"Gerçekten" haber verir 18 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Halil USLU

Bolvadin ve Isparta



Tarihi kayıtlarda Afyon ilimizin Bolvadin ilçesinin 10 bin yıllık mazisi olduğu tesbit edilmiştir. Bolvadin Malazgirt Savaşı’ndan sonra 1107 tarihinde yapılan Bolvadin Savaşı sonunda Emir Mengüçük Bey tarafından Türklerin eline geçmiştir. Bolvadin, Selçuklular zamanında “Karahisar-ı Devle” ismiyle anılan Afyon’a bağlı 10 kadılıktan birisidir. Hz. Mevlânâ’nın oğlu Sultan Veled, Afyon’u ziyareti sırasında “Bolvadin Mevlevîhanesi”ni açmıştır. Yine bu devirde Eşrefoğlu Mehmed Bey büyük bir külliye yaptırmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre 112 adet vakıf vardır. Osmanlılar döneminde büyük bir kültür merkezidir. Merkezinde 24 Medrese, 7 İptidaîye, 1 Rüştiye, 63 Sıbyan Mektebi vardır. Günümüzde 12 orta öğretim kurumu, 35 ilköğretim okulu, yüksek okulu vardır.

Böyle tarihî bir beldeye oranın can dostları, başta cevval ve gayyur insan Necati Bey ve arkadaşları beni dâvet ettiler. Onlara Peygamberimizin (asm) çağımıza intikal eden ve bütün insanlık âlemini kucaklayan müjdelerin tahakkukundan bahsettim, örnekler takdim ettim ve bilgilerin yer aldığı Risâle-i Nur Külliyatından satırları açtım. Bu manevî sohbetimize Afyon ilinden de iştirak eden mümtaz şahsiyetler vardı. Seminer babındaki bu sohbetimizden önce de, arsalarını yeni bir eğitim binası için vakf eden ve çok yönlü bir hizmet binası hayata geçirmek için, çok mesafe aldıklarını gördüm. Mazideki kültür hazinelerini yeni nesiller tarafından ortaya çıkması için, bu eser bir anahtar hükmünde olacaktır.

Bu hizmet binasının bitmesi ve yeni eğitim ve öğretim yılında açılması için, mazide Bolvadin’in meşhur kaymağını yiyen, suyunu içen, havasını teneffüs eden ve nüfus kütükleri Bolvadin kayıtlarında olan can dostlarının biraz omuz ve destek vermeleri onların şanına ve yaptıkları hizmetlere yakışandır. Binanın içini gezdim ve projesine baktım ve müteşebbislerin mutasavver düşüncelerini dinlediğim kadarıyla da, bu hizmete destek vermek Bolvadinlilerin tarihine geçecektir. Ümitliyim çünkü binanın temeli çağın Mevlânâsı Hz. Bediüzzaman’ın hatıraları olduğu ve üzerinden geçtiği bulvarda atılmıştır. Yani neşv-ü nema bulacaktır, inşallah… Emeği geçenleri ve disiplin içinde çalışanları kucaklıyorum..

Kardeşlerimizin görkemli salonlardaki düğünlerinde konuşmak için aylar önce randevular almaktayız. Bazılarına müsait şartlar altında katılmak mümkün olmaktadır. Salondaki şartlar ne olursa olsun katılmanın ve konuşmanın gönüllerdeki yankılarına şahit olmuşumdur. Isparta da, Aziz ve kadim dostum ilahiyatçı Mithat Beyın kızını, Gebzede ikamet eden Kurt ailesine verdiği düğün ve nikâh merasiminde İsparta'nın meşhur Süreyya Düğün Salonunda benden “Aile hayatı ve Hz. Peygamber başlıklı “bir konuşma istemişlerdi. Rabbimize şükürler olsun iştirak ettik ve mümtaz hazîruna hitap ettik.

Yanmaz ve Kurt ailelerinin düğünlerine havanın sıcağına rağmen, Antalya’dan, Burdur’dan, Konya’dan, Afyon'dan, Gebze’den, İstanbul’dan, iştirakçiler vardı. Bu nev'î düğünleri melekler alkışlıyor. Çünkü Kur’ân-ı Kerim'le açılıyor, konuşmalarla, duâlarla bitiyor… Düğünde verdiğim mesajın özeti; Hz. Peygamberimizin (asm) çağlara ışık tutan ve emir buyurduğu emsalsiz sözleri ve sözlerinin âlem çarşısında tahakkukları idi..

Ayrıca Bediüzzaman Hazretlerinin Isparta’da kira ile ikamet ettiği evini eğitimci Nihat Bey ile ziyaret ettik. Oraya gelen yüzlerce kişi ile görüştük ve bilhassa Kosova’lı Nur aşığı kişilerle sohbetimizin ayrı bir güzelliği ve ruhaniyatı vardı… Hasılı; Bolvadin ve Isparta da feyz aldık ve teneffüs ettik.. Emeği geçenlere binler tebrikler ve başarılar..

18.07.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (11.07.2008) - Birlik ve beraberliğin önemi

  (04.07.2008) - Trabzon ve Uzungöl Yaylası

  (27.06.2008) - Adana-Ankara salonları

  (20.06.2008) - Kuzeyde mehter coşkusu

  (13.06.2008) - Kurbağaların verdiği ders

  (06.06.2008) - 41. sene-i devriyesinde Abdülmecid Nursî

  (30.05.2008) - Kırk dokuz yıla neler sığdırmış?

  (23.05.2008) - Fidan ve müjde

  (16.05.2008) - Sincan’da da hoş bir sada

  (09.05.2008) - Kars ve Iğdır’dan müjde esintileri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör