgesi

KAMU kurum ve kuruluşları oluşturacakları elektronik belge yönetim sistemlerinde hazırlanan TSE standardına göre işlem yapacaklar.

Elektronik belge standartlarına ilişkin Başbakanlık Genelgesi, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Genelgede, kamu adına görev yapan kurum ve kuruluşların faaliyetleri sonucu oluşan belgelerin kayıt altına alınması ve bu belgelerin istenildiği anda erişilebilir şekilde yönetilmesinin, kurumsal faaliyetlerin ayrılmaz parçası ve bir kamu görevi olduğuna işaret edildi. Herkesin, her zaman kolaylıkla ulaşabileceği şeffaf, verimli ve sade bir kurum yapısının günümüzde, modern ve demokratik kurumların temel hedefi haline geldiğine dikkat çekilen genelgede, elektronik ortamda sunulan hizmetlerin ve e-kurum yapısının temelini elektronik bilgi sistemlerinin oluşturduğu hatırlatıldı. Kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen elektronik bilgi ve belgelerin idarî, malî, hukukî ve tarihî gerekçelerle korunmasının sağlanması ve bunların gelecek nesillere aktarılmasının ancak standart belge yapılarının oluşturulması ile mümkün olduğunun vurgulandığı genelgede, ‘’Elektronik belgeye ilişkin standartlar ile belgelerin korunmasına ve erişimine imkân sağlayacak tedbirlerin elektronik belge yönetim sistemlerinin tasarım aşamasında ele alınması gerekmektedir’’ denildi. Genelgede, elektronik belgelerin kayıt altına alınması, kullanılması ve arşivlenmesiyle ilgili çalışma yapma görevinin e-Dönüşüm İcra Kurulu’nca Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’ne verildiği ve TSE tarafından hazırlanan standardın, kamu kurum ve kuruluşlarının kullanacakları elektronik belge yönetim sistemleri için temel bir kaynak oluşturduğu da hatırlatıldı.

/ Ankara

17.07.2008


 

Yılan korkusuyla evlerini terk ettiler

Muş’un Durugöze köyündeki evlerine yılanların yuva yaptığını ileri süren aile, 20 gündür traktör römorkunda yaşıyor.

Muş’a 25 kilometre uzaklıkta bulunan Durugöze köyünde yaşayan 6 çocuk babası Ahmet Arslan, iki odalı evlerinde yılanların yuva yaptığını söyledi. Evde son bir ayda 27 yılan öldürdüklerini belirten Arslan, yılan korkusu nedeniyle traktör römorkunda yaşamaya başladıklarını ifade etti.

Evde sürekli yılan gördükleri için römorkta yaşamaya başladıklarını söyleyen Arslan, şöyle devam etti: ‘’Evimiz adeta yılanların istilasına uğramış durumda. Yılanlar evin her yerinde çıkıyor. Bazen yılanların duvar arasında veya çatıda süründükleri zaman seslerini bile duyabiliyoruz. Kendi imkânlarımızla yılanlardan kurtulmaya çalıştık. Ama 27 tane yılan öldürmemize rağmen sonunu getiremedik. Çareyi yataklarımızı römorka taşımakta bulduk.’’

/ Muş

17.07.2008


 

Marmaris’teki yangın kontrol altına alındı

Muğla’nın Marmaris ilçesi Aksaz Deniz Üs Komutanlığı sorumluluk sahasındaki yangının kontrol altına alındığı bildirildi.

Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, yaptığı açıklamada, yangınının kontrol altına alındığını, bölgede soğutma çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti. İlk tespitlere göre yangında 40-50 hektarlık makilik alanın zarar gördüğünü belirten Aydın, şu bilgileri verdi: ‘’Yangına yaklaşık 300 orman işçisi 6 helikopter 50 arozöz ve iş makineleriyle müdahale ettik. İtfaiye ekipleri, Aksaz Deniz Üssü’ndeki askerler ve vatandaşlar da söndürme çalışmalarına katıldı. Arazinin engebeli, havanın da rüzgarlı olması nedeniyle söndürme çalışmaları güçlükle yürütüldü. Arkadaşlarımız hayatlarını tehlikeye atarak yangına müdahale ettiler. Havanın kararmasından sonra helikopterleri çektik. Yangın kontrol altına alındı. Ekiplerimiz, soğutma çalışmalarına sabaha kadar devam edecek.’’

/ Marmaris

17.07.2008


 

Göle’de etkili dolu yağışı 100 evi su bastı

Ardahan’ın Göle ilçesinde etkili olan dolu su baskınlarına yol açtı.

Göle Belediye Başkanı Sabri Muratoğlu, yaptığı açıklamada, yarım saat süren dolunun ardından 100’ün üzerinde evi su bastığını söyledi.

Muratoğlu, ‘’İlçe merkezinde 100’ün üzerinde evi su bastı. İtfaiye ve sivil savunma ekipleri vatandaşla evlerde su tahliyesi yapıyor. Su ve kanalizasyon şebekesi de büyük zarar gördü’’ dedi. Ardahan Valisi Selim Cebiroğlu da dolu yağışının ardından su baskını meydana geldiği ihbarı alınan Çalıdere köyünde de 3 evde su baskını yaşandığının belirlendiğini bildirdi. Cebiroğlu, hasar tespiti çalışmalarının da devam ettiğini kaydetti.

/ Ardahan

17.07.2008


 

Çocuklar ilk kez ata bindiler

Pendik Belediyesi Yaz Spor Okulu sürüyor. Yaz spor okulu kapsamında düzenlenen binicilik kursuna devam eden öğrenciler, ilk kez ata binme imkânı buldular.

Ballıca Atlı Spor Kulübü’nde gerçekleştirilen Pendik Belediyesi Yaz Spor Okulu Binicilik Kursu’na 200 öğrenci katılıyor. Ücretsiz düzenlenen etkinlikle, öğrenciler ata binmeyi öğreniyorlar. Belli bir program dahilinde sırayla binicilik eğitimi alan ve 08-14 yaş aralığındaki öğrenciler, ata binmekten büyük keyif aldıklarını belirttiler. 10 yaşındaki Elif Bora, ilk defa ata bindiğini belirterek, ata binmeyi çok sevdiğini kaydetti. 12 yaşındaki Arif Emre Bahar da ilk kez ata bindiğini kaydederek, ata binmenin güzel bir duygu olduğunu ifade etti. 10 yaşındaki Mustafa Kerim Kara ise “Ata binmek çok güzel. Çok hoşuma gitti” dedi.

Yeni Asya / İstanbul

17.07.2008


 

Adana’da nem yüzde 90’ı aştı

Adana’da gece nem oranı yüzde 92’ye, hissedilen sıcaklığın ise 35 dereceye ulaştığı bildirildi.

Gündüz saatlerinde ortalama yüzde 50 düzeyinde olan nem oranı, gece saatlerinde yüzde 90 seviyesini aşmaya başladı. Gündüz saatlerinde 35-36 olan hava sıcaklığı gece 25 dereceye düşerken, yüzde 92 olarak ölçülen artan nem oranının hissedilen sıcaklığı 35 dereceye ulaştırdığı ifade edildi. Yetkililer, hava sıcaklıkları ve nem oranının önümüzdeki günlerde aynı oranda seyretmesinin beklendiğini bildirdiler.

/ Adana

17.07.2008


 

Köy evlerinde pansiyon hizmeti

Antalya’nın Kaş ilçesindeki bir köyde evlerini pansiyon şeklinde düzenleyerek turizme açan aileler, misafirlerine tekne turundan balık avına kadar her türlü hizmeti veriyor.

İlçe yakınlarındaki Kekova Adası’nı kara yoluna bağlayan yeşille mavinin birleştiği Üçağız köyünün hemen girişinde pansiyonculuk yapan, aynı zamanda usta bir dalgıç ve ahçı olan Süleyman Korucu, konuklarıyla birlikte çıktığı tekne turunda elleriyle yakaladığı balıkları taze taze servis yapıyor. Köyde turizmi geliştirmek için köy halkı olarak el birliğiyle her geçen yıl hizmet kalitesini artırmaya çalıştıklarını anlatan Korucu, 5 odalı pansiyonlarında annesiyle birlikte yerli ve yabancı turistlere Akdeniz’in sıcak konukseverliğini göstererek, lezzetli yemeklerini ikram etiklerini söyledi.

/ Kaş/Karataş

17.07.2008


 

Arıcılar kayıt altına alınıyor

Profesyonel arıcıların, devletin kovan başına verdiği 5 YTL’lik destek priminden yararlanması için, Arıcılık Kayıt Sistemi’ne (AKS) kayıt olması gerekiyor.

Sisteme kayıt için başvuru süresi ise 31 Temmuz’da sona eriyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bu yıl Nisan’da çıkarılan hayvancılık destek kararnamesi ile arıcılıktaki destekleme sistemini de değiştirdi. Önceden, müstahsil makbuzuna göre, arıcılara ana arı desteği ve üretilen bala kilogram başına destek verilirken, yeni sistemle, desteklerden yararlanmak için AKS’ye kayıt şartı getirildi. AKS’ye kayıt için, arıcılık veya bal üretici birliklerine üye çiftçilerin, 31 Temmuz’a kadar tarım il ve ilçe müdürlüklerine başvurması gerekiyor. Birliklere üye olmayan arıcılar, destekten yararlanamayacak. Bakanlık elemanları, başvurulara istinaden 31 Ekim’e kadar kontrol amaçlı tespitler yapacak. Böylece 31 Ekim itibariyle, Türkiye’deki kovan sayısı belli olacak.

/ Ankara

17.07.2008


 

Çiçekler erken açıyor

Endemİk (sadece bir bölgede yetişen) türlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda bitki türünün barındığı Uludağ’da küresel ısınma sebebiyle bitkilerin ortalama 1 ay erken çiçek açtığı bildirildi.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gönül Kaynak, bilimsel çalışmalar sonucu Uludağ’da yaklaşık bin 200 bitki türü bulunduğunu ifade ederek, bunlardan 30’unun bölgeye, 130’unun ise Türkiye’ye özgü endemik türler olduğunu söyledi. Son yıllarda dünya genelinde etkisini her geçen gün artıran küresel ısınmanın, artık bitkiler açısından da sıkıntı yarattığına dikkati çeken Kaynak, bunun belki kısa zaman dilimlerinde değil ama süreç içinde, orta ve uzun vadede daha net şekilde gözlemlenebileceğini ifade etti. Kaynak, dünyada 4-5 yıldır sıcaklığın etkisini daha fazla gösterdiğini anlatarak, şöyle konuştu:

‘’Küresel ısınmanın bitkiler üzerindeki etkilerini görmek için popülasyonları sürekli gözlemlemek gerekiyor. 3-5 ayda, 1 yılda bu değişimler tespit edilemez. Ama, küresel ısınmanın etkisiyle bitkilerin çiçeklenme döneminin artık şaştığı görülüyor. Son 4-5 yıldır bitkiler türlerine göre değişmekle birlikte 1 ay kadar erken çiçek açıyor. Yani bölgedeki bitkiler artık erken çiçekleniyor. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Fakat, şunu da belirtmek gerekir ki özel koşulları nedeniyle zirvedeki bitkiler için daha uzun soluklu araştırmalara ihtiyaç var.’ Kaynak, son dönemde küresel ısınma yüzünden balıkların başka denizlere göçüne rastlandığını ifade ederek, bu kapsamda dağın eteklerinde yaşayan ve sıcaktan etkilenen bitki türlerinin de daha serin ortamlarda görülebileceğine dikkati çekti. Bitkilerin, mevcut koşulların değişmesine paralel olarak, adeta ‘’daha yükseklere tırmanacağını’’ dile getiren Kaynak, ‘’Bu değişim, bitkilerin erken çiçeklenmesiyle kıyaslanamayacak kadar uzun süreçler sonucunda meydana geliyor. Örneğin dağın 700-800 metresinde yaşayan bir tür, yeni koşullara bağlı olarak belki daha yükseklere doğru hareket edecektir. Biz bunlara ‘bitki kızakları’ diyoruz’’ dedi.

/ Bursa

17.07.2008


 

İncirin de döneri oldu

Merkezİ Aydın’da bulunan ve Türkiye genelinde faaliyet gösteren bir firma, Aydın’ın simgesi olan incirin tüketimini artırmak için incirden döner yaparak satmaya başladı.

Firma ortaklarından Ramazan Tonkul, Aydın’da üretilen incirin Türkiye çapındaki bilinirliğine rağmen tüketiminin az boyutlarda kaldığını söyledi. Bu durumu değiştirmek için inciri döner haline getirdiklerini ve Türkiye genelindeki 27 şubelerinde satmaya başladıklarını dile getiren Ramazan Tonkul, şöyle konuştu: “İncir döneri yeni bir ürünümüz. Kutu içinde satıyoruz. İncirin çeşitlendirilmesi, tüketilmesi ve sevdirilmesi adına yaptığımız bir çalışma. İçine Antep fıstığı gibi kuru yemişler ilave ederek, incirin daha da hoş bir tat almasını sağlıyoruz. Kısa zamanda, müşterilerimizde iyi bir memnuniyet düzeyine ulaştık. Uzak yerlere giden müşterilerimizden, bizi telefonla arayıp sipariş verenler var.” Tonkul, incir dönerinin değişik yerlerde dağıtımını yapıp, incirin daha da geniş kitlelere yayılması için çalışmalar yapacaklarını sözlerine ekledi.

/ Aydın

17.07.2008


 

Uzay araçlarına yeni rıhtım

Dünya yörüngesinde 380-400 km irtifada yapımı süren Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) Rus Soyuz ikmal araçlarının rahat yanaşması için yeni ‘’rıhtım’’ açıldı.

Bu iş için UUİ’nin kaptan pilotu Seygey Volkov ile UUİ başmühendisi Oleg Kononenko UUİ dışında 5,5 saatlik yer çekimsiz ortamda çalışma yaptı. Böylece UUİ’nin şu anda 3 olan mürettebat sayısı 2009 mayısta Soyuz kenetlenmesinde 6’ya çıkacak. 2016’ya dek çalışması beklenen UUİ, 6 astronot ve kozmonotla rahat ortamda çalışır duruma gelecek. Rusya’nın Soyuz uzay araçları ve ABD’nin mekik ikmalleriyle yapımı süren UUİ’nin planlarına Kanada, Avrupa Uzay Kurumu, Brezilya ve Japonya katkı sağlıyor. Uzay istasyonu yapımı tamamlandığında gece gökte çıplak gözle Ay’dan sonra görülebilecek en parlak nesne olacak.

17.07.2008


 

Amazon ormanlarını kaybediyoruz

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (Inpe), dünyanın “yeşil akciğerleri” kabul edilen Amazon ormanlarında kayıpların artarak devam ettiğini açıkladı.

Inpe açıklamasında, Mayıs ayında artan bir ritme ulaşan kaybın 1.096 kilometrekare olarak tesbit edildiğini ve bu kayıpların yarısından fazlasının da (646 kilometrekare) Amazon ormanlarının güneyinde, ormanlık alanı soya yetiştirmek ve hayvancılık yapmak için baskıların artış gösterdiği Mato Grosso do Sul eyaletinde meydana geldiği belirtildi.

/ Brasilia

17.07.2008


 

Türk Korsan Washingtonlu eğitimcileri “hakladı”

Washington Eğitimciler Birliği’nin internet sayfası, Türk bilgisayar korsanı tarafından değiştirildi.

Seattle Post-Intelligencer sitesinin haberinde, bilgisayar korsanının, Eğitimciler Birliğinin internetteki ana sayfasının yerine Türk bayrağının bulunduğu bir sayfayı yerleştirdiği belirtildi. “Bilgisayar Korsanları: 1 - Washington Eğitimciler Birliği: 0” yazısının görüldüğü sayfanın haftalar sonra düzeltilebildiği, ancak bazı bağlantıların hâlâ sağlanamadığı ifade edildi.

/ Ankara

17.07.2008


 

70’lik kadınlara müebbet hapis

ABD’de hayat sigortası yaptırdıkları iki kimsesizi öldürüp sigortadan yüklü para alan 77 ve 75 yaşındaki iki kadın, müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Gazetelerin “Kara dullar” olarak tanımladığı Helen Golay ve Olga Rutterschmidt, Los Angeles’te yargılandıkları mahkemede cinayetten hüküm giydi. Savcı, kurbanları adına hayat poliçesi düzenledikten sonra onları öldüren kadınların, bu yolla sigortadan 3 milyon dolara yakın para aldığını dava sırasında anlattı. “Gözünü para hırsı bürümüş ihtiyarların” kurbanlarından, 50 yaşındaki Kennth McDavid 2005'te araba tarafından ezilerek öldürülmüş halde bulunmuştu.

/ Los Angeles

17.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör